ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Γίνεται της… καντίνας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

Η καντίνα αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την ελληνική γαστρονομία. Στο άκουσμα της λέξης «καντίνα» στο μυαλό των περισσότερων έρχεται ένα πληθωρικό σάντουιτς, ένα ζουμερό hot dog και όλα τα παρεμφερή, όπως πανσέτες, μπιφτέκια και σνίτσελ.

Η υπαίθρια εστίαση αποτελεί συνήθεια που στους περισσότερους παραπέμπει σε πρόχειρα γεύματα στο δρόμο ή σε πολυσύχναστα σημεία και αγορές, δίχως πάντα ιδιαίτερη σπουδή σε ό,τι αφορά την πιστή τήρηση κανόνων υγιεινής της Μαζικής Εστίασης. Στην Ελλάδα, τις καντίνες τις έχουμε ταυτίσει με το λεγόμενο «βρόμικο» φαγητό.

Παλαιότερα το μεγάλο τμήμα της υπαίθριας εστίασης μέσω της καντίνας λάμβανε χώρα κυρίως στα πλαίσια πολιτιστικών, κοινωνικών, αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων (πανηγύρια, τοπικές γιορτές, γήπεδα κ.λπ.), όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, με ανάγκες ελαφριού γεύματος και ποτών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η συνήθεια αυτή για διάφορους λόγους έχει αποκτήσει φίλους που επιλέγουν την υπαίθρια εστίαση σαν συμπλήρωμα της εξόδου τους. Τα τελευταία χρόνια το φαγητό συνοδευόμενο με τσιπουράκι ή μία κρύα μπύρα, έγινε της «μοδός». Ιδιαίτερα για τις μεσαίες και χαμηλές οικονομικά τάξεις, αποτελούν διαφυγή συνεύρεσης με φίλους διασκεδάζοντας με πολύ κουβέντα, χωρατά και …εξυπνάδες.

Εντατικοί έλεγχοι και καταγγελίες στη Βέροια

Φυσικά η Βέροια δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Περιφερειακή της πόλης θα συναντήσεις καντίνες που έγιναν στέκια, αλλά και μία λύση για ένα σύντομο φαγητό στο …πόδι για τους διερχόμενους.

Όμως την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε η εντατικοποίηση των ελέγχων στις καντίνες. Κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος Βέροιας επισκέφθηκε όλες τις καντίνες που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης και ζήτησαν τις άδειες λειτουργίας, αλλά και ενημέρωσαν-προειδοποίησαν πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας.

Οι περισσότεροι «καντινιέρηδες» ισχυρίζονται πως οι έλεγχοι αυτοί ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες ιδιοκτητών καταστημάτων μαζικής εστίασης καθώς μειώνεται το εισόδημά τους με την επιλογή της καντίνας ως σημείο για φαγητό με τσιπουράκι ή μπύρα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που οι πληροφορίες τους «λένε» ότι οι έλεγχοι αυτοί ξεκίνησαν κατόπιν σήματος από την κεντρική διοίκηση του κράτους για εισπρακτικούς λόγους.

«Πράγματι υπάρχουν καταγγελίες, αλλά αν τηρούνται οι νόμοι δεν θα υπάρχουν οι καταγγελίες» μας είπε αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «από τον Περιφερειακό δρόμο μέχρι και το χωριό Πατρίδα, υπάρχουν εννιά καντίνες, από τις οποίες μόνο μία έχει μια παλαιά άδεια για σταθερό σημείο».

Το παράλογο του νόμου

Σταθήκαμε στην τελευταία φράση που μας είπε ο αστυνομικός και το ψάξαμε. Ο νόμος αναφέρει ότι οι καντίνες μπορούν να σταματούν σε ένα σημείο μέχρι δύο ώρες. Από κει και μετά πρέπει να μετακομίζουν σε άλλο σημείο. Λίγο παράλογο δεν είναι; 

«Όταν έρχεται ένας πελάτης, παίρνει τον μεζέ του και πίνει ένα τσιπουράκι, εμείς μπορούμε να του πούμε πως σε πέντε λεπτά πρέπει να φύγει γιατί η καντίνα, βάσει του νόμου πρέπει να μετακομίσει σε άλλο σημείο;» μας είπε ιδιοκτήτης καντίνας της Βέροιας και συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως «πράγματι δεν τηρούμε κατά γράμμα το νόμο, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Κάνουμε παραβάσεις, αλλά η ανά δίωρο μετακίνηση της καντίνας είναι πέρα για πέρα άδικο».

Όπως μας είπαν ιδιοκτήτες καντίνας, «έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια τα δικαιολογητικά για την ανανέωση των αδειών μας, αλλά ακόμα δεν τις πήραμε, ούτε έχουμε κάποια ενημέρωση. Έτσι δουλεύουμε με τις παλαιές άδειες που είχαμε. Πέραν αυτού κανένας δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να πάρει άδεια για σταθερή καντίνα. Κι αυτό γιατί ο νόμος λέει πως για να έχεις σταθερή καντίνα, θα πρέπει να σου παραχωρηθεί δημοτικός χώρος, αλλά στη Βέροια δεν υπάρχει» .

«Θα δώσουμε τον αγώνας μας για το μεροκάματο…»

Μετά τους τελευταίους ελέγχους, οι ιδιοκτήτες καντίνας της περιοχής του Δήμου Βέροιας, αναμένονταν να συναντηθούν χθες Κυριακή και από σήμερα να ξεκινήσουν τον δικό τους αγώνα για την διευθέτηση και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην λειτουργία τους.

«Εάν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος, όλες οι καντίνες θα κλείσουν ή θα υπολειτουργήσουν. Είναι πέρα για πέρα άδικος που πλήττει μια χαμηλή οικονομικά τάξη συμπολιτών. Οικογενειαρχών που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο Θα δώσουμε τον αγώνα μας και πιστεύουμε πως θα υπάρξει κατανόηση, ενώ κι εμείς από την πλευρά μας θα φροντίσουμε να μην έχουμε τραπεζάκια που είναι αντίθετα με το νόμο. Για τους κανόνες υγιεινής ούτε λόγος να γίνεται. Είναι το πρώτο μέλημά μας » μας είπαν.