Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο στη Βέροια

ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ

Την δημιουργία «Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου» στη Βέροια, προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας. Το «Open malls - City Trade» είναι μία πρόταση η οποία άρχισε να προωθείται από τον Εμπορικό Σύλλογο και ήδη στάλθηκε το αρχικό αίτημα στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η αποκάλυψη της πρότασης έγινε από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Νίκο Πατσαβούρα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης της Δημάρχου Βέροιας Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη για την έγκριση «Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Αναβάθμισης του Ιστορικού Κέντρου» της πόλης, Βέβαια δεν δόθηκε ιδιαίτερος χρόνος στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου για να αναπτύξει την πρόταση για Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο και έτσι η εφημερίδα μας έκρινε σκόπιμο να αναδείξει το θέμα καθώς πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρόταση για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες περιήλθαν στον Εμπορικό Σύλλογο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καταρτίζει σχέδιο πανελλήνιας εμβέλειας, που θα στηρίζεται οικονομικά από το ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία «ανοικτών εμπορικών κέντρων (Open malls - City Trade) σε όλη τη χώρα με τη συσπείρωση κάτω από κοινή στέγη των εμπορικών επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων για να αναπτυχθούν συλλογικά προς όφελος τους αλλά και προς όφελος της τοπικής οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσουν τη βαθιά κρίση που βιώνουν και να ανακόψουν το κύμα των λουκέτων.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗ "Β" Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το σχέδιο αυτό δεν άφησε αδιάφορο τον συνδικαλιστικό φορέα των εμπόρων της Βέροιας. «Πράγματι το σχέδιο αυτό ενδιαφέρει σοβαρά τον Σύλλογο μας για την πόλη της Βέροιας. Έτσι επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά προ εβδομάδων με την υπεύθυνη της Συνομοσπονδίας σας και ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση «ανοιχτά εμπορικά κέντρα» (open malls)» δηλώνει στην «Β» ο κ. Πατσαβούρας και συνεχίζει.. «Επίσης στείλαμε επιστολή μας και δηλώσαμε και γραπτώς ότι επιθυμούμε να συμπεριληφθεί και η Βέροια μεταξύ των πόλεων, στις οποίες θα δημιουργηθούν πιλοτικά «ανοιχτά εμπορικά κέντρα» δεδομένου ότι η Βέροια είναι μια από τις πλέον δυναμικές πόλεις της Ελλάδας για να στηρίξει αυτή τη δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Συνομοσπονδίας που πολύ ορθά αποφασίστηκε να υλοποιηθεί». Για να ενταχθεί η Βέροια στο σχέδιο αυτό υπάρχει μια σειρά από επιχειρήματα που θα συμβάλλουν στην επιλογή της πόλης, στο πιλοτικό πρόγραμμα. Όπως τονίστηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο, τα επιχειρήματα αυτά έχουν να κάνουν:. - Η αγορά της Βέροιας σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι πεζοδρομημένη, το οποίο σημαίνει ότι μεταξύ των καταστημάτων δεν διέρχεται δρόμος, υπάρχει πλακόστρωτο και νησίδες με δέντρα και λουλούδια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό και ασφαλές προς τον καταναλωτή, άκρως σημαντικό για ένα εμπορικό κέντρο. Με άλλα λόγια, δεν υφίσταται διέλευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων κατά τις ώρες όπου τα καταστήματα βρίσκονται σε λειτουργία, σε αντίθεση με άλλες αγορές που εδρεύουν πάνω σε κεντρικούς δρόμους-λεωφόρους. - Ο Δήμος Βέροιας έχει προνοήσει όσον αφορά τη δωρεάν παροχή wi-fi (με την σχετική βελτίωσή του στην συνέχεια) σε όλους τους πολίτες-καταναλωτές και κατά κύριο λόγο σε όσους κινούνται στο κέντρο-αγορά αυτής, το οποίο αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το Open mall που θα δημιουργηθεί. - Ακριβώς δίπλα στο πεζοδρομημένο κομμάτι  της αγοράς, το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμα των Open-Street malls,  υπάρχουν δυο δημοτικοί χώροι στάθμευσης, ένας υπόγειος, κάτω από το Δημαρχείο Βέροιας και ένας υπαίθριος εκ διαμέτρου αντίθετα, ακριβώς για τον λόγο της καλύτερης εξυπηρέτησης των καταναλωτών και λίαν συντόμως θα δημιουργηθεί και τρίτος υπαίθριος υπερσύχρονος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρα και κυλιόμενες σκάλες. - H πεζοδρομημένη αγορά της πόλης έχει 3 εισόδους για αυτοκίνητα και φορτηγά τροφοδοσίας αυτής, οι οποίες κλείνουν με ειδικά ηλεκτρονικά κολωνάκια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες τροφοδοσίας- εφοδιασμού των καταστημάτων, μετά το πέρας των οποίων δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε διέλευση ή τροφοδοσία, μόνο εάν υπάρχει επιτακτική ανάγκη. - Στην πεζοδρομημένη αγορά στην οποία ο Σύλλογος θέλει να κατασκευάσει το «ανοιχτό εμπορικό κέντρο», υφίσταται ήδη καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δημιουργώντας σχεδόν «παραδοσιακές πιάτσες» σε διάφορα στενά του πεζοδρόμου και ταυτόχρονα την αίσθηση εμπορικού κέντρου.

Για την σημασία της δημιουργίας «Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου» στην αγορά της Βέροιας, ο πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Νίκος Πατσαβούρας μας είπε ότι: «Θεωρούμε ότι η δομή της αγοράς της πόλης μας ενδυναμώνει την κατασκευή σε αυτήν μιας «κλειστής-ανοιχτής αγοράς» προς όφελος των καταναλωτών, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall (παιδικοί σταθμοί, άμεση ενημέρωση για εκπτώσεις και προσφορές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις). Συγκεκριμένα και όσον αφορά τις ειδικές κάρτες πιστότητας για αγορά προϊόντων σε ειδικές τιμές, ή σε χαμηλότερες με τη συγκέντρωση κάποιων πόντων κ.λπ. που προτείνει το σχέδιο για τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας έχει ήδη σκεφτεί και πρόκειται να υλοποιήσει το λεγόμενο «ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ», ένα έντυπο σήμα του Συλλόγου για τα εγγεγραμμένα μέλη του, που θα τοποθετείται στην βιτρίνα και θα αποτελεί εγγύηση για το καταναλωτικό κοινό. Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι η λειτουργία της αγοράς θα διευκολυνθεί και από δράσεις και παρεμβάσεις που πραγματοποιεί ήδη ο Δήμος Βέροιας στα πλαίσια της ανάπλασης και της αναμόρφωσης του κέντρου της πόλης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας  ως βασικός κόμβος αυτής της δράσης, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση σχεδίων και τρόπων που θα τον καταστήσουν καθόλα έτοιμο για να ενταχθεί μεταξύ των πόλεων που θα «ιδρύσουν» τα νέα-καινοτόμα και πρωτότυπα υπαίθρια εμπορικά κέντρα, με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον, την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών». Καταλήγοντας ο κ. Πατσαβούρας δήλωσε πως «ο σχεδιασμός αλλά και η δημιουργία ενός Open mall στη πόλη της Βέροιας θα συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης και θα της δώσει  τη δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και της αισθητής πτώσης της κατανάλωσης στις αγορές της, η αναζήτηση νέων «εργαλείων» που θα ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθίσταται κάτι περισσότερο από αναγκαία και η πόλη της Βέροιας, το έχει ανάγκη. Επίσης θα σημειώσω ότι η τάξη και η ασφάλεια θα είναι άμεσα λυμένα γιατί θα υπάρχει ανάδοχος που θα προκύπτει από δημοπρασία που θα διενεργεί ο Εμπορικός Σύλλογος, ως φορέας διαχείρισης. Τέλος με αφορμή την δημιουργία ενός Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου, θα κάνουμε στατιστική έρευνα και marketing για να αναζητήσουμε λύσεις και προτάσεις που θα αναδειχθούν μέσα από τις καταναλωτικές ανάγκες. Έτσι οι έμποροι και οι υποψήφιοι έμποροι θα καταστρώσουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους».