- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 774 φορές
Αλληλογραφία με καθυστέρηση!
ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ - ΜΟΛΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ) ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (9/3/26)
Σημαντικά προβλήματα στη διανομή της αλληλογραφίας παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη Βέροια, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της πόλης αλλά και των γύρω περιοχών. Επιστολές, λογαριασμοί, τραπεζικές κάρτες και συνδρομητικές εφημερίδες φτάνουν στους παραλήπτες με καθυστέρηση ημερών ή ακόμη και εβδομάδων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, (η τοπική Διευθύντρια δεν θέλησε να μας μιλήσει χωρίς την άδεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης) στο κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) στη Βέροια υπηρετούν συνολικά πέντε διανομείς. Ωστόσο, ο ένας από αυτούς απουσιάζει το τελευταίο διάστημα λόγω προβλημάτων υγείας, με αποτέλεσμα να απομένουν μόλις τέσσερις ενεργοί διανομείς για να καλύψουν μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Η περιοχή ευθύνης τους περιλαμβάνει την πόλη της Βέροιας, το Μακροχώρι αλλά και χωριά των Πιερίων, γεγονός που καθιστά το έργο τους ιδιαίτερα απαιτητικό.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς δύο από τους τέσσερις διανομείς είναι νέοι υπάλληλοι και βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προσαρμογής στα απαιτητικά δρομολόγια της περιοχής. Η εξοικείωση με τις οδούς, τις πολυκατοικίες και τις ιδιαιτερότητες των διαδρομών απαιτεί χρόνο, ενώ ο όγκος της αλληλογραφίας παραμένει μεγάλος, ιδιαίτερα στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης.
Παράλληλα, ένας από τους διανομείς είναι επιφορτισμένος δύο φορές την εβδομάδα με τη διανομή της αλληλογραφίας στα χωριά των Πιερίων και στο Μακροχώρι. Για ορισμένα ακόμη χωριά η διανομή πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενου ιδιώτη, γεγονός που προσθέτει επιπλέον δυσκολίες στον συντονισμό της διανομής.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συχνά καθυστερήσεις στην παράδοση της αλληλογραφίας, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο αισθητές από τους πολίτες.
Καθυστερήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών
Οι καθυστερήσεις αυτές δεν περιορίζονται απλώς σε μικρές ταλαιπωρίες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.
Όπως καταγγέλλουν πολίτες, συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν τη σύνταξή τους μέσω των ΕΛΤΑ συχνά την παραλαμβάνουν με καθυστέρηση τεσσάρων ή και πέντε ημερών. Για πολλούς ηλικιωμένους, οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά σε αυτά τα χρήματα για τις καθημερινές τους ανάγκες, ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει σημαντική οικονομική πίεση.
Παράλληλα, αρκετοί καταναλωτές αναφέρουν ότι λαμβάνουν καθυστερημένα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, οι λογαριασμοί δεν φτάνουν ποτέ στα σπίτια τους.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολλούς πολίτες στο να επισκέπτονται το κατάστημα της ΔΕΗ στη Βέροια προκειμένου να εκδώσουν αντίγραφο του λογαριασμού τους για να μπορέσουν να τον πληρώσουν εγκαίρως. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή συχνά συνοδεύεται από μεγάλη αναμονή, καθώς οι πολίτες πρέπει πρώτα να περάσουν από το αρμόδιο γραφείο για την έκδοση του λογαριασμού και στη συνέχεια να περιμένουν στο ταμείο για την πληρωμή.
Όπως αναφέρουν πολίτες, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς οι λογαριασμοί είχαν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμοι πριν καν φτάσουν στα χέρια τους.
Αλληλογραφία εβδομάδων φτάνει μαζικά
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί η περίπτωση κατοίκου της Βέροιας, ο οποίος παρέλαβε σε μία ημέρα ολόκληρο τον όγκο της αλληλογραφίας των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Μέσα στον σωρό υπήρχαν επιστολές, λογαριασμοί αλλά και συνδρομητικές εφημερίδες που έφτασαν όλες μαζί. Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότερες από αυτές είχαν πλέον χάσει την επικαιρότητά τους, ενώ αρκετοί λογαριασμοί είχαν ήδη λήξει.
Παρόμοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Αντίθετα, αρκετοί αναφέρουν ότι συχνά η αλληλογραφία παραδίδεται μαζικά, όταν συσσωρεύεται μεγάλος όγκος αποστολών που δεν έχει διανεμηθεί εγκαίρως.
Η πρακτική αυτή δημιουργεί εύλογη δυσαρέσκεια στους πολίτες, καθώς η έγκαιρη παράδοση της αλληλογραφίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας.
Λιγότερο προσωπικό – περισσότερες απαιτήσεις
Πίσω από τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διανομή της αλληλογραφίας φαίνεται να βρίσκεται κυρίως η έλλειψη προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες διανομής έχουν αυξηθεί, ενώ ο αριθμός των διανομέων παραμένει περιορισμένος.
Στην πράξη, ένας ταχυδρόμος καλείται να καλύψει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και πολλές διαφορετικές περιοχές μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι απαιτήσεις της εργασίας είναι υψηλές, καθώς η διανομή πρέπει να γίνεται με ακρίβεια και ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται καλή γνώση της περιοχής.
Όταν ο αριθμός των διανομέων μειώνεται, το βάρος της εργασίας αυξάνεται για τους υπόλοιπους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την έγκαιρη ολοκλήρωση των δρομολογίων.
Πολλοί κάτοικοι της Βέροιας θεωρούν ότι η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στην ενίσχυση του προσωπικού των ΕΛΤΑ, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της διανομής.
Προβλήματα και στη διακίνηση των περιφερειακών εφημερίδων
Την ίδια στιγμή, σοβαρές καταγγελίες διατυπώνονται και για τη διακίνηση των περιφερειακών εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ.
Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) κάνει λόγο για συστηματικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εντύπων προς τους συνδρομητές σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την Ένωση, σε πολλές περιπτώσεις οι εφημερίδες φτάνουν στους αναγνώστες με καθυστέρηση ημερών ή ακόμη και εβδομάδων.
Υπάρχουν επίσης περιστατικά όπου οι εφημερίδες παραδίδονται μαζικά, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου ολόκληρα φύλλα δεν φτάνουν ποτέ στους συνδρομητές.
Οι εκδότες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του αριθμού των συνδρομητών. Πολλοί αναγνώστες, όπως αναφέρουν, επιλέγουν να διακόψουν τη συνδρομή τους όταν δεν λαμβάνουν την εφημερίδα τους εγκαίρως.
Η εξέλιξη αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις και στα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών περιφερειακών εκδοτικών επιχειρήσεων.
Ανάγκη για άμεσες λύσεις
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στους πολίτες όσο και στους επαγγελματίες του Τύπου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ταχυδρομική υπηρεσία αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας της κοινωνίας και δεν μπορεί να λειτουργεί με τόσο μεγάλες καθυστερήσεις.
Οι κάτοικοι της Βέροιας ζητούν από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του προσωπικού και τη βελτίωση της οργάνωσης της διανομής.
Όπως τονίζουν, σε μια εποχή όπου γίνεται συχνά λόγος για εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και ψηφιακή μετάβαση του κράτους, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι βασικές υπηρεσίες όπως η διανομή της αλληλογραφίας θα λειτουργούν με αξιοπιστία και συνέπεια.
Η έγκαιρη παράδοση της αλληλογραφίας δεν αποτελεί απλώς μια διοικητική υποχρέωση, αλλά μια βασική υπηρεσία προς τους πολίτες, η οποία επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά τους.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ) ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (9/3/26)
Σχετικά Άρθρα
-
Βέροια: Τα ηλεκτρικά πατίνια επέστρεψαν, τα προβλήματα έμειναν - Ώρα για κανόνες και ελέγχους! -
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου της Νάουσας Οσίου Θεοφάνους του Θαυματουργού -
Βέροια: Πόσες ζάντες ακόμα πρέπει να σπάσουν για να πέσει λίγη άσφαλτος; -
Βέροια: Εστίες λάσπης στο πάρκο Αγίων Αναργύρων δυσκολεύουν τους πολίτες



