ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πάρκινγκ «ο Πεζόδρομος»

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ, ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ - ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΕΖΟΙ!!

Εδώ ο πεζόδρομος, εκεί ο πεζόδρομος, πού είναι ο πεζόδρομος; Τον... παπά, το γνωστό τυχερό παίγνιο με τα τρία φύλλα της τράπουλας, παίζουν οι οδηγοί με τα αστυνομικά όργανα, στους πεζόδρομους του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Βέροιας. Μόλις γίνονται αντιληπτοί οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας ή της Τροχαίας, οι κάτοχοι των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων στα στενά των πεζόδρομων τα παίρνουν και μόλις φύγουν τα «όργανα», τα ξανασταθμεύουν.

Μόνο που δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι να χάσουν τίποτε. Χαμένοι από χέρι είναι οι πολίτες, στους οποίους παραδόθηκε πριν χρόνια ένα σημαντικό έργο για να κάνουν τη βόλτα τους και τα ψώνια τους και να ανασαίνουν ελεύθεροι σε μια πόλη όπου η ανάσα, τελικά, δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα.

Ε, λοιπόν, κάποιες μέρες δεν υπάρχει πεζόδρομος. Ότι βλέπετε είναι …οφθαλμαπάτη.

Καθημερινό φαινόμενο

Το φαινόμενο είναι συχνό επάνω στους πεζόδρομους να παρκάρουν αυτοκίνητα δίχως έλεγχο από πουθενά. Πρέπει επιτέλους ο δημότης να μπορεί να περνάει ελεύθερα τους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου της Βέροιας χωρίς εμπόδια.

Βλέπουμε συχνά μητέρες που διασχίζουν με παιδικά καροτσάκια τον πεζόδρομο να κατεβαίνουν τον δρόμο για να περάσουν, με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα των ίδιων αλλά και τον μικρών παιδιών. Πρέπει να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα γιατί τείνει να γίνει μόνιμο και σοβαρό για να μην έχουμε σοβαρό ατύχημα, διότι τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς.

Αρκεί μόνο η αστυνόμευση;

Δυστυχώς, μόνο με συνεχή αστυνόμευση μπορεί να μπει τάξη στο πρόβλημα των παράνομων σταθμεύσεων εντός του εμπορικού κέντρου της Βέροιας. αφού κανείς δε θέλει να αφήσει το αυτοκίνητό του μακρύτερα. Θέλει να πίνει το καφεδάκι του αγναντεύοντας …το αυτοκίνητό του και αδιαφορώντας για τους πεζούς.

Υπάρχει όμως και το άλλο ζήτημα. Υπάρχει το απαραίτητο δυναμικό στην Δημοτική Αστυνομία και στην Τροχαία, έτσι ώστε οι έλεγχοι να είναι συχνότεροι και αποτελεσματικότεροι; Και πάλι δυστυχώς…

Σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας είναι επανδρωμένη με 8 εργαζόμενους. Από αυτούς, ο ένας παραμένει στα γραφεία, δύο είναι για την απογευματινή βάρδια και άλλος ένας έχει ρεπό. Άρα από Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή για την πρωινή βάρδια είναι διαθέσιμοι μόνο τέσσερις (4) Δημοτικοί Αστυνόμοι, ενώ το Σαββατοκύριακο η δύναμη είναι πολύ μικρότερη, έως και μηδαμινή. Έτσι για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα αυτό το οποίο τα Σαββατοκύριακα «γιγαντώνεται», θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχαίας, έτσι ώστε να σημειωθεί επαρκής έλεγχος.

Βέβαια οι τέσσερις Δημοτικοί Αστυνόμοι για κάποιους μπορεί να φαντάζουν αρκετοί, αλλά δεν είναι έτσι. Στις καθημερινές τους αρμοδιότητες ελέγχουν παραβάσεις του ΚΟΚ, καθαριότητας, απομακρύνσεις εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, διάφορες βεβαιώσεις, αυτοψίες, γνήσια υπογραφών κ.λ.π. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το γνήσια των υπογραφών κατ οίκων. Το 2016 έγιναν 746 ταυτοποιήσεις για το γνήσιο των υπογραφών ανήμπορων να μετακινηθούν συνδημοτών, σε ολόκληρο τον Δήμο Βέροιας. Δηλαδή κατά μέσο όρο δύο (2) την ημέρα με επίσκεψη σε σπίτια εντός των ορίων του Δήμου Βέροιας.

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας Χαράλαμπο Καπουρτίδη ο οποίος μας είπε ότι «αν και είμαστε λίγα άτομα, τοποθετούμε δύο άτομα και τις απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να γίνονται έλεγχοι και στον πεζόδρομο. Ήδη μειώθηκε το πρόβλημα με τα δίκυκλα και καταβάλουμε πολλές προσπάθειες για να εξαλειφθούν τα παράνομα παρκαρίσματα, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ίδιοι οι πολίτες».

Τι ισχύει για τους πεζόδρομους

Με την ευκαιρία της ανάδειξης του προβλήματος των παράνομων σταθμεύσεων στους πεζόδρομους, να υπενθυμίσουμε τους κανόνες λειτουργίας:

Από 5.30 έως 10 και από 14.00 έως 17.00, καθημερινά εκτός Κυριακής, επιτρέπεται η διέλευση σε αυτούς που έχουν κάρτα διέλευσης, όπως φορτηγάκια φορτοεκφορτώσεων και οι μόνιμοι κάτοικοι εντός των πεζόδρομων. Όλες τις μέρες και ώρες επιτρέπεται η διέλευση  αυτοκινήτων έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά.

Όσοι κατοικούν στους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου της Βέροιας έχουν άδεια διέλευσης κατά τις ώρες που προαναφέραμε, πληρώνοντας στον Δήμο το ποσό των 35 ευρώ ετησίως, αλλά έχουν δωρεάν στάθμευση στους δρόμους που σύντομα θα εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση. 

Τέλος οι βυθιζόμενες μπάρες και τα κολωνάκια που είχαν τοποθετηθεί κατά το παρελθόν έτσι ώστε να μην μπορεί να εισέλθει κάποιο όχημα που δεν θα έχει την σχετική άδεια και τον κωδικό, πλέον δεν υπάρχουν. Γι αυτό το θέμα οι απόψεις είναι διφορούμενες.

Η μία άποψη λέει πως από την στιγμή που υπάρχουν οι σχετικές απαγορευτικές πινακίδες, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης των κολωνακίων. Έτσι είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των οχημάτων που έχουν άδεια.

Η άλλη άποψη λέει πως πρέπει να λειτουργούν οι βυθιζόμενες μπάρες και να υπάρχουν τα κολωνάκια, έτσι ώστε να αποτρέπεται η διέλευση αυτών που (επιμένουν) να παρανομούν.