ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Καταγγελίες και στη Βέροια!

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ. ΜΙΚΡΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ!!! ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/2/24)

Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα ολοένα αυξανόμενο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αφορά οικογενειακούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και οικονομικο-πολιτικούς παράγοντες. Η πολυπλοκότητα της παραπτωματικής συμπεριφοράς έχει απασχολήσει τις τελευταίες δεκαετίες ειδικούς διαφορετικών επιστημονικών προελεύσεων.

Τα περιστατικά εφηβικής παραβατικότητας έχουν γίνει καθημερινά προκαλώντας έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Σεπτέμβριο του 2023 συνελήφθησαν 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις. Μεταξύ των αξιόποινων πράξεων, 292 αφορούν κλοπές και ληστείες, 242 την παραβίαση του ΚΟΚ, 86 σωματικές βλάβες, 75 εξαρτησιογόνες ουσίες, 28 παραβίαση νομοθεσίας περί όπλων και 17 βιασμό ή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Κατά κανόνα τα περιστατικά που αφορούν παραβατικότητα ανηλίκων κυμαίνονται στη χώρα μας στα 5.000 ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5%-6% του συνόλου με την Ελλάδα να παραμένει πιο χαμηλά στην παραβατικότητα ανηλίκων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου καθώς ο διαδικτυακός, για παράδειγμα, εκφοβισμός μεταξύ ανηλίκων περνάει εν πολλοίς «κάτω από το ραντάρ».

Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραβλέπουμε το γεγονός ότι και η καλύτερη ενημέρωση έχει οδηγήσει σε πληρέστερη καταγραφή σε σύγκριση με άλλες εποχές. Κάποτε τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού ούτε απασχολούσαν ούτε καταγράφονταν κάπου. Παρατηρούμε ότι κυκλοφορούν «άγουροι συμμορίτες», που δεν παίζουν απλώς ξύλο μεταξύ τους, αλλά στρατολογούνται από το οργανωμένο έγκλημα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο ο αριθμός των περιστατικών, αλλά και η μορφή της βίας που προκαλεί ανησυχία. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η πλειονότητα των συλλήψεων (περίπου 80%) αφορούσε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δηλαδή ανήλικοι που καθώς οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα εμπλέκονταν σε τροχαία. Τα υπόλοιπα αφορούσαν σωματικές βλάβες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, ορισμένες ληστείες και εμπορία/χρήση ναρκωτικών.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται η συχνότητα τέλεσης βιασμών και ληστειών, η κατοχή όπλων και ναρκωτικών. Παρατηρούμε ότι κυκλοφορούν «άγουροι συμμορίτες», που δεν παίζουν απλώς ξύλο μεταξύ τους, αλλά στρατολογούνται από το οργανωμένο έγκλημα, με στόχο να διεκπεραιώσουν μια δουλειά, π.χ. τη διακίνηση ναρκωτικών σε ένα σχολείο.

Ανδρέας Καλογερόπουλος: Κρούσματα από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες…

Η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή της, σύμφωνα  με τις καταγραφές των περιστατικών, φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε σχέση με άλλες περιοχές και ιδιαίτερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο ούτε οι πολίτες και οι οικογένειες των παιδιών πρέπει να εφησυχάζουν, ούτε και η Αστυνομία να αντιμετωπίζει «χαλαρά» τα όποια μικροπεριστατικά παρουσιάζονται σήμερα.

Για τον λόγο αυτό συναντηθήκαμε με το νέο Αστυνομικό Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας κ. Ανδρέα Καλογερόπουλο στον οποίο θέσαμε κάποια περιστατικά τα οποία μας καταγγέλθηκαν και του ζητήσαμε να μας «σκιαγραφήσει» την εικόνα που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο ως επικεφαλής της Αστυνομίας στο Νομό μας, αλλά και με την πολυετή παρουσία του στις διάφορες βαθμίδες του Σώματος.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, θεωρώ ότι η παραβατικότητα στην Ημαθία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα προερχόμενα από κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά σε σχέση με άλλους νομούς και ιδιαίτερα με τα μεγάλα αστικά κέντρα, νομίζω ότι στη Βέροια και στην Ημαθία γενικότερα, βρισκόμαστε σε ελεγχόμενα και όχι τόσο ανησυχητικά επίπεδα» μας είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας Καλογερόπουλος.

Διακριτική παρουσία σε νεανικούς χώρους

Στον επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημαθία, μεταφέραμε κάποιες καταγγελίες που μας έγιναν από γυναίκες, πως δέχθηκαν άκομψες, προσβλητικές, σεξιστικές φραστικές και χειρονακτικές επιθέσεις από «άγουρη συμμορία» ανηλίκων, είτε στην γέφυρα όπου κάθε Τρίτη γίνεται η λαϊκή αγορά, είτε σε δρόμους της συνοικίας του Προμηθέα Βέροιας. Επιπλέον του θέσαμε ενημέρωση που έχουμε από κατοίκους της ίδιας συνοικίας πως τα συγκεκριμένα παιδιά προβαίνουν και σε άλλα παραβατικές ενέργειες όπως ζημίες και παραβιάσεις αυτοκινήτων. Παιδιά της διπλανής πόρτας τα οποία είναι γνωστά στην κοινωνία της συνοικίας. Μάλιστα, όπως μας είπαν, έχουν καταγγελθεί ως περιστατικά στην Αστυνομία.

«Στις μέρες από τότε που ανέλαβα την Διεύθυνση της Αστυνομίας δεν μου έχει αναφερθεί κάποιο από τα περιστατικά που μου αναφέρεται. Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να κάλεσαν οι πολίτες στο «100», να έγινε στιγμιαίος έλεγχος και να μην εντοπίστηκε κάτι. Αλλά σε μένα δεν έφτασε κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο το καταγράφω και θα το συζητήσω με τις υπηρεσίες μου» μας είπε ο Ανδρέας Καλογερόπουλος.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι τελευταία παρουσιάζεται στη Βέροια διακριτική παρουσία αστυνομικών σε νεανικούς χώρους και σε πλατείες για τυχόν παραβατικότητα ανηλίκων, με στοχευμένους ελέγχους. 

«Είναι αλήθεια αυτό και πολύ σωστά το παρατηρήσατε. Εκτελώντας οδηγίες του Αρχηγείου, θέλουμε να εδραιώσουμε την παρουσία μας σε χώρους όπου θα έρθουμε σε επαφή με νέο κόσμο, να μας νοιώσει δίπλα του, να ξέρει ότι είμαστε εκεί για να τον βοηθήσουμε και να ακούσουμε τα προβλήματά του. Να μην μας βλέπει και να μας φοβάται. Μέσα από αυτήν την τακτική να ελέγξουμε και την, τυχόν, παραβατικότητά τους» μας τόνισε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας.

«Συγκεκριμένα για τη νεανική παραβατικότητα που αναφέρεται, στη Βέροια δεν είναι σε τραγικό σημείο σε σχέση με άλλους νομούς και αστικά κέντρα» μας είπε ο Ανδρέας Κολογερόπουλος και επισήμανε ότι «πως βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο. Είναι μικρή η παραβατικότητα η οποία είναι ελεγχόμενη. Δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε συμμορίες ανηλίκων. Μπορεί λόγω του νεαρού της ηλικίας να υπάρχουν κάποιες αποκλίνουσες συμπεριφορές, αλλά είναι ελεγχόμενες. Δεν είναι τραγική η κατάσταση. Υπάρχουν μικροκλοπές, συνήθως από παιδιά που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Επίσης και μερικά κρούσματα που μπορεί να υπάρχουν, είτε με μπούλινγκ, είτε με διαπληκτισμούς νέων στα σχολεία, δεν είναι σε τόση μεγάλη έκταση και δεν καταγγέλλονται κιόλας στην υπηρεσία μας».

Μιλήστε με τα παιδιά σας!!!

Τα παιδιά και οι έφηβοι αφομοιώνουν επιθετικές και καταστρεπτικές συμπεριφορές παρατηρώντας την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι ενήλικες και κωδικοποιώντας στη μνήμη τους αυτές τις σκηνές βίας.

Η αντιμετώπιση των παραπτωματικών εφήβων θεωρείται δύσκολη και μακρόχρονη, με φτωχά αποτελέσματα. Ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία από την δική της πλευρά κάνει μια ξεχωριστή προσπάθεια συμμετέχοντας σε διάφορες συγκεντρώσεις που διοργανώνουν είτε σχολικοί φορείς, είτε κοινωνικοί.

«Από την πλευρά μας προσπαθούμε μέσα από διαλέξεις και ημερίδες που γίνονται στα σχολεία, να τους προσεγγίσουμε, να τους δώσουμε να καταλάβουν ποιες είναι οι συνέπειες των τυχόν πράξεών τους, γιατί αγνοούν και τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά από δική μας πρόκληση, διοργανώνει μία ημερίδα με διευθυντές όλων των σχολείων, όπου θα είμαστε ομιλητές έτσι ώστε να πείσουμε όλους τους διευθυντές για το ποια είναι η ανάγκη να καλούν αστυνομικούς να μιλήσουν για τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας, του μπούλινγκ και άλλων προβλημάτων εφηβικής παραβατικότητας» τόνισε ο Ανδρέας Καλογερόπουλος και κατέληξε:

«Ο θεσμός της οικογένειας είναι καθοριστικός παράγοντας. Οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους. Να μην αδιαφορούμε με τα προβλήματα των νέων. Ένα πρόβλημα που για εμάς μπορεί να φαίνεται αστείο, για τους νέους μπορεί να είναι μεγάλο. Γι αυτό θα πρέπει να μιλάμε μαζί τους, να μας εμπιστευτούν. Να μην είμαστε απόμακροι, να μην είναι τυπικές οι σχέσεις μας, γιατί δεν θα μας μιλήσει το παιδί και θα στραφεί σε κάποιον άλλον και αυτός μπορεί να μην το συμβουλεύσει σωστά. Ίσως και να τον οδηγήσει στον κακό δρόμο. Πρέπει να παιδιά να φροντίσουμε να μας μιλάνε για ότι συμβαίνει μέσα στο σχολείο και στις πλατείες όπου συγκεντρώνονται. Να μην φοβούνται ή να ντρέπονται να μιλήσουν στους γονείς, στους διευθυντές των σχολείων τους και να νοιώσουν την αστυνομία πιο φιλική».

Και στο παρελθόν που μιλήσαμε με προηγούμενους Αστυνομικούς Διευθυντές που υπηρέτησαν στην Ημαθία και τώρα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ανδρέα Καλογερόπουλο, εξέφρασαν την αισιόδοξη εκτίμηση ότι «η συνολική παραβατικότητα στην Ημαθία είναι σε πολύ καλό επίπεδο. «Και οι κλοπές και οι ληστείες και τα τροχαία είναι σε χαμηλό επίπεδο. Σαν Νομός δεν έχουμε μεγάλη εγκληματικότητα, παρότι έχουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες συσσωρευμένες» μας είπε ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας και έκλεισε την συζήτησή μας επισημαίνοντας πως «όποιος συμπολίτης διαπιστώνει παραβατικές ενέργειες, να τα καταγγέλλει. Τηλεφωνικά στο «100» σε πρώτη, άμεση, φάση, αλλά το καλύτερο είναι στην συνέχεια η καταγγελία να γίνει στον Αξιωματικό Υπηρεσίας της Αστυνομίας».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/2/24)

Image by Tumisu from Pixabay