ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ρολόι στην πλατεία...

ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (24/7/23)

Η αναβάθμιση των δημόσιων πλατειών συνδράμει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιοίκων και της ελκυστικότητας της περιοχής. Παράλληλα η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής θα ενισχύσει την εμπορικότητα και ανταγωνιστικότητα και η ζωτικότητα της περιοχής θα αναβαθμιστεί.

Γενικά οι πλατείες μπορούν να αποτελέσουν κύτταρα κοινωνικής συνάντησης και διαλόγου των κατοίκων της περιοχής, ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα της νεολαίας με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες.

Η πόλη της Βέροιας αυτήν την στιγμή διαθέτει μόνο δύο μεγάλες πλατείες, η μία αυτή της Ελιάς που αποτελεί τοπόσημο και για τους επισκέπτες και η άλλη του Ωρολογίου (Ρακτιβάν) που θεωρείται ως η ιστορική πλατεία της πόλης.

Η σημερινή μας αναφορά επικεντρώνεται στην πλατεία Ωρολογίου καθώς αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της πόλης για την αναζωογόνηση και αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής.

Είναι αλήθεια ότι η πλατεία Ωρολογίου παρουσιάζει σημάδια παρακμής, έντονης υποβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος και αλλοίωση του …δημογραφικού της χαρακτήρα. Γι αυτό η αναβάθμισή της και η κατασκευή ενός ρολογιού (πριν αρκετές δεκαετίες υπήρχε πύργος ρολογιού απ΄ όπου πήρε και το όνομά της), αναμένεται να αναδείξει τον ιστορικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα, προσελκύοντας τόσο ντόπιους όσο και ξένους επισκέπτες. Ιδιαίτερα όταν στην περίμετρό της περιλαμβάνει το πανέμορφο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων, και σε μερικά μέτρα απόσταση το πασίγνωστο Βήμα Αποστόλου Παύλου, την Εβραϊκή συνοικία με την Συναγωγή της, την δροσερή και πλούσια σε φυσικό κάλλος Μπαρμπούτα με τον Τριπόταμό της.

Έτσι απευθυνθήκαμε στους τρεις υποψηφίους Δημάρχους της Βέροιας (η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Χατζησάββα από το ΚΚΕ ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση του ρεπορτάζ) Κώστα Βοργιαζίδη, Μιχάλη Χαλκίδη και Θεόφιλο Κορωνά, να μας πουν τι προτίθενται να κάνουν, εφόσον εκλεγούν στον δημαρχιακό θώκο.

Και οι τρεις είναι σύμφωνοι πως πρέπει να κατασκευαστεί ένα ρολόι στην πλατεία Ωρολογίου και να γίνει ανάπλαση ή βελτίωση της πλατείας.

Διαβάστε τι μας είπαν:

Κώστας Βοργιαζίδης: Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει μελέτη για ρολόι

Ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δράση με Γνώση» Κώστας Βοργιαζίδης μας είπε:

«Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει μελέτη για την κατασκευή ρολογιού στην πλατεία Ωρολογίου. Βέβαια πρέπει να διευκρινιστούν κάποια θέματα, όπως τα περί αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τα περί επάθλων και κατά πόσο είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι κάτι το οποίο στην επόμενη θητεία θέλουμε να κάνουμε το ρολόι.

Όσον αφορά την γενικότερη ανάπλαση της πλατείας Ωρολογίου, για εμάς πρώτιστο είναι να γίνει η ανταλλαγή του 3ου Δημοτικού Σχολείου με το Δημαρχείο γιατί θεωρούμε ότι θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πόλο έλξης ενοποιούμενο μαζί με το Βήμα Αποστόλου Παύλου και να γίνει κάτι σαφώς μεγαλύτερο εκεί από την πλευρά της Μητρόπολης, γιατί και αυτή συμβάλλει σ΄ αυτό που λέμε ανάπτυξη της περιοχής. Πλατεία Ωρολογίου, Εβραϊκή Συναγωγή, Μπαρμπούτα, παλαιά Δικαστήρια τα οποία μέσα στην επόμενη θητεία θα αναπαλαιωθούν και θα αποκτήσουν μια καινούργια χρήση. Θα γίνει κάτι που θα προσδώσει μια διαφορετική οντότητα. 

Με την ενοποίηση της πλατείας που έγινε, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος χώρος όπου σήμερα προσφέρεται για εκδηλώσεις και γίνονται συναυλίες που μαζεύουν πολύ κόσμο. Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει αν κόβονταν με δρόμο στη μέση. Η βάση του ρολογιού υπάρχει αριστερά από το Ηρώο. Έτσι αν γίνει στην ίδια θέση θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Γι αυτό ίσως γίνει το ρολόι σε άλλη θέση.

Καλό θα ήταν να μην μπούμε σε συνολικά σκαψίματα και να παραμείνει το περίγραμμα. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να βοηθήσει και είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας, είναι ένας κυκλικός κόμβος γιατί είναι προβληματικό το σημείο της σημερινής διασταύρωσης. Θα μπορούσε να αυξηθεί το πράσινο στην πλατεία με μια ακόμη συστάδα δένδρων από την άλλη πλευρά, κάτι που θα ομορφαίνει κιόλας. Επίσης θα φέρουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα περιμετρικά της πλατείας. Είναι κάτι που θέλουμε την έγκριση από Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο στο οποίο αφήνουμε απείραχτο το ενιαίο μέσα κομμάτι, και ζητούμε να τοποθετήσουμε περιμετρικά τραπεζοκαθίσματα».    

Μιχάλης Χαλκίδης: Η πλατεία Ωρολογίου πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων

Ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Δήμο Βέροιας» Μιχάλης Χαλκίδης μας είπε:

«Τόσο η πλατεία Ωρολογίου όσο και οι υπόλοιπες “αστικές αναπλάσεις” στην πόλη της Βέροιας, θεωρούμε ότι είναι απολύτως αποτυχημένες, όπως επίσης είναι απολύτως ανύπαρκτη η πολιτική του δήμου για το ιστορικό κέντρο.

Επειδή τα παραπάνω ζητήματα είναι πολύ σοβαρά για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, διοργανώνουμε προσεχώς ημερίδα στη Βέροια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με άλλους φορείς, για τη διερεύνηση και τη διατύπωση των αναγκαίων προτάσεων και πολιτικών αναβάθμισης.

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για την εκκίνηση ενός γόνιμου ανοικτού διαλόγου με τους φορείς και τους πολίτες της πόλης.

Η πλατεία Ωρολογίου πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, όπως και η πλατεία της Ελιάς. Και αυτό δεν είναι διαπίστωση μόνο του συνδυασμού μας αλλά και ένα βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο χρόνος που πέρασε από την κατασκευή της και μέχρι σήμερα, έδειξε ότι στην πλατεία αυτή λείπει το πράσινο, τα δένδρα είναι λιγοστά έως ανύπαρκτα, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη για τους πολίτες κάθε ηλικίας από όλα της τα σημεία, δεν έχει τον κατάλληλο φωτισμό το βράδυ και βεβαίως τα υλικά της έχουν υποστεί φθορές από την πάροδο του χρόνου. Σας θυμίζω ότι οι βρύσες που φτιάχτηκαν και που σύμφωνα με την μελέτη θα έτρεχε νερό στο πλάι της πλατείας, μπαζώθηκαν άρον-άρον με χώμα.

Επιπλέον το κακής αισθητικής σιντριβάνι που υπάρχει, παρέμενε ανενεργό και κλειστό για αρκετά χρόνια και μόλις πρόσφατα επισκευάσθηκε.

Πρέπει ακόμη η πλατεία να αποκτήσει εμβληματικό χαρακτήρα με την κατασκευή του πύργου του ρολογιού που θα δώσει την ταυτότητα που η πλατεία σήμερα δυστυχώς δεν έχει.

Και πρέπει να δούμε τη θέση και τη σημασία της πλατείας με μια άλλη οπτική. Η πλατεία Ωρολογίου είναι το σημείο συνάντησης των δρόμων που ξεκινούν από πολύ σημαντικά μνημεία για την ιστορία της πόλη μας, του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, του μονοπατιού της Βασίλισσας Βεργίνας, του δρόμου που οδηγεί στη Μπαρμπούτα και στο ποτάμι που είναι ευλογία για την πόλη μας, τον Τριπόταμο.

Και βεβαίως στην πλατεία αυτή βρίσκεται το σημαντικό κτήριο των δικαστηρίων που είναι αναπόσπαστο τμήμα της πλατείας μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του στον οποίο σώζεται ένα τμήμα του πύργου της Βασίλισσας Βεργίνας.

Αυτά όλα πρέπει να τα αναδείξουμε και να τα προβάλλουμε.

Έχουμε έναν θησαυρό στα χέρια μας που δυστυχώς τον κρύβουμε αντί να τον φέρουμε στην επιφάνεια.

Ο συνδυασμός μας και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, με όρεξη και διάθεση, με όραμα, σχέδιο και ιδέες που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας, αλλάζοντας την εικόνα και την αισθητική της πλατείας Ωρολογίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Και βέβαια αφετηρία μας για αυτό το έργο θα είναι η νομιμότητα εκπόνησης των μελετών πριν από την υλοποίηση του έργου, όπως και για όλες τις συναφείς αστικές παρεμβάσεις, εφαρμόζοντας την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την προκήρυξη πανελλήνιου διαγωνισμού κλίμακας αστικού σχεδιασμού,  κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα».

Θεόφιλος Κορωνάς: ένα ρολόι αντάξιο της ιστορίας της πλατείας

Ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή – ΑλλαΖΟΥΜΕ» Θεόφιλος Κορωνάς, μας είπε:

«Η ανάπλαση της πλατείας Ωρολογίου με την προσθήκη πράσινου και την αξιοποίηση του π.  Δικαστικού Μεγάρου ,θεωρώ πως  είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ρύθμιση της κυκλοφορίας με κυκλικό κόμβο επί της Μπότσαρη στην διασταύρωση όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία ,τις ώρες αιχμής και γενικότερο πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των οδηγών όλες τις ώρες καθώς είναι μια από τις πιο επικίνδυνες διασταυρώσεις.

Η χωροθέτηση δε γενικότερα των κυκλικών κόμβων πρέπει να ξεκινά περιφερειακά του Δήμου και στην συνέχεια όπου απαιτείται να χωροθετούνται κυκλικοί κόμβοι πιο κεντρικά. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη με χωροθέτηση κυκλικών κόμβων  είτε για παράδειγμα επί της  οδού Θεσσαλονίκης και Κύπρου  είτε στην είσοδο της πόλης πλησίον των νέων Δικαστηρίων  είτε στην πλατεία Ωρολογίου. Είναι προφανές και αυτονόητο λοιπόν ότι πρέπει να συνταχθεί με σύγχρονα  στοιχεία και δεδομένα μια νέα συγκοινωνιακή μελέτη, όπου εκτός των άλλων θα προβλέπει και τα σημεία που πρέπει να κατασκευασθούν οι κυκλικοί κόμβοι.

Για να επανέλθω στην  πλατεία Ωρολογίου , αυτή χρειάζεται παρεμβάσεις ουσιαστικές ώστε να αποκτήσει την χαμένη της "εξωστρέφεια" καθώς αν και η κεντρικότερη και μεγαλύτερη πλατεία του Δήμου , παραμένει απομονωμένη και αποκομμένη από την ζωή και τους ρυθμούς του κέντρου της πόλης, συνθήκη  που από την θέση της πλατείας και μόνο είναι οξύμωρη.

Την πλατεία Ωρολογίου και το παλιό Δικαστήριο ως δημοτική παράταξη το βλέπουμε, ως μια ολότητα και προτείνουμε την διαμόρφωση της πλατείας και  ως χώρο πράσινου με την άμεση τοποθέτηση ανεπτυγμένων δέντρων   και φυτών ώστε τα αποτελέσματα της παρέμβασης να είναι άμεσα αντιληπτά.

Γενικότερα σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε την πλατεία Ωρολογίου κινούμενοι στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής εξωτερικών χώρων σε συνδυασμό με μια αρχιτεκτονική μελέτη για την άμεση  αποκατάσταση και ανάδειξη του παλιού δικαστικού μεγάρου και να κατασκευάσουμε (επιτέλους)  στην πλατεία Ωρολογίου ένα ρολόι αντάξιο της ιστορίας της πλατείας».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (24/7/23)