ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αυτή είναι η αλήθεια...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ – Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΡΑ - ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

- ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (23/11/20) -

«Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει η επέκταση του Νοσοκομείου της Βέροιας, που θα έπρεπε να λειτουργεί από τα μέσα του 2016, εάν το φρόντιζε εκείνη η κυβέρνηση! Δυστυχώς ο αναπληρωτής υπουργός, που ήταν υπεύθυνος για τα νοσοκομεία, ο κ. Πολάκης, ενδιαφερόταν για άλλα πράγματα και όχι για να δώσει λύση».

Τα λόγια αυτά ανέφερε ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και επικεφαλής των γιατρών που δίνουν την δική τους μάχη για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρουσμάτων covid-19,  Χρήστος Κούτρας, μιλώντας στο Radio North 98.

Αυτά που είπε προκάλεσαν τις άμεσες αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, όσο και του πρώην Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τάκη Μαυρογιώργου, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους πέρασαν στην …αντεπίθεση. Και δικαιολογημένα αφού, όπως λέει ο λαός μας, «οι αλήθειες πονάνε!!!». 

Χρήστος Κούτρας: Οι σκόπελοι ξεπεράστηκαν σ΄ ένα μήνα

Ο Χρήστος Κούτρας αναφέρθηκε επίσης στην «προηγούμενη» κατάσταση και στα σημερινά δεδομένα που αν δίνονταν βαρύτητα στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η νέα πτέρυγα θα ήταν στην διάθεση των ασθενών και φυσικά των γιατρών για αν επιτελέσουν απρόσκοπτα το καθήκον τους.

«Πρόκειται για ένα κτίριο, που χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ. Ένα κόσμημα. Αν λειτουργήσει τον Φεβρουάριο και έρθετε να το δείτε, θα μείνετε έκπληκτοι! Εγκαταλείφθηκε ως το 2019. Και υπ΄όψιν εγώ δεν είμαι κυβερνητικός της ΝΔ, δεν ανήκω σ΄ αυτό το κόμμα. Εγώ λέω τα πράγματα όπως έχουν!», είπε ο Χρήστος Κούτρας και πρόσθεσε:

«Υπήρχαν θέματα, όπως για παράδειγμα το ότι χρεοκόπησε ο κ. Καλογρίτσας, που είχε αναλάβει το έργο. Επίσης υπήρχαν νομικά κολλήματα, ενώ η ΔΕΗ… δεν μπορούσε, επί τέσσερα χρόνια, να δώσει ρεύμα υψηλής τάσης» και κατέληξε τονίζοντας πως «οι σκόπελοι ξεπεράστηκαν, όταν ανέλαβε ο νέος Διοικητής  του νοσοκομείου, που έλυσε τα εκκρεμή προβλήματα μέσα σε έναν μήνα. Γι' αυτό ξεκίνησαν οι εργασίες και ο εξοπλισμός τον περασμένο Φεβρουάριο και ίσως καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ένα μέρος ακόμα και νωρίτερα, διότι και το Νοσοκομείο της Βέροιας έχει φτάσει στα όριά του. Έχουν 'επιστρατευτεί' χώροι άλλων κλινικών, προκειμένου να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊό. Η παθολογική κλινική της Βέροιας, αυτή τη στιγμή, νοσηλεύει 77 ασθενείς με covid και 8 η ΜΕΘ. Προσωπικό έχουμε. Χώρο χρειαζόμαστε».

Αποποιείται τις ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ

 Όμως προαναφέραμε οι θέσεις του Χρήστου Κούτρα ενόχλησαν τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό υπήρξε άμεση αντίδραση από το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του. Μάλιστα στο κείμενο της ανακοίνωσής του ο ΣΥΡΙΖΑ αποποιείται τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας, αλλά απεναντίας κιόλας κάνει λόγο για εκκωφαντική αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είχε ενταγμένο το έργο στο δικό της ΕΣΠΑ.

Πριν όμως ανατρέξουμε στο παρελθόν και για την αποκατάσταση των πραγμάτων όπως καταγράφηκαν από την εφημερίδα μας με εκτενή ρεπορτάζ που έκανε, δημοσιεύουμε αυτούσια την ανακοίνωση της ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα Υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του CONID19 που έχει επιβαρύνει σημαντικά το ΕΣΥ και έχει δημιουργήσει ένα Υγειονομικό περιβάλλον που δοκιμάζει σοβαρά την κοινωνία μας.

Η Υγειονομική κρίση ανέδειξε την τεράστια αξία του Δημόσιου συστήματος Υγείας και ταυτόχρονα την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και συνδυαστεί με την αναμενόμενη  εποχική γρίπη, το πρόβλημα δεν θα είναι διαχειρίσιμο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι υψηλές προσδοκίες, η απερίσκεπτη  αισιοδοξία και το κλίμα επανάπαυσης, μετά το πρώτο κύμα του κορονοιού έχουν διαψευσθεί πλήρως, παρά την μεγάλη υπευθυνότητα που επέδειξαν οι πολίτες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι υγειονομικοί και η ύπαρξη αναγκαίου χρόνου ώστε να ανταποκριθεί το ΕΣΥ στην καινούργια πραγματικότητα. Η ανεύθυνη πολιτική το καλοκαίρι, με το άνοιγμα των συνόρων, τα «χατηράκια» σε πλοιοκτήτες και αεροπορικές εταιρίες , με το «στρίμωγμα» στα ΜΜΜ, δημιούργησαν αυτό το εκρηκτικά θανατηφόρο περιβάλλον του covid-9.

Η αποτυχία της Κυβέρνησης είναι εκκωφαντική.

Αποδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής και την εγκληματική αδράνεια και ολιγωρία να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα και την εμμονή της σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την ανάγκη να συρρικνωθεί το ΕΣΥ ώστε να στηριχθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Κάτω από αυτήν την λογική δεν επέδειξε καμία πρόθεση για ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις  μονίμων γιατρών και νοσηλευτών, αύξηση των μισθών τους, αύξηση των ΜΕΘ (εξάλλου κατά τον κ. Πέτσα ήταν πεταμένα λεφτά), μονιμοποίηση συμβασιούχων κ.λ.π

Δεν μας εκπλήσσει όμως η λογική αυτή, γιατί αυτός ήταν και προγραμματικός της λόγος.

Σήμερα η κατάσταση στον Νομό μας είναι εκρηκτική.

Η προηγούμενη «επικοινωνιακή» αντιμετώπιση των προβλημάτων των Νοσοκομείων μας από την Διοίκηση σήμερα αποδεικνύεται τραγική.

· πόσο αλήθεια έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά σε ανθρώπινο δυναμικό (γιατροί, νοσηλευτές) πέρα από τις μετακινήσεις προσωπικού από τα κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά Ιατρεία?

· γιατί έγκαιρα δεν αυξήθηκαν τα κρεβάτια  στις  ΜΕΘ όταν σε κανονικές συνθήκες λειτουργούσαν τέσσερα στο Νοσοκομείο Βεροίας?

 Τα δύο επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ απέναντι από το τμήμα αποστείρωσης και τα άλλα δύο που δημιουργήθηκαν μέσα στο χειρουργείο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού, σε ασθενείς που θα χειρουργηθούν?

Στο νοσοκομείο Νάουσας γιατί δεν δημιουργήθηκε κανένα κρεβάτι ΜΕΘ και γιατί δεν μεταφέρονται εκεί τα χειρουργεία, άλλων επειγόντων περιστατικών;

- γιατί δεν ολοκληρώθηκε άμεσα η καινούργια πτέρυγα του Νοσοκομείου και των ΤΕΠ, ώστε να λειτουργήσει σαν χώρος υποδοχής ασθενών και να μπει σε λειτουργία η ΜΕΘ που έχει 10 κρεβάτια?

Σήμερα το να αποδίδουμε ευθύνες  στην προηγούμενη κυβέρνηση όταν επί ενάμιση χρόνο κυβερνάει η ΝΔ και επί 8 μήνες βρισκόμαστε σε πανδημία, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και γελοία.

Όλοι γνωρίζουν πως ήταν διαμορφωμένη η μελέτη του νέου κτηρίου και τα προβλήματα που δημιουργούσε εξαρχής, το ρόλο της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, το επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο ήταν ενταγμένο το κτήριο (και όχι του Πολάκη) και τα οικονομικά προβλήματα που είχαν προκύψει.

Όλοι γνωρίζουν την προσπάθεια των βουλευτών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να αποπερατωθεί το έργο. Παρ΄ όλα αυτά στη νέα διοίκηση παραδόθηκε το 70 με 80% του κτηρίου.

- η κατά 80% αναστολή των τακτικών χειρουργείων και ο δραστικός περιορισμός των ραντεβού που αποκλείει από το νοσοκομείο άτομα που χρειάζονται νοσηλεία και παροχή φροντίδας, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας από άλλες παθήσεις; Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν μετατραπεί ολόκληρο το ΕΣΥ σε σύστημα αντιμετώπισης COVID με τραγικές συνέπειες!

- Επίσης η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και η υποβάθμιση της Α΄θμιας Υγείας, (ΤΟΜΥ) δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα

Σήμερα βρισκόμαστε στην πλέον κρίσιμη φάση της πανδημίας στη Χώρα μας αλλά και στο νομό μας. Η κατάσταση έφθασε στο σημείο να πεθαίνουν άνθρωποι λόγω του κορωνοϊου, πριν ακόμη  νοσηλευτούν, με τους συγγενείς τους, να καταγγέλλουν τέτοια γεγονότα.

Δεν φθάνει ο ηρωικός αγώνας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, δεν φθάνουν τα χειροκροτήματα. Χρειάζονται άμεσες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, χρειάζονται νέες ΜΕΘ.

Σήμερα  είναι η ώρα της ευθύνης.

Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο της συνεννόησης και της συστράτευσης εντάσσεται και η δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, πάγωμα των παρεμβάσεων που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και συμφωνία για ένα Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συμβολισμός συναίνεσης και συνευθύνης.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  που εργαζόμαστε στον τομέα της υγείας, δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να νικήσουμε την Πανδημία, θα βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για να τους βοηθήσουμε.

Τέλος καλούμε όλους τους πολίτες , να τηρούν τα μέτρα, για να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού, να νικήσουμε την Πανδημία και να βγούμε όλοι δυνατοί και υγιής απ΄ αυτή την περιπέτεια».

Τάκης Μαυρογιώργος: «Προς αποκατάσταση της Αλήθειας»

Ανακοίνωση για την «αποκατάσταση της αλήθειας» εξέδωσε ο Τάκης Μαυρογιώργος, που διετέλεσε Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας από το 2016 έως 2019, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βέβαια για ποια «αποκατάσταση της αλήθειας» μιλάει ο Τάκης Μαυρογιώργος, όταν στην ίδια την επιστολή του αναφέρει ότι οι δικαστικές αποφάσεις για χρέη σε βάρος του ανάδοχου εργολάβου για χρέη σε τραπεζικό οργανισμό «στερούσε τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση του έργου».

Πριν σας μεταφέρουμε μέσα από τα ρεπορτάζ που κάναμε σε εκείνα τα χρόνια που «βάλτωσε» η ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας, δημοσιεύουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Τάκη Μαυρογιώργου η οποία φέρει τον τίτλο «Προς αποκατάσταση της Αλήθειας».   

 «Λόγω της πανδημίας μέχρι τώρα απέφυγα να τοποθετηθώ σχετικά με τα θέματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Ημαθίας. Κατόπιν όμως της ανακίνησης του θέματος της επέκτασης του Γεν. Νοσοκομείου Βέροιας και την απόδοση ευθυνών για την καθυστέρηση της περάτωσης του στη Διοίκησή μου, νοιώθω την υποχρέωση να ενημερώσω τους Ημαθιώτες επί του θέματος.

1. Το έργο της επέκτασης είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2013-2020 με Φορέα Εκτέλεσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιβλέποντα τις Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου Υποδομών.

2. Το έργο έπρεπε να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2016 κάτι που, φυσικά, δεν έγινε καθώς ο ανάδοχος εργολάβος του έργου, λόγω χρεών και δικαστικών αποφάσεων εις βάρος του από την Attica Bank, αδυνατούσε να το φέρει εις πέρας.  H δουλεία αυτή του ανάδοχου στερούσε τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση του έργου.

3. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, από το Σεπτέμβρη του 2016 ως το Σεπτέμβρη τους 2019, η Περιφέρεια επέδειξε πλήρη αδιαφορία για το έργο.  Η μία και μοναδική επίσκεψη του Περιφερειάρχη κου. Τζιτζικώστα έγινε αρχές τους 2017 με αφορμή την παρουσία του στην τοπική εορτή του πολιούχου της Βέροιας, Αγ. Αντωνίου. Κατά την επίσκεψή του αυτή εισπράξαμε την κάθετη άρνησή του να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, με την Περιφέρεια απούσα και τον εργολάβο υπό χρεοκοπία το έργο καρκινοβατούσε.

Την ίδια περίοδο οι Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου Υποδομών παρέμεναν ακέφαλες, οπότε ούτε από εκείνη την πλευρά μπορούσε να υπάρξει κάποια πρόοδος.  Αυτό άλλαξε μετά την ανάληψη καθηκόντων στις κτιριακές Υποδομές από τον κο. Γιάννη Χαρωνίτη. Κατόπιν συνεχών προσπαθειών και οχλήσεών από τη Διοίκηση μας έγινε εν τέλει αυτοψία του έργου τον Φεβρουάριου του 2019.

Το αποτέλεσμα της αυτοψίας ήταν ότι το έργο είναι σε προχωρημένο στάδιο και ότι απαιτούνται 6 ως 8 μήνες εργασιών (εκτίμηση του εργολάβου και των Κτιριακών Υποδομών αντίστοιχα) για την περάτωσή του. Οι λύσεις που προτάθηκαν μετά την αυτοψία ήταν:

1. Έκπτωση του υφισταμένου Εργολάβου

2. Υποκατάσταση της εργολαβίας

Η έκπτωση του Εργολάβου θα σήμαινε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με κίνδυνο την μη ολοκλήρωση του έργου.  Αντ' αυτής, και δεδομένης της προχωρημένης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το έργο προκρίθηκε η υποκατάσταση της εργολαβίας, η οποία και υπογράφηκε τον Μάιο τους 2019.  Σημείωση: ο νέος ανάδοχος είναι απαλλαγμένος από τις δουλείες του αρχικού. Έτσι, η υποκατάσταση της εργολαβίας εξασφάλιζε της προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου.

O κος. Χρήστος Κούτρας είναι εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος και Ιατρός στο Γεν. Νοσοκομείο Βέροιας.  Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ήταν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας, υπεύθυνος για τα ζητήματα Υγείας. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του αναφέρθηκε στο έργο και έριξε την ευθύνη για την μη ολοκλήρωση του έργου τόσο στην προηγούμενη Διοίκηση όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο. Πολάκη, παρόλο που και οι δύο ήταν πλήρως αναρμόδιοι για το έργο.

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να τονίσω ότι:

1. O κος Κούτρας ως Δημοτικός Σύμβουλος ήταν ενήμερος για όλες τις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά της Διοίκησης μας καθώς και των αποτελεσμάτων τους.

2. Ο κύριος Κούτρας ως Περιφερειακός Σύμβουλος δεν υπέβαλλε καμία ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πορεία του έργου από το Μάιο τους 2019 ως σήμερα.

Σήμερα, 18 μήνες μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι 8 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας θα ήταν διάστημα αρκετό για να είχε γίνει η παράδοση. Δυστυχώς, η ολιγωρία από την πλευράς της Περιφέρειας που είναι και ο Φορέας Εκτέλεσης συνεχίζεται».

Ποιος φέρει την ευθύνη της καθυστέρησης;

Όλα τα προαναφερόμενα ως προς αυτά που ανέφερε ο γιατρός Χρήστος Κούτρας και εκείνα που ισχυρίστηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Τάκης Μαυρογιώργος, έχουν επισημανθεί από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας και αποτελούν την πλήρη και χωρίς εισαγωγικά αποκατάσταση της αλήθειας για το τι διαδραματίστηκε και τι επηρέασε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Ημαθίας στη Βέροια, εντάχθηκε στα προγράμματα ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του έφτασε τα 22 εκ. ευρώ. Μέχρι σε ένα μεγάλο κατασκευαστικό σημείο όλα κυλούσαν πιο ομαλά, αν και κατά διαστήματα υπήρχαν κενά με διακοπές εργασιών.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε όταν η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία «Τοξότης» συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα, γνωστή για τις καλές σχέσεις της με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την εμπλοκή της στην διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών, έφτασε στο αδιέξοδο με τα χρέη της στις τράπεζες. Επί μήνες δεν μπορούσε να εκταμιεύσει εγκεκριμένα χρήματα γιατί δεν μπορούσε να προσκομίσει στην τράπεζα φορολογική ενημερότητα.       

«Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας είχε κάνει γνωστό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πληρωμές που έχουν δηλωθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και αφορούν τη Β’ φάση του έργου, ανέρχονται σε 3.116.567 ευρώ και η αναγκαία πίστωση μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου είναι εξασφαλισμένη καθώς έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., στις 31-07-2018, λήφθηκε  απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου για τη χορήγηση προκαταβολής ποσού 1.034.705 ευρώ στον ανάδοχο του έργου, χρησιμοποιώντας και τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε ο ανάδοχος να καλύψει το χαμένο έδαφος με στόχο το έργο να έχει περαιωθεί έως τις 31-12-2018» είχαμε καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ, ενώ αναφορικά με την «περίπτωση» Καλογρίτσα φιλοξενήσαμε δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη ο οποίος είχε πει:

«Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου είναι σταματημένη από τους κυβερνώντες. Επειδή ο εργολάβος έχει πρόβλημα με την φορολογική ενημερότητα, δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα για να συνεχίσει την ολοκλήρωσή της πτέρυγας. Η Περιφέρεια έχει ένα κονδύλιο 3 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο το οποίο όλοι μας επιθυμούμε να τελειώσει, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας. Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να παραδοθεί εδώ και δύο χρόνια. Για ποιο λόγο να υπάρχει αυτή η ανοχή προς την συγκεκριμένη εταιρεία. Γιατί δεν κηρύσσεται έκπτωτη».

Κι όμως πέρασαν μήνες χωρίς το έργο να προχωράει, για να φτάσουμε στον Μάρτιο του 2019 όταν η διοίκηση του Νοσοκομείου υπό του Τάκη Μαυρογιώργου με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε η υποκατάσταση του εργολάβου με άλλη εταιρεία. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της τότε διοίκησης του Νοσοκομείου ανέφερε τα εξής:

«Αναφορικά με το έργο της επέκτασης του Γ.Ν. Ημαθίας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε  η  υποκατάσταση της εργολαβίας του Αναδόχου «ΤΟΞΟΤΗΣ», με άλλη εταιρία. Η υπογραφή της εν λόγω πράξης επίκειται  εντός της εβδομάδας με την έξοδο του νέου ανάδοχου από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται. Η ολοκλήρωση των εργασιών του έργου προβλέπεται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Η Διοίκηση του  Γ.Ν.Ημαθίας-Μονάδα Βέροιας  και οι Βουλευτές του Νομού δεσμεύονται για την ολοκλήρωση των εργασιών εντός  του ανωτέρου χρονοδιαγράμματος».

Μπορεί ο Τάκης Μαυρογιώργος να τόνιζε ότι «οι Βουλευτές του Νομού δεσμεύονται για την ολοκλήρωση των εργασιών εντός του χρονοδιαγράμματος, ωστόσο η εφημερίδα μας κατέγραψε τις ανησυχίες της στα τις εργασίες που είχαν «βαλτώσει» και με υπότιτλο «Τι κάνουν οι τοπικοί βουλευτές;» ανέφερε τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Καλογρίτσα που έχει στον όμιλό της και την «Τοξότης», διατηρεί καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διαφάνηκε μετά από την συμμετοχή της στην διεκδίκηση μίας από τις άδειες για τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας.

Προφανώς για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της δεν αγγίζουν την υπόθεση «Ολοκλήρωση Νέας Πτέρυγας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας στη Βέροια».

Άλλωστε οι Βουλευτές της Ημαθίας δεν φαίνεται να ασκούν πιέσεις στα αρμόδια Υπουργεία για να δοθεί μια λύση. Ο μεν Γιώργος Ουρσουζίδης θα βοηθήσει, εφόσον του ζητηθεί, ο Χρήστος Αντωνίου …ούτε φωνή, ούτε ακρόαση και η Φρόσω Καρασαρλίδου έριξε όλο το βάρος στο Νοσοκομείο της Νάουσας το οποίο το χαρακτήρισε Μονάδα Υγείας σε προβληματική και άγονη περιοχή, για να τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, με αυξημένα κίνητρα».

Υποκατάσταση του εργολάβου και εξασφαλισμένα τα χρήματα

Περί τα τέλη Μαρτίου έγινε υποκατάσταση εργολάβου η οποία ολοκληρώθηκε αρχές Μαΐου. Ο νέος ανάδοχος του έργου είναι πλέον η τεχνική εταιρεία «Πυραμίς ΑΤΕ» η οποία ιδρύθηκε το 1997 από τον Κωνσταντίνο Παντζαρτζίδη, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο και η έδρα της βρίσκεται στο Πλαγιάρι του Δήμου Πέλλας. Έχει συνεργασία με την «Τοξότης» της οικογένειας Καλογρίτσα και με την υποκατάσταση του εργολάβου, ανέλαβε να εκτελέσει τις συμβατικές υποχρεώσεις. 

Στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους κάναμε νέο ρεπορτάζ σχετικά με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας, συνομιλώντας με τον επιβλέποντα μηχανικό της «Πυραμίς ΑΤΕ» Κώστα Τσιρογιάννη (κατάγεται από την Άρτα)  ο οποίος μας είπε:

«Ουσιαστικά οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα με την ολοκλήρωση του κτιριακού τμήματος όπου θα είναι για τα εξωτερικά επείγοντα ιατρεία. Παράλληλα έγιναν σε μεγάλο βαθμό οι διαμορφώσεις στο περιβάλλοντα χώρο, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στη μεγάλη πτέρυγα. Εκτιμούμε πως το Πάσχα (2020) το έργο θα παραδοθεί εξ ολοκλήρου, έτοιμο να δοθεί σε πλήρης λειτουργία. Μάλιστα από τα Χριστούγεννα και μετά θα αρχίσει να έρχεται ο εξοπλισμός και να τοποθετείται στους χώρους που ολοκληρώθηκαν και θα ολοκληρωθούν. Άλλωστε δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα στην ομαλή χρηματοδότηση της τεχνικής εταιρείας. Τα χρήματα ήταν από πολύ καιρό εγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποκατάσταση της «Τοξότης» από την «Πυραμίς ΑΤΕ», δεν υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή από τις τράπεζες . 

Διαβάσατε τι λέει ο επιβλέπων μηχανικός Κώστας Τσιρογιάννης; «Τα χρήματα ήταν από πολύ καιρό εγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας…». Άρα ποια εμπόδια έβαζε ο Περιφερειάρχης και ποιο πρόβλημα χρημάτων υπήρχε; Προφανώς κανένα!!!

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του Κώστα Μπέφα, ειδικό συνεργάτη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που μας είχε πει:

 «Η σύμβαση του έργου εκτός από τα κτιριακά, περιλαμβάνει και εξοπλισμό. Είναι ένα έργο το οποίο είναι μεν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αλλά δεν εκτελεί αυτή. Το παρακολουθεί η Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών ΑΕ του Υπουργείου. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι πως έχει γίνει υποκατάσταση του εργολάβου και ο νέος εργολάβος εργάζεται σε ταχύτερους ρυθμούς από τον προηγούμενο. Η χρηματοδότηση του συνολικού έργου είναι διασφαλισμένη και εξαρτάται από την τεχνική εταιρεία πόσο γρήγορα θα το «τρέξει», ώστε με την πιστοποίηση των εργασιών να πληρώνονται».

Άρα και πάλι επιβεβαιώνεται ότι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ υπήρχαν εξασφαλισμένα και εκταμιεύονται από την Περιφέρεια όταν η Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών ΑΕ του Υπουργείου δώσει το «πράσινο φως» για να πληρωθεί η ανάδοχος εταιρεία, ανάλογα με την εκτέλεση έργων. 

Όλα «έτρεξαν» μέσα σε ένα χρόνο

Όσα δεν έγιναν για χρόνια, έγιναν μέσα σε ένα χρόνο, προ πανδημίας. Η νυν διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας υπό του Ηλία Πλιόγκα καταβάλλοντας συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, κατάφερε να «τρέξει» τις εργασίες, αλλά λόγω της πανδημίας που ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο, χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις με τον covid,όλο το ενδιαφέρον στράφηκε στην προετοιμασία ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο, με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και όχι με αυτές που κάποιοι άλλοι στις μετέτρεψαν σε …γιοφύρι της Άρτας.

Παρόλα αυτά Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου, μέχρι τις 20 Ιουνίου 2020, εν μέσω πανδημίας, ολοκληρώθηκαν:

- ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν ΚΑΙ Ξ (ΤΕΠ) (Εκσκαφές, Σκυροδέματα, Τοιχοποιίες Βιομηχ. Δάπεδα)

- ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν & Ξ (ΤΕΠ) (Γυψοσανίδες, Ψευδοροφές, Κουφώματα)

- ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ύδρευση, Αποχέτευση, Θέρμανση, Είδη Υγιεινής, Πυρόσβεση) ΚΤΙΡΙΩΝ Ν ΚΑΙ Ξ (ΤΕΠ)

- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Ξ

- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΟΥ Ν (Φωτισμός, Πυρανίχνευση, Κεραίες)

- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν & Ξ

- ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν & Ξ

- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΤΙΡΩΝ Ν & Ξ

- ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΓΚΩΝ-ΕΡΜΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΥΛΑΠΙΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ Ν

- ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

- ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΧΩΡΩΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΕΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (Μετασχηματιστές, Πίνακες Μέσης Τάσης, Χαμηλής Τάσης, UPS κλπ)

- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ (Κράσπεδα, Τοιχία, Πεζοδρόμια, Ασφαλτικά)

Από τον Μάιο του 2020 ξεκίνησαν, άλλα ολοκληρώθηκαν και άλλα είναι σε εξέλιξη:

• ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΔΑΠΕΔΩΝ (Linoleum, PVC) ΚΤΙΡΙΩΝ Ν & Ξ (ΤΕΠ)

• ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Ν

• ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΖΕΣΤΟΥ – ΨΥΧΡΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν & Ξ

• ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΓΚΩΝ-ΕΡΜΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΥΛΑΠΙΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ Ξ

• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΟΝΣΟΛΩΝ (Λήψεων Ιατρ. Αερίων-Φωτισμού-Επικοινωνίας, Κλήσης αδερφής κλπ)

• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ (Πεπιεσμένου Αέρα, Κενού, Ν2Ο)

• ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΧΩΡΟΥ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟΥ (Αντικατάσταση στέγης, Προμήθεια και εγκατάσταση Νέου Αποσκλυρηντή Νερού, Κατασκευή νέου Συλλέκτη, Προμήθεια και Σύνδεση νέου Πυροσβεστικού Συγκροτήματος, Αντικατάσταση Λέβητα κλπ)

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΕΠΑΥΞΗΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

• ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν & Ξ ΜΕ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΚΕΤΡΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

• ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ BMS

• ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΝΕΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ (Ν-1Ος) ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ Π. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

• ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΝΕΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ (Προμήθεια νέων μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού και Επεξεργασίας Νερού)

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΑ, ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ-ΠΑΓΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

Όλα αυτά τα είδε και τα έζησε ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας Χρήστος Κούτρας και τα δήλωσε ευθέως, αν και δεν ανήκει στον ιδεολογικό χώρο και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνά σήμερα.

Γι αυτό θα επαναλάβουμε: «Οι αλήθειες πονάνε!!!», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Τάκης Μαυρογιώργος δεν τις αντέχουν!!!.

Και επειδή θα μας πουν ότι υποκαθιστούμε άλλους, τους δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, το δημοσιογραφικό μας έργο και στεκόμαστε απέναντι στην σκοπιμότητα που άλλοι επιδιώκουν.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (23/11/20)