ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 2313 φορές

"Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"

Μία χρονιά απόλυτα αποτυχημένη, από τις χειρότερες της ιστορίας της, «σφραγίστηκε» το βράδυ του Σαββάτου με τον υποβιβασμό της ΒΕΡΟΙΑΣ στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, για πέμπτη φορά από την ίδρυσή της, το 1960.

Λέμε απόλυτα αποτυχημένη, γιατί οικονομικά η ΠΑΕ έμεινε χρεωμένη, γιατί πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε τόσες αλλαγές προπονητών, γιατί πρώτη φορά στην ιστορία της την εγκατέλειψαν τόσα στελέχη αλλά και παίκτες! Γιατί "κατάφερε" να τερματίσει κάτω από ομάδες που ξεκίνησαν πολύ αργά τον προγραμματισμό τους (βλέπε Διαγόρας, Μακεδονικός), από ομάδες που ολόκληρη την περίοδο έπαιζαν "εξόριστες" (Απόλλων Πόντου) και από ομάδες που αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα (Αλμωπός Αριδαίας κλπ).

Τα τραγικά λάθη από την αρχή της περιόδου, κυρίως διοικητικά, γιατί «από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι», έφεραν την «Βασίλισσα του βορρά» σε αυτή την τραγική κατάσταση και πλέον το μέλλον της είναι αβέβαιο, για να μην πούμε «μαύρο και άραχνο». Και αυτό διότι, φάνηκε την περίοδο που μόλις τελείωσε, ότι οι ιδιοκτήτες της, δεν προτίθενται να εμπλακούν και πάλι με την ομάδα, όπως άλλωστε το τόνισαν και ήταν ξεκάθαροι από πέρσι τέτοιο καιρό, όταν ανακοίνωναν δια στόματος Αχιλλέα Μπίκα, ότι δεν θα συνεχίσουν στην ΠΑΕ και θα κοιτάξουν να βρουν επενδυτή. Το απέδειξαν και φέτος, που δεν βοήθησαν οικονομικά μία διοίκηση με δικούς τους ανθρώπους, όταν μάλιστα αυτή περιήλθε σε οικονομικό αδιέξοδο, εξ΄ αιτίας της αθέτησης της συμφωνίας της ίδιας της πολιτείας, η οποία εκτροχίασε τον προϋπολογισμό όλων των ομάδων της κατηγορίας κατά 200.000 περίπου ευρώ.

Μπορεί επενδυτής να μην βρέθηκε, όμως την ΠΑΕ τη «νοίκιασαν» σε αυτούς τους ανθρώπους, που βγήκαν μπροστά για το καλό της (κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις τους), με σκοπό να μη μείνει ακέφαλη, όμως αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, κρίνοντάς τους διοικητικά, παρ' ότι ήθελαν να πετύχουν.

Δυστυχώς, αντί να σιωπήσουν για λίγο, να κάνουν την αυτοκριτική τους και μετά να απολογηθούν στον βεροιώτικο λαό (όσος απέμεινε), δια στόματος του προέδρου της ΠΑΕ Στέργιου Διαμάντη, σε ρόλο του τιμητή των πάντων, με απαράδεκτη φρασεολογία πεζοδρομίου, στο τέλος του αγώνα στην κάμερα της ΕΡΤ3, έριξε τις ευθύνες σε όλους τους άλλους (το παρασκήνιο με τους νταβατζήδες, όπως χαρακτηριστικά είπε, τα στελέχη, τους προπονητές και τους παίκτες που έφυγαν από την ομάδα, χαρακτηρίζοντάς τους "ποντικούς"), χωρίς όμως να έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες τις δικές του και της διοίκησής του!

Μία διοίκηση, σε κάθε ΠΑΕ, είναι αυτή που κάνει τις επιλογές των συνεργατών, των στελεχών και ενίοτε στην Ελλάδα, του προπονητή και των παικτών. Κάπως έτσι κινήθηκε και η διοίκηση της ΒΕΡΟΙΑΣ την περίοδο που έληξε. Επομένως τα πρόσωπα αν απέτυχαν, την κύρια ευθύνη την έχει η ίδια που τα επέλεξε.

Δεν μπορεί ο πρόεδρος να εφευρίσκει εξιλαστήρια θύματα και δημόσια να φορτώνει αλλού τις ευθύνες του υποβιβασμού, την στιγμή που με την λήξη της θητείας της διοίκησής του στις 30/6, θα αφήσει την ΠΑΕ με χρέη στο ΙΚΑ, σε προπονητές, στελέχη, παίκτες, ιδιώτες. Όταν ηγείται μιας διοίκησης που δεν μπορεί να προστατεύσει την ομάδα από το παρασκήνιο, που η ίδια το προκάλεσε με τις συμπεριφορές της και να την προστατεύσει από αυτούς που η ίδια κατηγορεί ότι την κυνήγησαν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος «έβαζε τρικλοποδιά στην ίδια την ομάδα, με αποφάσεις που έπαιρνε ή δεν έπαιρνε, που με τον τρόπο του έδιωχνε κατά διαστήματα, όσους δεν γούσταρε (προπονητές, παίκτες, στελέχη), μιας διοίκησης που δεν ήξερε να κρατάει ισορροπίες, αναγκάζοντας όλους αυτούς που αποκάλεσε "ποντίκια", να πηδήξουν από το καράβι, στο οποίο ο πρόεδρος κράτησε με «νύχια και με δόντια» τους κολλητούς, τους κουμπάρους, που ήταν ανεπιθύμητοι στα αποδυτήρια και όμως έκαναν κουμάντο μέχρι το τέλος και μάλιστα την στιγμή που οι ίδιοι οι παίκτες, στην ίδια την διοίκηση έστειλαν το μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Δυστυχώς όλα αυτά, με την ανοχή του Στέφανου Αποστολίδη και του Νίκου Νούλα, δύο ανθρώπων που μαζί με τον Στ. Διαμάντη είχαν την διοίκηση της ΠΑΕ, οι οποίοι πολλές φορές για το καλό της ομάδας, όπως πίστευαν, έκλειναν τα μάτια και τα αυτιά, ακόμη και σε όσα γνώριζαν από πρώτο χέρι. Το γράψαμε και άλλη φορά, το μοντέλο διοίκησης απέτυχε, από την στιγμή που οι αποφάσεις έπρεπε να είναι ομόφωνες, δηλαδή να συμφωνούν και οι τρεις προαναφερόμενοι.

ΥΓ. Κάποιοι λιγοστοί φίλαθλοι με σχόλιά τους στο διαδίκτυο ρίχνουν τις ευθύνες στους δημοσιογράφοι για τα κακώς κείμενα στην ομάδα και για την κακή της πορεία και τον υποβιβασμό στην Γ΄ Εθνική! Δηλαδή οι δημοσιογράφοι έπαιρναν τις αποφάσεις; Οι δημοσιογράφοι έκαναν κουμάντο στην ομάδα; Οι δημοσιογράφοι άφησαν παίκτες και προπονητές να φύγουν;

Η δουλειά κάθε δημοσιογράφου, είναι να ασκεί κριτική, καλοπροαίρετη φυσικά. Αυτήν αναζητούσαν οι αναγνώστες μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε λίγο. Όμως την ασκήσαμε, αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της ομάδας, προκειμένου να διορθωθούν. Σε άλλους άρεσε, σε άλλους όχι. Άλλοι την βρήκαν υπερβολική και άλλοι μας έλεγαν ότι είμαστε πολύ επιεικείς!

Υπήρξαν όμως και υπάρχουν κάποιοι, έστω και ελάχιστοι, που δεν τους άρεσε καθόλου η κριτική μας. Και επειδή τύχαινε (!!!) να είναι φίλοι τους, θίχτηκαν και άρχισαν να παραληρούν εις βάρος μας. Δεν θα τους κάνουμε όμως την τιμή και την χάρη να τους απαντήσουμε, απαξιούμε.

Όμως και αυτοί, όπως και ο πρόεδρος τον οποίο υποστηρίζουν και στηρίζουν, που τους δίνει πληροφορίες για τις σχέσεις μας, σίγουρα θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, όπως ήταν εξαφανισμένοι τα πέτρινα χρόνια της ομάδας και έκαναν την εμφάνισή τους, όταν η "Βασίλισσα" πήρε τα πάνω της.