ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 721 φορές

Σκόνδρας: "Η ΒΕΡΟΙΑ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες SL1 και εκεί πρέπει να βρίσκεται"

Στην εκπομπή Primo Secondo του City of Primo 106.1” μίλησε ο Απόστολος Σκόνδρας, ο 34χρονος στόπερ της πρωτοπόρου και επίδοξης πρωταθλήτριας Βέροιας. 

Ο έμπειρος αμυντικός, που από πέρυσι και την πορεία τίτλου αποτελεί βασικότατο στέλεχος, “βράχο” των μετόπισθεν και πολύ σταθερό στις δυο αξιόλογες πορείες, μίλησε για τους πέντε τελευταίους “τελικούς”, δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα οτι οι Ημαθιώτες δεν κοιτάζουν τι γίνεται κάτω από την... πρώτη θέση, την οποία δεν εγκαταλείπουν ποτέ, “χτίζοντας” ψυχολογία, αυτοπεποίθηση και καλλιεργώντας προσδοκίες για το κάτι παραπάνω από το πρωτάθλημα στο Βορρά, αφού ξεκάθαρα δεν αρκεί φέτος. Αναλυτικά οι δηλώσεις Σκόνδρα, που παλιότερα έπαιξε σε ΠΑΣ Γιάννινα, Λάρισα, Ατρόμητο, Παναιγιάλειο, Παναργειακό, Θρασύβουλο και Διαγόρα.

Για το αν αλλάζει κάτι στο σκεπτικό και τη νοοτροπία της “Βασίλισσας”, μετά τη μείωση της διαφοράς από τη δεύτερη Λάρισα σε 6 βαθμούς (+11 πριν δυο στροφές, αλλά με ματς παραπάνω, μεσολάβησε ρεπό και η ισοπαλία στην έδρα του φορμαρισμένου Απόλλωνα Πόντου): ”Εμείς σε κάθε παιχνίδι κοιτάμε να δίνουμε το 100% για να κερδίζουμε. Το δείξαμε με την μέχρι τώρα πορεία μας. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει, σοβαροί και συγκεντρωμένοι, δε ξεφεύγουμε από το ότι δε κοιτάμε από κάτω τι γίνεται, όσο και να είμαστε μπροστά. Έχει πέντε ματς, μπορούμε να κάνουμε και πέντε νίκες. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Σαφώς όταν έχεις μεγαλύτερη διαφορά, νιώθεις πιο ασφαλής. Για αυτό είμαστε εδώ, μας αρέσει η πίεση και θεωρούμε οτι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε πρωταθλητές”,

Για το πρόγραμμα της Βέροιας, με τρία παιχνίδια εντός και δυο εκτός: “Έτσι και αλλιώς, όλα τα ματς είναι δύσκολα. Και βάσει προγράμματος, παίζουμε τρία παιχνίδια με ομάδες που θέλουν να σωθούν. Εδώ που φτάσαμε όλα είναι δύσκολα, και τα πέντε τελευταία ματς, για διαφορετικούς λόγους. Κανείς δεν θα είναι αδιάφορος. Κάποιες ομάδες μπορεί να έκαναν συνεχόμενες ήττες και να θέλουν να αποδείξουν οτι είναι καλές. Άλλες παίζουν τους κόπους όλης της σεζόν για να μείνουν στην κατηγορία. Όλες οι ομάδες είναι επικίνδυνες, ακόμα και αυτές που είναι στη μέση της βαθμολογίας και παίζουν ελεύθερα”.

Για την ισοπαλία που προηγήθηκε με τον Απόλλωνα Πόντου: ¨”Ξέραμε οτι θα ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Ο Απόλλων Πόντου ήταν σε καλό φεγγάρι, αλλά ακόμα ψάχνει βαθμούς, μαθηματικά δεν έχει σωθεί. Έδειχνε καλό πρόσωπο τον τελευταίο μήνα. Έγινε ένα καλό ματς. Θεωρώ οτι σε αυτό το παιχνίδι έπρεπε να κερδίσουμε, βάσει ευκαιριών που χάσαμε, δε γίνεται να κάνουμε όμως... 30/30. Δε γίνεται να κάνουμε 30 νίκες, είναι φυσιολογικό σε κάθε ομάδα ένα ντεφορμάρισμα. Όταν παίζεις πάντα Κυριακή-Τετάρτη, είναι φυσιολογικό να βγάλεις και μια κούραση. Μακάρι να κερδίζαμε και να κρατούσαμε και τη διαφορά. Είμαστε σε καλό δρόμο και προχωράμε. Δε στεκόμαστε εδώ, προχωράμε, για να μη χάσουμε την ουσία. Είμαστε πρώτοι και θέλουμε να συνεχίσουμε, για να βγούμε πρωταθλητές και στο μπαράζ να ανεβούμε κατηγορία”.

Για τη διαχείριση του βαθμολογικού αβαντάζ που έγινε... συνήθεια τους τελευταίους μήνες, βάσει εμπειρίας, αλλά και το ότι δεν γίνονται μαθηματικοί υπολογισμοί (αρκούν και 10 πόντοι, ίσως και λιγότεροι, για το “δαχτυλίδι” του πρωταθλητή): “Έχουμε κάνει 8 σερί νίκες κάποια στιγμή φέτος, μπορούμε να κάνουμε ξανά σερί ως το τέλος, να τα κερδίσουμε όλα. Είμαστε έμπειροι παίκτες και μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Όλα αυτά που γίνονται στη Βέροια, διοικητικά, προπονητικά και γενικά σαν ΠΑΕ, μας παρέχουν τα πάντα, τα έχουμε πει πολλές φορές. Πρέπει να ευχαριστήσουμε και αυτούς τους ανθρώπους, είναι κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Για το μήνυμα προς διοίκηση και κόσμο, οτι τους ενδιαφέρει να “καθαρίσουν” άμεσα και μαθηματικά την υπόθεση τίτλος, χωρίς να ανοίξει ξανά η όρεξη σε άλλες ομάδες για σκέψεις και περιθώρια αμφισβήτησης, πχ από τη δεύτερη Λάρισα, που είναι πιο κοντά στην κατάταξη: “Δεν θα κοιτάξουμε τι θα κάνει η Λάρισα, μόνο να κερδίσουμε εμείς την Αναγέννηση. Όσο κερδίζουμε εμείς και με τη διαφορά στους 6 βαθμούς δε θα έχουμε θέμα, θα είμαστε πρώτοι”.

Για το αν το παιχνίδι με την Αναγέννηση Καρδίτσας συνιστά ένα επιπλέον κίνητρο, για “απαντήσεις” μετά την ήττα του πρώτου γύρου, με 5-2 στην έδρα της ΑΣΑ, που “πλήγωσε” το γόητρο και συνιστά την πιο βαριά ήττα (η άλλη από τον Ηρακλή): “Σίγουρα δε μας άρεσε η ήττα όπως ήρθε τότε, αλλά μιλάμε για ποδόσφαιρο. Συμβαίνουν αυτά, έχουν γίνει άλλα και άλλα. Όταν χάνεις τη συγκέντρωσή σου, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συμβεί και αυτό το αποτέλεσμα, όπως και έγινε. Η Καρδίτσα δεν παύει να είναι μια ποιοτική ομάδα, με καλούς παίκτες. Στην παρούσα φάση θέλουμε τους τρεις βαθμούς για να προχωρήσουμε. Έχουν μείνει πέντε στροφές για το τέλος και δεν χωρούν πολλές απώλειες βαθμών”.

Για το αν τους ενδιαφέρει και η θετική αντίδραση, μετά από την ισοπαλία στην Ευκαρπία, και γενικά ένα... οποιοδήποτε σκορ, αρκεί να “γράψει” +3 στη συγκομιδή: “Έχουμε δείξει οτι και σαν ομάδα αντιδράμε καλά μετά από ήττες. Μετά τον Ηρακλή κάναμε 8 στα 8, μετά την πρώτη ήττα και μετά την Καρδίτσα πάλι κάναμε συνεχόμενες νίκες. Η ομάδα δείχνει οτι ουσιαστικά ξυπνά μετά από ένα στραβό αποτέλεσμα, κάποια ήττα μπορεί να σου κάνει καλό. Δε φοβάμαι σε αυτό το κομμάτι”.

Για το αν ρίχνουν κλεφτές ματιές στο Νότο, όπου διαφαίνεται πιο καθαρά μια μετωπική με Λεβαδειακό στο μπαράζ για την απευθείας άνοδο στα “σαλόνια”: “Εννοείται πως κοιτάμε ποιοι είναι αντίπαλοί μας. Σε πρώτη φάση δε μπορούμε να κοιτάμε εκεί και στο τέλος να μην είμαστε εμείς. Πρώτα πρέπει να δούμε το δικό μας όμιλο, όπου είμαστε πρώτοι τους περισσότερους μήνες. Και στο Νότο έχει καλές ομάδες και προσωπικά μου αρέσει να παρακολουθώ ποδόσφαιρο”.

Για το οτι η Βέροια είναι... αμετακίνητη και “γαντζωμένη” στο ρετιρέ, ουσιαστικά χωρίς διαλείμματα και πισωγυρίσματα από τη στιγμή που πάτησε κορυφή, γεγονός που δίνει ώθηση στους ίδιους και στέλνει μήνυμα... αποθάρρυνσης στους υπόλοιπους: “Όταν είσαι πρώτος, όλοι ασχολούνται μαζί σου, οι περισσότεροι κυνηγάνε τον πρώτο. Δε στέκομαι σε κομμάτι ανακοινώσεων άλλων, είμαι ποδοσφαιριστής και δε με ενδιαφέρει. Όσο ήμασταν πιο κάτω, δεν ασχολούνταν τόσο οι άλλοι. Όταν πήγαμε πρώτοι άρχισαν ανακοινώσεις, αλλά θα μείνω εκεί, δε θα μπω σε άλλα θέματα. Δεν είναι δικό μου θέμα, υπάρχουν άλλοι να ασχοληθούν”.

Για το αν το βασικό “όπλο” είναι η ομοιογένεια, η χημεία και η συνοχή στο ρόστερ, αφού ο κορμός παρουσιάζει ελάχιστες διαφορές με τον περσινό, που πήρε πρωτάθλημα στη Φούτμπολ Λιγκ: “Αυτό είναι το πιο βασικό από όλα, μαζί με όλα τα άλλα. Τα βάλαμε σε ένα καζάνι, είμαστε έμπειροι, γνωριζόμαστε από πέρυσι. Γίνεται καλή δουλειά και είμαστε εκεί που είμαστε. Είναι σημαντικό οτι οι περισσότεροι που αγωνιζόμαστε είμαστε από πέρυσι. Έχουν δείξει και στο παρελθόν, οτι ομάδες που είναι χρόνια μαζί, έχουν και επιτυχία. Οι περισσότερες ομάδες προχωράνε σε αλλαγές, αλλά αυτό δεν είναι καλό, ούτε για τους παίκτες, ούτε για τις ομάδες. Σκεφτείτε έναν παίκτη να αλλάζει ομάδα κάθε 6 μήνες και οι ομάδες να ανακοινώνουν 10 και 15 παίκτες σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Νομίζω οτι δε πρέπει να λειτουργούν έτσι. Να δούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ομάδες που έχουν παίκτες 10 και 15 χρόνια και πολλοί ποδοσφαιριστές μαζί και αυτό φαίνεται πως είναι η συνταγή της επιτυχίας. Από πέρυσι έχουμε δείξει πολύ καλή εικόνα, με το πρωτάθλημα που πήραμε και φέτος που συνεχίζουμε. Είναι καθαρά δουλειά του προπονητή. Μαζί είναι και η εμπειρία, η φιλοδοξία των νεαρών παικτών, όλα αυτά ταυτόχρονα, παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στο αποτέλεσμα που βλέπουμε και για αυτό είμαστε εδώ που είμαστε”.

Για τις εντυπώσεις του αυτή τη διετία στη Βέροια: “Δε θέλω να λέω πολύ μεγάλες κουβέντες, αλλά οι άνθρωποι είναι πραγματικά κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σαν οικογένεια. Σου παρέχουν τα πάντα, εγκαταστάσεις, ένας ποδοσφαιριστής το μόνο που έχει να ασχολείται είναι να παίζει ποδόσφαιρο. Κάτι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα, που ξέρουμε πως λειτουργούν οι περισσότερες ομάδες. Τι γίνεται γενικά. Και εγώ έχω περάσει πολύ δύσκολα σε χαμηλότερες κατηγορίες. Η Βέροια δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες Σούπερ Λιγκ 1 και εκεί πρέπει να βρίσκεται. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό θα πουν οι περισσότεροι που δουλεύουν σε αυτό τον οργανισμό, τα καλύτερα. Πρέπει να δούμε τη γενική εικόνα της ομάδας, το πως λειτουργεί και μετά θα καταλάβουμε γιατί είναι πρώτη. Το ποδόσφαιρο στις κάτω κατηγορίες χρειάζεται μεγαλύτερη οργάνωση. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που μένουν άνεργοι, που χάνουν τα λεφτά τους. Τα βλέπουμε καθημερινά, κάθε καλοκαίρι. Δεν είναι καλό, ούτε για ποδοσφαιριστές, ούτε για ομάδες. Το ποδόσφαιρο το δικό μας πρέπει να αναβαθμιστεί και στις πιο μικρές κατηγορίες. Μη ξεχνάτε οτι μέχρι στιγμής ασχολούμαστε μόνο με την Α΄ Εθνική. Πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για να φτιαχτεί ένα καλό ελληνικό ποδόσφαιρο και κάτω από την Α΄ Εθνική. Είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να συμφωνήσουν και οι ποδοσφαιριστές. Ένα καλύτερο αύριο, για όλες τις κατηγορίες και κάτω από την Α΄ Εθνική, όπου τα πράγματα είναι καλύτερα. Η γενική εικόνα της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής δεν είναι καλό σημάδι για τις ομάδες. Ένας πρόεδρος έρχεται, ένας πρόεδρος φεύγει. Μετά ο παίκτης πρέπει να διεκδικήσει δεδουλευμένα και καλά θα κάνει και μετά θα του πούνε γιατί έκανες προσφυγή. Είναι μια αλυσίδα, αυτά δε κάνουν καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Για το μήνυμά του στον κόσμο της Βέροιας: “Έχει περάσει πολλά αυτή η ομάδα. Σιγά-σιγά ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο. Τους θέλουμε κοντά μας και τους ευχαριστούμε για τη μέχρι στιγμής στήριξη. Θα δώσουμε τα πάντα για να βγει κατηγορία η ομάδα, εδώ που φτάσαμε δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να δώσουμε τα πάντα, να βγούμε πρώτοι και μετά στα μπαράζ να πάμε τη Βέροια εκεί που της αρμόζει. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο, μόνο με πράξεις”.

Πηγή: soccerpractor.blogspot.com