ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Γιορτινό κλίμα

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ, ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΕΣ, ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ, ΤΡΕΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

 Είκοσι ημέρες περίπου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και η πόλη έχει αρχίσει να «φοράει» τα καλά της. Ο στολισμός μέσα στη βδομάδα θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα φώτα θα ανάβουν σιγά – σιγά.

 Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι και τα οικονομικά του Δήμου και των πολιτών «σφιγμένα», ωστόσο και φέτος θα γίνει στολισμός της πόλης από τον Δήμο και τα εμπορικά καταστήματα για να κάνουν τις μέρες αυτές των Χριστουγέννων λίγο πιο όμορφες και λαμπερές και να ανεβάσουν την ψυχολογία των πολιτών.

 Τα συνεργεία του Δήμου από σήμερα Δευτέρα θα αρχίσουν την τοποθέτηση του στολισμού σε όλες τις κεντρικές πλατείες και δρόμους, εν μέρει και σε συνοικίες και πολυσύχναστα σημεία, δίνοντας όμως βαρύτητα στο κέντρο της πόλης, όπου με το τρενάκι που θα λειτουργήσει και φέτος θα δημιουργηθεί μια καλύτερη γιορτινή ατμόσφαιρα. Επιπλέον ο Δήμος Βέροιας θα τοποθετήσει Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πάρκο της Εληάς που με τον υπόλοιπο στολισμό θα έχει την εορταστική «αμφίεση» του.

Πάντως οι πληροφορίες λένε και όλα δείχνουν ότι η πόλη της Βέροιας δεν θα έχει κάποια πιο εντυπωσιακή και διαφορετική εικόνα από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς για το στολισμό της στον κεντρικό ιστό επιλέχθηκαν τα συνηθισμένα λαμπιόνια.

 

Τόνωση της αγοράς

Από σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, συνεργείο του Δήμου σε συνεργασία με τους επαγγελματίες (καταστηματάρχες) ξεκινάει τον στολισμό στον κεντρικό ιστό της πόλης, με στόχο την τόνωση της αγοραστικής κίνησης στην τοπική αγορά. Ένα καλαθοφόρο όχημα Δήμου και τρεις εργαζόμενοι του Δήμου θα τεθούν στην διάθεσή τους για τον στολισμό μέσα και περιμετρικά του εμπορικού κέντρου της πόλης, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει ο μεγάλος αριθμός των καταστημάτων.

 Παράλληλα η ΚΕΠΑ Δήμους Βέροιας προγραμμάτισε μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, με στόχο να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους και να συμβάλουν στη δημιουργία γιορτινού κλίματος, εντός του εμπορικού κέντρου, ενώ οι Σύλλογοι των Δημοτικών διαμερισμάτων θα αναβιώσουν διάφορα κατά τόπους έθιμα, όπως είναι η γουρουνοχαρά και τα ρουγκάτσια.

Επίσης αύριο Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας θα συνεδριάσει για να αποφασίσει μια σειρά εκδηλώσεων και events που θα διοργανώσει σε σημεία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός εμπορικών καταστημάτων.

Όπως μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, «θα πάρουμε μια απόφαση που θα έχει στόχο την δημιουργία ενός καλού γιορταστικού κλίματος μέσα στην αγορά, έτσι να βοηθήσουμε στην τόνωση του αγοραστικού κλίματος. Θα είναι εκδηλώσεις έκπληξη που δεν θα είναι στάσιμες σε κάποιες γωνιές, αλλά περιφερόμενες όπου υπάρχει αριθμός εμπορικών καταστημάτων».

 

Εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ

Φυσικά και το κτήριο του Χώρου Τεχνών θα είναι και φέτος στολισμένο, αλλά ο ρόλος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας είναι να προσφέρει στην τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών με διάφορες εκδηλώσεις.

Έτσι επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα από 10 έως 22 Δεκεμβρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο με εκδηλώσεις που θα γίνουν μέσα στην πόλη αλλά και στους χώρους πολιτισμού όπως ο Χώρος Τεχνών και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Θα περιλαμβάνει παιδικές παραστάσεις, προβολές, χορωδίες κ.λ.π. Αιχμή όλων αυτών θα είναι η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών η οποία θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στον Χώρο Τεχνών με χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Είναι μία συναυλία στο πλαίσιο της εξόρμησης που κάνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με συναυλίες μόνο στην πρωτεύουσα, τη Βέροια και τα Γιάννενα.

Επίσης η ΚΕΠΑ θα διοργανώσει και φέτος το γλυκό σπίτι των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα σε ποιον χώρο θα γίνει και ανάλογα με τις συμμετοχές αυτών που θέλουν να συμμετάσχουν.

 

Γιορτή σοκολάτας

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις που θα κάνει η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας θα διοργανώσει και φέτος την «Γιορτή Σοκολάτας και Ζαχαροπλαστικής». Πρόκειται για μια εκδήλωση που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής των πολιτών, μικρών και μεγάλων, που θα γίνει 15 με 17 Δεκεμβρίου στο πάρκο της Εληάς.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλοί επαγγελματίες της πόλης που θα «δημιουργήσουν» γλυκές γεύσεις, που θα έχουν και χριστουγεννιάτικο «θέμα».   

 

Γουρουνοχαρές και ρουγκάτσια…

Επίσης τις μέρες των γιορτών γίνονται διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε αίθουσες από τους Πολιτιστικούς και Σχολικούς Συλλόγους του Δήμου Βέροιας, οι οποίες είναι βασικά αφιερωμένες στα παιδιά, όπως αυτή που θα κάνει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στις 17 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της στο Πανόραμα Βέροιας.  

Όμως ένα έθιμο ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή μας είναι η γουρουνοχαρά και τα ρουγκάτσια. Το σφάξιμο των γουρουνιών έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα: «τα χοιροσφάγια έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες που συνοδεύονται από μαγικές και δεισιδαιμονικές πράξεις, όπως τα μαντέματα», διαβάζουμε στην περιγραφή του εθίμου από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας.

Σήμερα είναι ελάχιστα τα χοιροσφάγια. Πολλά μόνο τα σφαγεία και επί έναν ολόκληρο χρόνο. Τώρα η γουρουνοχαρά γιορτάζεται με χοιρινό από το κρεοπωλείο. Ωστόσο όμως αποτελούν μια ξεχωριστή εκδήλωση για τους πολίτες της περιοχής μας, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν με χορό και τραγούδι, υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού.

Στα γλέντια αυτά παίρνουν μέρος και τα κατά τόπους χορευτικά συγκροτήματα με τα ρουγκάτσια που περιφέρονται στα σπίτια για να τα «σταυρώσουν» μεταφέροντας την ευλογία της εκκλησίας.

Οι γουρουνοχαρές γίνονται σε πολλά χωριά του Δήμου Βέροιας, όπως στο Μακροχώρι και τη Βεργίνα. Στο Μακροχώρι η γουρουνοχαρά γίνεται στις 25 και 26 Δεκεμβρίου στο «κιόσκι της γουρνοχαράς» στην παιδική χαρά που βρίσκεται επί της οδού Ιωάννη Σωτηρίου, στον παλιό πλάτανο.

Άλλο ένα σημείο όπου αναβιώνει το έθιμο της γουρουνοχαράς και των ρουγκατσιών είναι στη Βεργίνα. Εκεί η εκδήλωση γίνεται το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Όμως υπάρχουν και εκδηλώσεις με «παράγωγα» της γουρουνοχαράς. Δεν είναι μόνο οι τηγανιές και οι σχάρες με τις μπριζόλες και τα παϊδάκια.  Ένα από αυτά είναι η γιορτή τσιγαρίδας που γίνεται εδώ και χρόνια στην Συκιά του Δήμου Βέροιας. Για φέτος την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στην  πλατεία του χωριού με δημοτική ορχήστρα και πολύ γλέντι.

 

…αλλά και μωμόγεροι

Παράλληλα με τα ντόπια έθιμα της περιοχής, υπάρχουν κι αυτά που αναβιώνει ο ελληνισμός των ποντίων. Έτσι τις γιορταστικές μέρες των Χριστουγέννων αναβιώνει το έθιμο των Μωμόγερων.

Στις 30 Δεκεμβρίου τα χορευτικά των Μωμόγερων θα δώσουν την δική τους παράσταση στη Βέροια. Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας προσκάλεσε του Μωμόγερους από τοΠρωτοχώρι Κοζάνης και μαζί με τους Μωμόγερους της βεροιώτικης Λέσχης θα δώσουν την ποντιακή χροιά στους δρόμους της Βέροιας.

Το ένα γκρουπ θα ξεκινήσει από την οδό Μάρκου Μπότσαρη, το άλλο από τον Χώρο Τεχνών και διερχόμενα μέσα από το εμπορικό κέντρο θα καταλήξουν στην πλατεία Δημαρχείου όπου περί τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου, θα ανταμώσουν στην πλατεία Δημαρχείου για ένα ξέφρενο χορευτικό γλέντι.