ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ψεκάστε και…τελειώσατε!!!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι διαβιβαστές, ενώ εξίσου δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Βέροιας και δη των χωριών, κυρίως, του κάμπου της.

Προετοιμασία για την προστασία από τα κουνούπια ενόψει καλοκαιριού, αλλά και για την προστασία από τις ασθένειες που αυτά μεταδίδουν, ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας, δίνοντας οδηγίες στις περιφέρειες για το πώς πρέπει να οργανωθούν τα σχετικά προγράμματα.

Το ... «σήμα» καθώς ο στόχος είναι οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τον Μάρτιο, δηλαδή σε χρόνο που τα κουνούπια βρίσκονται σε στάδιο προνύμφης, όμως όπως τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, αρμόδιες για τα προγράμματα - καθώς και για το κόστος τους - είναι οι περιφέρειες, μέσα από μια επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό.

Όμως στην Ημαθία και γενικότερα στον κάμπο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα κουνούπια καθώς ήταν πλημμελής η κουνουποκτονία που έγινε την προηγούμενη χρονιά, αλλά και από τη μεγάλη ανάπτυξη σε ορυζώνες, στρεμματικές εκτάσεις με στάσιμα νερά για την ανάπτυξη του ρυζιού, χώροι όπου «επιθυμούν» τα κουνούπια για την «επιβίωσή» τους. 

Ιδιαίτερα σε χωριά της Ημαθίας, υπάρχουν ορυζώνες που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αυτό κάνει δύσκολο και προβληματικό των ψεκασμό από αέρος με τα ειδικά ελικόπτερα.

Όπως μας είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν από το «αντικείμενο», ο σχετικά θερμός χειμώνας που προηγήθηκε και τα μεγάλα διαστήματα βροχοπτώσεων που διατήρησαν αρκετά σημεία με νερό, δημιούργησαν συνθήκες για την ύπαρξη κουνουπιών που επέζησαν όλο τον χειμώνα και μπήκαν στη διαδικασία της αναπαραγωγής από νωρίς. Γι αυτό ήδη έπρεπε να έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα των ψεκασμών, πριν τα κουνούπια επωάσουν. Έτσι οι τακτοί καλοκαιρινοί ψεκασμοί έχουν τον χαρακτήρα της στασιμότητας μιας κατάστασης και όχι της προληπτικής καταπολέμησης.

Μάλιστα σε έρευνα που κάναμε μέσα από το διαδίκτυο, διαπιστώσαμε πως πολλές περιοχές της Ελλάδας ήδη έχουν ψεκαστεί, όπως ο Έβρος, η Ξάνθη, το Αγρίνιο, περιοχές της Αττικής κ.λ.π.

 

Π.Ε. Ημαθίας: Προσεχώς οι ψεκασμοί…

Για το θέμα των έγκαιρων ή μη ψεκασμών για τα κουνούπια, τοποθετήθηκε και η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, μετά από σχετικό σχόλιο της εφημερίδας μας. «Η έναρξη των δράσεων καταπολέμησης γίνεται όταν διαπιστωθεί από τα συνεργεία των αναδόχων ότι υπάρχει ανάπτυξη προνυμφών στις πηγές εκκόλαψης (υδατοσυλλογές, στάσιμα νερά κτλ). Αυτό γίνεται όταν υπάρξουν στις περιοχές μας οι κατάλληλες για την ανάπτυξη προνυμφών των κουνουπιών κλιματολογικές συνθήκες (~20ο C συνεχόμενη μέση ημερήσια θερμοκρασία επί 5-μερο, βροχές κτλ), γεγονός που συνήθως συμβαίνει από τα μέσα και προς τέλος του μήνα Απριλίου.

Οι ανάδοχοι των έργων καταπολέμησης είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την έναρξη των παραπάνω επεμβάσεων, όταν απαιτηθεί».

Εμείς επισημαίνουμε ότι οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών ξεκινούν ταυτόχρονα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΠΚΜ, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του προβλήματος που παρουσιάζεται σε κάθε περιοχή. Και ο κάμπος της Ημαθίας-Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, σε σχέση με άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο κάμπος της Ημαθίας είναι ιδιαίτερο πρόβλημα

Πριν δημοσιεύσουμε αυτούσιο το υπόλοιπο τμήμα της απάντησης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας σχετικά με προηγούμενο σχόλιο της εφημερίδας μας, πρέπει να διευκρινίσουμε πως ουδέποτε αναφέραμε ότι ξεκίνησαν ψεκασμοί σε «περιφερειακές ενότητες της ΠΚΜ», αλλά τονίσαμε «σε άλλους νομούς», εννοείται, και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως σε Ξάνθη, Έβρο, Αγρίνιο κ.λ.π.

Το υπόλοιπο τμήμα της απάντησης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας αναφέρει τα εξής:

«Σε σημείωμα της εγκρίτου εφημερίδας σας «Βέροια»  με τίτλο «πότε θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί», γίνεται αναφορά στην ΠΚΜ, στην οποία καταλογίζετε ότι αργεί να ξεκινήσει τους ψεκασμούς  καταπολέμησης των κουνουπιών στην Ημαθία, την στιγμή που αυτοί γίνονται στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Προς πληροφόρηση του αναγνωστικού σας κοινού θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.

Το τρέχον πρόγραμμα της Περιφέρειας έχει χρονικό ορίζοντα τριετίας (έτη 2017-2019).

Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με την υλοποίηση δύο  μεγάλων έργων :

Α. Του από εδάφους έργου (περιαστικό, αστικό, φυσικό σύστημα).

Β. Του από αέρος έργου, με χρήση ελικοπτέρων (στους ορυζώνες και στο δέλτα των ποταμών).

Και τα δύο έργα λαμβάνουν χώρα σε ΟΛΗ  την έκταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατά το σχεδιασμό του προγράμματος ελήφθη ως ενιαία γεωγραφική ενότητα. Έτσι, οι δράσεις καταπολέμησης ξεκινούν και περατώνονται ταυτόχρονα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της ΠΚΜ.

Η επίγεια καταπολέμηση περιλαμβάνει καθορισμένο κύκλο εργασιών, με στόχο την παρακολούθηση από εδάφους των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών, τη διενέργεια ψεκασμών σε εστίες του φυσικού συστήματος και ψεκασμούς στο περιαστικό σύστημα των οικισμών αλλά και στους δημόσιους χώρους αυτών (πάρκα, πλατείες, φρεάτια ομβρίων, αύλακες κτλ).

Η εναέρια καταπολέμηση περιλαμβάνει αεροψεκασμούς προνυμφοκτονίας σε όλη την έκταση των ορυζώνων καθώς και στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα σημεία όπου συνήθως αναπτύσσονται κουνούπια. Περιλαμβάνει επίσης συμπληρωματικά και αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ULV, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο».

 

Στα υπόψιν και τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ή ελονοσίας, καθώς και στις περιοχές μεγάλων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών ή σε μεγάλες υδατικές λεκάνες και ιδιαίτερα όπου διαμένουν ή εργάζονται μετανάστες από χώρες ενδημικές νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, γιατί είναι πιθανόν να υπάρχουν μεταξύ τους χρόνιοι φορείς των λοιμογόνων παραγόντων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για εξάπλωση των ασθενειών αυτών μέσω ικανών διαβιβαστών (κουνουπιών).

Με την εγκύκλιο, το υπουργείο ζητά το συντονισμό των περιφερειών με τους δήμους για την εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων που θα λαμβάνουν επίσης υπόψιν τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών σε απόσταση μέχρι δύο χλμ.

 

Απαγορεύονται τοξικά φάρμακα

Επίσης στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται παράλληλα ότι απαγορεύεται η χρήση τοξικών φαρμάκων, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων όπως απομάκρυνσης των νερών που λιμνάζουν σε σιντριβάνια και κολυμβητικές δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συνήθως συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως, βιολογικοί καθαρισμοί, κλπ.

 

Μέτρα ατομικής προστασίας

Η περίοδος της μέρας που το κουνούπι τσιμπά τον άνθρωπο είναι από το σούρουπο ως την αυγή, οπότε τότε πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, που περιλαμβάνουν:

• Φαρδιά και μακριά ρούχα με μακριά μανίκια

• Εντομοαπωθητικά σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία & ενίοτε και στα ρούχα

• Κουνουπιέρες

• Συχνά λουτρά προς απομάκρυνση του ιδρώτα

Μέτρα προστασίας στην κοινότητα

Καθαρισμός αγωγών ώστε να μην παρεμποδίζεται η απομάκρυνση του νερού.

Καθαρισμός βλάστησης σε επιφανειακά νερά.

Όχι αλόγιστη χρήση νερού, ειδικά όταν δεν υπάρχει δυνατότητα αποχέτευσης, καθώς αποτελεί παράγοντα για δημιουργία στάσιμων υδάτων.

Κουνουποκτονίες στο στάδιο προνύμφης ή ενήλικων κουνουπιών.    

Μέτρα προστασίας στο σπίτι

Πλέγματα (σίτες) σε αγωγούς εξαερισμού βόθρων

Σίτες σε πόρτες και παράθυρα

Φίλτρο καθαρισμού στην πισίνα και τακτική ανακύκλωση των υδάτων και αποφυγή στάσιμου νερού προς απομάκρυνση αυγών και νυμφών κουνουπιών, αντίστοιχα.

Απομάκρυνση στάσιμων νερών και λυμάτων

Τακτικό κούρεμα θάμνων και γρασιδιού

Χρήση κλιματιστικού/ ανεμιστήρων

Χρήση εντομοκτόνων.