ΖΗΤΕΙΤΑΙ πάρκινγκ

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σε μια εποχή όπου η κοινωνία απαιτεί αξιοπιστία λόγων και πράξεων από αυτούς που διαχειρίζονται την εξουσία, είτε αυτή είναι σε κεντρικό, είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, παρατηρούνται φαινόμενα πρόσκαιρης παραπλάνησης των πολιτών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Δημοτική αρχή της Βέροιας για την «δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων, κάτω από την Ελιά».

Πριν αναπτύξουμε το θέμα, υπενθυμίζουμε το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βέροιας στις 4 Οκτωβρίου 2013.

«Εκδόθηκε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου η άδεια χωροθέτησης για την κατασκευή χώρων άθλησης και χώρου στάθμευσης οχημάτων σε έκταση του Δήμου Βέροιας στην περιοχή «Κάτω Εληά».

Η διαμόρφωση του χώρου, όπως φαίνεται και στην φωτορεαλιστική απεικόνιση της εγκεκριμένης μελέτης του Δήμου, αφορά διάφορα επίπεδα λόγω της επικλινούς φύσης του εδάφους στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Ο υπαίθριος Δημοτικός χώρος στάθμευσης θα έχει κύρια πρόσβαση από τη Λεωφόρο Στρατού».

Τι συμβαίνει όμως; Κάτω από την Ελιά και την Λ. Στρατού, υπάρχει δημοτική έκταση 16 στρεμμάτων που ανήκει στο Ο.Τ. 316, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για τον συγκεκριμένο χώρο, το Τμήμα Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βέροιας, με την υπ. αριθμ. 64/2013/02-10-2013, εξέδωσε άδεια για διαμόρφωση και περίφραξη οικοπέδου για χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο τοπογραφικό σχέδιο προβλέπονται δύο γήπεδα τένις και δύο γήπεδα μπάσκετ. Όμως όταν γίνονται, πλέον, νέοι αθλητικοί χώροι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας υποχρεωτικά πρέπει να δημιουργούνται και θέσεις στάθμευσης για τους αθλούμενους. Έτσι προβλέπονται 40-50 θέσεις πάρκινγκ.

Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Απόστολος Νεστορόπουλος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης, «βάφτισαν το σκυλί κουνέλι και το σερβίρουν για λαγό. Δεν δέχομαι να παραπλανούν και να εξαπατούν την κοινωνία και γι αυτήν την συμπεριφορά θα τα τους τιμωρήσουν οι πολίτες».

 

ΤΙ ΛΑΘΗ ΕΓΙΝΑΝ

Με την ανάπλαση που γίνεται στο κέντρο της πόλης, χάθηκαν 450 θέσεις πάρκινγκ. Σ΄ αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλες 100 που θα χαθούν με την κατάργηση του πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το τουριστικό περίπτερο της Ελιάς και πάνω από την Λ. Στρατού. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου και με την ανάπλάση πρέπει να γίνουν εκεί παιδικές χαρές.

Έτσι, λοιπόν, αν ακολουθηθεί πιστά το πρόγραμμα, τότε η περιοχή της Ελιάς θα απολέσει περίπου 500 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, ένας πολύ μεγάλος αριθμός που θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα, στο ήδη επιβαρημένο.

Σε αντιπερισπασμό, λοιπόν, του προβλήματος αυτού, ο Δήμος θα περιφράξει το οικόπεδο και θα προχωρήσει σε διαμόρφωση, ρίχνοντας 3Α.  Έτσι ούτε γήπεδα θα υπάρχουν και κατά παράβαση του χαρακτηρισμού του οικοπέδου, θα γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, με άγνωστους προϋποθέσεις ασφάλειας.

Η Δημοτική αρχή που επέδειξε προχειρότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του πάρκινγκ, θα μπορούσε με την ένταξη της ανάπλασης το 2010, να ξεκινήσει παράλληλα και την διαδικασία της αλλαγής χρήσης του συγκεκριμένου οικοπέδου, ώστε να γίνει άρτιος και ασφαλής χώρος στάθμευσης, αρκετά μεγάλης δυνατότητας φιλοξενίας αυτοκινήτων. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία, αν υποβάλλονταν πριν τρία χρόνια, σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί και με πλήρη νομιμότητα να γίνει το παρκινγκ αυτό.