ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η Kατοχή μέσα απ' τα μάτια των παιδιών της: Βέροια - Το ραδιόφωνο

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το νέο podcast για τη Βέροια κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Στο podcast με τίτλο «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1: ΒΕΡΟΙΑ - ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ», η Φανούλα μεγαλώνει στη Βέροια, όταν τα πρώτα Ιταλικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από την πόλη. Ατίθαση και ζωηρή ως παιδί, μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες και γίνεται μάρτυρας όλων των σημαντικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στην κατοχική Ελλάδα.

Το podcast αυτό είναι μέρος της σειράς «Η KΑΤΟΧΗ ΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ», η οποία είναι μια σπονδυλωτή σειρά που επιθυμεί να διαφυλάξει τις αναμνήσεις μιας γενιάς που χάνεται, εκείνων των ανθρώπων που όταν εισέβαλαν οι δυνάμεις του Άξονα στην χώρα ήταν ακόμα παιδιά. Ακολουθώντας μια διαδρομή ανθρώπινων βιωμάτων, η πρώτη σεζόν της σειράς χωρίζεται σε δύο μέρη και έξι συνολικά επεισόδια.

Σε κάθε επεισόδιο γίνεται επίσκεψη σε έναν διαφορετικό προορισμό με αφετηρία τη Βέροια, όπου παιδιά του τότε μας αφηγούνται σκηνές από το μεγάλωμά τους στην Ελλάδα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πρώτο μέρος της σειράς με τίτλο "Γύρω από τον Βάλτο" ακολουθούμε τις ιστορίες 6 παιδιών που παρότι δε συναντιούνται ποτέ μεταξύ τους, οι ζωές τους αλλάζουν από τα ίδια ιστορικά γεγονότα και συνδέονται από έναν κοινό τόπο: την περιοχή γύρω από την αποξηραμένη λίμνη των Γιαννιτσών.

Και λίγα λόγια για το istorima

Το 2019, δημιουργείται το istorima από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει το istorima ως Ιδρυτικός Δωρητής, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων. Συλλέγοντας ιστορίες μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τις έζησαν, στο istorima διασώζουμε την ανθρώπινη φωνή της Ιστορίας και μοιραζόμαστε podcasts, συλλογές και αφιερώματα που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε νέες και διαφορετικές οπτικές για να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, και τον κόσμο μας. Περισσότερα: https://www.istorima.org/