ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Δύο νέες προτάσεις

ΓΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΟΥΛΟΥΡΑ, ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ-Π. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΠΑΛΑΤΙΣΤΙΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ΘΩΜΑΣ ΑΧΤΣΗΣ: Συνεχίζουμε αθόρυβα, ακούραστα και μεθοδικά…

Δύο νέες προτάσεις υποδομών κατέθεσε πριν λίγες μέρες ο Δήμος Βέροιας και συγκεκριμένα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΒ).

Συγκεκριμένα κατέθεσε μελέτες για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων στις  Τοπικές Κοινότητες Κουλούρας και Νέας Νικομήδειας και Παλαιάς Λυκογιάννης. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν για έγκριση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης και οι πληροφορίες λένε ότι θα εγκριθούν καθώς είναι και ώριμες και πλήρεις μελέτες.

Παράλληλα ξεκίνησε η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Βεργίνας-Παλατιτσίων, ένα σημαντικό έργο σε μια περιοχή ιδιαίτερης αναφοράς και σημασίας για τον τόπο μας. 

Οι προτάσεις για Κουλούρα και Νικομήδεια-Π. Λυκογιάννη

Η δημοτική αρχή με «όχημα» την ΔΕΥΑΒ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και πλέον ελαχιστοποιούνται σημαντικά τα χωριά που δεν έχουν. Έτσι κατέθεσε δύο μελέτες κατασκευής αποχετευτικών δικτύων στην Κουλούρα και στη Νέα Νικομήδεια και Παλαιά Λυκογιάννη για τις οποίες αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τις μελέτες, αυτή που αφορά το έργο αποχέτευσης στην Κουλούρα προβλέπεται η κατασκευή εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων, αντλιοστάσιο λυμάτων και  καταθλιπτικό αγωγό μεταφοράς λυμάτων από το αντλιοστάσιο Κουλούρας έως το Αντλιοστάσιο Διαβατού. Πρόκειται 7.150 μέτρα αγωγών και 176 φρεάτια για το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων και 4.000 μέτρα καταθλιπτικού αγωγού.

Το συνολικό ποσό της μελέτης-πρότασης κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην Κουλούρα, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των  1.781.803,58 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Όσον αφορά την μελέτη-πρόταση για κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε Νέα Νικομήδεια και Παλαιά Λυκογιάννη προβλέπεται η κατασκευή          8.000 μέτρων αγωγών και 192 φρεάτια επίσκεψης για το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων Νέας Νικομήδειας, 2.500 μέτρα αγωγών και 62 φρεάτια επίσκεψης για το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων Παλαιάς Λυκογιάννης, 300 βαρυτικών αγωγών εξωτερικού δικτύου ακαθάρτων και  6.100 καταθλιπτικών αγωγών.

Το συνολικό ποσό της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 2.611.937,50 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Θωμάς Αχτσής: Συνεχίζουμε αθόρυβα, ακούραστα και μεθοδικά.

Αναφερόμενος στις δύο νέες προτάσεις που κατατέθηκαν για χρηματοδότηση, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Βέροιας Θωμάς Αχτσής μας είπε ότι «μέσα σε ένα παγκόσμιο τοπίο με πολέμους, προσφυγιά, πανδημία, οικολογική και ενεργειακή κρίση… Μέσα σε μια Ελλάδα με οικονομική κρίση, ανατιμήσεις, εγκλήματα και καταστροφές… Μέσα σε ένα τοπικό περιβάλλον με γκρίνια, μιζέρια, καταγγελίες και αρνητισμό… Υπάρχει μια Υπηρεσία και κάποια άτομα που έχουν κλειστά τα αυτιά τους, το κεφάλι κατεβασμένο και εργάζονται άοκνα και μεθοδικά, για να παράξουν έργο ουσίας, που θα μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Η αμοιβή είναι η χαρά και η ευχαρίστηση που δίνει η παραγωγικότητα και το αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις προτάσεις για κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε Κουλούρα, Νικομήδεια και Παλαιά Λυκογιάννη, ο Θωμάς Αχτσής τόνισε πως «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα … χτίστηκε όμως! Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δύο προτάσεις που υποβάλλαμε και αφορούν την αποχέτευση της Κουλούρας η πρώτη και την αποχέτευση της Νέας Νικομήδειας και της Λυκογιάννης η δεύτερη. Πρόκειται για δύο μελέτες που ανατέθηκαν από τον Δήμο Αποστόλου Παύλου, παρελήφθησαν μετά τη συνένωση λόγω «Καλλικράτη» από εμάς και στη συνέχεια η Τεχνική μας Διεύθυνση τις επικαιροποίησε και τις εκσυγχρόνισε, ώστε να είναι έτοιμες για υποβολή προς χρηματοδότηση. Έτσι μόλις άνοιξε η «Πράσινη μετάβαση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν είχαμε παρά να πατήσουμε την σκανδάλη και να είμαστε από τους πρώτους που κατέθεσαν ολοκληρωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις» και κατέληξε:

«Είμαστε σίγουροι ότι η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν μέχρι σήμερα οι διαχειριστές των προγραμμάτων, της οποίας φανήκαμε αντάξιοι, θα συνεχιστεί και σε αυτές τις δύο προτάσεις και θα προχωρήσει η χρηματοδότησή τους. Αυτό θα είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα. Μετά θα ακολουθήσουν εξίσου σημαντικά βήματα, όπως είναι η διαγωνιστική διαδικασία, η ανάδειξη αναδόχου, η κατασκευή των έργων και η παραλαβή και λειτουργία αυτών.

Η ωφέλεια που θα προκύψει από την μελλοντική λειτουργία των αποχετεύσεων στην Κουλούρα, τη Νέα Νικομήδεια, την Παλιά και τη Νέα Λυκογιάννη και την σύνδεση αυτών στον Βιολογικό Καθαρισμό της Βέροιας, είναι παραπάνω από προφανής. Τα σημαντικότερα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως του υπεδάφους καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Με αυτές τις αρχές προχωράμε σταθερά, έπεται συνέχεια…»

Μεγάλης σημασίας έργο σε μια σημαντική περιοχή

Ένα κρίσιμης σημασίας έργο για την σημαντική περιοχή της Βεργίνας και των Παλατιτσίων, που αναβαθμίζει το περιβάλλον, προστατεύει το οικοσύστημα και βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρόκειται για το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης Βεργίνας-Παλατιτσίων προϋπολογισμού 4.970.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Οι κατασκευαστικές εργασίες που έγιναν και θα κατασκευαστούν στην συνέχεια αφορούν την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Βεργίνας και Παλατιτσίων, τους εξωτερικούς αγωγούς μεταφοράς των λυμάτων από τους οικισμούς προς την θέση του βιολογικού καθαρισμού και τον αγωγό διάθεσής τους στον τελικό αποδέκτη.

Περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους τμήματα:

-Το εσωτερικό δίκτυο Βεργίνας από αγωγούς δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο μήκους 17.870 μέτρα.

-Αγωγός δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο που μεταφέρει τα λύματα από το νέο μουσείο Βεργίνας προς το αντλιοστάσιο Βεργίνας, μήκους 360 μέτρα.

-Το αντλιοστάσιο λυμάτων Βεργίνας, όπου θα συλλέγονται τα λύματα του εσωτερικού δικτύου του οικισμού Βεργίνας και μεταφέρονται προς τον οικισμό Παλατιτσίων μέσω καταθλιπτικού αγωγού, μήκους 2.700 μέτρων.

-Το εσωτερικό δίκτυο Παλατιτσίων από αγωγούς δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο, μήκους 9.495 μέτρων.

-Το αντλιοστάσιο λυμάτων Παλατιτσίων, στο οποίο θα συλλέγονται τα λύματα του ανατολικού τμήματος του οικισμού Παλατιτσίων και θα μεταφέρονται στον κεντρικό βαρυτικό αγωγό προσαγωγής μέσω καταθλιπτικού αγωγού, μήκους 364 μέτρων.

-Τον βαρυτικό αγωγό δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο μήκους 4.840 μέτρων, όπου καταλήγουν τα λύματα του καταθλιπτικού αγωγού Παλατιτσίων και μεταφέρονται προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας  Λυμάτων (Βιολογικός).

Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Θωμάς Αχτσής σχολιάζοντας τις κατασκευαστικές εργασίες που ξεκίνησαν στη Βεργίνα και τα Παλατίτσια τόνισε ότι «μια σπουδαία, ιστορική, περιοχή, όπως είναι αυτή της Βεργίνας και των Παλατιτσίων, δεν μπορεί να στερείται τόσο σημαντικών υποδομών. Με την ολοκλήρωση του έργου θεωρώ ότι η κορυφαία αρχαιολογική περιοχή του Δήμου Βέροιας και όχι μόνο, αναβαθμίζεται σημαντικά.

Εμείς ως υπηρεσία, συνεχίζουμε αθόρυβα, ακούραστα και μεθοδικά».

Σχεδιαγραμμα: Δίκτυο ακαθάρτων οικισμών Βεργίνας και Παλατιτσίων. Με κόκκινο χρώμα παρουσιάζονται οι αγωγοί των εσωτερικών δικτύων, με μπλε χρώμα οι καταθλιπτικοί αγωγοί, με πράσινο χρώμα η χάραξη του αγωγού μεταφοράς στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/4/22)