ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έμεινε στα σχέδια... η δημιουργία κεντρικού τελωνείου στην Κουλούρα

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΠΙΧΙΕΡΗΜΑΤΙΕΣ. ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΓΚΟΓΛΟΥ.

Ένα απλό απογραφικό έγγραφο, όπως από αυτά που ζητάει κάθε χρόνο σε υπηρεσιακό επίπεδο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από επτά Τελωνεία της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, και μεταξύ αυτών της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, προκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην Κατερίνη.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 3 Οκτωβρίου σήμανε συναγερμός στο Επιμελητήριο Πιερίας, αφού θεωρήθηκε πως το έγγραφο αυτό με το οποίο ζητούνταν κάποια απογραφικά στοιχεία με την κίνηση των τελωνείων (συνηθισμένο έγγραφο, όπως μας είπαν) εκλήφθηκε πως ίσως υπάρχει πρόθεση να μεταφερθεί η υπηρεσία του Τελωνείου Κατερίνης σε άλλη περιοχή εκτός Πιερίας. Μάλιστα στην σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Πιερίας στην Κατερίνη, τονίστηκε ότι υπήρξε και παλαιότερα τέτοια διαδικασία για να μεταφερθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Πέλλα και συγκεκριμένα στην Σκύδρα.

Στην σύσκεψη-συνάντηση αυτή κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Μπέτυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο Πασχάλης Πουρτσίδης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ως εκπρόσωπος του δημάρχου.

Στην σύσκεψη αυτή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι «το Τελωνείο Κατερίνης θα πρέπει να παραμείνει στην Πιερία διότι δεν υφίσταται επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες υπηρεσίες και μία από τις βασικότερες είναι το Τελωνείο για κάθε εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα».

Πρώτη ξεκίνησε διεκδικήσεις η Ημαθία

Αυτό το ρεπορτάζ προκάλεσε και τις ανησυχίες της εφημερίδας μας για το ίδιο θέμα, μιας και στα τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα με εκτενή και επαναλαμβανόμενα ρεπορτάζ, τα οποία ανέδειξαν το θέμα, κινητοποιώντας τις τοπικές δυνάμεις.

Μάλιστα για το story, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει κοινή απόφαση και πολύπλευρη ταύτιση απόψεων πως το τελωνείο Βέροιας όχι μόνο να μην υποβαθμιστεί, αλλά απεναντίας να αναβαθμιστεί και να δημιουργηθεί ένα Κεντρικό Τελωνείο στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της Κουλούρας οι οποίες ανήκουν στην «Αμάλθεια ΑΕ», μια εταιρεία που συστάθηκε πριν δεκαετίες με μετόχους της Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (51%), το Δήμο Βέροιας (25%) και την πρώην ΕΑΣ Βέροιας (24%).

Όμως δεν μπορεί να εγκατασταθεί μια δημόσια υπηρεσία σε εγκαταστάσεις οι οποίες ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, πολύ δε περισσότερο όταν στα πλαίσια περιστολής εξόδων, θα έπρεπε να καταβάλλει ενοίκιο.

Για τον λόγο αυτό συστρατεύτηκαν  όλες οι δυνάμεις της Ημαθίας και αποφασίστηκε να παραχωρηθεί δωρεάν για 50 χρόνια από τους μετόχους της «Αμάλθεια ΑΕ» στο Ελληνικό Δημόσιο, ένα τμήμα των κτηριακών εγκαταστάσεων της Κουλούρας για την μεταγκατάσταση και την αναβάθμιση του Τελωνείου Βέροιας, όπως επίσης και του Χημείου.  

Μάλιστα για να παραδοθεί το κτήριο άρτιο από κατασκευαστικής πλευράς, ο Δήμος Βέροιας εξασφάλισε δωρεά από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ που έχει το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο, ένα ποσό των 200.000 ευρώ το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα διαθέσιμο, ενώ οι επιχειρηματίες του Νομού Ημαθίας μετά από συσκέψεις που έγιναν στο Επιμελητήριο Ημαθίας, προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό που απαιτούνταν θα την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κατασκευών και διαμορφώσεων.

Απογοητευμένοι οι επιχειρηματίες

Όπως προαναφέραμε, για να διαμορφωθούν οι χώροι και να παραδοθεί άρτιο το κτήριο στο Δημόσιο για την εγκατάσταση του Τελωνείο στην Κουλούρα, οι επιχειρηματίες και ο Δήμος Βέροιας ανέλαβαν εδώ και τρία χρόνια να καλύψουν το κόστος που απαιτείται.

Ο Δήμος με την δωρεά 200.000 ευρώ από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ και οι επιχειρηματίες με χρηματικά ποσά που θα διέθεταν οι καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Άλλωστε για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε λογαριασμός ενός μη κερδοσκοπικού φορέα όπου οι επιχειρηματίες θα κατέθεταν το χρηματικό ποσό που ήθελαν για τον σκοπό αυτό.

«Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν προέκυψε κάποια απόφαση από το Υπουργείο που να λέει ότι το Τελωνείο θα γίνει στην Κουλούρα, οπότε δεν μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία να συγκεντρώσουμε χρήματα. Μάλιστα κάποια χρήματα που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, επιστράφηκαν στους καταθέτες επιχειρηματίες» μας είπε ο επιχειρηματίας  Τάσος Γιάγκογλου ο οποίος μαζί με τον εκτελωνιστή Νίκο Ταμπακόπουλο είχαν τον συντονισμό της συγκέντρωσης και της ενημέρωσης των επιχειρηματιών.

«Στα χρόνια αυτά είχαμε τα capitalcontrol και εδώ και κάποιος μήνες την πανδημία, που επηρέασαν σοβαρά την επιχειρηματική οικονομία. Έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι πλέον και σε ποιο βαθμό οι προθέσεις βοήθειας των επιχειρηματιών. Θα έλεγα ότι είναι απογοητευμένοι» επισήμανε ο Τάσος Γιάγκογλου.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με την δωρεά των 200.000 ευρώ από την ΤΕΡΝΑ. Από τότε που εκδηλώθηκε η διάθεση να συνδράμει, κατόπιν παροτρύνσεων του Δήμου Βέροιας, έχει περάσει αρκετός χρόνος.

«Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με την διεύθυνση της ΤΕΡΝΑ, επανέλαβαν ότι τα 200.000 ευρώ είναι διαθέσιμα για τον Δήμο Βέροιας» μας είπε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα στην Κουλούρα, αν δεν υπάρξει μια απόφαση από το Υπουργείο. Γι αυτό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός απ΄ όλους για το τι θα γίνει και πότε».

Που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση

Σήμερα λοιπόν, η υπόθεση «Τελωνείο στην Κουλούρα» φαίνεται ότι είναι βαλτωμένη, ενώ οι δυνάμεις των άλλων δύο Νομών, Πέλλας και Πιερίας, κινούνται ώστε να πετύχουν τις δικές τους προσδοκίες. Η μεν Πέλλα για να γίνει στην Σκύδρα το κεντρικό Τελωνείο, ενώ στην Πιερία να παραμείνει ως έχει ή να ενταχθεί στην Θεσσαλονίκη.

 Αρνητικό στοιχείο στην υπόθεση είναι η χρεωκοπημένη ΕΑΣ Βέροιας που είναι υπό εκκαθάριση και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει και πως θα κατανεμηθεί το νέο μετοχολόγιο της «Αμάλθεια ΑΕ». Οι εκκαθαριστές καθυστερούν να εκποιήσουν με πλειστηριασμό το ποσοστό μετοχών της ΕΑΣ, ώστε να φύγει από τη «μέση» μια χρεωκοπημένη επιχείρηση, ενώ ενδιαφέρον να μπει στο νέο μετοχολόγιο εξέφρασε και το Επιμελητήριο Ημαθίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δήμος Βέροιας επιθυμεί να διεξαχθεί ο πλειστηριασμός του 24% ανά μετοχή, ενώ οι εκκαθαριστές τείνουν να εκποιήσουν ενιαίο το 24%. Αυτό, λοιπόν, δημιουργεί χρονοτριβές στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Εμείς έχουμε πάρει ένα μικρό ποσοστό για να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και το πήραμε από το μερίδιο της Περιφέρειας. Ζητήσαμε και από τον Δήμο να μας δώσει ένα ποσοστό και μας είπε ότι θα μας δώσει. Πρόθεσή μας είναι οι νέοι μέτοχοι να είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος και το Επιμελητήριο» μας είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια καθυστέρηση από τους δύο δικηγόρους-εκκαθαριστές της ΕΑΣ Βέροιας για να πλειστηριαστούν οι μετοχές της. Το Επιμελητήριο θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό και θα διεκδικήσει τις μετοχές της ΕΑΣ. Μάλιστα σας αποκαλύπτω ότι κάναμε και επαφές με την Περιφέρεια ώστε στην συνέχεια να χρηματοδοτηθεί το έργο και σ΄ αυτήν την φάση δεν θα χρειαστεί η συμμετοχή των τοπικών επιχειρηματιών.».          

Να μην μείνουν στα σχέδια

Απ΄ ότι γίνεται αντιληπτό υπάρχουν δύο …δρόμοι. Ο ένας με την κατασκευή του έργου με την δωρεά της ΤΕΡΝΑ και την συμμετοχή των τοπικών επιχειρηματιών, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίσημη απόφαση (το ΦΕΚ) από το Υπουργείο που θα ορίζει το Τελωνείο στην Κουλούρα. Ο άλλος δρόμος είναι με την εμπλοκή του Επιμελητηρίου Ημαθίας και την ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όμως, για την ώρα, όλα είναι πεποιθήσεις, ενώ κάποιοι …παραμονεύουν να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε αδράνεια των Ημαθιωτών τοπικών παραγόντων. Η μετεγκατάσταση Τελωνείου Βέροιας σε νέες εγκαταστάσεις στην Κουλούρα, είναι επιβεβλημένη. Είτε υλοποιηθεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγχώνευση των τυριών Τελωνείων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας σε ένα κεντρικό και τα άλλα δύο να μετατραπούν σε τοπικά γραφεία, είτε συνεχιστεί η σημερινή οργανωτική δομή.

Ένα Τελωνείο στις εγκαταστάσεις της «Αμάλθεια» στην Κουλούρα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. «Υπάρχουν πολλοί χώροι όπου μπορούν να εγκατασταθούν εκτελωνιστικά γραφεία και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, με εύκολη και ασφαλή πρόσβαση. Θα μπορεί να εκτελωνίσει και κάποιος επιχειρηματίας από την Κοζάνη, τα Γρεβενά και άλλους νομούς αφού θα είναι στον δρόμο του. Ακόμα έχει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει Τελωνείο 24ωρης λειτουργίας» μας είπαν τελωνειακοί υπάλληλοι, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μπίκας τόνισε ότι «αν γίνει αυτό το έργο, τότε στην περιοχή αυτή θα γίνουν  …πράγματα και θαύματα».       

Στην όλη προσπάθεια η Βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου την «έτρεξε» την υπόθεση, αλλά σήμερα με την παρουσία του Απόστολου Βεσυρόπουλου ως Υφυπουργός Οικονομικών, το Τελωνείο στην Κουλούρα μπορεί να υλοποιηθεί πιο εύκολα. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι τα χωροταξικά και στατικά σχέδια είναι κατατεθειμένα και εγκεκριμένα στην τελωνειακή υπηρεσία. Αρκεί να μην μείνουν στα σχέδια…   

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (12/10/20)