ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Καταρρέει η βιομηχανία στην Ημαθία!

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την αποκαλούμενη αποβιομηχάνιση στη Νάουσα, στην Ημαθία και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

 Η διαπίστωση είναι ορθή, αλλά, όπως συνηθίζουμε στη χώρα μας, συμπεριφερόμαστε σαν να μας ξαφνιάζει κάτι που από χρόνια όλοι περιμέναμε, ενώ επιμένουμε να λησμονούμε το ιστορικό υπόβαθρο του φαινομένου, τον ετεροχρονισμό της αντίδρασής μας και βέβαια, τις πολιτικές, διαχειριστικές και γιατί όχι, επιχειρηματικές ευθύνες.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση αποτελεί το «λουκέτο» που έβαλε η εταιρεία ενδυμάτων και υφασμάτων «Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα. Ένα «λουκέτο» που αφήνει στον δρόμο 130 περίπου οικογένειες και έτσι κλείνει ο μεγάλος κύκλος της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, μια περιοχή που ήταν στην κορυφή του κλάδου.

Όπως είναι λογικό η τοπική οικονομία οδηγείται σε έναν επιπλέον οικονομικό μαρασμό, με τους εργαζόμενους να οδηγούνται στην πρόχειρη επιλογή του Ταμείου Ανεργίας, το οποίο δεν αποτελεί λύση βιωσιμότητας των οικογενειών.

Έτσι μετά τα «λουκέτα», προ δεκαετιών, των αγροτικών βιομηχανιών της περιοχής της Βέροιας, των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας «Λαναρά» και τώρα της ομοειδούς του «Βαρβαρέσου», η οικονομία της Ημαθίας θα πρέπει να αναζητήσει νέες και διαχρονικές λύσεις. Και αυτό πρέπει να το δουν άμεσα και με μεγάλη υπευθυνότητα και οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Επιμελητήριο Ημαθίας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (13/5/24)