ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κοντά και οικονομικά οι διακοπές των Βεροιωτών

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες για δεκαπενθήμερες διακοπές και έτσι όσοι μπορούν να ξεφύγουν για λίγες μέρες (4ημερο έως βδομάδα), επιλέγουν τις φτηνότερες λύσεις.

Ο καιρός, λοιπόν, που όλοι παίρνουμε άδεια από τη δουλειά μας και ξεχυνόμαστε στις παραλίες βρίσκεται στο αποκορύφωμα.. Άλλοι φρόντισαν έγκαιρα να κάνουν την επιλογή τους και να κλείσουν δωμάτια και άλλοι παίρνουν την απόφαση λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους. Βέβαια άλλοι προορισμοί είναι πιο κοσμοπολίτικοι, άλλοι για πιο χαλαρές διακοπές.

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα πολιτών η οποία λόγω οικονομικής αδυναμίας, επιλέγει τις κοντινές παραλίες για αυθημερόν εξορμήσεις ή επιλέγει για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς σε κάποιο ορεινό χωριό της Ημαθίας.

 

Μειωμένο το ενδιαφέρον

Στην προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε τις επιλογές των πολιτών της Βέροιας και της περιοχής της για τους προορισμούς των διακοπών τους, επισκεφθήκαμε τέσσερα γνωστά τουριστικά γραφεία της πόλης.

Οι εκπρόσωποί και των τεσσάρων γραφείων μας είπαν πως οι κρατήσεις και οι εκδρομές είναι αισθητά μειωμένες. «Θα πω πως η μείωση είναι περισσότερο από το 30% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούμε να βγάλουμε καθώς τώρα μπήκαμε στην «καρδιά» των διακοπών» μας είπε ο τουριστικός πράκτορας Δάνος Φιλιππίδης και συμπλήρωσε πως «με την οικονομική κρίση που την ζούμε καθημερινά όλοι μας ως πολίτες, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Κάθε πέρσι και καλύτερα…».

 

 

Ποια νησιά επιλέγουν οι βεροιώτες

Στο ερώτημα «ποια νησιά επιλέγουν οι βεροιώτες», η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής. Το ερώτημα είναι πολυσύνθετο. Πάντως εμείς επιχειρήσαμε και το θέσαμε στους τέσσερις τουριστικούς πράκτορες της Βέροιας.

Από τις απαντήσεις που πήραμε, διαπιστώσαμε πως εκτός από την κοντινή και χωρίς καράβι, Χαλκιδική, τα νησιά του Ιονίου (με πρώτες επιλογές την Λευκάδα και την Κέρκυρα) και των Σποράδων (με πρώτη την Σκιάθο και μετά την Σκόπελο) είναι αυτά που επιλέγουν περισσότερο οι βεροιώτες και οι βεροιώτισσες.

«Η Χαλκιδική βούλιαξε, αλλά ενδιαφέρον υπήρξε για την Ρόδο, τα Χανιά, την Σκιάθο και τα Κύθηρα. Για την Σκιάθο το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως από νέα παιδιά ηλικίας 18-24 χρονών περίπου» μας είπε η Αναστασία Εμμανουηλίδου από το τουριστικό γραφείο «Vergina Travel» και συμπλήρωσε πως «λόγω της αύξησης του τουρισμού από την Ευρώπη προς την Ελλάδα η οποία θεωρείται ασφαλής προορισμός, η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη για όσους αποφασίσουν να κλείσουν τώρα για τις προσεχείς μέρες».

 

Υπάρχει και ο θεραπευτικός τουρισμός

Διακοπές δεν κάνουν μόνο οι νέοι και οι μεσήλικες της Βέροιας. Υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας οι οποίοι επιλέγουν την Αιδηψό, για να συνδυάσουν διακοπές με μπάνια σε ιαματικά λουτρά.

«Σίγουρα η Χαλκιδική, η Λευκάδα και η Κέρκυρα προτιμούνται γιατί οι αποστάσεις από την περιοχή μας είναι μικρότερες από αυτές του Αιγαίου» μας είπε ο Δάνος Φιλιππίδης, «όμως υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως μεγαλύτερων στην ηλικία που διαλέγουν την Αιδηψό για τα ιαματικά της νερά» συμπλήρωσε.

 

Στις παραλίες της Πιερίας

Τα Σαββατοκύριακα οι παραλίες της Πιερίας κυριολεκτικά «βουλιάζουν» από κόσμο. Και δεν υπάρχει πιθανότητα να πας σε μία από αυτές και δεν θα χαιρετήσεις έναν συμπατριώτη σου.

Οι διακοπές και οι εξορμήσεις στην γειτονική Πιερία, μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι διακοπές των «φτωχών». Είναι πολλοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν εξοχικά στις περιοχές αυτές, εξίσου κι αυτοί που έχουν κατασκηνώσει τροχόσπιτα στα καταπράσινα camping της Πιερίας.

Οι πιο πολλοί όμως είναι αυτοί που ξεφεύγουν αυθημερόν προς τις κοντινές παραλίες. Άλλοι με τα αυτοκίνητά τους και άλλοι με τις ημερήσιες εκδρομές που κάνουν τα τουριστικά γραφεία της Βέροιας.

«Αυτοί που έχουν την δυνατότητα να φύγουν για λίγες μέρες πιο μακριά από τα συνηθισμένα, σε εμάς δείχνουν ενδιαφέρον για την Κέρκυρα, την Λευκάδα, την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Πάρο» μας είπε η Δώρα Λαζαρίδου του «Anestis Tours», και μας διευκρίνισε πως «πλέον οι ημερήσιες εκδρομές για τις παραλίες έχουν περιοριστεί καθώς γίνονται όταν υπάρχει η σχετική πληρότητα στο τουριστικό λεωφορείο. Συνήθως πληρότητα υπάρχει κυρίως την Κυριακή».

 

Υπάρχουν και οι …κοσμοπολίτες

Βέβαια σ΄ αυτόν τον τόπο και την κοινωνία, δεν είναι όλοι φτωχοί. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν πιο κοσμικά νησιά, τα οποία απαιτούν περισσότερα βαλάντια για μια βδομάδα.

«Στο γραφείο μας δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για νησιά όπως η Μήλος, η Πάρος και η Ρόδος» μας είπε ο Παύλος Τσέας του «Tseas Travel» και συμπλήρωσε πως «τα κόστη για τις διακοπές στα νησιά αυτά είναι μεγαλύτερα, καθώς είναι περισσότερα τα οδοιπορικά, είτε αυτοκίνητο και καράβι, είτε αεροπορικώς. Γι αυτό και η ζήτηση είναι μικρότερη».

 

Ιταλία και Δαλματικές ακτές

Ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις μας με τους τέσσερις τουριστικούς πράκτορες της Βέροιας, το …ταξίδι το «απλώσαμε». Θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον για καλοκαιρινές εκδρομές εκτός Ελλάδος. Και φυσικά υπάρχουν λίγοι και …καλοί που επιλέγουν τέτοιες αποδράσεις.

Όπως μας είπαν, οι Δαλματικές ακτές (Ντουμπρόβνικ κα.) έχουν τον πρώτο λόγο και ακολουθούν προορισμοί όπως η Ιταλία (με βάση την Ρώμη), την Πράγα στην Τσεχία, την Ισπανία, την Μάλτα και τις Σκανδιναβικές πρωτεύουσες. Φυσικά υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό που πραγματοποιούν το όνειρο ζωής, όπως είναι το Μπαλί, η Κούβα και οι Μαλβίδες.

Πρέπει να διευκρινίσουμε όμως, πως τέτοιες εκδρομές στο εξωτερικό γίνονται σε συνεργασία μεταξύ τριών και τεσσάρων γραφείων και από άλλες περιοχές. Στις μέρες μας, τουριστικό γραφείο από μόνο του σπάνια μπορεί να έχει πληρότητα τουριστικού λεωφορείου.

 

…άλλοι παίρνουν τα βουνά!!!

Θάλασσα ή βουνό για το καλοκαίρι; Μπορεί οι περισσότεροι να δηλώσουν «θάλασσα», ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό επιλέγει το βουνό για να δροσιστεί και να ξεκουραστεί.

Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που διαθέτουν σπίτια στο Σέλι, το Ξηρολίβαδο, το Κουστοχώρι, την Φυτειά, τα χωριά των Πιερίων, όπου για δύο περίπου μήνες (μέχρι  και μια βδομάδα μετά τον 15Αύγουστο, που εξαφανίζονται από την πόλη και τον κάμπο της, απολαμβάνοντας την δροσιά της φύσης που προσφέρει το μεγαλύτερο υψόμετρο.

Τέλος υπάρχουν και οι δημότες και ετεροδημότες που κατάγονται από τα ορεινά χωριά των Γρεβενών τα οποία «τιμούν» με τη  παρουσία τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.