ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

Μια μοναδική συλλογή σπάνιας συναισθηματικής και συλλεκτικής αξίας αναδεικνύει  τους δύο αιώνες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και ξεχωριστό ενθύμιο ιδιαίτερης αισθητικής και συναισθηματικής αξίας αποτελεί η συλλογή των 14 συλλεκτικών νομισμάτων του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά από εισήγηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τα συλλεκτικά νομίσματα, μοναδικά έργα τέχνης που φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ποιότητας και της υψηλής τεχνικής των διεθνώς βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου, είναι μια συνέχεια της μεγάλης νομισματικής παράδοσης της χώρας μας και απεικονίζουν ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας μας και εμβληματικές προσωπικότητες, από κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Φιλοδοξία του Νομισματικού Προγράμματος είναι να κρατηθεί για πάντα ζωντανή στη μνήμη και στην καρδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων η διακοσιετηρίδα της Επανάστασης, να μάθουν οι νεότερες γενιές τη σύγχρονη ιστορία μας, μέσα από μια νομισματική συλλογή μεγάλης συμβολικής σημασίας,  αλλά και να βρει κάθε νόμισμα τη θέση του, ως ενθύμιο της δικής μας συμμετοχής, στα διακοσιοστά γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας.

Η απόκτηση των νομισμάτων συμβάλλει, επίσης, στην υλοποίηση επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Το Νομισματικό Πρόγραμμα είναι το βασικό έσοδο της Επιτροπής, αφού είναι γνωστό ότι δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, και μέσα από αυτό χρηματοδοτούνται δράσεις τα οφέλη των οποίων επιστρέφουν στην κοινωνία.

Τι περιλαμβάνει το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Το Νομισματικό Πρόγραμμα αναδεικνύει τα 200 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας, μέσα από 14 νομίσματα, σε τρεις σειρές:

Η πρώτη σειρά αφορά τα διμεταλλικά νομίσματα και περιλαμβάνει τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού κράτους, τον Φοίνικα του 1828 και τη Δραχμή του 1832, που κυκλοφορούν ξανά.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας:

- Το πρώτο Ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

- Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.

- Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.

- Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

- Η Μακεδονία και τα Νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, με τον Παύλο Μελά.

- Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.

- Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.

- Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω

Τέλος, το Νομισματικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την τρίτη σειρά νομισμάτων, τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που αποτυπώνουν χαρακτηριστικές ελληνικές σημαίες και διατίθενται αποκλειστικά ως μέρος της πλήρους κασετίνας, που περιλαμβάνει και τα 14 νομίσματα της συλλογής.

Τα 14 νομίσματα κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ οι μήτρες τους θα καταστραφούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή του προβλεπόμενου αριθμού για το καθένα από αυτά, προσδίδοντάς τους σπάνια συλλεκτική αξία.

Τα συλλεκτικά νομίσματα διατίθενται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μέσω του e-shop της στον σύνδεσμό: shop.greece2021.gr