ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Βόμβα» υγείας

Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ.  ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ

Πριν λίγες μέρες συγκλονίστηκε η ελληνική κοινωνία στο άκουσμα πως ένας 10χρονος μαθητής στο Μενίδι, έπεσε νεκρός μέσα στο σχολείο με μία «αδέσποτη» σφαίρα στο κεφάλι. Από τη  πρώτη στιγμή οι υποψίες στράφηκαν σε μία οικογένεια ρομά που είχε γλέντι στον παρακείμενο καταυλισμό και πυροβολούσαν στον …αέρα.

Αυτό το γεγονός, όπως επίσης και εκείνο με την σπείρα των ρομά που πρόσφατα εξαρθρώθηκε και στην οποία συμμετείχαν ρομά και από τη Βέροια, μας έφερε στην σκέψη μας τον καταυλισμό που υπάρχει στον Περιφερειακό δρόμο της Βέροιας και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σήμερα οι ρομά που είναι εγκατεστημένοι στη Βέροια, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στους «πλούσιους» και στους «φτωχούς». Οι «πλούσιοι» είναι, κυρίως, εγκαταστημένοι στον κάμπο, με δικά τους σπίτια, πλήρως εξοπλισμένα και πολυτελή αυτοκίνητα, χωρίς να «γνωρίζει» κανένας το επάγγελμά τους.

Οι «φτωχοί» ρομά που βρίσκονται σε καταυλισμό στον περιφερειακό δρόμο στο Εργοχώρι, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και προσπαθούν να επιβιώσουν ασκώντας το επάγγελμα του ρακοσυλλέκτη και του παλιατζή.

Τραγικές οι συνθήκες δίπλα σε σχολεία

Η όποια παραβατικότητα που προέρχεται από τους «πλούσιους» ρομά, είναι θέμα αστυνόμευσης. Και αυτό δεν είναι το σημερινό μας θέμα. Η αναφορά μας έχει να κάνει με τους ρομά του καταυλισμού που βρίσκεται απέναντι και σε λίγα μέτρα απόσταση από παιδικό σταθμό, γυμνάσιο και συγκρότημα λυκείων.

Περί τους 150-170 περίπου μεγάλους και παιδιά ζουν σε τραγικές συνθήκες καθώς εκτός από την μεγάλη φτώχεια που τούς δέρνει, στερούνται ακόμη και τα αυτονόητα, όπως το καθαρό νερό και χώρους υγιεινής, συνθήκες δηλαδή που αποτελούν πραγματική υγειονομική βόμβα, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός.

Αυτοσχέδιες παράγκες, λιγοστό νερό, υποτυπώδης θέρμανση και για την «ανάγκη» τους στην …φύση, αν και υπάρχουν, επίσης, αυτοσχέδιες τουαλέτες.

Ο χώρος που είναι εγκατεστημένος ο καταυλισμός στο Εργοχώρι, είναι στην μεγαλύτερη έκτασή του ιδιωτικός και κάτι λίγο δημόσιος. Με το «έτσι θέλω» εγκαταστάθηκαν εκεί, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αγωγές και διενέξεις που βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες. Παράλληλα υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για ρευματοκλοπές και φθορές ξένων περιουσιών.    

Καταστροφική μανία

Από τα πρώτα χρόνια που το πρόβλημα των ρομά έγινε εντονότερο, οι εκάστοτε διοικήσεις των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης, προσπάθησαν να δώσουν λύσεις με την κοινωνική ένταξη των ρομά στην υπόλοιπη κοινωνία της Βέροιας. Δυστυχώς όμως, όποια προσπάθεια κι αν έγινε, δεν είχε αποτέλεσμα. Ούτε στο ελάχιστο…

Ο Δήμος Βέροιας έκτισε προκάτ σχολείο για τα παιδιά των ρομά του καταυλισμού, με θέρμανση και κλιματισμό. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταστραφεί. Κλάπηκαν τα κουφώματα, το airconditionerκαι όποιος άλλος εξοπλισμός υπήρχε, με αποτέλεσμα το σχολείο σύντομα να σταματήσει να λειτουργεί και το κτήριο να καταντήσει ερείπιο.

Έτσι η εικόνα να βλέπεις ένα μικρό παιδί να περπατάει ξυπόλητο, γυμνό ή ημίγυμνο μέσα στη λάσπη, υπάρχει και σήμερα. Και αυτά προς τέρψη …οφθαλμών των παιδιών του παιδικού σταθμού και των άλλων σχολιαρόπαιδων.    

«Πράγματι το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν μας αφήνει αδιάφορους. Ήδη κάναμε καταγραφή των ατόμων που διαμένουν στον καταυλισμό, τις ανάγκες τους όπως και προτάσεις κοινωνικής στήριξης» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού Θεόφιλος Κορωνάς και συμπλήρωσε πως «είναι επιβεβλημένο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του καταυλισμού, γιατί όσο παραμένει έτσι, αποτελεί ανοιχτή πληγή, τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής».

Υπάρχουν λεφτά και μελέτη, αλλά…

 

Όπως τις προηγούμενες, έτσι και την σημερινή Δημοτική Αρχή τις απασχόλησε το πρόβλημα των ρομά που ζουν στον συγκεκριμένο καταυλισμό. Ωστόσο δεν πέτυχαν τίποτα το ουσιαστικό. Όλες εξέφρασαν και εκφράζουν την ανησυχία τους περί υγείας και ασφάλειας, αλλά μπόρεσαν να δώσουν λύση. Και η λύση είναι μία: Η εγκατάσταση των ρομά σε δημόσιο χώρο, άρτια οργανωμένο και με ανθρώπινες συνθήκες ζωής, αλλά κανένας δεν τους θέλει δίπλα τους. Ενίοτε έχουν δίκιο, γιατί και οι ίδιοι οι ρομά δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Προτιμούν την δική τους, όπως την έχουν βιώσει στους αιώνες…

Ωστόσο στα πλαίσια της στρατηγικής ενσωμάτωσης των ρομά των καταυλισμών, υπάρχουν διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης προς τους Δήμους και αυτό θέλει να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος Βέροιας.

«Εκπονούμε μελέτη για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων του καταυλισμού. Όμως εκείνο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα, είναι το χωροταξικό» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς

«Αναθέσαμε σε μελετητική εταιρεία  που έχει σχετική εμπειρία για τέτοια θέματα. Ήδη μας προτάθηκε μία πολύ ωραία πρόταση, με μικρά ενεργειακά σπίτια, παρκάκια και υποδομές υγιεινής εντός των σπιτιών. Υπάρχει σχετική χρηματοδότηση, όμως η υπόθεση κώλυσε καθώς πρέπει να εξευρεθεί ο χώρος. Αυτό που είχε προταθεί παλαιότερα έξω από την Πατρίδα, δεν μπορεί να γίνει, γιατί εκεί θα γίνουν τα νεκροταφεία. Και δεν μπορεί να γίνει χρηματοδότηση για τον οικισμό, όταν αυτός γίνει δίπλα σε νεκροταφεία» επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Βέροιας.

Ελπίζουμε πως σύντομα θα βρεθεί ο χώρος που θα γίνει ο οικισμός των ρομά του καταυλισμού, ωστόσο να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να γίνει ακριβής καταγραφή αυτών που διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό και είναι δημότες Βέροιας. Γιατί οι εποχές είναι πονηρές και μην «ξεφυτρώσουν» εκατοντάδες ρομά από διάφορα σημεία της Ελλάδας για να πάρουν σπίτι. Ανάλογο περιστατικό που επισημαίνουμε, υπήρξε πριν μερικές δεκαετίες όταν η δημοτική αρχή μοίραζε …οικόπεδα σε ρομά που ήρθαν και από το …Αιγάλεω!!!