ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η Ημαθία «φτωχαίνει»

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

14ος «ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ» ΝΟΜΟΣ Η ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 3ος «ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα και τα ποσά των φόρων που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι ανά νομό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Από τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας ανήκει πλέον και η Ημαθία με μέσο δηλωθέν εισόδημα 9.183 ευρώ.

Οι Αθηναίοι, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Χίου, της Θεσσαλονίκης αλλά και οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης δηλώνουν κατά μέσο όρο τα υψηλότερα εισοδήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι φορολογούμενοι που κατοικούν στη Ροδόπη, την Ευρυτανία, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ζάκυνθο.

Οι πιο «πλούσιοι» νομοί

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι πιο «πλούσιοι» φορολογούμενοι βάσει του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος κατοικούν στην Αθήνα, αφού 1.701.233 οικογένειες δήλωσαν το περασμένο έτος μέσο εισόδημα 15.435 ευρώ και πλήρωσαν φόρο κατά μέσο όρο 2.014 ευρώ.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αν και βρίσκονται στην κορυφή με το υψηλότερο μέσο δηλωθέν εισόδημα έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, γεγονός που αντανακλάται στα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία.

Το 2012 το μέσο δηλωθέν εισόδημα των Αθηναίων είχε ανέλθει σε 19.554 ευρώ ενώ πέρυσι προσγειώθηκε ανώμαλα στις 15.435 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια το μέσο δηλωθέν εισόδημα των φορολογούμενων της Αθήνας συρρικνώθηκε κατά 21% ή 4.119 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι φορολογούμενοι της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι δήλωσαν μέσο εισόδημα 15.088 ευρώ από 18.348 που είχαν εμφανίσει στην εφορία το 2012 και ακολουθούν οι Πειραιώτες με μέσο εισόδημα 12.525 ευρώ όταν το 2012 δήλωναν κατά μέσο όρο 16.055 ευρώ.

Στην τέταρτη θέση ανέβηκαν οι φορολογούμενοι της Χίου που δήλωσαν κατά μέσο όρο 12.523 ευρώ ενώ αντίθετα σε χαμηλότερη θέση βρέθηκαν οι φορολογούμενοι του νομού Κοζάνης ευρώ με μέσο εισόδημα 11.759 ευρώ από 16.007 ευρώ που είχαν δηλώσει στην εφορία το 2012.

Οι «φτωχοί» νομοί

Στους 10 πιο φτωχούς νομούς της χώρας, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογουμένων που κατοικούν σε αυτούς, είναι ο νομός Ροδόπης αφού οι φορολογούμενοι που κατοικούν στον εν λόγω νομό δήλωσαν το προηγούμενο έτος μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 8.540 ευρώ, κάτω δηλαδή από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που δεν έχουν παιδιά ευρώ. Το 2012 τα νοικοκυριά στη Ροδόπη είχαν εμφανίσει εισόδημα 11.708 ευρώ.

Στη λίστα με τους φτωχούς νομούς περιλαμβάνονται οι φορολογούμενοι της Ευρυτανίας με μέσο δηλωθέν εισόδημα 8.591 ευρώ, της Ηλείας με 8.593 ευρώ και της Αιτωλοακαρνανίας με μέσο εισόδημα 8.620 ευρώ.

Πληθυσμιακά ο νομός με τους λιγότερους φορολογουμένους παραμένει αυτός της Ευρυτανίας, καθώς φορολογική δήλωση υποβάλλουν μόλις 9.108 νοικοκυριά.

«Φτωχαίνει» η Ημαθία

Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν για την Ημαθία και το stutusσε Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα γενικότερα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν οι Ημαθιώτες, το μέσο δηλωθέν εισόδημά τους ανέρχεται στα 9183 ευρώ και ο μέσος φόρος που κλήθηκαν να καταβάλλουν είναι 700 ευρώ. Δηλαδή οι φορολογούμενοι και τα νοικοκυριά της Ημαθίας ζουν με 765 ευρώ το μήνα.

Έτσι οι πολίτες της Ημαθίας και η οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας κατατάσσεται στην 14η θέση των πιο «φτωχών», μεταξύ 55 φορολογικών περιοχών στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα της γενικής κατάταξης, η Ημαθία είναι από τις πιο «πλούσιες» μεταξύ των 7 νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα μετά τους Θεσσαλονικείς και τους Χαλκιδικιώτες, τρίτοι πιο «πλούσιοι» είναι οι Ημαθιώτες. Στην Κεντρική Μακεδονία ο «φτωχότερος» Νομός είναι η Πιερία με μέσο δηλωθέν εισόδημα 8899 ευρώ. Ωστόσο οι φορολογούμενοι του γειτονικού Νομού κλήθηκαν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από τους «πλουσιότερους» Ημαθιώτες. Συγκεκριμένα οι Πιερείς με εισόδημα 8899 ευρώ ετησίως, πληρώνουν φόρο 733 ευρώ, ενώ οι Ημαθιώτες με εισόδημα 9183 ευρώ ετησίως πληρώνουν φόρο 700 ευρώ.   

Τέλος παρατηρούμε από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ότι Νομοί που στο παρελθόν θεωρούνταν οικονομικά υποδεέστεροι της Ημαθίας, τα τελευταία χρόνια την έχουν ξεπεράσει. Δύο τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι Νομοί Γρεβενών και Φλώρινας. Οι κάτοικοι των Γρεβενών δηλώνουν εισόδημα 9555 ευρώ και πληρώνουν φόρο 734 ευρώ και οι κάτοικοι της Φλώρινας δηλώνουν εισόδημα 10086 και πληρώνουν φόρο 922 ευρώ.