Να μην χαθεί η ευκαιρία για το Δήμο Βέροιας, με έργα από το πρόγραμμα "Α. Τρίτσης"

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (6/7/20)

ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ -  ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι η πυξίδα, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης, που ορίζει τους δρόμους, ώστε η αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας.

Όμως μέχρι σήμερα οι επικεφαλείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδεύουν …χωρίς πυξίδα, αφού υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία ζητούν απαντήσεις ώστε οι Δήμοι να γνωρίζουν πως θα κινηθούν, ώστε να σχεδιάσουν και να καταθέσουν προτάσεις έργων για χρηματοδότηση. Σ΄ αυτήν την «θολή» θέση βρίσκεται και ο Δήμος Βέροιας και αναμένει διευκρινίσεις ώστε ανάλογα να κινηθεί στην συνέχεια.

Ας δούμε τα πράγματα με την σειρά:

Πυλώνας ανάπτυξης η Αυτοδιοίκηση

Τις 11 προσκλήσεις για συγκεκριμένα έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο παρουσιάσθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

 Το πρόγραμμα έχεις διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει περί τα 5.000 έργα από την εκτέλεση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν συμπεριληφθεί το σύνολο των έργων της προηγούμενης περιόδου (460 έργα) τα οποία είχαν εγκριθεί αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση και τα οποία μετά τη συμβασιοποίησή τους είναι του ύψους των 650 εκατ.

Ήδη, αυτή τη στιγμή, εκτελούνται 77 έργα της προηγούμενης περιόδου, με συμβάσεις 105 εκατ. ευρώ από τα οποία ήδη δημιουργήθηκαν 1.100 θέσεις εργασίας.

Από τις 11 προσκλήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών καθίσταται σαφές ότι το πρόγραμμά δίνει στην Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής, και να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ποιες είναι οι 11 προσκλήσεις

Ο χρόνος συμμετοχής σε αυτές τις προσκλήσεις ξεκινά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του χρόνου που διανύουμε.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι συνεχής. Θα στηριχτεί στη δίκαιη κατανομή, με κριτήριο τις αναπτυξιακές ανάγκες και τα προβλήματα των περιφερειών και των δήμων, αλλά και τον στόχο να μην υπάρξει ούτε ένας δήμος που να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα.

 

Οι συγκεκριμένες προσκλήσεις του προγράμματος είναι οι εξής:

1. Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. €. Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.

2. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

3. Η τρίτη πρόσκληση αφορά την σημαντική καινοτομία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ Προϋπολογισμός: 150 εκατομμύρια.

4. Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατομμύρια.

5. Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. €, στους αστικούς δήμους οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τα έργα αυτά στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε τις γειτονιές των πόλεών μας και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η ειδική δουλειά που έχουμε ξεκινήσει με ειδική φροντίδα του υφυπουργού σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.

6. Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτήρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων καθώς προ κρίνουμε η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ, θεωρούμε ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό. Κατ’ αρχήν πρόθεσή μας είναι να συμπεριλάβουμε και δαπάνες που αφορούν απαλλοτριώσεις γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο, ικανοποιώντας ένα σχετικό αίτημα που συζητήσαμε με την ΚΕΔΕ. Σημειώνω ιδιαιτέρως και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, ότι σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά ΑμεΑ. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να τα στηρίξουμε με αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα.

7. Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ. Είμαστε για τον σκοπό αυτό σε στενότατη συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών καθώς και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επεξεργαζόμαστε ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

8. Έξυπνες πόλεις: 130 εκατομμύρια. Μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης –ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού- Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους Δήμους.

9. Ανοιχτοί χώροι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε για αυτούς τους συμπολίτες μας ίδιες δυνατότητες στη ζωή, στην κίνηση, στην ελευθερία πρόσβασης στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες. Προϋπολογισμός 40 εκατ.

10. Έργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια € με στόχο την διευκόλυνση των αγροτών μας και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεων τους.

11. Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων € με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Δεν επηρεάζουν τα έργα που μεταφέρθηκαν από τον «Φιλόδημο Ι»

Με  πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών εγκρίθηκε η «μεταφορά από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος I” στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, 459 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.090.382.473,29 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι συναινούν οι Δικαιούχοι των εν λόγω έργων».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 3 έργα του Δήμου Βέροιας και πιο συγκεκριμένα:

- Εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Μακροχωρίου Δήμου Βέροιας (3η φάση-ολοκλήρωση) Δ.Ε.Υ.Α ΒΕΡΟΙΑΣ 2.730.000,00 €

- Κατασκευή εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης της Τ.Κ. Διαβατού του Δήμου Βέροιας Δ.Ε.Υ.Α ΒΕΡΟΙΑΣ 3.798.387,10 €

- Αγροτική οδοποιία Δήμου Βέροιας ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 868.000,00 €

Το πρώτο βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι αν η μεταφορά αυτών των έργων επηρεάζουν ή μειώνουν το συνολικό ποσό που θα διεκδικήσει ο Δήμος Βέροιας. Γιατί αν αυτά τα έργα θεωρηθούν ότι αποτελούν ένα «μερίδιο» από την διανομή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τότε αυτό αποτελεί κοροϊδία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Τα έργα αυτά που μεταφέρθηκαν από τον «Φιλόδημο Ι» μας διαβεβαιώνουν ότι δεν επηρεάζουν αυτά που σχεδιάζουμε να προτείνουμε. Θεωρούνται ως μηδενική βάση» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και επισήμανε πως «υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που θα πρέπει να διευκρινιστούν από το Υπουργείο προς την ΚΕΔΕ και στην συνέχεια να ενημερωθούμε και εμείς ως Δήμος Βέροιας».

Πρώτο έργο που θα κατατεθεί η αποχέτευση Αγ. Γεωργίου και Αγ. Μαρίνας

Σύμφωνα με αυτά που συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κάθε Δήμος έχει το δικαίωμα να καταθέσει μία πρόταση για κάθε μία πρόσκληση, τομέα. Ήδη οι πρώτες σκέψεις άρχισαν στο επιτελείο του Δήμου Βέροιας, αλλά για να αρχίσουν να διαμορφώνονται και να κατατίθενται προτάσεις, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το ύψος της κάθε πρότασης που μπορεί να κατατεθεί. Εκτός κι αν στις περιπτώσεις αυτές παίξουν ρόλο και οι «παρεμβάσεις» των κομματικών-πολιτικών παραγόντων ώστε να εγκριθούν επιθυμητά ποσά, αλλά όχι του παραλόγου. 

«Θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε προτάσεις σε όλους τους τομείς. Ήδη έχουμε επιλέξει για ύδρευση, αποχέτευση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιπλημμυρικά, αγροτική οδοποιία. Υπάρχουν μελέτες, αλλά πρέπει να δουλευτούν ξανά για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα» τόνισε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

«Εκείνη η μελέτη η οποία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί αυτούσια, είναι η αποχέτευση των χωριών Άγιος Γεώργιος και Αγία Μαρίνα, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων. Θα δούμε πόσο μπορούμε να το ανεβάσουμε για να ενταχθούν κι άλλα χωριά. Γι αυτό περιμένουμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο. Για τη Βέροια θα τα βάλουμε κάτω και θα σχεδιάσουμε άμεσα τι μπορούμε από αναπλάσεις, ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλες παρεμβάσεις που είναι πρώτης προτεραιότητας» επισήμανε ο Δήμαρχος Βέροιας.

Σήμερα με τον Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση διαγράφεται μπροστά μας μία νέα δελεαστική και μεγαλύτερη πρόκληση για να ανασυγκροτηθούν οι πόλεις, οι Δήμοι, οι κοινωνίες μας. Ο Δήμος Βέροιας πρέπει να είναι εδώ, παρόντας και την επόμενη μέρα. Τώρα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που διαθέτει, να σχεδιάσει και να διεκδικήσει τα περισσότερα, καθώς θεωρείται «αδικημένος» και «φτωχός» από μεγάλα έργα…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (6/7/20)