ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το Πεδίο Βολής νεκροταφείο…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

Η ΕΚΤΑΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΧΩΡΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ

Το μεγάλο πρόβλημα με την υπερπληρότητα των νεκροταφείων αλλά και την αναγκαιότητα να μεταφερθούν εκτός κατοικημένης περιοχής, έβαλε ως στόχο η Δημοτική Αρχή της Βέροιας. Έτσι σήμερα το βράδυ καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται στην συνεδρίασή του να αποφασίσει για την διερεύνηση δυνατότητας χωροθέτησης νέου κοιμητηρίου του Δήμου Βέροιας σε δημοτική έκταση.

Ένας στόχος ο οποίος δεν μπορεί να είναι της άμεσης υλοποίησης, καθώς υπάρχουν πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του χώρου, όπως επίσης και για την γεωλογική καταλληλότητα του εδάφους.

Ο χώρος που προτείνεται βρίσκεται στο αγρόκτημα Πατρίδας, αλλά είναι κοντά στο Εργοχώρι. Πρόκειται για μια έκταση που παλαιότερα ήταν το πεδίο βολής, 500 μέτρα περίπου πιο μακριά από τον καταυλισμό των ρομά και το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ.

Τι λέει η πρόταση του Δήμου

Στο εισηγητικό της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιδημαρχεία Δόμησης και Περιουσίας, Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει τα εξής:

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την πλήρωση των θέσεων ταφής του υφιστάμενου κοιμητηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας διενήργησαν προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να βρεθεί δημοτικό ακίνητο κοντά στην πόλη, με έκταση ικανή να φιλοξενήσει το νέο κοιμητήριο.

Από αυτή την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε ότι ο μοναδικός χώρος που ενδεχομένως να μπορεί να φιλοξενήσει το νέο κοιμητήριο και ταυτόχρονα να είναι κοντά στην πόλη, βρίσκεται βορειοδυτικά του Εργοχωρίου, εντός του αγροκτήματος Πατρίδας και πλησίον στο όριο αυτού με το αγρόκτημα Βέροιας.

Η εν λόγω έκταση, που αποτυπώθηκε στο συνημμένο στην παρούσα τοπογραφικό διάγραμμα, αποτελεί τμήμα του με αριθμό 1147ζ αγροτεμαχίου του αγροκτήματος Πατρίδας και είναι ιδιοκτησία του Δήμου Βέροιας. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει έκταση 90 στρέμματα και από άποψη μεγέθους υπερκαλύπτει την ανάγκη για χωροθέτηση νέου κοιμητηρίου.

Προκειμένου όμως ο Δήμος να εξασφαλίσει την απαιτούμενη από το Νόμο άδεια, την έγκριση δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, απαιτούνται σειρά εγκρίσεων και μελετών που θα αποδείξουν την καταλληλότητα του χώρου αφενός και αφετέρου θα αποτελέσουν συστατικά στοιχεία του φακέλου που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την τελική έγκριση και την έκδοση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να:

1. Εγκρίνει ή όχι την εκκίνηση όλων των απαραίτητων ενεργειών – διαδικασιών από τις Υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα χωροθέτησης νέου κοιμητηρίου στο συγκεκριμένο χώρο

2. Εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο Βέροιας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον ανωτέρω σκοπό».

Συμφωνεί η Πατρίδα, αλλά, με ωφέλειες!!!

Μετά την αναμενόμενη σύμφωνη γνώμη (ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την συγκατάθεση που απαιτείται και από την Τοπική Κοινότητα Πατρίδας, στο αγρόκτημα της οποίας είναι ο συγκεκριμένος χώρος.

«Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για γίνει, όταν θα γίνει, νέο νεκροταφείο στην έκταση που ήταν το παλαιό πεδίο βολής και ανήκει στο αγρόκτημα της Πατρίδας. Γνωρίζουμε και θέλουμε να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με το νεκροταφείο στη Βέροια» μας είπε ο Αντώνης Καγκελίδης, Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

«Το θέμα είναι από την παραχώρηση αυτής της έκτασης, να έχει ωφέλειες και το χωριό της Πατρίδας. Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Θα καθίσουμε στο τραπέζι και θα τις συζητήσουμε, πάντα υπό το πρίσμα πως πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα με το νεκροταφείο» κατέληξε ο Αντώνης Καγκελίδης.

Ερωτηματικό οι κάτοικοι του Εργοχωρίου

Για να γίνει ένα νέο νεκροταφείο, υπάρχουν περιοριστικοί όροι. Ένας εξ αυτών είναι η απόσταση από κατοικημένη περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση η απόσταση του προτεινόμενου χώρου από το Εργοχώρι, επαρκεί. Το θέμα είναι κατά πόσο οι κάτοικοι του Εργοχωρίου θα θεωρήσουν αν υποβαθμίζεται ή όχι η περιοχή τους και κατά πόσο θα χάσουν την αξία τους τα κτήματα ή τα χωραφοοικόπεδα της περιοχής.

Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα φανεί στην συνέχεια κατά πόσο θα βάλει έντονους προβληματισμούς και για το οποίο η Δημοτική Αρχή θα αναγκαστεί να έρθει σε διαβούλευση ώστε να υπάρξει η συγκατάθεση των κατοίκων του Εργοχωρίου.

Με τον καταυλισμό των ρομά, τι θα γίνει;

Αυτό το οποίο μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι ο καταυλισμός των ρομά με τις παράγκες. Με δεδομένες τις λεηλασίες και τις καταστροφές που προξένησαν κατά το παρελθόν σε υποδομές που δημιούργησε ο Δήμος Βέροιας στον συγκεκριμένο καταυλισμό, μπαίνει ο προβληματισμός για την κατάσταση που θα επικρατεί, αν και όταν γίνει νεκροταφείο στην περιοχή αυτή.

 Μέχρι να γίνει και αν θα γίνει το νέο νεκροταφείο στο παλαιό πεδίο βολής, προφανώς θα απομακρυνθεί από την περιοχή αυτή ο καταυλισμός και έτσι θα ικανοποιηθεί ένα ακόμα αίτημα των κατοίκων του Εργοχωρίου.

Επιβάλλεται η μεταφορά του νεκροταφείου

Το μείζον, όπως πολύ σωστά χαρακτηρίζεται, πρόβλημα με το σημερινό νεκροταφείο της Βέροιας πρέπει να είχε βρει την λύση του από χρόνια πριν. Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Έχει επέλθει κορεσμός. Δεν υπάρχουν χώροι για ταφές, ενώ γίνονται και βεβιασμένες εκταφές με πολλές περιπτώσεις αναλλοίωτων σωμάτων, ιδιαίτερα αυτών που εν ζωή τέθηκαν σε χημειοθεραπείες και βαριάς μορφής φαρμάκων