ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Δεν θα έρθουν Λίβυοι στη Βέροια!

ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΑΤΗΣΗΣ. ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ) ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (14/07/25)

Στην Κρήτη δεν θέλουν να στηθούν δομές, μέσα στις οποίες θα μπουν οι μετανάστες που έρχονται από την Αφρική. Διότι ξέρουν πως όποια ονομασία και να τους δοθεί, στο τέλος και θα μονιμοποιηθούν και θα γεμίσουν ασφυκτικά έτσι που είναι οι ροές από τον νότο.

Αυτά τα «προαναχωρισιακά κέντρα τριήμερης διαμονής» πριν φύγουν για την πάνω Ελλάδα, τα ακούνε βερεσέ. Η «γραμμή» της τοπικής κοινωνίας είναι σαφέστατη. Καμιά δομή πουθενά. Να φεύγουν αυθημερόν. Με το που αποβιβάζονται, να αναχωρούν. Πού να πηγαίνουν; Σκασίλα τους, αρκεί να μην μένουν στην Κρήτη.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κωδικοποίησε τις τρεις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Εν αρχήν, η αναστολή για τρεις μήνες (τουλάχιστον) της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους φτάνουν από τη Λιβύη στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες αυτοί να αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι και να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα π.χ. στο ΚΥΤ της Μαλακάσας.

Προς τούτο, οι μετανάστες δεν θα «μετασταθμεύουν» στην Κρήτη, αλλά θα οδηγούνται απευθείας στο λιμάνι του Λαυρίου και από εκεί θα διαμοιράζονται σε δομές, όπου δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου ή χρήσης κινητού.

Πρόκειται για μια επιλογή που στόχο έχει να καταστήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα ισχυρό αντικίνητρο για να κάνουν το ταξίδι από το Τομπρούκ, ιδίως όταν πρόκειται για μια δαπανηρή επιλογή.

Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας τουλάχιστον κλειστής δομής και στην Κρήτη, πιθανότατα στο Καστέλλι Ηρακλείου.

Γιάννης Ιακωβίδης: Είμαστε δομή φιλοξενίας και όχι κράτησης…

Ελάχιστα μέτρα έξω από το χωριό Αγία Βαρβάρα και μόλις 10 λεπτά από το αστικό κέντρο της Βέροιας, βρίσκεται η Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο. Στις εγκαταστάσεις του παλαιού στρατοπέδου «Αρματολού Κόκκινου», σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, πλάι στον ποταμό Αλιάκμονα.

Με την ξαφνική μεταναστευτική ροή λαθρομεταναστών από την Λιβύη και άλλες αφρικανικές χώρες στην Ελλάδα, μέσω της Κρήτης, ζητήσαμε από το νέο Διοικητή της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου Βέροιας κ. Γιάννη Ιακωβίδη, να μας μιλήσει τόσο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά και για την πιθανότητα να μεταφερθούν Λίβυοι και Σουδανέζοι λαθρομετανάστες στην δομή της Αγίας Βαρβάρας.   

«Είναι δομή φιλοξενίας. Βρίσκεται, όπως γνωρίζεις, στο στρατόπεδο του Αρματολού Κοκκίνου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, σε ένα πάρα πολύ όμορφο και ωραίο περιβάλλον. Και σίγουρα φιλοξενεί άτομα πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες

Αυτοί, λοιπόν, που έρχονται στη χώρα μας και καταγράφονται στα νησιά ή κάπου αλλού και αιτούνται άσυλο, μετά προωθούνται προς τις δομές της ενδοχώρας για την φιλοξενία τους και την προσωρινή, αυτό είναι σημαντικό, στέγασή τους και φιλοξενίας τους μέχρι να βγει η απόφαση για το άσυλό τους.

Αυτό δεν εξαρτάται από τη διαδικασία, τη διοικητική που γίνεται με συνεντεύξεις. Μπορεί να κρατήσει και ένα μήνα, μπορεί να κρατήσει και οκτώ μήνες. Αυτό εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα σε κάθε περίπτωση» μας είπε ο Διοικητής της Δομής Γιάννης Ιακωβίδης και πρόσθεσε:

«Γιατί τα πάντα είναι καταγεγραμμένα, όλα είναι προσεγμένα και οργανωμένα, άρα γίνεται μια πολύ οργανωμένη δουλειά και το πότε θα περάσει από κάποια συνέντευξη εξαρτάται από την περίπτωση του καθένα».

Σε ερώτησή μας για την δυναμικότητα φιλοξενίας αλλοδαπών, ο Γιάννης Ιωακειμίδης μας τόνισε πως «τώρα, η Βέροια, η δομή εδώ πέρα, έχει μια δυναμικότητα περίπου 400 άτομα, ανάλογα βέβαια όμως, και αυτό πάλι εξαρτάται γιατί μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια τριμελής, τετραμελής ή πενταμελής, οπότε καταλαβαίνεις κάποιες θέσεις, επηρεάζουν το όριο. Άρα και αυτό δεν είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο το όριο. Μετά από εκεί μπορεί να είναι κάποιος που είναι μόνος η γυναίκα με κάποιο παιδί ή μπορεί να είναι μια ολόκληρη οικογένεια».

Αναφερόμενος στον ρόλο της δομής στην Αγία Βαρβάρα, ο Διοικητής της Γιάννης Ιωακειμίδης μας τόνισε ότι «ο σκοπός που υπάρχει αυτή η δομή και που συντονίζει την Βέροια είναι για να υποστηρίξει αυτοί που έρχονται και κάνουν αίτηση για άσυλο, όσο διαρκεί η εξέταση της αίτησής τους. Αυτό το διάστημα δηλαδή ουσιαστικά, αυτό το κενό που υπάρχει, έρχεται να το καλύψει η δομή».

Όσον αφορά την προέλευση με αιτούντων ασύλου, μας απάντησε πως «περισσότεροι αυτή την περίοδο που βρίσκονται στη δομή είναι από χώρες όπως είναι η Συρία, όπως είναι το Σουδάν, είναι πολλοί ανιθαγενείς, που δεν είναι δηλαδή ουσιαστικά, καταγεγραμμένοι. Είναι Αφρικανικές χώρες, όπως είναι η Σιέρα Λεόνε. Αλλά και αυτό πάλι, έχει να κάνει με την περίοδο. Δεν είναι κάτι δηλαδή που είναι συγκεκριμένο. Εγώ μιλάω μόνο για αυτή την περίοδο» επισήμανε ο Γιάννης Ιακωβίδης.

Για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην λειτουργία της Δομής, ο Διοικητής της μας διευκρίνισε ότι «τώρα, εδώ πέρα γνωρίζεται, φυσικά, το χώρο, Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία, αξιοπρέπεια και σεβασμό σε αυτούς που έρχονται και ζητάνε» και συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «τώρα, αν θα πάρουν άσυλο ή δεν θα πάρουν άσυλο, αυτό δεν είναι θέμα, δηλαδή, τη δικιά μου αρμοδιότητας, είναι αποφάσεις άλλων. Δουλειά μας είναι η προσωρινή φιλοξενία μέχρι να βγει η απόφαση.

Δύο είναι οι διαδικασίες. Ή κάποιος παίρνει άσυλο με τα σχετικά διαβατήρια και ταυτότητες και να πάει όπου θέλει, συνήθως πάνε για το εξωτερικό, ενώ στην δευτερη περίπτωση αν δεν πάρει άσυλο, ο νόμος με υποχρεώνει να τον βγάλω εκτός δομής, μετά αναλαμβάνει η ειδική αστυνομία, για την επιστροφή του πίσω στην χώρα του».

Επειδή παρατηρούμε ότι κάποιοι εκ των φιλοξενούμενων αλλοδαπών που ζητούν άσυλο, εργάζονται, είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε αγροκτήματα, ο Γιάννης Ιακωβίδης μας ενημέρωσε ότι «ο νόμος λέει ότι μετά από τρεις μήνες που ζητάνε άσυλο, εφόσον έχει αυτή την κάρτα του αιτούντος άσυλο, έχει δικαίωμα στην εργασία. Επειδή είναι κέντρο φιλοξενίας, όπως είπα, δεν έχω δικαίωμα να ξέρω τι κάνει έξω. Έξω μπορεί να πάει όπου θέλει σε εισαγωγικά βέβαια. Ξέρω, όμως, ότι πάρα πολλοί αυτή τη στιγμή που δουλεύουν σε διάφορες εργασίες και σε εργοστάσια. Είναι καλό, γιατί είναι καταγεγραμμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ, έχουν αριθμό Μητρώου, έχουν τα χαρτιά, πληρώνουν τα ασφαλιστικά, αυτό είναι καλό. Μακάρι να μπορούν να δουλέψουν όλοι. Έχει το δικαίωμα μετά τις 60 ημέρες να πάει και να δουλέψει».

Παράλληλα οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν και κάποιο επίδομα από της Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο γίνεται πολύς λόγος και διάφορα σχόλια.

«Υπάρχει ένα επίδομα που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο, όμως, είναι πάρα πολύ μικρό και δεν είμαι σίγουρος ότι το παίρνουν. Γιατί εμείς δεν το δίνουμε. Φυσικά, αυτό δίνεται κεντρικά, αλλά δεν ξέρουμε αν το παίρνουν τους τελευταίους μήνες. Δεν το γνωρίζω αυτό» μας απάντησε ο Διοικητής της Δομής και συμπλήρωσε σχετικά με την διατροφή τους:

«Από φαγητό υπάρχει πρόγραμμα σίτιση το οποίο είναι στην συγκεκριμένη δομή, γιατί η σίτιση τη δίνεται είτε σαν οικονομικό βοήθημα, είτε σαν είδος.

Εδώ πέρα είναι σε είδος και υπάρχει η εταιρεία η οποία τροφοδοτεί την δομή με το φαγητό τους. Υπάρχει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό. Ένα τυπικό γεύμα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Είναι για μια κανονική, νορμάλ διατροφή ενός ανθρώπου. Έχουμε ευάλωτες ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας οι οποίοι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο».

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε με τον Γιάννη Ιακωβίδη, ήταν η συμπεριφορά των αλλοδαπών μέσα στις εγκαταστάσεις της δομής. Αν δημιουργούν επεισόδια ή προκαλούν προβλήματα στην υπόλοιπη κοινωνία.

«Η αλήθεια είναι ότι στη δομή εδώ πέρα υπάρχει ένα καλό κλίμα. Υπάρχει μια συνεργασία και μια ενημέρωση συνεχόμενη προς αυτούς με σκοπό να τους κρατάμε να είναι ήσυχα. Δεν έχουμε πολλά περιστατικά, αλλά όταν έχουμε κάποιο περιστατικό, η σύνδεση και η επικοινωνία και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή αστυνομία, δικαστικά κλπ είναι πάρα πολύ καλή. Οπότε ό,τι υπάρχει σταματάει εκεί. Και η μέριμνα η δικιά μας και η προσοχή μας είναι στραμμένη προς αυτήν την κατεύθυνση για να μην υπάρχουν προβλήματα».

Σε σχέση με την ευταξία που επιθυμείτε να επικρατεί, αποτέλεσε και το επόμενο ερώτημά μας για τον έλεγχο που γίνεται με το …checkinκαι το checkoutστις εγκαταστάσεις της Δομής.

«Σύμφωνα με τον κανονισμό και τη νομοθεσία που διέπει τις δομές, δεν επιτρέπεται η είσοδος. Η είσοδος είναι ελεγχόμενη, δηλαδή δεν μπορεί να μπει κάποιος μέσα. Μόνο με άδεια από την κεντρική υπηρεσία γίνεται είσοδος. Επίσης οι φιλοξενούμενοι και αυτοί μπορεί να είναι ελεύθερη η είσοδος και η έξοδος τους επειδή είναι φιλοξενία, δεν είναι κράτηση, όμως και αυτή είναι ελεγχόμενη. Ποιος είναι μέσα, ποιος είναι έξω, τι γίνεται, γνωρίζουμε τα πάντα» μας απάντησε.

Με αφορμή τα τελευταία, επίκαιρα, γεγονότα με την εισροή λαθρομεταναστών από τη Λιβύη και άλλες αφρικανικές χώρες, μέσω Κρήτης στην χώρα μας, μεταφέραμε τον προβληματισμό μας αν κάποιοι εξ αυτών θα μεταφερθούν στην Δομή της Βέροιας, στην Αγία Βαρβάρα.

«Όχι δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο γιατί είναι αυτά πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το κέντρο ανάλογα με την διαχείριση του θέματος. Οπότε αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με πολιτικές αποφάσεις. Όμως ίσως έχει να κάνει με δομές κράτησης ενώ εμείς είμαστε δομή φιλοξενίας. Και με αυτή τη στιγμή υπάρχουν δομές κράτησης. Εμείς όπως λέει και η νομοθεσία, είμαστε ελεγχόμενη δομή προσωρινής φιλοξενίας» τόνισε κατέληξε ο Γιάννης Ιακωβιδης:

«Γενικά εμείς προσπαθούμε να είμαστε σύμφωνοι με το νόμο και να προσφέρουμε αυτό που πρέπει, δηλαδή αξιοπρέπεια, σεβασμό και φιλοξενία, όσο διαρκεί η εξέταση των αιτημάτων και να διατηρούμε μια ηρεμία γενικότερα και να μην έχουμε προβλήματα κατά το διάστημα της παραμονή τους εδώ».

Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας με τον Διοικητή της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Γιάννη Ιακωβίδη, αναφερθήκαμε στο ζήτηματης υγειονομικής φροντίδας των φιλοξενουμένων στην Δομή. Μας ενημέρωσε ο Γιάννης Ιακωβίδης πως «υπάρχει υγειονομική εξέταση. Και από τον ΕΟΠΠΥ υπάρχει προγραμματισμός και το πρόγραμμα «Ιπποκράτης» που συνεργαζόμαστε με κοινωνικό λειτουργό. Υπάρχει και ψυχολόγος. Φυσικά μέσα στην δομή έχουμε πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας και Φροντίδας το οποίο εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις. Μέχρι πριν λίγες μέρες είχαμε και τον γιατρό του οποίου έληξε η σύμβαση και έφυγε. Φαντάζομε ότι θα ξαναστείλουνε γιατρό και φυσικά υπάρχει η άμεση συνεργασία για προληπτικές εξετάσεις από τον «Ιπποκράτη» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Βέροιας. Άρα υπάρχει αυτή η κάλυψη…».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ) ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (14/07/25)