ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Στον παλμό της αγοράς

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΗΝ FRUIT LOGISTICA

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος, παρά την οικονομική κρίση, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου, 8-10 Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη παγκοσμίως διεθνής έκθεση μάρκετινγκ φρούτων και λαχανικών 25η Fruit Logistica 2017.

Παρά την παγκόσμια κρίση η έκθεση έσπασε και πάλι φέτος ρεκόρ εκθετών, επισκεπτών και καλυπτόμενης επιφάνειας, καθώς συμμετείχαν πολυάριθμες χώρες από όλες τις ηπείρους. Έντονη ήταν και φέτος η παρουσίαση των φρούτων της Ημαθίας, καθώς συμμετείχαν οι περισσότερες αγροτοβιομηχανίες και αγροτικοί συνεταιρισμοί, όπως η Venus, ο ΑΣ Μέσης, ο ΑΣ Επισκοπής Νάουσας, ο ΑΣΟΠ Επισκοπής Νάουσας, ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, η Fresh Farm της Ευροφάρμ, η Novacert που είχε την οργάνωση των συνεταιρισμών αυτών, καθώς επίσης ο ΑΣ Μελίκης, ο ΑΣ Νάουσας, η Κόμεξ (Ξεχασμένη) και οι Αφοι Καλαϊτζίδη.

Τα περίπτερα της Ημαθίας είχαν σχεδίαση αρκετά ικανοποιητική, αν και δεν έτυχαν της στήριξης της πολιτείας, σε αντίθεση με άλλες χώρες που οι κυβερνήσεις τους συνέδραμαν και τεχνικά και οικονομικά για την αρτιότητα των χώρων προβολής και παρουσίασης των φρούτων. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως υπήρχε έλλειψη συντονισμού και ελληνικού χρώματος, κάτι που έκαναν οι εκθέτες από άλλες χώρες. Δηλαδή το κάθε ελληνικό περίπτερο είχε ικανοποιητική αισθητική, ωστόσο το ένα με το άλλο σε διαφορετικά χρήματα που δεν έδιναν το στίγμα της Ελλάδας, εκτός από αυτά που είχε υπό τη διοργάνωσή της η Ημαθιώτικη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Novacert. 

Κοντά στις αγροτοβιομηχανίες και συνεταιρισμούς της Ημαθίας βρέθηκαν ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο πρώην Βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Πατσίκας, η περιφερειακή σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΑΣ Μέσης Ιορδάνης Κυρατλίδης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παππάς.

Κ.Καλαϊτζίδης: «Σημαντική προσπάθεια των συνεταιρισμών»

Την προσπάθεια που κάνουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, εξάρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας τόνισε τα ελής:

«Για  τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ημαθία συμμετείχε με έντονη παρουσία  στην Fruitlogistica του Βερολίνου, αφού οι 14 από τις 45 ελληνικές επιχειρήσεις ήταν από τον τόπο μας.

Ως Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, αφήσαμε ένα ακόμη θετικό αποτύπωμα στην προσέλκυση νέων αγορών για τα νωπά μας αγροτικά προϊόντα, παρά την απουσία συγκροτημένης εθνικής παρουσίας, όπως έπραξε και πράττει εδώ και χρόνια η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και πολλές τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες της περιφερειακής μας ενότητας, για την σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν στην εξαγωγική αξιοποίηση του πρωτογενούς μας τομέα.

Η ενίσχυση  των εξόδων συμμετοχής των επιχειρήσεων μας, που καθιέρωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  με πρόταση μας, θα συνεχιστεί όλο το χρόνο, με επόμενο σταθμό την Frescon της Θεσσαλονίκης».

Χ. Γιαννακάκης: «Εξαιρετικής ποιότητας τα φρούτα μας»

Από την κορυφαία αυτή έκθεση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η δεύτερη μεγαλύτερη αγροτοβιομηχανία του ΑΣ Vevus. Ο βεροιώτικος συνεταιρισμός συμμετέχει στην  έκθεση τα τελευταία 5 χρόνια με δικό του περίπτερο.

Για την εκεί παρουσία της Venus, ο εκπρόσωπός της και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας.

«Κατά την άποψή μου, η Fruit Logistica είναι η μεγαλύτερη έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών που διοργανώνεται στην Ευρώπη και συγκεντρώνει εκθέτες και ενδιαφερόμενους αγοραστές από όλο τον πλανήτη. Έχει πολύ καλές υποδομές και φυσικά εξαιρετική οργάνωση. Το Βερολίνο είναι μία πόλη φιλική στον επισκέπτη και το κόστος συμμετοχής και διαμονής δεν είναι αποτρεπτικό.

Εφόσον ο παραγωγικός φορέας προτίθεται να ακολουθήσει εξαγωγική πορεία, η συμμετοχή σε Διεθνείς εκθέσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία επιτυχή πορεία.

Αναμφισβήτητα η συμμετοχή για να είναι αποτελεσματική, προϋποθέτει προετοιμασία έτσι ώστε να έχεις την μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα και αξιοποίηση του χρόνου παραμονής σε αυτήν. Πέραν όμως των προγραμματισμένων ραντεβού, δίνεται η δυνατότητα να συναντηθείς με επισκέπτες που τυχαία θα επισκεφθούν το περίπτερο αλλά και εσύ με την σειρά σου να κάνεις κάτι αντίστοιχο. Ταυτόχρονα  έχεις μία άμεση ενημέρωση για τις Διεθνείς εμπορικές εξελίξεις στον κλάδο σου και όπως λέει ο απλός λαός ανοίγουν τα μάτια σου!

Τα Ελληνικά προϊόντα στον τομέα των φρέσκων, έχουν μία πολυετή παρουσία στις αγορές και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Υστερούμε στην προσφορά ποσότητας και ποικιλίας ειδών ανά εμπορικό εξαγωγικό φορέα και αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά μας.

Το πρόβλημα αυτό, μας στερεί την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας και ενώ ως χώρα έχουμε να προσφέρουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς και ποσοτικά και ποιοτικά, ως ξεχωριστές μονάδες αδυνατούμε.

Επομένως αν πούμε ότι θέλουμε να βάλουμε έναν Εθνικό στόχο ο οποίος θα δώσει την δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών μας αυτός είναι η δημιουργία μεγάλων εμπορικών μεγεθών».

ΑΣ Μέσης: Εδραιώνοντας την σχέση εμπιστοσύνης

Στο πλαίσιο της εμπορικής εξωστρέφειας και της αναζήτησης νέων πελατών και αγορών, ο Α.Σ. ΜΕΣΗΣ συμμετείχε στην 25η Fruit Logistica. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με πιστούς πελάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης (ενδεικτικά αναφέρουμε από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ανανεώνοντας την σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους και δρομολογώντας τις εξελίξεις για την αύξηση των εξαγωγών του (ενόψει της θερινής περιόδου).

Το περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης επισκέφτηκαν μελλοντικοί - δυνητικοί πελάτες από την Ισπανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία. Πιο συγκεκριμένα, για τη Σαουδική Αραβία, υπάρχει σε εξέλιξη επιχειρηματικό σχέδιο του Προέδρου Ιορδάνη Κυρατλίδη με τοπικό Άραβα επιχειρηματία το οποίο θα δώσει λύσεις για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά πυρηνόκαρπων φρούτων, εξαπλώνοντας έτσι το δίκτυο πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης στη Μέση Ανατολή.

Παρά τις αντίξοες τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, κόντρα στην οικονομική αβεβαιότητα των καιρών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης έδωσε το παρών στη Fruit Logistica 2017, με την επιχειρηματική αποστολή των στελεχών του, του Προέδρου Ιορδάνη Κυρατλίδη αλλά και του Προέδρου της ΑΛ.Μ.ΜΕ. Αργύρη Γιαννόπουλου, δείχνοντας την σταθερότητα του Συνεταιρισμού, εδραιώνοντας την σχέση εμπιστοσύνης των πελατών του, δημιουργώντας τις κατάλληλες εμπορικές συνθήκες για συνεργασία με καταξιωμένες εμπορικές επιχειρήσεις του εξωτερικού.   

Στη φετινή Fruit Logistica που είχε επετειακό χαρακτήρα αφού συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη δημιουργία της, ο Α.Σ. ΜΕΣΗΣ είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει άμεσα τα κορυφαίας ποιότητας προϊόντα του σε δυνητικούς πελάτες όπως μεγάλα δίκτυα σούπερ μάρκετ και εμπόρους-διανομείς φρούτων από όλο τον κόσμο, με σκοπό τη διεύρυνση του δικτύου του.

Γ. Στεργίου: «Το σπουδαιότερο εκθεσιακό γεγονός»

Σημαντικό ρόλο στην άρτια παρουσία των περιπτέρων στις εγχώριες διεθνείς εκθέσεις, όπως αυτή της «Fruit logistica», διαδραματίζει η Ημαθιώτικη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Novacert, η οποία συμμετείχε και με δικό της περίπτερο. Για 11η χρονιά οργανώνει την συμμετοχή ελληνικών εξαγωγικών φορέων στην έκθεση του Βερολίνου.  

Ο εμπορικός διευθυντής της Novacert ΕΠΕ, Γιάννης Στεργίου δήλωσε στην εφημερίδα μας:

«H Fruitlogistica αποτελεί το  σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός που αφορά στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η εταιρεία μας πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, συμμετέχει στη Fruit logistica ανελλιπώς από το 2005. Τα πρώτα χρόνια συμμετείχαμε ως εμπορικοί επισκέπτες ενώ από το 2007 οργανώνουμε την εκθεσιακή συμμετοχή των συνεργατών μας, με αυτόνομα stand.

Αυτό το όποιο κάνει αυτήν την έκθεση ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια παγκόσμια κατευθυντήρια κλαδική έκθεση που καθορίζει τις τάσεις που θα επικρατήσουν στο κλάδο των νωπών φρούτων και λαχανικών.

 Κατά τη διάρκεια της έκθεσης 2800 εκθέτες από περισσότερες από 80 χώρες από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σε περισσότερους από 70.000 εμπορικούς επισκέπτες κατά μέσο όρο ετησίως, ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι περισσότερες ελληνικές συμμετοχές αφορούν στον κλάδο της παραγωγής – τυποποίησης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, ενώ υπάρχουν συμμετοχές και από τον κλάδο της συσκευασίας και των υπηρεσιών.

Οι κύριοι στόχοι της συμμετοχής στις εκθέσεις είναι η επίδειξη των προϊόντων, η διεύρυνση των επιχειρηματικών επαφών, και η προσέλκυση νέων επιχειρηματικών εταίρων στο εκάστοτε κλάδο ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους και διαμετρήματος εκθέσεις ενισχύουν την  ανταγωνιστικότητα των εταιρειών προσδίδοντας τους προστιθέμενη αξία και αίγλη που έχει άμεσα αποτελέσματα στις ίδιες και στα προϊόντα τους.

 Η Fruit logistica όντας το σπουδαιότερο εκθεσιακό γεγονός αποτελεί το ετήσιο ραντεβού όπου καμία εταιρεία του κλάδου, με εξαγωγικό χαρακτήρα δεν πρέπει να λείπει».