ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα αδέσποτα στην ύπαιθρο...

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ. ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (3/6/24)

Στο προσκήνιο βρίσκεται συνεχώς το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά στη Βέροια, ένα πρόβλημα που στην ουσία δεν εξαφανίστηκε ποτέ, αλλά ούτε και μειώθηκε…

Δυστυχώς, η εγκατάλειψη σκυλιών δεν έχει σταματήσει να υφίσταται. Δεσποζόμενα ζώα εγκαταλείπονται στα βουνά, αλλά και σε κεντρικές περιοχές του Δήμου Βέροιας και δη της Ημαθίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αγέλες και κατ’ επέκταση προβλήματα στην περιοχή μας.

Άλλωστε τόσο στην πόλη της Βέροιας, όσο και στα ωριά του Δήμου, σημειώνονται τακτικά περιστατικά επιθετικότητας των αδέσποτων σκυλιών, ενίοτε περιορισμένα σε πρόκληση φόβου.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε το ακριβές νούμερο των αδέσποτων στον Δήμο Βέροιας, για τα οποία εκτιμούνται σε χιλιάδες, διότι δεν υπάρχει καμία βάση δεδομένων μέχρι στιγμής. Όμως, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, έχουμε αγέλες σε αρκετές περιοχές… Εκτός από το αστικό κέντρο που αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή αυτή την στιγμή, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στα ορεινά χωριά του Βερμίου και των Πιερίων.

Μάλιστα συμπολίτες μας καθώς και πολίτες γειτονικών νομών επιλέγουν τα βουνά μας, καθώς τα αφήνουν εκεί γιατί πιστεύουν, ότι δεν θα τους δούνε.

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση και έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε την ενημέρωση, γιατί θεωρούμε ότι η ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τα αδέσποτα πρέπει να γίνεται διαρκώς. Ότι και να κάνει ο δήμος, όσα και να σχεδιάσει, για την επόμενη πενταετία, αν οι πολίτες μας δεν είναι σωστά ενημερωμένοι όσον αφορά την στείρωση και όσον αφορά ότι, όταν έχουμε ένα δεσποζόμενο ζώο δεν το παρατάμε στον δρόμο, όπου αυτό εννοείται πως θα ζευγαρώσει και θα έχουμε πάλι αγέλες στους δρόμους, εννοείται ότι δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε» μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς Βέροιας κ. Στέλιος Ασλάνογλου.

Στέλιος Ασλάνογλου: Μας έφεραν 580 κουτάβια σε πέντε μήνες…

Αφορμή του σημερινού θέματός μας είναι οι καταγγελίες που μας έγιναν σχετικά με την επιθετικότητα αδέσποτων σκυλιών τόσο στο αστικό ιστό της πόλης, όσο και σε ορεινά χωριά του Δήμου Βέροιας. «Το χωριό μας γέμισε από αδέσποτα που παρουσίαζαν επιθετικότητα και αμέσως ενημερώσαμε το Κυνοκομείο. Πράγματι ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα, αλλά όταν ήρθαν οι εργαζόμενοι για την περισυλλογή, τους επιτέθηκαν κι αυτούς» μας είπαν κάτοικοι ορεινού όμορου χωριού της Βέροιας».  

Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες συναντήσαμε τον Αντιδήμαρχο Προστασίας Ζώων Συντροφιάς Βέροιας κ. Στέλιο Ασλάνογλου από τον οποίο ζητήσαμε να μας «σκιαγραφήσει» την κατάσταση που υπάρχει σήμερα με τα αδέσποτα σκυλιά και την γενεσιουργό αιτία του προβλήματος.    

«Είναι σοβαρό το πρόβλημα και δεν είναι για να το αντιμετωπίζουμε ελαφρά. Τα αδέσποτα έχουν βάση τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα που γεννοβολάνε και πολλαπλασιάζονται. Τα αδέσποτα σκυλιά είναι πάρα πολλά. Σήμερα στο κυνοκομείο μας που έχει μια δυναμικότητα 70 ζώων, εμείς βάζουμε 160. Έχουμε διαιρέσει και ξαναδιαιρέσει για να κρατήσουμε τα πιο πολλά, τα οποία είναι και τα πιο επιθετικά. Εάν κρίνουμε ότι μπορεί να επανενταχθεί, θα πρέπει να επανενταχθεί στο σημείο που περισυλλέχθηκε.

Επίσης υπάρχουν και τα δεσποζόμενα, από τα οποία δημιουργούνται και τα αδέσποτα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν στειρώσει τα ζώα τους, δεν τα έχουν τσιπάρει, μια βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά ο μηχανισμός για να έχει αποτελέσματα σε ένα βάθος δεκαετίας και πλέον. Θα γεράσει αυτός ο πληθυσμός και αν δεν παράγονται καινούργια θα εξαλειφτούν τα αδέσποτα από την πόλη της Βέροιας.

Ένα επίσης μειονέκτημα που έχει το κυνοκομείο της Βέροιας είναι από τα πιο παλιά. Με αποτέλεσμα να έρχονται σκυλιά από πολλά διαφορετικά μέρη, γιατί εμείς είχαμε έναν τρόπο να τα διαχειριστούμε. Πάντως μέχρι σήμερα στειρώσαμε και τσιπάραμε πάρα πολλά σκυλιά. Την περσινή χρονιά είχαμε περίπου 600 στειρώσεις σε αδέσποτα και ο πληθυσμός δεν λέει να μειωθεί. Κάνουμε στειρώσεις για πολλά χρόνια και ο αριθμός δεν λέει να μειωθεί. Η αναπαραγωγή προέρχεται και από τα αδέσποτα που δεν έχουν στειρωθεί και δεν μπορέσαμε να «συλλάβουμε», αλλά και από τα δεσποζόμενα τα οποία αυτό το πεντάμηνο μας έχουν παραδώσει 580 κουτάβια.

Είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση για να μπορέσουμε να μειώσουμε και να εξαλείψουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα».  

Γιώργος Φαρσαρώτος: Είναι θέμα παιδείας….

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα ορεινά χωριά του Δήμου Βέροιας. Για τον λόγο αυτόν ζητήσαμε από δύο Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων να μας περιγράψουν το πρόβλημα.

«Το πρόβλημα στο Σέλι είναι υπαρκτό και χρόνιο. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 10/15 αδέσποτα σκυλιά διαφόρων ηλικιών.

Ανά τακτά διαστήματα σε συνεργασία με το Κυνοκομείο ανεβαίνουν συνεργεία για περισυλλογή και στείρωση των επιθετικών ζώων. Συνέχεια όμως εμφανίζονται νέα αδέσποτα» μας είπε ο Πρόεδρος του Σελίου κ. Γιώργος Φαρσαρώτος και πρόσθεσε:

«Οι λόγοι πολλοί. Βασικά είναι θέμα παιδείας. Κάποιοι τα εγκαταλείπουν μόλις μεγαλώσουν και δουν ότι δυσκολεύονται στην ανατροφή τους. Κάποια ζώα διαφεύγουν από γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες και ζευγαρώνουν αλόγιστα χωρίς έλεγχο από τους ιδιοκτήτες τους. Κάποιοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με το νομικό πλαίσιο, τα αφήνουν χωρίς τσιπάκια και χωρίς κανένα περιορισμό να περιφέρονται στο χωριό αλλά και πολλά έρχονται από το χιονοδρομικό. Κάποιοι κυνηγοί επίσης εγκαταλείπουν κάποια από τα σκυλιά τους στο Σέλι» και κατέληξε:

«Θέλει εφαρμογή του Νομικού πλαισίου, τσιπάκια και έλεγχος με dna, έλεγχοι από την Δημοτική αστυνομία, εντατικοποίηση των στειρώσεων, περισυλλογή των επιθετικών ζώων από το Κυνοκομείο. Επίσης οι Κοινότητες σε συνεργασία με το Κυνοκομείο να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους  για τα αδέσποτα που αναγκαστικά θα παραμένουν σε κάποια χωριά  μια και δεν μπορούν να περισυλλεγούν όλα, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για τροφή και νερό».

Στέφανος Ζιώγας: Έχουμε και «εισαγόμενα» αδέσποτα…

Ένα άλλο όμορφο χωριό του Δήμου Βέροιας, είναι η Φυτειά. Και εδώ είναι υπαρκτό το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά.

«Θα ήταν πρωτάκουστο αν έλεγα πως δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά στην Φυτειά. Υπάρχουν και μάλιστα ενίοτε είτε γίνονται επιθετικά, είτε προκαλούν φόβο στους κατοίκους μας. Η Φυτεία είναι μία μικρή και ήσυχη κοινωνία. Ιδιαίτερα τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες, η ζωή τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων, είναι ανέμελη. Κι όμως ξαφνικά μπορείς να βρεθούν σε δύσκολη θέση από τα αδέσποτα που κυκλοφορούν» μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυτειάς κ. Στέφανος Ζιώγας και απαντώντας στους λόγους που αυξάνεται η παρουσία των αδέσποτων μας είπε:

«Βασικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει αύξηση των αδέσποτων, είναι η αδιάφορη στάση αυτών που έχουν δεσποζόμενα σκυλιά και δεν φροντίζουν να τα στειρώσουν. Όμως υπάρχουν και αυτά που χαρακτηρίζονται ως «εισαγόμενα». Επειδή είμαστε ένα ορεινό χωριό, κάποιοι που θέλουν να απαλλαγούν από τα σκυλιά τους, έρχονται και τα παρατούν πέριξ του χωριού μας. Μάλιστα πριν από ελάχιστους μήνες μας καταγγέλθηκε ότι κάποιοι από τη Νάουσα άφησαν τα σκυλάκια τους στην Φυτειά. Πέραν αυτών υπάρχει και το φαινόμενο καλοκαιρινοί παραθεριστές μας, φέρνουν και τα δεσποζόμενα σκυλιά τους και όταν αναχωρούν από το χωριό μας, τα εγκαταλείπουν» μας είπε ο Στέφανος Ζιώγας και κατέληξε:

«Είναι θλιβερή αυτή η εικόνα. Ναι μεν υπάρχει ανταπόκριση στα καλέσματά μας προς τον Δήμο Βέροιας, αλλά προφανώς δεν είναι αρκετή ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει στο χωριό μας, αλλά και στα άλλα χωριά, όπως ενημερώθηκα από τους Προέδρους των».  

Να «αδειάσει» ο αστικός ιστός από τα αδέσποτα

Στην κουβέντα που είχαμε με τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Ασλανογλου, μας αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να «αδειάσει» ο αστικός ιστός της Βέροιας από τα αδέσποτα σκυλιά. Με πιο τρόπο; Μας εξηγεί τις σκέψεις που υπάρχουν…

«Ο αστικός ιστός θα πρέπει να έχει ολοένα και λιγότερα ζώα. Αυτά να είναι στην ύπαιθρο. Γι αυτό θα κοιτάξουμε να μαζέψουμε αδέσποτα ζώα στην ύπαιθρο, να τα ταΐζουμε σε συγκεκριμένους χώρους που δεν θα υπάρχει κόσμος ή να διέρχεται πολύς κόσμος από εκεί. Προς αυτήν τη προοπτική θα χρειαστεί και η βοήθεια των φιλόζωων. Ο Δήμος από την πλευρά του θα πρέπει να βάλει …βαθιά το χέρι στην τσέπη για την χορηγία τροφών, υγειονομική περίθαλψη, αποπαρασίτωση, τσιπάρισμα κ.λ.π.».

Απαιτείται η συνεργασία και η βοήθεια όλων

Ο Αντιδήμαρχος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς Δήμου Βέροιας, στην κουβέντα μας ανέφερε και άλλες ενέργειες που έγιναν για την βελτίωση του προβλήματος, όπως με την πρόσληψη κυνοκόμου που δίνει τις επιστημονικές της κατευθύνσεις, αλλά και τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν με ιδιώτες για την σίτιση και την περισυλλογή αδέσποτων κατά τις απογευματινές ώρες και τα σαββατοκύριακα που δεν εργάζονται οι μόνιμοι υπάλληλοι.

Ωστόσο ο Στέλιος Ασλάνογλου ολοκλήρωσε την συζήτηση στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος τονίζοντας τα εξής:

«Θα πρέπει να εφαρμοστεί μία πολιτική προτάσεων και βοήθειας και καταγγελιών ακόμα. Με τα μέσα της εκτελεστικής εξουσίας που διαθέτουμε, όπως ο Δήμος, η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία που έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους. Για παράδειγμα η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι πλήρως επανδρωμένη.

Έχουμε επισκεφθεί αρκετές στάνες για να ενημερώσουμε για τα σκυλιά «εργασίας» που είναι και τα μεγαλόσωμα καθώς και τα σκυλιά των κυνηγών και τους «φύλακες». Τους ζητούμε να τα στειρώσουν και να τα τσιπάρουν για να καταγραφούν όλα. Άλλοι το κάνουν, αλλά προφανώς όχι. Έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Τα αδέσποτα στον Δήμο Βέροιας και τα δεσποζόμενα στους ιδιοκτήτες.

Εμείς θα κάνουμε ενημέρωση των πολιτών για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα, αλλά και στα Φιλοζωϊκά Σωματεία ώστε να βοηθήσουν σ΄ αυτόν τον τομέα. Από το κυνοκομείο υιοθετούνται πολλά ζώα. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε υιοθετήσει 392 ζώα, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είτε στο εξωτερικό. Απλά αυτές οι υιοθετήσεις έχουν να κάνουν με ζώα μικρού η μεσαίου μεγέθους και όχι τα μεγάλα τα οποία αποτελούν και το πρόβλημα.

Για την ενημέρωση των πολιτών θα γίνει και ένα site, καθαρά ενημερωτικό, με φωτογραφίες και στοιχεία των ζώων που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο της Βέροιας, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να επιλέξει το ζώο που επιθυμεί.

Όσον αφορά τα χωριά, παρέχουμε τροφές στους Προέδρους των για να σιτίζουν τα αδέσποτα και να παραμένουν σε αυτά τα μέρη. Ένα ζώο που είναι ταϊσμένο, δύσκολα θα γίνει επιθετικό. Ναι μεν αδέσποτο, αλλά θα νοιώθει δεσποζόμενο πολλών ανθρώπων και δεν θα επιτεθεί. 

Τέλος γίνεται και ένα λάθος. Τα αδέσποτα οι φιλόζωοι τα ταΐζουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Θα πρέπει να αλλάζουν μέρος που τα ταΐζουν. Έτσι δεν θα νοιώθει το ζώο ότι θα είναι η περιοχή που πρέπει να υπερασπιστεί και κατά περίπτωση αντιδράει. Σαφώς και υπάρχουν τα επιθετικά ζώα τα οποία πρέπει να εγκλειστούν».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (3/6/24)