ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1904 φορές

Βέροια - Καβάλα: Βίοι αντίθετοι και παιχνίδια της ποδοσφαιρικής μοίρας

Δυο χρόνια μετά, σε αντίστροφη θέση χαράς και λύπης βρίσκονται δυο από τις πιο ιστορικές επαρχιακές ομάδες της Μακεδονίας, η Καβάλα και η Βέροια.

Ήταν Πρωτομαγιά του 2022, όταν η ομάδα της Ημαθίας, ήδη πρωταθλήτρια στη Super League 2 (Βορράς) αντιμετώπιζε εντός την Καβάλα, που με μεγάλη προσπάθεια στο δεύτερο γύρο, μεταγραφές πρώτης γραμμής το χειμώνα, επενδυτή τον Άλεξ Χαντιτάγκι και… μείον 8 ματς ουσιαστικά, με ερασιτέχνες άλλων αθλημάτων στην εκκίνηση (πρώτες εγγραφές ποδοσφαιριστών!) «έτρεχε» μήπως προλάβαινε το τρένο της σωτηρίας, κόντρα στα προγνωστικά, με προπονητή τον Παναγιώτη Διλμπέρη.

Ο ΑΟΚ, στην 34η και τελευταία αγωνιστική, προηγήθηκε με τον Απόστολο Στίκα, που την επόμενη σεζόν εντάχθηκε στους Βεροιώτες, πιστεύοντας προσωρινά στο… θαύμα.

Τότε πασίγιο. Τώρα;

Εντέλει, η «Βασίλισσα» του Βορρά κέρδισε 2-1, αποτέλεσμα με το οποίο οι «Αργοναύτες» υποβιβάστηκαν μαθηματικά στη Γ΄ Εθνική (σώθηκαν τότε Θεσπρωτός, Πανσερραϊκός και Πιερικός). Σκόρερ οι Κάτσε και Μαραγκός (άλλοτε της Καβάλας, ο νυν τιμ μάνατζερ του Πανσερραϊκού), με τους Καβαλιώτες να κάνουν «πασίγιο» στους πρωταθλητές.

Στη συνέχεια, η Βέροια απώλεσε την άνοδο στη Super League 1, αρχικά στα μπαράζ με το Λεβαδειακό (πρωταθλητής Νότου) και μετά με τη Λαμία, ομάδα που κρατήθηκε στην πρώτη κατηγορία.

Στα κεντρικά πρόσωπα της τότε «μάχης» δυο Καβαλιώτες της Βέροιας, ο προπονητής Παύλος Δερμιτζάκης (νυν ΑΕΛ) και ο μέσος Βασίλης Γαβριηλίδης (σήμερα Νίκη Βόλου).

Τι μεσολάβησε

Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Από τη Βέροια αποχώρησε η οικογένεια Μπίκα και από την Καβάλα ο Καναδοϊρανός επενδυτής, που έχει συνδεθεί πρόσφατα και με ομάδες Super League 1 και έχει «απλωθεί» επιχειρηματικά στην Ελλάδα.

Η «Βασίλισσα» του Βορρά υποβιβάστηκε πέρυσι αγωνιστικά από τη Super League 2, ενώ οι «γαλάζιοι» πέρυσι βγήκαν δεύτεροι στον όμιλό τους, πίσω από τον πρωταθλητή Καμπανιακό, που βρίσκεται φέτος στη δεύτερη κατηγορία.

Στο τελείως διαφορετικό σήμερα…

Ώσπου, στο σήμερα, η Καβάλα είναι ήδη πρωταθλήτρια, όπως πρόπερσι η Βέροια. Διαφορά, οτι ήδη ανέβηκε και κατηγορία παράλληλα με τον τίτλο ο ΑΟΚ, χωρίς μπαράζ, αλλά και οτι την Κυριακή (14/4) θα παίξουν για άλλη κατηγορία σε σχέση με πρόπερσι, τρίτη αντί δεύτερης.

Ομοιότητα, οτι παίζουν ξανά στη Βέροια, όπως και οτι ο ένας είναι ήδη πρωταθλητής, ενώ ο άλλος με απώλεια βαθμών αναμένεται να υποβιβαστεί και μαθηματικά, δίνοντας διαδικαστικό τόνο στα τρία τελευταία ματς που θα απομένουν.

Η Βέροια είναι στο -11 από την 11η Νίκη Ευκαρπίας (θέση μπαράζ, βάσει ισχύουσας προκήρυξης).

Οι συνδετικοί κρίκοι δυο χρόνια μετά – Και στους δυο… χαμογελαστούς ο Περδίκης

Στα δυο στρατόπεδα την Κυριακή θα υπάρξουν κάποιες ομοιότητες, όπως την 1η Μαϊου του 2022. Από τον ΑΟΚ οι παίκτες Νίκος Σαμπανίδης, Γιάννης Καζαντζίδης, αλλά και οι Γιώργος Αγγελίδης, Γιώργος Μανάφης (γενικός αρχηγός), Νίκος Σουμουλίδης, από το επιτελείο.

Από τη Βέροια, ο προπονητής Γιώτης Τσαλουχίδης τότε ήταν γενικός διευθυντής (διατέλεσε και προπονητής παλιά στον ΑΟΚ, στη Γ΄ Εθνική επί διοικητικής θητείας Μάκη Ψωμιάδη), αλλά και οι παίκτες Γιώργος Μπλέτσας και Κώστας Ισαακίδης, που έχουν επιστρέψει φέτος στο ρόστερ (ήταν και πρόπερσι).

Υπάρχει και παίκτης που θα ζήσει και τα δυο απογεύματα, από την πλευρά των… χαρούμενων. Ο Κρητικός στόπερ, Μανώλης Περδίκης. Το 2022 στη Βέροια, το 2024 στην Καβάλα.

Κεντρικό πρόσωπο ο Καβακάς

Όπως πρόπερσι με τον πρωταθλητή προπονητή Παύλο Δερμιτζάκη, που συνάντησε την ομάδα της πατρίδας του, έτσι και τώρα υπάρχει ιδιαιτερότητα για τον πρωταθλητή προπονητή, τον Τίμο Καβακά της Καβάλας.

Βεροιώτης μπορεί να μην είναι, αλλά έπαιξε 6 χρόνια στους Ημαθιώτες, διατέλεσε αρχηγός, μετέπειτα και προπονητής, επισημαίνοντας πολλάκις οτι Καβάλα και Βέροια είναι οι δυο ομάδες που δέθηκε περισσότερο, όπως εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα και στο monobala.gr.

Ανατροπή και 6-1 στον α΄ γύρο

Στο αντίστοιχο ματς του α΄ γύρου φέτος, η Καβάλα κέρδισε 6-1 τη Βέροια με ανατροπή στο «Ανθή Καραγιάννη» (τότε προπονητής στους Ημαθιώτες ο Γιάννης Πολλαετίδης).

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Καβάλα έχει στο ρόστερ της και ένα Βεροιώτη, τον Θανάση Γιαγτζίδη, που όμως ήταν πέρυσι στο δυναμικό των «ροσομπλού» και όχι πρόπερσι.

ΠΗΓΗ