ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 2839 φορές

ΒΕΡΟΙΑ: Στον αστερισμό της διάκρισης

Μετά από αρκετά χρόνια, φέτος για πρώτη φορά η ΒΕΡΟΙΑ φιλοδοξεί να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα έναν σημαντικό ρόλο, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο του "κομπάρσου-ρυθμιστή" που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη Σούπερ Λίγκα.

Η αλλαγή «σκυτάλης» στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς και οι σημαντικές μεταγραφικές ενισχύσεις του καλοκαιριού, άφησαν τα πρώτα τους δείγματα και πλέον στα ως τώρα παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου η αποκαλούμενη και "Βασίλισσα του Βορρά" έδειξε απτά δείγματα αγωνιστικής αναγέννησης, πράγμα που δημιουργεί ανάλογο κλίμα πρόωρου ενθουσιασμού και στις τάξεις των οπαδών της. Το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα, μετά από μια πλήρη δεκαετία, έφυγε από τα χέρια του Γιώργου Αρβανιτίδη και πέρασε στα αντίστοιχα ενός άλλου Ημαθιώτη επιχειρηματία, του Θεόδωρου Καρυπίδη. Ο νέος επενδυτής, γεννημένος στις 23/05/1979 , ασχολείται με την ξυλεία και την παλετοποιία. Εχει στην ιδιοκτησία του την εταιρεία "Karipidis Pallets" που παράγει περισσότερους από 250 κωδικούς ξύλινων παλετών και συναφών προϊόντων, ενώ διαθέτει πριστή ξυλεία διαφόρων τύπων και διατομών, αλλά και ικανές ποσότητες βιοκαυσίμων pellets και briquettes, καλύπτοντας εγχώριες ανάγκες με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης Συνεταιρισμού και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων στη Νάουσα και κάνει εμπόριο βιοκαυσίμων ανά την Ευρώπη, με υποκαταστήματα σε Μαυροβούνιο, Σλοβακία και εσχάτως στην Κρήτη.

Με την ΒΕΡΟΙΑ ενεπλάκη το τελευταίο καλοκαίρι και τα πρώτα του βήματα θα έλεγε κανείς πως είναι απολύτως διακριτικά. Οι συνεργάτες του έχουν συγκροτήσει το νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ, αλλά ο ίδιος, μολονότι εμφανίζεται τακτικά στο γήπεδο και παρακολουθεί την πορεία της ομάδας, δίνει τις λύσεις που ως τώρα είναι ορατές και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Η ομάδα ενισχύθηκε το τελευταίο καλοκαίρι και οι βλέψεις της φτάνουν σε υψηλά βαθμολογικά στρώματα, μακριά από τις λογικές του παρελθόντος, όπου η σωτηρία και η διατήρηση στην Σούπερ Λίγκα ήταν ο μοναδικός στόχος.

Φέτος ο προϋπολογισμός της ομάδας, συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες περιόδους, αυξήθηκε αισθητά και αυτό φαίνεται με μια απλή ματιά από το μεταγραφικό "παζάρι", όπου παίκτες με υψηλά κασέ και μεγάλη διαδρομή στο χώρο του ποδοσφαίρου ήρθαν για να ενταχθούν στην ομάδα της Ημαθίας. Παίκτες σαν τον Ραούλ Μπράβο ή τους Ντουμίτρου, Βούκιτς, φαίνεται πως μπορεί να κάνουν την διαφορά και σ' αυτό στηρίζεται η νέα διοίκηση της ομάδας. Στην τελευταία μεταγραφική σεζόν ήρθαν συνολικά 22 παίκτες και αποχώρησαν αντίστοιχα 16. Σήμερα η ΒΕΡΟΙΑ είναι στην 11η θέση των ομάδων της Σούπερ Λίγκας από πλευράς μπάτζετ, έχοντας 35 συνολικά ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της με μέσο όρο ηλικίας 26,1 έτη και είναι πιο ακριβή ομάδα από Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Καλλονή, Πανθρακικό, Κέρκυρα, Πανιώνιο και Νίκη Βόλου, με βάση την ατομική αποτίμηση ενός εκάστου των παικτών, σύμφωνα με ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου.

Ο Στέφανος Γαϊτάνος είναι μια εμβληματική μορφή για το ποδόσφαιρο της πόλης και του νομού. Εχοντας παίξει πολλά χρόνια ποδόσφαιρο στη ΒΕΡΟΙΑ κι έχοντας υπάρξει επίσης για σειρά ετών προπονητής της ομάδας, όπως και άλλων ομάδων της μεγάλης κατηγορίας, είναι εδώ και χρόνια ο "κατασκευαστής" ταλέντων έχοντας για όλα τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη είτε των τμημάτων υποδομής της ΒΕΡΟΙΑΣ, είτε την ευθύνη λειτουργίας πολλών άλλων ομάδων της περιοχής στη Μακεδονία. Σήμερα προϊσταται όλων των τμημάτων της ομάδας κάτω από την βασική πρώτη και έχει άποψη για τα πάντα. Μιλώντας ο ίδιος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ είπε: «Η προσδοκία των νέων ανθρώπων στην ΠΑΕ, αλλά και όλων στην πόλη της Βέροιας, είναι πως η φετινή σεζόν μπορεί να αναδείξει ένα άλλο πιο θετικό αγωνιστικό πρόσωπο για την ομάδα και κυρίως να δρομολογήσει αυτή η αλλαγή και η καινούργια σεζόν την οργάνωση και την αξιοποίηση όλων των προϋποθέσεων, ώστε η ΒΕΡΟΙΑ να γίνει το ποδοσφαιρικό "μελίσσι" για το Νομό Ημαθίας και να αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Ηδη στις Ακαδημίες και στις ομάδες Κ-20, Κ-17 και Κ-15, έχουμε ένα πλήθος παιδιών, πολλά από τα οποία θα αναδειχθούν και θα ενισχύσουν την ομάδα. Οσο για την πρώτη ομάδα, έχει στελεχωθεί με αξιόλογους και έμπειρους παίκτες που, όπως έδειξαν και στα πρώτα παιχνίδια της καινούργιας περιόδου, μπορούν να κάνουν την διαφορά. Δεν ξέρω πού θα μπορέσει να φτάσει η φετινή ΒΕΡΟΙΑ, όμως το ξεκίνημα έδειξε πολλά θετικά στοιχεία, με παίκτες που άλλες χρονιές δεν είχαμε στην ομάδα και που έδειξαν αρετές ικανές για να οδηγήσουν την ΒΕΡΟΙΑ στα υψηλότερα σκαλοπάτια της κατηγορίας. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να φορτώσει με άγχος και πίεση τους ίδιους τους παίκτες, αλλά να γίνει ενεργητικός παράγων για να συνεχιστούν αυτές οι πρώτες πολύ ενθαρρυντικές εμφανίσεις».

Ο Ραούλ Μπράβο είναι ο παίκτης "βαρόμετρο" για τη νέα ΒΕΡΟΙΑ. Στα 33 του χρόνια ο διεθνής Ισπανός αμυντικός, με πέντε τίτλους πρωταθλημάτων, δύο με την Ρεάλ και τρεις με τον Ολυμπιακό, επέλεξε να γυρίσει για τρίτη φορά στην Ελλάδα, συνεχίζοντας την πλούσια σε διακρίσεις και τίτλους καριέρα του. Τις δυο προηγούμενες (2007 και 2009) ήρθε για τον Ολυμπιακό, του οποίου αποτέλεσε πολύτιμο αμυντικό στοιχείο. Τώρα, η θετική έκπληξη για την μακεδονική ομάδα και τους φίλους της ήταν η απόφασή του να έρθει και να συνεχίσει με ετήσιο συμβόλαιο στην "μικρή" αγωνιστικά και σαν μέγεθος ΒΕΡΟΙΑ.

Ο Νικολάο Μανουέλ Ντουμίτρου Καρντόζο στα 23 του χρόνια δεν βρήκε θέση στο ρόστερ της Νάπολι και με χαμηλό συμβόλαιο ήρθε στη ΒΕΡΟΙΑ δανεικός για ένα χρόνο. Βέβαια, αν συνεχίσει έτσι όπως άρχισε, η Νάπολι ίσως τον χρειαστεί με το τέλος αυτής της σεζόν, αλλά ήδη έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό για τα όμορφα γκολ και την πολύ καλή τεχνική του. Η περίπτωση του είναι η επιτομή της παγκοσμιοποίησης στο ποδόσφαιρο. Γεννημένος στην Σουηδία, έχει ιταλική υπηκοότητα και ρουμανικό όνομα. Αγωνίζεται σαν αριστερός επιθετικός ή χαφ και σαν δεύτερος φορ. Εχει αγωνιστεί στις εθνικές Κ-19 και Κ-20 της Ιταλίας και ποδοσφαιρικά πρώτη φορά βγαίνει από τα σύνορα της χώρας του για να παίξει σε ομάδα εξωτερικού. Ασφαλώς η προοπτική να αναδείξει το ταλέντο του στη ΒΕΡΟΙΑ και το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αρκούντως πιο δελεαστική από το να κάθεται στις κερκίδες του "Σαν Πάολο". Με τη Νάπολι έχει μόλις 12 συμμετοχές στο ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά πολύ περισσότερες έχει με τις Εμπολι, Τσιταντέλα, Τερνάνα, Ρετζίνα.

Για το προφίλ του νέου μεγαλομετόχου και προέδρου της ΒΕΡΟΙΑΣ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο στενός συνεργάτης του στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, Γιάννης Κελεσίδης, που τόνισε: «Η ΒΕΡΟΙΑ ήταν και παραμένει ένα νοικοκυρεμένο σωματείο, χωρίς χρέη και με μικρό προϋπολογισμό. Ο νέος πρόεδρος και μεγαλομέτοχος, Θόδωρος Καρυπίδης, και η αδελφή του Ειρήνη Καρυπίδου, έχουν τις τύχες της ομάδας και χωρίς τυμπανοκρουσίες και με προσεκτικά βήματα προσπαθούν να οικοδομήσουν μια ομάδα πάνω στα πρότυπα που είχε δημιουργήσει ο κ. Αρβανιτίδης, που μετά από δέκα χρόνια παραμονής στην ομάδα άφησε ένα οργανωμένο σωματείο με μηδενικές εκκρεμότητες. Ο κ. Καρυπίδης παρακολουθεί από κοντά τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας, αλλά και τα διοικητικά του καθήκοντα και έχει συγκροτήσει μια διοίκηση από μέλη της δικής του επιλογής. Ο κ. Αρβανιτίδης είναι πάντα ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειας της ΒΕΡΟΙΑΣ και είναι τιμή μας που ανήκει στη ΒΕΡΟΙΑ, αλλά δεν έχει ούτε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου ούτε λόγο στην διοίκηση. Είναι απλά επίτιμο μέλος της διοίκησης της ομάδας, της οποίας τις εκδηλώσεις παρακολουθεί ανελλιπώς. Στόχος της ομάδας είναι η πορεία της να είναι αξιοπρεπής στο πρωτάθλημα και βασικά να είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Οι τρείς νίκες στα πρώτα παιχνίδια δεν σημαίνουν πως η ομάδα και η διοίκησή της βάζουν πολύ υψηλούς στόχους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία που είναι ο βασικός σκοπός. Οσο για τους νέους παίκτες, δεν θα πω ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά. Οι περισσότεροι απο αυτούς ήρθαν γιατί θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία μιας ομάδας και μιας όμορφης πόλης ταυτόχρονα, που δεν έχει εκκρεμότητες και θα έχουν έτσι την ευκαιρία μέσω της ΒΕΡΟΙΑΣ να αναδειχθούν και να κάνουν στην συνέχεια το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους».

Ο Νίκος Καμπούρης είναι φίλος της ΒΕΡΟΙΑΣ και έχει μια ασυνήθιστη ιδιότητα. Είναι δημοσιογράφος και μάλιστα από πολλών ετών, από την εποχή της ΒΕΡΟΙΑΣ των Κουσουλάκη, Γαϊτάνου, Ουλσουζίδη, Μασάδη, Σβήρκου και άλλων της εποχής της δεκαετίας του 70, τότε που η ΒΕΡΟΙΑ μεσουρανούσε ποδοσφαιρικά με τις δικές της δυνάμεις και που... βαπτίστηκε "Βασίλισσα του Βορρά", αλλά ταυτόχρονα έχει και την ιδιότητα του προέδρου της ομάδας Ενωση Αποστόλου Παύλου, ή αλλιώς Μακροχωρι, που μετέχει τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής. Ο Νίκος δεν έπαυσε παρά την δεύτερη ιδιότητά του να παρακολουθεί και την αγαπημένη του ΒΕΡΟΙΑ και όταν τον ρωτήσαμε για την φετινή πορεία και τις προοπτικές της ΒΕΡΟΙΑΣ, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ΒΕΡΟΙΑ είναι στην αρχή μιας περιόδου που μπορεί να κρύβει πολλά θετικά για την πρωτεύουσα της Ημαθίας και το ποδοσφαιρικό της "παιδί". Οι προοπτικές είναι φέτος καλύτερες από κάθε άλλη προηγούμενη σεζόν και είναι φανερό, όπως φάνηκε στα πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου, πως δεν θα είναι μόνος στόχος η σωτηρία. Το ξεκίνημα έδειξε πως έγιναν σωστές επιλογές και κυρίως ήρθαν παίκτες που θα ήθελε κάθε καλή ομάδα του πρωταθλήματος. Το δύσκολο είναι να μπορέσουν να διατηρηθούν αυτοί οι παίκτες στην ομάδα, αφού στο ποδόσφαιρο ο νόμος προσφοράς και ζήτησης είναι αξεπέραστος».

Ο τεχνικός της ΒΕΡΟΙΑΣ, ο Ισπανός Χοσέ Κάρλος Γκρανέρο, ήρθε κι αυτός για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να κάνει το άλμα που πολλοί έχουν ως βασικό λόγο της ένταξής τους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στα 51 του χρόνια βγαίνει πρώτη φορά από την Ισπανία για δουλειά. Την προηγούμενη σεζόν εργάζονταν στην Ντεπορτίβο Αλαβές, ενώ έχει περάσει από τους πάγκους των Πονφερατίνα, Αλικάντε, Χέρκουλες, Ταραγκόνα και τα μικρά της Λεβάντε. Είναι επιθετικογενής στον αγωνιστικό του προσανατολισμό, αλλά στη ΒΕΡΟΙΑ θα έχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο μεγάλος αριθμός παικτών στο ρόστερ και η υπεροπλία στις γραμμές που θα καταστήσει αναπληρωματικούς παίκτες που ήρθαν για να παίξουν και να δημιουργήσουν τον επιθυμητό συναγωνισμό στην ομάδα. Αυτό όμως, όπως λέει και ο ίδιος, είναι ευχάριστο πρόβλημα, γιατί από τον ανταγωνισμό θα ανέβει το επίπεδο και φυσικά το αξιόμαχο της ομάδας.

Ντίνος Καραμητρούσης