ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Στα δικαστήρια οι απαντήσεις για την αντικατάσταση της Μ. Παπαϊωάννου στο νοσοκομείο Βέροιας

«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ – ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΔΙΕΥΛΕΥΚΑΝΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ – ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΚΙΝ.ΑΛ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

Πολιτικές αλλά και δικαστικές προεκτάσεις παίρνει η απόφαση του Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας Ηλία Πλιόγκα, να αντικαταστήσει την επί δέκα χρόνια Διευθύνουσα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία Μαρία Παπαϊωάννου.

Με την ανάρτηση στην «Διαύγεια» της Μαρίας Παπαϊωάννου, με απόφαση του Διοικητή, τα πολιτικά κόμματα «Κίνημα Αλλαγής» και «Σύριζα» (με την χρονική σειρά) εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν την αντικατάσταση της μέχρι τώρα Διευθύνουσας ως «κομματική» ενέργεια, ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί πως πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια.

Παράλληλα η υπόθεση οδηγείται στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, αλλά και καταγγελία στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα και συγκεκριμένα στην 3η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, όπου θα ζητείται η ανατροπή της απόφασης ως «παράνομη».

Στα Δικαστήρια θα δοθούν απαντήσεις

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Σύμφωνα με το υπηρεσιακό περιβάλλον του Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας Ηλία Πλιόγκα η απόφαση αντικατάστασης της Μαρίας Παπαϊωάννου και των τομεαρχών, πάρθηκε με γνώμονα την ανασύνταξη δυνάμεων και ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο. Μια ανασύνταξη με άτομα που κατέχουν μεταπτυχιακά πτυχία, πανεπιστημιακή μόρφωση, με εμπειρία σε μάχιμες θέσεις των κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας, ενώ η προκάτοχος Διευθύνουσα ήταν απόφοιτη Λυκείου, αλλά με πολλά χρόνια εμπειρία.    

Συγκεκριμένα Διευθύνουσα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (σε αντικατάσταση της Μαρίας Παπαϊωάννου) τοποθετήθηκε η Δήμητρα Πραντσίδου (Προϊσταμένη Νεφρολογικού), ενώ  τομεάρχες ορίστηκαν οι Κωνσταντίνος Φωτιάδης (Προϊστάμενος Παθολογικού) και Νεκταρία Καραλή (Προϊσταμένη Χειρουργείου). 

Το αν η αντικατάσταση έγινε με κομματικά κριτήρια, αυτό είναι σε δεύτερη μοίρα, καθώς με τον ίδιο ισχυρισμό μπορεί να τοποθετηθεί και η άλλη πλευρά κατά την αρχική τοποθέτηση. Το μείζον θέμα είναι η νομιμότητα. Αν δηλαδή είναι στην δικαιοδοσία του εκάστοτε Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου να αντικαθιστά την Διευθύνουσα και των βοηθών της, τομεαρχών.

Από το υπηρεσιακό περιβάλλον του Διοικητή εκφράζεται η άποψη πως όλα έγιναν νομότυπα και γι αυτόν τον λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση-καταγγελία για ένα υπηρεσιακό θέμα. Αυτό σημαίνει ότι όλα έγιναν στα πλαίσια των δικαιοδοσιών του Διοικητή.

Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον της Μαρίας Παπαϊωάννου ισχυρίζεται πως η τοποθέτησή της πριν δέκα χρόνια έγινε από την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και μόνο αυτή έχει την δικαιοδοσία να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Ένας επιπλέον λόγος που μπορεί να περιλαμβάνει μια παράτυπη απόφαση, είναι ότι για την αντικατάσταση δεν υπάρχει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ενώ πρέπει να ξεκαθαρίσει αν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση ο Διοικητής χωρίς την συγκατάθεση των μελών της Διοίκησης.

Για την διαλεύκανση αυτών των διαδικασιών, αλλά και για την επαναφορά της στην θέση της Διευθύνουσας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Μαρία Παπαιωάννου ασκεί νομικά κάθε δικαίωμά της για την ακύρωση της απόφασης τόσο στα πολιτικά δικαστήρια, όσο και υπηρεσιακά.

«Πρόκειται για μία νομικά αναιτιολόγητη απόφαση από αναρμόδιο πρόσωπο, για τον λόγο ότι η απόφαση τοποθέτησης της Μαρίας Παπαϊωάννου, ήταν από τον τότε Διοικητή της ΥΠΕ και όχι του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου» μας είπε ο Δικηγόρος Γιάννης Ακριβόπουλος που ανέλαβε την υπόθεση της Μαρίας Παπαϊωάννου και επισήμανε πως «πέρα των νομικών προβλημάτων που θα αναδειχθούν στο αρμόδιο δικαστήριο, η απόφαση αντικατάστασής της ήταν και καθόλα ανεπίκαιρη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνει η χώρα και στο Νοσοκομείο της Βέροιας ειδικότερα. Περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου».     

ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας: Η απόφαση δείχνει εμπάθεια, ρεβανσισμό…

Όπως προαναφέραμε οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του Κινήματος Αλλαγής, η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει την «αγανάκτησή της και τον προβληματισμό της» και κάνει προσωπική επίθεση στον Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ηλία Πλιόγκα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η προκλητική και αναιτιολόγητη παύση από τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ημαθίας κας Μαρίας Παπαϊωάννου από τον Διοικητή προκαλεί οργή, αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό τόσο για αυτή καθαυτή την πράξη, όσο και για τη χρονική στιγμή που αυτή πραγματοποιήθηκε.

Η γειτνίαση με την περιοχή από όπου κατάγεται αυτός ο «κύριος» έδινε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε αρκετά για το βίο και την πολιτεία του. Ωστόσο δεν ασχοληθήκαμε με την περίπτωση του, αναμένοντας να τον κρίνουμε από τις πράξεις του, με την ελπίδα ότι θα προσέφερε στο Νοσοκομείο και στον τόπο μας.

Είναι φανερό ότι κάναμε λάθος. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, με τη συγκεκριμένη πράξη, αποδεικνύει ότι η (άκρο)Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, την ομοψυχία και την κοινή προσπάθεια.

Η παύση της Διευθύνουσας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ενός προσώπου με εγνωσμένη αξία και τεράστια προσφορά στις υγειονομικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου, δείχνει εμπάθεια, ρεβανσισμό και ανοησία γιατί στερεί ένα πολύτιμο γρανάζι για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Δυστυχώς ο Διοικητής του Νοσοκομείου αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων αλλά και των αναγκών και συνεπώς επικίνδυνος για όλους. Θυμίζει κομματάρχη παλιάς κοπής που η ίδια η ζωή έχει ξεβράσει στα αζήτητα της ιστορίας.

Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη  πράξη του, άλλες και κάποιες άλλες που μαθαίνουμε ότι προετοιμάζει να μην έχουν την στήριξη της τοπικής Ν.Δ. και των βουλευτών της.

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση τους και δηλώνουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και πολλές προσπάθειες έχουν κατακτηθεί στο Νοσοκομείο μας.

Η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο για να υπάρξει ηρεμία και αποτελεσματικότητα στο Νοσοκομείο.

Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα είμαστε απέναντι σε όποιον και σε ότι θα υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα και την ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών υγείας του Νομού μας».

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μικροκομματικές σκοπιμότητες…

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάνει λόγο για «μικροκομματική σκοπιμότητα και πολιτικές αντιλήψεις που γυρίζουν την χώρα πίσω».

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Την ώρα που η Ιατρική κοινότητα και όλος ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή σοβαρότητα και καρτερικότητα αντιμετωπίζει την ‘επέλαση’ του κορωναϊού υιοθετώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Την ώρα που απαιτείται σοβαρότητα, ομοψυχία και επαγγελματισμός ιδιαίτερα στους χώρους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του «πολέμου».

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βεροίας προβαίνει ξαφνικά και αδικαιολόγητα, εν μέσω κρίσης, σε αλλαγές στην Διοίκηση του νοσηλευτικού προσωπικού με χαρακτηριστικά μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Διερωτώμεθα

Ποιος είναι ο λόγος αυτών των αλλαγών και ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη  στιγμή;

Δεν γνωρίζει η διοίκηση ότι σε περιόδους κρίσης δεν αλλάζουμε την «βασική ομάδα» η οποία έχει και την εμπειρία αλλά και τον αδιαμφισβήτητο επαγγελματισμό;

Σωστή και σοφή η παροιμία του ελληνικού λαού «ο λύκος και αν  εγέρασε…».

Δυστυχώς  η ΝΔ και τα στελέχη της, δεν μπορούν να ξεχάσουν τον παλιό, κακό τους εαυτό, που δεν συνάδει με μια σύγχρονη και χωρίς ρεβανσισμό κοινωνία. Παραμένει σε πολιτικές  αντιλήψεις και πράξεις που γυρίζουν την χώρα, πολλές δεκαετίες πίσω».