ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Αμύθητη» περιουσία διαθέτει ο Δήμος Βέροιας

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

ΛΙΓΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ – ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΜΠΕΙ «ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ»

Απροσδιόριστη, σχεδόν, στο σύνολό της, κυρίως σε αξία, όχι φυσικά με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά του κράτους, παραμένει η ακίνητη περιουσία του Δήμου Βέροιας. Όσον αφορά την έκταση της περιουσίας, αυτό θα βρει τον ακριβή δρόμο με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και του Περιουσιολόγιου, μια παθογένεια του ελληνικού κράτους.

Ελλιπή ή ασαφή ντοκουμέντα, ανυπαρξία ενημερωμένου περιουσιολογίου και άλλα στοιχεία, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων κάθε Δήμου, αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία πορεύονταν χρόνια τώρα και ο Δήμος της Βέροιας, με την κύρια ευθύνη της πολιτείας. Τώρα πλέον ξεκίνησαν και δηλώνονται στο Ε9 και φαίνεται η «καθαρή» περιουσία του Δήμου Βέροιας.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή της Βέροιας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για το συμμάζεμα των περιττών εξόδων και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

Αγροτεμάχια, διαμερίσματα, καταστήματα, λατομεία, δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, χώροι αναψυχής και σίτισης κ.ά., εκτιμώμενης επιφάνειας χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ακίνητη περιουσία που αποδίδει σημαντικά έσοδα στον Δήμο Βέροιας ή αν θέλετε απαλλάσσει από πολλά έξοδα τα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

 

Αδυναμίες του παρελθόντος

«Γίνεται πλήρης αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου καθώς όλες οι υπηρεσίες στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια τα οποία συντηρούνται επιμελώς, προσφέροντας τεράστιο έργο στον πολιτισμό και στις κοινωνικές δομές» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βέροιας Στέλιος Ασλάνογλου και συμπληρώνει:

«Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για την κάλυψη και των τελευταίων αναγκών, όπως με την κατασκευή του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Κυψέλη, τη μεταφορά που έγινε του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου από το κτήριο Τσαλέρα σε ιδιόκτητα σχολεία, το Μουσικό Σχολείο στον χώρο του πρώην Πανεπιστημίου στις Βαρβάρες.

Για τις αδυναμίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Εθνικό Κτηματολόγιο-Περιουσιολόγιο) που έρχονται από το παρελθόν, γίνονται προσπάθειες για την αξιοποίηση από την σημερινή διοίκηση του Δήμου» κατέληξε ο Στέλιος Ασλάνογλου.

 

Δάση, αγροτεμάχια και βοσκοτόπια

Η εφημερίδα μας προσπάθησε με μεγάλη προσοχή να κάνει μια καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βέροιας, δίνοντας μεγάλη προσοχή στα στοιχεία που συνέλεξε, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Στόχος για την καταγραφή είναι η αποφυγή των πλεονασμών και των λαθών.

Η συνολική δασική έκταση με τα βοσκοτόπια ανέρχεται στα 37.000 στρέμματα, ενώ από αυτή εκμεταλλεύσιμα είναι τα 2/3 περίπου. Οι μη εκμεταλλεύσιμες δασικές εκτάσεις αφορούν ακίνητα διασκορπισμένα στον ενιαίο Δήμο με μικρές εκτάσεις. Τα εκμεταλλεύσιμα αγροτεμάχια είναι 480 στρέμματα.

Ο Δήμος Βέροιας από την εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων (δικαιώματα) εισπράττει 112.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά αυτό το ποσό είναι μεταβαλλόμενο καθώς δεν είναι σταθερή, ανά χρόνο, η υλοτόμηση. Από τα αγροτεμάχια στα ταμεία του Δήμου εισρέουν έσοδα της τάξεως των 35.000 ευρώ, ενώ από τα βοσκοτόπια τα έσοδα, βάσει νόμου, τα «καρπούται»  η Περιφέρεια, αν και είναι ιδιοκτησία του Δήμου.

 

Μεγάλος αριθμός ακινήτων

Η μεγάλη αξία της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βέροιας, προέρχεται από τα κτήρια. Πρώτο απ΄ όλα το κτήριο του Δημαρχείου το οποίο είναι ανεκτίμητης αξίας. Υπάρχουν επίσης τα ακίνητα όπου στεγάζονται:

-Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Μητροπόλεως)

-Οι Τεχνικές Υπηρεσίες (Βικέλα)

-Οι Υπηρεσίες καθαριότητας και αποθήκες κοντά στο νέο Δικαστικό Μέγαρο

-Το κτήριο τουΚυνοκομείου

-Τα κτήρια των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων που χρησιμοποιούνται από τις Δημοτικές; Κοινότητες ως χώροι εξυπηρέτησης πολιτών (πρώην Δημαρχεία) και τα κοινοτικά καταστήματα από πολιτιστικούς συλλόγους και κοινοτικά ιατρεία.

-Γραφεία του Νομικού Προσώπου ΚΑΠΑ

-Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο

-Τα παραδοσιακά κτήρια στην Μπαρμπούτα όπου στεγάζονται ο «Όλγανος», η Μαθηματική Εταιρεία, οι Σχολικές Επιτροπές.

-Επί της οδού Μητροπόλεως και Περικλέους, δύο (2) όροφοι όπου στεγάζονται η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το Κοινωνικό Φροντιστήριο και σύλλογοι.

-Κτήρια για πολιτιστικές δραστηριότητες της ΚΕΠΑ όπως ο Χώρος Τεχνών, η Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Αρχοντικό Σαράφογλου, το κτήριο Μπέκα (Αρχείο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Μοτσιόπουλου), η Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου», το Θέατρο Άλσους, το Θεατράκι της Ραχιάς, το κτήριο Χατζίκου που στεγάζεται ο Σύλλογος Μικρασιατών και το κτήριο των παλαιών σφαγείων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου.

-Επίσης πολλά σχολικά κτήρια των πρώην Κοινοτήτων που πλέον δεν λειτουργούν, έχουν παραχωρηθεί σε πολιτιστικούς συλλόγους αυτών των χωριών.

Υπάρχουν και άλλα κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου Βέροιας από τα οποία εισπράττονται μισθώματα που φτάνουν το ποσό των 268.000 ευρώ τον χρόνο.

Τέτοια κτήρια είναι τα αστικά ακίνητα όπως είναι η «Εληά», η Δημοτική αγορά και κυλικεία.

 

Αυξάνεται η ακίνητη περιουσία

Όλα αυτά τα κτήρια που αναφέραμε, είναι σε λειτουργία είτε από τον Δήμο και τις υπηρεσίες τους, είτε από συλλόγους και φορείς. Όμως η ακίνητη περιουσία του Δήμου Βέροιας δεν περιορίζεται εδώ. Υπάρχουν και άλλα ακίνητα τα οποία είτε επισκευάζονται, είτε κατασκευάζονται.

Στην περιοχή της Κυψέλης κατασκευάζεται νέος Βρεφονηπιακός και Παιδικός Σταθμός ο οποίος μόλις ολοκληρωθεί, ο Δήμος Βέροιας θα απαλλαγεί από ενοίκιο που καταβάλλει για τον Γ΄ Παιδικό Σταθμό επί της οδού Πιερίων.

Επίσης επισκευάζονται το κτήριο από την δωρεά «Καραναστάση» και το κτήριο στο πρώην πανεπιστήμιο στις Βαρβάρες όπου θα στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο Βέροιας.

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν κτήρια και χώροι οι οποίοι πρέπει να περιέλθουν στην ιδιοκτησία ή την χρήση του Δήμου Βέροιας. Κι απ΄ ότι πληροφορούμαστε, οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Βέροιας ζήτησε να μεταβιβαστούν τα στρατόπεδα και το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο στην Πλατεία Ωρολογίου.

 

Που πληρώνει ενοίκια

Ο Δήμος Βέροιας από τα ακίνητα που νοικιάζει και τα δικαιώματα των εκμεταλλεύσεων εισπράττει περίπου 415.000 ευρώ ετησίως. Όμως πληρώνει και κάποια ενοίκια για την στέγαση βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΑΠΗ που διαχειρίζεται το ΚΑΠΑ.

Ενώ ο Δήμος έχει χώρους για να στεγάσει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τους οποίους μισθώνει χώρους, αναγκάζεται να νοικιάσει καθώς έτσι καλύπτονται τοπικές χωροταξικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα ιδιόκτητα κτήρια.  

Για ενοίκια τεσσάρων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών καταβάλλει ετησίως το ποσό των 24.000 ευρω και για την ενοικίαση χώρων τριών ΚΑΠΗ το ποσό των 22.200 ευρώ ετησίως.

 

Αξιοποίηση των ακινήτων και αγορά κι άλλων

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συλλέξαμε, ο Δήμος Βέροιας αξιοποιεί στο έπακρο την ακίνητη περιουσία του. Όμως οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής δεν πρέπει να σταματούν εδώ. Με τα διαθέσιμα χρήματα που έχει, μπορεί να αγοράσει, για παράδειγμα, κάποια οικόπεδα εντός της πόλης και να τα αξιοποιήσει για μικρούς χώρους στάθμευσης.

Το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του ενιαίου Δήμου Βέροιας, είναι τεράστιο. Κι αυτό το γνωρίζουν οι αρμόδιοι γι αυτό δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καταγραφή και τη μελέτη των στοιχείων της απογραφής της ακίνητης περιουσίας για την πληρέστερη αξιοποίησή της. Θέλουν να βάλουν μια σειρά, να «νοικοκυρέψουν» την περιουσία του Δήμου.