ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θάλαμοι «φούρνοι»

TO ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΠΟΛΛΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΜΑΤΙΣΜΟ

Φούρνοι ήταν αρκετά δωμάτια στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βέροιας κατά το τετραήμερο του καύσωνα της προηγούμενης βδομάδας, καθώς ο κλιματισμός είναι ανύπαρκτος ή ανεπαρκής. Παράλληλα πολλοί καταψύκτες και ψυγεία δεν λειτουργούν ή είναι χαμηλής ψύξης, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να διαμαρτύρονται στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Βέροιας οι κλιματισμοί δεν αποδίδουν λόγω παλαιότητας και χαμηλής ισχύος. Οι ασθενείς και εκεί που φαινομενικά υπάρχει κλιματισμός ψήνονται λόγω χαμηλής απόδοσης, ιδιαίτερα κατά τις μέρες του καύσωνα που στην περιοχή μας έφτασε και τους 43 βαθμούς Κελσίου..

Παράλληλα με τον κλιματισμό, στα δωμάτια υπάρχουν προβλήματα με χαλασμένα ψυγεία και κρεβάτια και έλλειψη σεντονιών.

Διαμαρτυρήθηκαν οι συγγενείς

Το πρόβλημα κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι έντονο, αλλά τις μέρες του καύσωνα η κατάσταση είναι αφόρητη. Έτσι οι νοσηλευόμενοι και οι συγγενείς τους, που στα δωμάτια νοσηλείας τους δεν υπήρχε κλιματισμός ή υπολειτουργούσε, διαμαρτυρήθηκαν στους νοσηλευτές, χωρίς αυτοί να μπορούν να δώσουν κάποια λύση.

Όπως μας είπαν στα δύο από τα τρία δωμάτια της Ουρολογικής Κλινικής δεν υπάρχει κλιματισμός, χωρίς τηλεόραση και ψυγείο. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε κάποιους θαλάμους στο χειρουργικό, ενώ στα γραφεία των γιατρών, ιδιαίτερα όταν βγαίνουν από χειρουργικές επεμβάσεις, αναζητούν λίγη δροσιά με ανεμιστήρες.

Παρόλα αυτά, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας Ιωάννα Μπρανιώτου έχει διαφορετική άποψη καθώς μας είπε πως «δεν μας έχουν γίνει κάποιες διαμαρτυρίες για έλλειψη κλιματισμού. Δεν μας έχουν παραπονεθεί, ούτε από ασθενείς, ούτε από το προσωπικό. Στο Νοσοκομείο μας νομίζω ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Στο περιθώριο της συζήτησης που είχαμε με κάποιους εργαζόμενους, κάποιοι μας είπαν πως «υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν φτάνουν στα όργανα» και κάποιοι άλλοι «για διαφωνίες μεταξύ των ασθενών γιατί κατά τις ώρες χρήσης του κλιματισμού, άλλοι ήθελαν ανοιχτές τις πόρτες και άλλοι κλειστές».

Την διαφωνία του εξέφρασε και ο Διοικητής του Νομαρχιακού Νοσοκομείο Βέροιας Δημήτρης Μαυρογιώργος ο οποίος μας δήλωσε πως «πριν δέκα μέρες ήρθε το  συνεργείο έλεγξε και έκανε συντήρηση των κλιματιστικών. Οι μόνοι που μπορούν να πουν ότι υπέφεραν πραγματικά, είναι τι Γραφείο Μισθοδοσίας που το εγκαταστήσαμε στην αίθουσα διαλέξεων του Νοσοκομείου, καθώς μεταφέρθηκε από το εργοτάξιο για να γίνουν εργασίες. Η αίθουσα αυτή δεν είχε κλιματισμό και τώρα που τους βάλαμε …χαμογέλασε το χειλάκι τους».

Όμως ο Δημήτρης Μαυρογιώργος έδωσε και μια άλλη διάσταση για τα παράπονα με τον κλιματισμό που μας μετέφεραν. «Αν κάποιοι πειράζουν τα χειριστήρια, τα κλείνουν και δεν ξέρουν να ενεργοποιήσουν, αυτό μπορεί να συμβεί. Πάντως σε όλο το Νοσοκομείο υπάρχει κλιματισμός» μας είπε.

Ελλείψεις και σε άλλα υλικά

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στον ελλιπή κλιματισμό και στα χαλασμένα ψυγεία και τηλεοράσεις. Λόγω έλλειψης χρημάτων ο ιματισμός δεν επαρκεί. Όπως μας είπαν εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βέροιας, «κάποιες ανάγκες καλύπτονται από δωρεές που προέρχονται από ξενοδοχεία. Μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις οι ασθενείς να αναγκάζονται να περιμένουν για να στεγνώσουν τα σεντόνια από τα πλυντήρια, γιατί δεν υπάρχουν εφεδρικά, και στην συνέχεια να ξαπλώσουν στα κρεβάτια τους».

Για το πρόβλημα αυτό ρωτήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Τάκης Μαυρογιώργος ο οποίος μας είπε πως «αυτά είναι τουλάχιστον ανοησίες. Το Νοσοκομείο έχει λινά σεντόνια και μαξιλαροθήκες, για όλο τον χρόνο και όλες τις μέρες. Τώρα αν κάποιοι προϊστάμενοι δεν παραγγέλνουν εγκαίρως μπορεί να τους λείψουν κάποια. Βασικά είναι μόνο η Παθολογική Κλινική η οποία έχει 35-40 ανθρώπους που νοσηλεύονται και πολλές εισαγωγές. Οι άλλες κλινικές με 8-10 νοσηλευόμενους, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα».

Επίσης προβλήματα εντοπίζονται και στα κρεβάτια καθώς πολλά είναι αυτά που έχουν χαλασμένα φρένα, ενώ υπάρχουν και σπασμένα κομοδίνα.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε πως ένα από τα θετικά στοιχεία που παρατηρήσαμε, είναι η καθαριότητα των εσωτερικών χώρων. Τα συνεργεία καθαριότητας φροντίζουν να είναι τα δωμάτια και οι τουαλέτες καθαρές. Όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα μπαλκόνια των ορόφων, εκτός κι αν η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, δεν το …προβλέπει.