ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Υπό εξαφάνιση τα περίπτερα

Αυτά τα φημισμένα περίπτερα που υπήρχαν σε κάθε σταυροδρόμι των πόλεων και πλα­τείες των χωριών που τα είχαν κυρίως ανάπηροι πολέμου, τείνουν να εξαφανιστούν όπως και παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην πόλη της Βέροιας…

Ήταν τα μίνι-μάρκετ του πεζόδρομου που, εκτός από τσιγάρα, εφημερίδες, περιοδικά και σουβενίρ, πουλούσαν όλα τα είδη ακόμα και παγωτά και αναψυκτικά. Επίσης, ήταν και τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ με μετρητές για εσωτερικές και εξωτερικές κλίσεις. Επιπλέον, ο περιπτεράς ήταν γνώστης πολλών πληροφοριών σχετικά για την περιοχή του και ένας τόπος συνάντησης. Ο λόγος της εξαφάνισής τους οφείλεται στην απελευθέρωση των αδειών τους και πώλησης τσιγάρων, η αντικαπνιστική εκστρατεία με λιγότερους καπνιστές, και αυτών που δεν διαβάζουν πλέον εφημερίδες λόγω του ίντερνετ και η μεγάλη ανταγωνιστικότητα.

Η πολύωρη εργασία σε πολύ στενό χώρο και μειωμένα έσοδα και λόγω της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού έβαλαν λουκέτο όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, απελευθερώ­νοντας έτσι τα πεζοδρόμια για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Πλέον έχουν δημιουργηθεί νέα, σύγχρονα, καταστήματα που πωλούν αυτά τα είδη του πε­ριπτέρου, με την προσθήκη και την πώληση καφέ σε μέθοδο take away. Μάλιστα αναγνώστης της εφημερίδας μας προτείνει σε αυτά τα καταστήματα να τοποθετηθεί απ΄ έξω το γράμμα «Π», κάτι αντίστοιχο με τον φωτεινό πράσινο σταυρό που έχουν τα φαρμακεία.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/12/23)