ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα δένδρα που κάνουν την διαφορά!!!

Ένας πραγματικά πολυταξιδευμένος φίλος σε χώρες του εξωτερικού που ήρθε πρόσφατα από την Ισπανία, μου είπε, κάνοντας σύγκριση, πως στις πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν πολλές δενδροστοιχίες στα πεζοδρόμια και το βρήκε μοναδικό στοιχείο της χώρας μας.

Αντέτεινα ότι δεν έχουμε πάρκα και ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να είναι πιο βιώσιμες οι πόλεις μας. Έχει δίκιο όμως γιατί υπάρχουν εξαιρετικές ή/και πολύτιμες δεντροστοιχίες στις πόλεις μας, όπως αυτές που σχηματίζονται από πλατάνια ή άλλα δέντρα «πεζοδρομίου» όπως χαρακτηρίζονται. Δενδροστοιχίες που μεταβάλλουν το μικροκλίμα των πόλεων, που καλλωπίζουν δρόμους και που κάνουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού πιο υποφερτές.

Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η σχετική Διεύθυνση Πρασίνου του εκάστοτε δήμου δεν φροντίζει αρκετά τις δεντροστοιχίες. Για παράδειγμα, τις κλαδεύει βάναυσα όλο το χρόνο και όχι μόνο τους 2 μήνες το χρόνο που το αντέχουν (αρχές και τέλος χειμώνα), δεν τις ποτίζει τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης, κόβει ρίζες που «ενοχλούν», υλοτομεί δέντρα που είναι «στη μέση». Γενικά η διαχείριση των δενδροστοιχιών γίνεται τόσο τσαπατσούλικα και «ληστρικά» επειδή δεν έχουν χρήματα. Επίσης, είναι κοινό μυστικό ότι συχνά οι Δήμοι δεν έχουν σε μόνιμη βάση αρκετούς εξειδικευμένους κηπουρούς για να περιποιούνται συνολικά το πράσινο του Δήμου τους.

Σας παραθέτουμε δύο ενδεικτικές εικόνες για το πώς διαχειρίζονται τα δένδρα σε πάρκα της Ελλάδας (η αριστερή φωτό από τη Νάουσα είναι ενδεικτική για πολλές άλλες πόλεις) και της Σεβίλλης (φωτο δεξιά). 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ"