ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Πρότυπο» η δομή αιτούντων ασύλου στην Αγία Βαρβάρα

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ.

Σε «Δομή Πρότυπο» εξελίχθηκε η Δομή αιτούντων ασύλου που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 στο στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου» στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας.

Η συγκεκριμένη Δομή που φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στις χώρες τους, θεωρείται και είναι πρότυπο. Έχει λάβει τα συγχαρητήρια τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όσο και από παρατηρητές ανεξάρτητων Ευρωπαϊκών Οργανισμών στελέχη των οποίων την επισκέπτονται συχνά.

Ιδιαίτερα από τότε που «έφυγαν από τη μέση» οι ΜΚΟ που είχαν της διαχείριση και επίβλεψη της Δομής και ανέλαβε πριν δύο χρόνια (Μάιος 2020) διορισμένος από το Υπουργείο Μετανάστευσης ο Λευτέρης Αβραμόπουλος ως Διοικητής, όχι μόνο αξιοποιήθηκε το φυσικό κάλλος που διαθέτει ο παραλίμνιος χώρος, αλλά αναβαθμίστηκε με σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν.  

Τα κτίρια που την άνοιξη του 2016 άρον άρον συμμαζεύτηκαν για να δεχθούν τους πρώτους Σύριους πρόσφυγες, πλέον έχουν αλλάξει μορφή. Ανακαινίσθηκαν και καθημερινά συντηρούνται, ενώ οι υπαίθριοι χώροι προδιαθέτουν μια ευχάριστη διαμονή. Και βέβαια, όταν οι φιλοξενούμενοι νοιώθουν την φροντίδα, τότε και οι ίδιοι συμβάλλουν για να διατηρείται η Δομή σε έναν πολύ ευχάριστο χώρο διαμονής.

Λευτέρης Αβραμόπουλος: Συνέπεια, σοβαρότητα, πολύ δουλειά

«Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια, η σοβαρότητα και η πολύ δουλειά» λέει ο Διοικητής της Δομής Λευτέρης Αβραμόπουλος, ένας νέος και δημιουργικός άνθρωπος που εργάζεται νύχτα-μέρα μαζί με τα στελέχη και το λοιπό προσωπικό για το καλύτερο. «Έχουμε σταθερά δίπλα μας όλους τους φορείς της Βέροιας και μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία η οποία μας βοηθάει πολύ» συμπληρώνει ο ίδιος.

Αναφερόμενος ο Λευτέρης Αβραμόπουλος στις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν, αλλά και στις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν, είπε στην εφημερίδα μας ότι «τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις στη Δομή με σημαντικότερες ίσως τη δημιουργία νέων χώρων προσωπικής υγιεινής, την πλήρη ανακαίνιση του ιατρείου της Δομής, αλλά και των χώρων που στεγάζεται το προσωπικό αυτής, η κατασκευή ραμπών ΑμΕΑ σε όλα τα κτήρια ώστε να υπάρχει  ισότιμη συμμετοχή  όλων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητα μας, αναβάθμιση των χωρών εκπαίδευσης- διδασκαλίας».

Όμως οι παρεμβάσεις για την δημιουργία μιας πρότυπης Δομής δεν σταμάτησε εδώ. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ευχάριστη διαμονή, αλλά και στην προστασία τόσο των φιλοξενουμένων όσο και των εγκαταστάσεων.

«Με οργανωμένο σχέδιο -Μελέτη προχωρήσαμε ήδη στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των εγκαταστάσεων της Δομής και τοποθετήθηκαν 97 νέες μονάδες κλιματισμού κ.α. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αυταπάρνηση να δουλεύουμε δείχνοντας το με πράξεις και σεβασμό για τους συνανθρώπους μας» καταλήγει ο Λευτέρης Αβραμόπουλος.

«Όλοι είμαστε ισότιμοι…»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν η πρόσβαση στις υποδομές που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Δεν υπήρχαν ράμπες πρόσβασης στους χώρους και από την πρώτη στιγμή τέθηκαν πρώτα στην ατζέντα υλοποίησης από τον Διοικητή της Δομής της Αγίας Βαρβάρας.  

«Κινηθήκαμε άμεσα με τους συνεργάτες μου και με τη σωστή οργάνωση -σχεδιασμό προχωρήσαμε στην μελέτη προσβασιμότητας ΑμΕΑ και την άμεση δημοπράτηση του έργου» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε:

«Μαζί με τον αρμόδιους μηχανικούς της DRC κ. Γκαραλέα και κ. Αποστολά τους οποίους ευχαριστώ θερμά, είχαμε  την ιδιαίτερη χαρά να παραδώσουμε ολοκληρωμένες όλες τις ράμπες ΑμΕΑ, διευκολύνοντας τους διαμένοντες, πιθανούς επισκέπτες αλλά και άτομα του προσωπικού που τις χρειάζονται.

Δείχνουμε με πράξεις το σεβασμό στο συνάνθρωπό μας και στηριζόμαστε στην αρχή της ισότητας. Πράγματα που μοιάζουν απλά και αυτονόητα για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άλλους. Όλοι είμαστε ισότιμοι, όλοι είμαστε ίδιοι …».

Άριστη συνεργασία με τις τοπικές αρχές

Αρωγός στις προσπάθειες του Διοικητή της Δομής ήταν και ο Δήμος Βέροιας ο οποίος ποτέ δεν αρνήθηκε σε ότι του ζητήθηκε. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αβραμόπουλο υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία, τόσο με τον Δήμο Βέροιας, όσο και με τους υπόλοιπους φορείς. Άλλωστε ποιος τοπικός φορέας θα μπορούσε να αρνηθεί τη βοήθειά του προς ένα σημαντικό έργο που συντελείται; 

«Όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνεργασία με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας Νίκο  Παλαμούτη, προχωρήσαμε σε σειρά ενεργειών θωράκισης του χώρου. Συγκεκριμένα καθαρίστηκε όλος ο χώρος της Δομής, απομακρύνθηκαν επικίνδυνα και ξερά δέντρα και ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των πολιτών τρίτων χωρών που φιλοξενούνται σε αυτή. Έτσι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στην λειτουργία και διαβίωση στην Δομή» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και επισήμανε:

«Εκτός από τον Δήμο Βέροιας, γενικά έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας όλα αυτά τα χρόνια και όποτε ζητήθηκε βοήθεια μας την παρείχε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, με την Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας και το Τμήμα Αλλοδαπών της, το Νοσοκομείο και όλοι είναι …πάντα δίπλα μας!!!».

Μια Δομή ανοιχτή στην κοινωνία

Όταν οι Σύριοι πρόσφυγες και μετά κοντά σ΄ αυτούς και οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες έκαναν την πρώτη του εμφάνιση στην χώρα μας και στη Βέροια, υπήρχε μια προκατάληψη, ένθεν και ένθεν. Μία «απόσταση» με τις τοπικές κοινωνίες η οποία με τον χρόνο αυτή η απόσταση σχεδόν εκμηδενίστηκε.

Έτσι πλέον το σημείο αναφοράς της παρουσίας των αιτούντων ασύλου στην περιοχή μας, που είναι η Δομή της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι σ΄ αυτήν, έγιναν πιο ανοιχτοί και ανεκτοί στην τοπική κοινωνία και αντίστροφα.

Παιδιά, προσφυγόπουλα της Δομής, αλλά και υπαλλήλους αυτής συμμετείχαν στην δενδροφύτευση που διοργάνωσε η Δομή με την DRC και τον Δήμο Βέροιας στο χωριό της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και μέσα στην πόλη της Βέροιας.

«Τα παιδιά μοιράστηκαν τη χαρά με τους ντόπιους, έγιναν ένα μ’ αυτούς και πλημμύρισαν συναισθήματα δίνοντας ζωή σε μέχρι τώρα άνυδρα και ξερά τοπία» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και τόνισε ότι «η Δομή μας συμμετέχει σε ανάλογες δράσεις τον τελευταίο χρόνο, οι φιλοξενούμενοί μας ζυμώνονται με την τοπική κοινωνία και γίνονται μέρος αυτής. Αγκαλιάζουμε τους συνανθρώπους μας, αφήνουμε στην άκρη τις λύπες και τα δάκρυα, και χέρι-χέρι προσπερνάμε τις δυσκολίες και γεμίζουμε χαμόγελα… Το περιβάλλον είναι η ζωή μας, το πράσινο είναι η ανάσα μας».

Βοήθεια στους πρόσφυγες της Ουκρανίας

Το πνεύμα της άμιλλας και της αλληλεγγύης αναπτύχθηκε έντονα μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Σήμερα η Δομή της Βέροιας, αν και οι φιλοξενούμενοι σ΄ αυτήν μειώθηκαν σε 195, από τους 500 περίπου που ήταν το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της (2016-17), ωστόσο εργάζεται σ΄ αυτήν ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων με κύριο χαρακτηριστικό την εντοπιότητα. Οι ιδιωτικές εταιρίες που αναδείχθηκαν μετά από διεθνή διαγωνισμό για την καθαριότητα και την φύλαξη της Δομής, προσλαμβάνουν προσωπικό με τον όρο της εντοπιότητας, «μετά από δικό μας αίτημα και παρέμβαση στους όρους του διαγωνισμού», όπως μας είπε ο Διοικητής της Δομής.

Το προσωπικό της Δομής της Αγίας Βαρβάρας αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ευαισθησία η οποία το διακρίνει. Μετά από κάλεσμα της Διοίκησης ανταποκρίθηκαν όλοι στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που κατεβαίνουν στη χώρα μας από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.

«Παραδώσαμε τη βοήθεια που συγκεντρώσαμε, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στη Δομή Σερρών - Σιντικής (η οποία απέχει 5χλμ από τα σύνορα του Προμαχώνα) όπου και γίνονται δεκτοί οι Ουκρανοί πρόσφυγες από τους συνάδελφους Διοικητές , παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης Εμμανουήλ Λογοθέτη, ο οποίος μας συνεχάρη για την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει φροντίζοντας πάντα τις ανάγκες των συνανθρώπων μας» μας ενημέρωσε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος.

Ολοκληρώνοντας το σημερινό ρεπορτάζ στην Δομή της Αγίας Βαρβάρας Δήμου Βέροιας να σημειώσουμε ότι στην Δομή γίνονται τακτικά rapid tests στο προαύλιο χώρο των κτηριακών εγκαταστάσεων από τον ΕΟΔΥ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (18/4/22)