ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ξηλώνεται η αγορά…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΙΟΥΛΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Έργα που μετά από 3-4 χρόνια μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της πόλης, αλλά και να δώσουν προοπτικές ανάπτυξης με βασικό άξονα τον τουρισμό, πρόκειται να γίνουν στην πόλη της Βέροιας.

Τα μεσοπρόθεσμα έργα τα οποία θα βελτιώσουν την πόλη και θα αναδείξουν την πλούσια κληρονομιά της, είναι ακόμα στα σπάργανα σχεδιασμού, ενώ ένα άλλο έργο που αποτέλεσε αίτημα του εμπορικού κόσμου, αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου.

Τα τέσσερα έργα αφορούν αυτά που θα σχεδιαστούν μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και το άλλο την παρέμβαση αποκατάστασης και βελτίωσης υποδομών εντός του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Βέροιας.

Σήμερα η δημοπράτηση, το καλοκαίρι οι εργασίες

Το πρώτο έργο που θα πάρει …σάρκα και οστά, είναι οι παρεμβάσεις εντός του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης. Μάλιστα σήμερα πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός δημοπράτησης του έργου συνολικής αξίας 250.000 ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

«Επιλέξαμε αυτήν την περίοδο γιατί το δίμηνο αυτό η αγορά δεν έχει μεγάλη κίνηση, μιας και οι συμπολίτες που δύνανται, θα επιλέξουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Θανάσης Σιδηρόπουλος και πρόσθεσε πως «υλοποιούμε ένα βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου, το οποίο είναι αντικειμενικό λόγω των φθορών που υπέστη τόσα χρόνια το πλακόστρωτο, αλλά και για την βελτίωση της αισθητικής και του ελέγχου».

Που θα γίνουν ανακατασκευές

Ο πεζόδρομος του εμπορικού κέντρου της Βέροιας από τότε που δημιουργήθηκε, έχει επιστρωθεί με διάφορα υλικά (κυβόλιθοι, μάρμαρα κλπ). Ορισμένες οδοί έχουν επιστρωθεί με σταμπωτό δάπεδο με βασικό υλικό το οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο όμως με την πάροδο των χρόνων έχει υποστεί σοβαρές φθορές και κρίθηκε αναγκαία η αντικατάστασή του και σαν υλικό επίστρωσης πλέον θα χρησιμοποιηθεί ο κυβόλιθος τσιμέντου που περιέχει ψυχρά υλικά.

Οι οδοί στις οποίες θα γίνει η παρέμβαση είναι:

- Η οδό Βικέλα από τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως, έως τη συμβολή της με την οδό Αντωνίου Καμάρα.

- Η οδός Π. Τσαλδάρη από τη συμβολή της με την οδό Πρ. Ηλία, έως τη συμβολή της με την οδό Μ. Αλεξάνδρου.

- Η οδός Αντ. Καμάρα από τη συμβολή της με την οδό Βικέλα , έως τη συμβολή της με την οδό Ζωγιοπούλου

- Στο τμήμα του πεζοδρομίου που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως, στη συμβολή με την οδό Βικέλα θα αντικατασταθούν οι κυβόλιθοι και θα κατασκευαστεί με πλάκες από βότσαλο.

Οδηγός για τυφλούς και χώρος στάθμευσης

δικύκλων και ποδηλάτων

Σε όλο το μήκος της επέμβασης θα τοποθετηθεί οδηγός πορείας τυφλών (λευκό πλακάκι) με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Στην είσοδο της οδού Βικέλα από την οδό Μητροπόλεως  δεξιά θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης δίκυκλων και ποδηλάτων. Οι θέσεις στάθμευσης οριοθετούνται με μπάρες κατασκευασμένες από σίδερο οι οποίες θα βιδωθούν πάνω σε βάσεις στο έδαφος.

Η επίστρωση του πεζοδρομίου της οδού Μητροπόλεως στη συμβολή της με την οδό Βικέλα, θα γίνει με έγχρωμο βοτσαλωτό δάπεδο. 

Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του έργου που προβλέπονται στην τεχνική μελέτη περιλαμβάνουν:

1. Υποδομές (υπόγεια δίκτυα, σκυρόδετες βάσεις ιστών, σκυρόδετες βάσεις Η/Μ εξοπλισμού, εναέριο δίκτυο ανάρτησης αστικού φωτισμού).

2. Iστούς και βραχίονες οδοφωτισμού

3. Αστικό φωτισμό με σώματα LED

4. Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις Ισχυρών και Ασθενών Ρευμάτων

5. Συστήματα ελέγχου πρόσβασης οχημάτων (ανυψούμενες μπάρες)

«Αναζητήσαμε με επιμονή το σύστημα που θα πρόσφερε καλύτερο έλεγχο στην πρόσβαση των οχημάτων εντός του πεζόδρομου και καταλήξαμε σε ανυψούμενες μπάρες οι οποίες διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα που δύσκολα αντιγράφεται η χρήση του» μας είπε ο Θανάσης Σιδηρόπουλος.

Με έμφαση στην ανάδειξη της παράδοσης

Πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη τεσσάρων έργων στο ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και αφορούν την πόλη της Βέροιας. Πρόκειται για τέσσερα έργα από τα οποία η ανάδειξη των παραδοσιακών συνοικιών που θα συνδέονται με μνημεία και φυσικό κάλλος της πόλης θα αποτελέσει τη μερίδα του λέοντος από την χρηματοδότηση του πρώτου εγκεκριμένου ποσού των 3.108.000 ευρώ.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις αναμένεται να συμβάλουν στην αστική αναζωογόνηση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στη Βέροια, καθώς περιλαμβάνουν βιοκλιματικά έργα, σημαντικές παρεμβάσεις ενίσχυσης του πρασίνου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διαμόρφωση φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, με έργα όπως πράσινες σχολικές αυλές, αλλά και διαμόρφωση υποδομών για ήπιες μορφές μετακίνησης στις περιοχές των σχολείων. Επίσης, για πρώτη φορά ο θεσμός των κοινόχρηστων ποδηλάτων εισάγεται και στην πόλη της Βέροιας, ενώ προγραμματίζεται μια γενναία παρέμβαση στα τείχη της πόλης.

Παρεμβάσεις σε παραδοσιακές γειτονιές

Παρέμβαση για την Αστική αναζωογόνηση και βελτίωση της ποιότητας του αέρα, προϋπολογισμού 2.578.000 ευρώ. Περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών έργων όπως βιοκλιματικό πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας. Αφορά την περιοχής τη Κυριώτισσας, αλλά και αυτήν στην περιοχή της Παναγίας Δεξιάς, περιοχές που συνδέονται άμεσα με αξιοθέατα και μνημεία της πόλης..

Επίσης θα γίνει βιοκλιματική διαμόρφωση της Πλατείας Δίδυμων Λουτρώνων, όπως επίσης παρεμβάσεις με θέμα «Η φύση στο σχολείο: Πράσινες σχολικές αυλές» και υποδομές και ρυθμίσεις για ήπιες μορφές μετακίνησης σε περιοχές σχολείων.

Κοινόχρηστα ποδήλατα

Για την Αστική κινητικότητα έχουν προϋπολογιστεί 92.000 ευρώ. Στην παρέμβαση περιλαμβάνονται ενέργειες για τη βελτίωση του συστήματος αστικής κινητικότητας, μέσω της διεύρυνσης της χρήσης ήπιων μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και ενέργειες για τη μείωση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου, τη μείωση κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων και συνεπώς τη μείωση των ρύπων.

Έτσι πρόκειται να γίνουν δύο σταθμοί με κοινόχρηστα ποδήλατα τα οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες για την μετακίνησή τους, με σύγχρονο σύστημα ελέγχου παραλαβής και παράδοσης. Ακόμα δεν ξεκαθάρισε σε ποια σημεία της πόλης θα γίνουν οι δύο σταθμοί, αλλά αυτοί που προκρίνονται είναι ο ένας στο πάρκο της Ελιάς και ο άλλος στην πλατεία Ωρολογίου ή πλατεία Αγ. Αντωνίου.

Θα αναδειχθούν τα τείχη της πόλης

Μία τρίτη παρέμβαση είναι η αναβάθμιση και προβολή πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, προϋπολογισμού 348.000 ευρώ. Προβλέπονται επεμβάσεις σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, ιστορικά και τουριστικά τοπόσημα της Βέροιας, τα τείχη της πόλης, που θεωρούνται η διαχρονική ιστορική ανά τους αιώνες προστασία της Βέροιας. Στόχος είναι να αναδειχθεί η πόλη περαιτέρω σε πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος. Τον σχεδιασμό του έργου θα τον κάνει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και θα έχει την διαχείρισή του. Τα τείχη που πρώτα απ΄ όλα θα αναδειχθούν, είναι το τμήμα που υπάρχει στην πλατεία Ωρολογίου (πίσω από τα παλαιά Δικαστήρια και την ΛΑΦ) και κατά δεύτερο λόγο αυτά που υπάρχουν επί της οδού Θωμαϊδου και στην συμβολή των οδών Σταδίου και Θεσσαλονίκης.

Δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Ένα σημαντικό ποσό και συγκεκριμένα 90.000 ευρώ, έχει προϋπολογιστεί για την ανάπτυξη αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από δημόσιους φορείς.

 Προβλέπεται να υλοποιηθούν ενέργειες που στοχεύουν στη διεύρυνση της προσφοράς υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από δημόσιους φορείς. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται δράσεις όπως η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακού περιεχομένου για το θρησκευτικό τουρισμό και ψηφιακή πλατφόρμα προβολής της πόλης.

Δεύτερη καλύτερη πρόταση της Βέροιας

Και για τα τέσσερα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, σύντομα θα ξεκινήσουν οι συντάξεις μελετών για το καθένα ξεχωριστά, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του χειμώνα και στην συνέχεια να γίνουν οι προκηρύξεις ανάθεσης των έργων σε εργολάβους για την υλοποίησή τους.

«Είχε βγει μια πρόσκληση σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός της Θεσσαλονίκης, για να υποβάλλουν προτάσεις, ένα σχέδιο, Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στην αρχή η πρόταση θα ανέρχονταν στο ποσό των 7 εκ. και θα προκρίνονταν μόνο τρεις Δήμοι. Στο τρίπτυχο που ανέπτυξε ο Δήμος Βέροιας το σχέδιό του, ήταν φύση, ιστορία, φιλοξενία και η περιοχή παρέμβασης δεν θα ήταν στην προηγούμενη ανάπλαση. Μέσα σ΄ αυτό συμπεριλήφθηκε και ο ποταμός Τριπόταμος που συνέδεε τις δύο περιοχές και δεν θα αποτελούσε μια διαχωριστική γραμμή. Με αξιοθέατα, την πλατεία Ωρολογίου, την πλατεία Πλατάνων σαν συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου της παλαιάς Μητρόπολης κ.α.» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών και συμπλήρωσε:.

«Εμείς σαν Δήμος δώσαμε έγκαιρα την πρότασή μας, αλλά δυστυχώς δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα και έτσι υποβλήθηκαν και άλλες προτάσεις. Έτσι έγινε ανακατανομή των χρημάτων του προγράμματος και ο Δήμος Βέροιας από τα 7 εκ. που θα έπαιρνε, θα πάρει 4.204.000 ευρώ γιατί θα έπρεπε να μοιραστούν χρήματα και σε άλλους Δήμους. Πάντως η πρόταση, το σχέδιο του Δήμου Βέροιας αξιολογήθηκε ως δεύτερο καλύτερο με πρώτο αυτό του Δήμου Σερρών».

Ακολουθούν κοινωνικές δράσεις και έργα

Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για τον Δήμο Βέροιας ανέρχεται στο ποσό των 4.204.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση, όπως προαναφέραμε, υπογράφηκε η ένταξη του σχεδίου έργων με το ποσό των 3.108.000 ευρώ, που σας παρουσιάσαμε.

Αυτό σημαίνει πως υπολείπεται άλλο ένα ποσό του 1.096.000 ευρώ το οποίο θα διατεθεί για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Με αυτά τα χρήματα θα υλοποιηθούν έργα για τον σκοπό αυτό από κοινωνικές δομές όπως η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», ο «Έρασμος», το ΚΕΜΑΕΔ αλλά και το Επιμελητήριο.