ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ο Προμηθέας πάσχει…

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΣΤΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΚΑΙ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑΤΑ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ. ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΣΤΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΚΑΙ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑΤΑ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ

Στην πόλη της Βέροιας, η μεγαλύτερη συνοικία είναι αυτή του Προμηθέα. Ένα όνομα που το πήρε από την μυθική μορφή της αρχαιότητας. Τον γιο του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας ή Κλυμένης. Το όνομα του Προμηθέα σημαίνει «συνετός», «προνοητικός».

Όταν όμως οικοδομήθηκε η συνοικία του Προμηθέα Βέροιας υπήρχε η σύνεση και η προνοητικότητα της σημερινής εξέλιξης και των απαιτήσεων της κοινωνίας; Μάλλον όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. Γιατί ο Προμηθέας Βέροιας είναι καλή περιοχή για να ζει κανείς στην πόλη, όμως υπάρχουν και τα αλλά… Έχει τα πάντα!!! Σχολεία (5ο και 8ο Δημοτικό, Σχολείο Ειδικής Αγωγής, 2ο Γυμνάσιο, Αθλητικό Γυμνάσιο), φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές και δύο λεπτά πεζή από τον κεντρικό ιστό της Βέροιας. Γήπεδο ποδοσφαίρου δεν διαθέτει, αλλά …τι να το κάνει από την στιγμή που διαλύθηκε η δυνατή για μια δεκαετία (μέσα δεκαετίας 1980 έως μέσα δεκαετίας 1990) ομάδα «Προμηθέας» που συμμετείχε σε όλες τις κατηγορίες της ΕΠΣ Ημαθίας. Έχει και τις γειτονιές, εκείνες τις παλιές που τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα.

Διακίνηση ναρκωτικών στα Εβραίικα

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η άσχημη πλευρά της συνοικίας με τα μειονεκτήματά της. Μάλιστα ένα από αυτά είναι πέρα του δέοντος σοβαρό και δεν χρειάζεται πακτωλός χρημάτων για να επιλυθεί. Είναι η διακίνηση ναρκωτικών.

«Στην περιοχή των εβραίικων μνημάτων, όπως χαρακτηρίζεται η περιοχή, γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Ο φωτισμός των εγκαταστάσεων είναι ελλιπής και μέσα στο σκοτάδι οι επιτήδειοι κάνουν τις «δικές» τους συναλλαγές. Αυτό μας αναφέρθηκε από πολλούς συμπολίτες μας και δεν αποτελεί μόνο δική μου εκτίμηση»μας είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθέας» Διονύσης Καρολίδης και συμπληρώνει:

«Φοβόμαστε για τα παιδιά μας. Πρέπει να γίνει καλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή. Στον Προμηθέα δεν θα δεις αστυνομικό».

 

Απαραίτητος ο φωτεινός σηματοδότης

Η περιοχή των Εβραίικων είναι σε κομβικό σημείο και οι ενίοτε δημοτικές αρχές επικέντρωσαν εκεί το ενδιαφέρον του για ανάπτυξη. Έκαναν κερκίδες, γήπεδο 5χ5 και βελτίωση των χώρων.

«Δυστυχώς οι χώροι αυτοί είναι σε εγκατάλειψη. Ασυντήρητοι. Επίσης το γήπεδο 5χ5 είναι κατασκευασμένο μπροστά στις κερκίδες και έτσι δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα πολιτιστικού περιεχομένου»μας είπε ο Διονύσης Καρολίδης και τόνισε επιπλέον πως «στην συμβολή των οδών Ακροπόλεως, Θερμοπυλών και Κίμωνος πρέπει να τοποθετηθεί φωτεινός σηματοδότης. Από το σημείο αυτό το οποίο είναι επιβαρυμένο με κίνηση αυτοκινήτων διέρχονται άνθρωποι και κυρίως παιδιά για να πάνε στις εγκαταστάσεις. Είχαμε κάποια περιστατικά, αλλά να προλάβουμε τα χειρότερα».

 

Ούτε εκκλησία, ούτε σχολικοί τροχονόμοι

Με την αναφορά μας στην περιοχή των Εβραίικων, ήρθε και στο νου μας ο χώρος κατασκευής ιερού ναού, αφιερωμένος στον Άγιο Σωσίπατρο. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη συνοικία της Βέροιας δεν έχει εκκλησία. Κάπου η υπόθεση «σκάλωσε» στα δικαστήρια με τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις των οικοπεδούχων.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Προμηθέα. Για να εκκλησιαστούμε πρέπει να πάμε στον Άγιο Γεώργιο ο οποίος είναι μικρός χώρος ή στον πολιούχο Άγιο Αντώνιο. Για τους νεότερους δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως για τους ηλικιωμένους είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε τόσο μεγάλη απόσταση» μας είπε ο κάτοικος του Προμηθέα Ευάγγελος Ζεϊμπέκης ο οποίος έθεσε κι άλλο ένα θέμα.

«Κατά την σχολική περίοδο και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, στην περιοχή όπου είναι το ειδικό σχολείο, το 8ο δημοτικό, το 2ο γυμνάσιο και το αθλητικό σχολείο, επικρατεί ένα κομφούζιο. Ένα τρομακτικό μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων που προκαλεί κινδύνους και …νεύρα. Δεν υπάρχουν σχολικοί τροχονόμοι για την προστασία των παιδιών, ενώ οι γονείς θέλουν να τα αφήσουν με το αυτοκίνητό τους μπροστά στις πόρτες. Ίσως θα έπρεπε να γίνει κάποια μονοδρόμηση των δρόμων αυτών για να υπάρξει καλύτερη ροή των αυτοκινήτων. Φυσικά πρώτα απ΄ όλα να τοποθετηθούν σχολικοί τροχονόμοι»μας επισήμανε ο Ευάγγελος Ζεϊμπέκης.

 

Ο Προμηθέας πάσχει από τα πάντα

«Στον Προμηθέα δεν έχει γίνει τίποτα. Κάντε μια βόλτα και θα το διαπιστώσετε. Δεν έχει ακουστεί ένα μηχάνημα να δουλέψει, να κάνει ένα πεζοδρόμιο. Μόνο καμιά τρύπα αν κλείσουν. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο για την σημερινή δημοτική αρχή, αλλά και για όλες τις προηγούμενες και χωρίς την παραμικρή «αντιπολιτευτική» διάθεση»μας είπε επίσης ο κάτοικος της συνοικίας και επαγγελματίας Θόδωρος Χατζηθεοδώρου και συμπλήρωσε:

«Εκκλησία που δεν έγινε, η γέφυρα που ξεκίνησε και σταμάτησε, οι κάδοι που έχουν χρόνια να αντικατασταθούν; Το μόνο που έγινε στον Προμηθέα, ήταν τα σπίτια, οι οικοδομές που έκτισαν οι εργολάβοι και ο κόσμος. Ο Δήμος δεν ομόρφυνε κάτι. Περπατάει κάποιος και λέει τι ωραίο σπίτι!!! Δεν λέει τι ωραίος δρόμος. Α!!! τι ωραίο εκείνο το μπαλκόνι!!! Δεν λέει τι ωραίο το πεζοδρόμιο. Δεν ακούσεις ποτέ τι ωραίο έκανε ο Δήμος.  Η πρώτη συνοικία της Βέροιας που πάσχει από τα πάντα».

 

«Μαρτύριο» η οδός Ακροπόλεως

Ο Προμηθέας, λοιπόν, στηρίζετε μόνο από τους ανθρώπους του, καθώς οι εκάστοτε δημοτικές αρχές της Βέροιας ήταν απούσες, σύμφωνα με τους κατοίκους του σημερινού ρεπορτάζ μας. Και καθώς οδεύαμε προς τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθέας» βρεθήκαμε μπροστά στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα επί της οδού Ακροπόλεως.

Στενός ο δρόμος σε κάποιο σημείο και σε αναμονή για την ολοκλήρωση της γέφυρας των «Αφων Κούσιου» που ενδεχόμενα να αλλάξει τα κυκλοφοριακά δεδομένα, αλλά και την αναγκαιότητα διαπλάτυνσης της οδού Ακροπόλεως, κάτι που μας επισήμαναν και οι τρεις φιλοξενούμενοι στο σημερινό ρεπορτάζ.

 

Θεατρικά πάει καλά…

Στα γραφεία του Συλλόγου συναντήσαμε τον Πρόεδρό του Διονύση Καρολίδη. Έναν σύλλογο που κάνει έντονη την παρουσία του στα πολιτιστικά δεδομένα της πόλης. Διαθέτει διάφορα τμήματα (π.χ. θεάτρου, ζωγραφικής), αλλά εκείνο που ξεχωρίζει περισσότερο  είναι το θεατρικό τμήμα. Κάθε χρόνο ανεβάζει τουλάχιστον μία θεατρική παράσταση που περιοδεύει σε πολλά σημεία της Ελλάδας, αποτελούμενη από ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

«Πράγματι γίνεται μια σοβαρή και άοκνη δουλειά απ΄ όλους όσους αγαπούν το θέατρο και βρίσκονται κοντά μας. Όμως θα πω πως όχι μόνο δεν έχουμε βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς, αλλά νοιώθουμε ότι δεχόμαστε και πόλεμο» μας είπε ο Πρόεδρος του «Προμηθέα» Διονύσης Καρολίδης και διευκρινίζει:

«Εμείς συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά εμάς δεν μας βοηθά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμίδων. Για να δώσουμε μία παράσταση στη Βέροια, πρέπει να πληρώσουμε, ενώ φιλοξενούνται σχήματα από άλλες περιοχές. Έτσι αναγκαζόμαστε να αναζητούμε θεατρικούς χώρους με το μικρότερο κόστος».