ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Καλλι(θέα) με τα στενά της…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ – «ΝΑΥΑΓΙΟ» ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Είναι μάλλον απίθανο να μην έχει ακούσει κάποιος τη λέξη «Καλλιθέα», πόσο μάλλον αν βρίσκεσαι εκεί και απολαμβάνεις την απεραντοσύνη του θεάματος που αντικρίζεις. Δεν είναι τυχαίο το όνομά της. Είναι η πρώτη εικόνα της Βέροιας για έναν επισκέπτη της πόλης, χιλιόμετρα πριν ακόμα φτάσει.

Η Καλλιθέα Βέροιας είναι σήμερα η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης με πληθυσμό που ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους. Είναι η συνοικία που ο χώρος που καταλαμβάνει, νοητά σχηματίζει το γράμμα «Ω», όπως γράφει και στο βιβλίο του ο αείμνηστος Γιάννης Μελετίδης. Γιατί η Καλλιθέα ως συνοικία ξεκινάει από το Τσερμένι και περικλείει το Πασακιόσκι, το Παπάγου και τα σπίτια κάτω από την οδό Περίων (κάτω Παπάγου), μέχρι την Κυψέλη.

Περί τα μέσα της δεκαετίας του ΄40 ξεκίνησε σαν μια φτωχογειτονιά προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εκεί για να γίνει σήμερα μια μεγάλη πόλη εντός των τειχών της Βέροιας. Η «Καλλιθέα» με την μοναδική θέα!!!

Σήμερα είναι ένα τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα με καινούργιες πολυκατοικίες που διαθέτουν τεράστια μπαλκόνια, με ταχύτατη ανοικοδόμηση στην προηγούμενη τριακονταετία, βασισμένη όμως πάνω ένα παμπάλαιο ρυμοτομικό σχέδιο και άναρχη χρήση των οικοπέδων.

Έτσι, λοιπόν, στην συνοικία της Καλλιθέας δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα προβλήματα. Κι αν όπως σε κάθε γειτονιά υπάρχουν προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα των δρόμων και των δημόσιων χώρων, στην συγκεκριμένη γειτονιά υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποδομές και ανάπτυξη.

 

Να αξιοποιηθεί περισσότερο το Άλσος

Στην Καλλιθέα ανήκει χωροταξικά το γνωστό Άλσος Παπάγου που εντός «φιλοξενεί» το ανοιχτό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Εξαιρετικό φυσικό κάλλος, αλλά…     

«Το Άλσος έχει φοβερές δυνατότητες για αξιοποίηση και για όλες τις ηλικίες. Από παιδιά μέχρι και τους παππούδες» μας είπε ο γνωστός τραγουδιστής, γέννημα θρέμμα της περιοχής Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης.

«Μπορούν να γίνουν πολλά διαθεματικά πράγματα μέσα στο Άλσος. Από ορειβασία και εκδρομή, μέχρι και ανοιχτό γυμναστήριο που έχουν όλες οι πόλεις στο εξωτερικό. Επίσης και το μικρό θεατράκι που υπάρχει, πέραν αυτού που γίνονται οι εκδηλώσεις το καλοκαίρι, επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μικρές εκδηλώσεις» επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης.

 Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού, Αθλητικού Συλλόγου «Καλλιθέα» Βέροιας Κώστας Τοπαλίδης. «Το Άλσος πρέπει να περιφραχθεί και να φωταγωγηθεί περισσότερο. Να βγουν τα αυτοκίνητα από μέσα και να παρκάρουν έξω από αυτό. Επίσης πρέπει να αξιοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις για αναψυκτήριο που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια» μας είπε και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «μπορεί να αποτελέσει ένα ελεγχόμενο καταφύγιο ζώων. Να γίνει γενικότερα ένα χώρος αναψυχής για όλους τους βεροιώτες. Τώρα αποτελεί έναν σύντομο δρόμο από την πόλη για το νοσοκομείο και το αντίστροφο».

 

Εθελοντισμός «ασπίδα» στα ναρκωτικά

 Όμως πέρα από την αξιοποίηση του Άλσους, υπάρχει και ένα σοβαρό πρόβλημα που επισημαίνει ο Κώστας Τοπαλίδης. «Παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών και χρήσης ναρκωτικών στο παρκάκι με τις κερκίδες  που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Είχαμε βρει και σύριγγες.  Ήταν σκοτεινό σημείο και με πλούσια βλάστηση, κάτι που πρόσφερε κάλυψη για τέτοιες πράξεις. Εμείς εθελοντικά το καθαρίσαμε και έτσι περιορίστηκε το πρόβλημα στο συγκεκριμένο μέρος. Όπως, όμως, μαθαίνουμε, η δραστηριότητα αυτή «μετακόμισε» στο Άλσος.  Γι αυτό και επιβάλλεται, πέραν των άλλων, η αξιοποίησή του».

Κατά την συζήτησή μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Καλλιθέα» ανέφερε επανειλημμένα της λέξη «εθελοντισμός». Όπως προαναφέραμε έγιναν καθαρισμοί στο γηπεδάκι της Αγίας Παρασκευής και στο Άλσος Παπάγου.

«Για εμάς είναι σπουδαία αρχή ο εθελοντισμός. Όταν καλείσαι να υπηρετήσεις τα κοινά, πρέπει τα πάντα να τα κάνεις στην βάση του εθελοντισμού. Έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια, όπως και άλλες συνοικίες. Γνωρίζουμε όμως πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στον Δήμο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου Αντιδημάρχου, παρουσιάζονται προβλήματα» μας είπε ο Κώστας Τοπαλίδης και επισήμανε:

«Μέλη του Συλλόγου μας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και καθαρίζουμε δημόσιους χώρους και πάντα προσπαθούμε να εμπεδώσουμε στους συμπολίτες μας την προσπάθεια να διατηρούμε τους χώρους μας καθαρούς μέσα από μια εθελοντική διάθεση για την περιοχή μας, τον τόπο μας».

 

Στενοί και σκοτεινοί δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια

Παράλληλα με την εντυπωσιακή ανοικοδόμηση της Καλλιθέας τα τελευταία τριάντα χρόνια, η σημερινή δόμηση έδειξε ότι έγινε με άναρχο τρόπο, βασισμένη πάνω σε ένα παμπάλαιο ρυμοτομικό σχέδιο.

«Νομίζω ότι από την Καλλιθέα λείπει ο επαρκής φωτισμός σε όλα της τα στενά. Με τους στενούς δρόμους από λάθη πολλών παλαιών χρόνων και στην δίνη της αντιπαροχής. θα μπορούσες να προστατέψεις και όχι σε τέτοιους στενούς δρόμους να βλέπεις τεράστιες οικοδομές. Να βλέπεις αυτήν την ασχήμια» μας είπε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης και τόνισε πως «τώρα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι απλά πράγματα. Να το κρατήσεις καθαρό και να το φωτίσεις. Σαν συνοικία έχει εξαιρετική θέα και διατηρεί το νόημα της γειτονιάς. Της προσφυγικής γειτονιάς».

Ο Κώστας Τοπαλίδης και λόγω της πολύχρονης δραστηριότητας με τον Σύλλογος της Καλλιθέας και της μόνιμης παρουσίας του στην συνοικία, έχει να μας πει περισσότερα.

«Οι δρόμοι είναι στενοί. Από το 1974 που έγιναν, είναι απαράδεκτοι. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Για να γίνουν πρέπει να γκρεμιστούν σπίτια. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ούτε για τα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία τους. Περπατάνε στη μέση του δρόμου. Χωρίς ασφάλεια. Αυτά τα γνωρίζουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, πέρα από κάποιες μικροβελτιώσεις και παρεμβάσεις, όπως η μονοδρόμηση του δρόμου μπροστά στο 10ο Δημοτικό Σχολείο» και πρόσθεσε πως«το αστικό που έρχεται, πολλές φορές ο οδηγός του μετανιώνει γιατί δεν μπορεί να στρίψει και βρίσκεται σε μια συνεχή υπερένταση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

 

 Πολιτιστικό Κέντρο και αγώνας ορεινού τρεξίματος

Για τον Πρόεδρο του Μορφωτικού και Αθλητικού Συλλόγου «Η Καλλιθέα» υπάρχουν δύο μεγάλοι στόχοι, ο ένας μεσοπρόθεσμος και ο άλλος μακροπρόθεσμος γιατί δεν εξαρτάται από τον Σύλλογο και την διοίκησή του.

«Επειδή η Αστυνομία δεν είχε δυναμικό για να στείλει τις ώρες των αγώνων που κάναμε μέσα στην συνοικία μας, αναγκαστήκαμε να τους σταματήσουμε και να αναζητήσουμε κάτι άλλο. Έτσι η σκέψη που έχουμε τώρα, είναι να διοργανώσουμε την άνοιξη αγώνες ορεινού τρεξίματος μία φορά τον χρόνο στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά. Είναι ένα λατρευτικό σημείο για τους κατοίκους της συνοικίας μας και οι αγώνες αυτοί θα είναι αφιερωμένοι σ΄ αυτούς που χάθηκαν στην Γενοκτονία» μας αποκάλυψε ο Κώστας Τοπαλίδης και ολοκλήρωσε με τον μεγάλο στόχο.

 «Παλεύουμε μόνοι μας για να διατηρήσουμε τα έθιμά μας. Επί δημαρχείας Ανδρέα Βλαζάκη μας δόθηκε ένα οικόπεδο για να αναγερθεί το Πολιτιστικό Κέντρο Καλλιθέας. Στην συνέχεια επί θητείας του Χρήστου Σκουμπόπουλου, με προσωπικές ενέργειές του εγκρίθηκαν κάποια χρήματα από την Περιφέρεια και καλά να είναι ο άνθρωπος, αλλά δεν έγινε τίποτα γιατί έληξε η θητεία του και ανέλαβε η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Ο σημερινός  δήμαρχος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, επισκέφθηκε πολλές φορές το οικόπεδο και σε συνεργασία με τον Δημοτικό Σύμβουλο, πολιτικό μηχανικό Γιώργο Ορφανίδη, θα γίνουν τα σχέδια και μόλις τελειώσουν σε ένα εξάμηνο, θα γίνει προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑγια να ανεγερθεί το Πολιτιστικό μας Κέντρο» είπε και κατέληξε:

«Αυτήν την στιγμή κορυφαίος θεσμός για εμάς και είναι ο μοναδικός σύλλογος της πόλης με τέτοια διοργάνωση, είναι το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνουμε επί 36 χρόνια και θα συνεχίσουμε έτσι, μαζί με άλλες δράσεις, πολιτισμού και εθελοντισμού. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τις εκάστοτε διοικήσεις του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας που φιλοξενεί τα γραφεία του Συλλόγου μας στο ΚΑΠΗ Καλλιθέας και δεν πληρώνουμε ενοίκιο».