ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Δύο μέρες για τα πιο περίεργα Χριστούγεννα - Ενδεχόμενο να σκληρύνουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά

Λιγότερες από 48 ώρες έχουν πλέον απομείνει για τα πιο περίεργα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών ελέω κορονοϊού.

Το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύσει αποκρυσταλλώθηκε και συνοψίζεται σε τρία «όχι» που ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς: όχι κάλαντα την παραμονή, όχι μεγάλα τραπέζια και παρέες αύριο κι ανήμερα τα Χριστούγεννα, όχι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Όπως είχε γράψει το newsit.gr, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες κι όχι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Έτσι, όποιο αυτοκίνητο ή πεζός κινείται μετά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ελέγχεται. Πρακτικά, δηλαδή, μπορούν να μετακινηθούν μετά τις 10 το βράδυ μόνον όσοι εργάζονται ή χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Έλεγχοι θα υπάρξουν και στα διόδια, ούτως ώστε να εντοπιστούν όσοι τυχόν επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς την επαρχία. Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο 13033 (ή χειρόγραφη βεβαίωση) και αιτιολογία «6», δηλαδή τον κωδικό που αντιστοιχεί στη σωματική άσκηση.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ισχύσει απαραίτητα το ίδιο για την Πρωτοχρονιά. Με άλλα λόγια, εάν τα Χριστούγεννα παρατηρηθεί κατάχρηση των κανόνων, τότε δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ισχύσουν άλλοι κανόνες για την Πρωτοχρονιά. Να μην ισχύσει, δηλαδή, το «μία συν μία οικογένεια» και τα εννέα άτομα ανώτατο όριο για τα σπίτια.

Έρχονται οι πρώτες 9.000 δόσεις του εμβολίου

Αντίστροφα μετρά, όμως, ο χρόνος και για την άφιξη των 9.000 πρώτων δόσεων του εμβολίου στην Ελλάδα, η οποία υπολογίζεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα εμβολιαστούν και ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον «Ευαγγελισμό», αλλά και όσοι πολιτικοί αρχηγοί αποδεχθούν την «πρόσκληση» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες για την ασφάλεια του εμβολίου. Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε σε συνέντευξή της στον Alpha ότι θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος αποτελεί εξαίρεση, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξάλλου, αποφασίστηκε η σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, στην οποία θα είναι επικεφαλής ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και θα συμμετέχουν ομόλογοί του από άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για όπου χρειαστεί η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (π.χ. στη μεταφορά και φύλαξη του εμβολίου ή ακόμη και τους εμβολιασμούς από στρατιωτικούς γιατρούς). Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο προγραμματισμός των ραντεβού για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού θα ξεκινήσει στο β’ δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κεντρική Μακεδονία που αναβλήθηκε το περασμένο Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» κι εν συνεχεία το νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας στα Γιαννιτσά (σ.σ.: το Κέντρο Υγείας της πόλης θα χρησιμοποιηθεί και ως εμβολιαστικό κέντρο), καθώς και τα νοσοκομεία σε Έδεσσα και Βέροια.

filathlos.gr