ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Σφυρίζουν» αδιάφορα...

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ-ΑΙΓΩΝ»

Αδιάφορα στέκονται στην παρούσα φάση οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου, στην πρόταση που έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Τουρισμού, Άρης Λαζαρίδης, για την μετονομασία του Δήμου Βέροιας σε «Δήμο Βέροιας-Αιγών».

Όπως λέει ο καταγόμενος από τη Βεργίνα και υποψήφιος με τον Κώστα Βοργιαζίδη, κ. Λαζαρίδης, η μετονομασία του Δήμου Βεροίας σε «Δήμο Βέροιας – Αιγών» ανταποκρίνεται:

• στην ιστορική πραγματικότητα και εξέλιξη από το αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων στο Ρουμλούκι και στη σύγχρονη εποχή

• στη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα που συνθέτουν το τοπίο και οι άνθρωποι διαχρονικά

• στις σύγχρονες ανάγκες για τη διαχείριση του πολιτισμικού αποθέματος, κύριου, αν όχι του κυριότερου, μοχλού ανάπτυξης στην περιοχή.

Την προηγούμενη βδομάδα θέσαμε το κοινό ερώτημα στην διοίκηση του Δήμου Βέροιας και στους υποψήφιους δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες: συμφωνείτε να μετονομαστεί ο Δήμος Βέροιας σε Δήμος Βέροιας-Αιγών ή να ξεκινήσει ένας κοινός αγώνας ώστε οι πρώην δήμοι Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό, αυτοτελή δήμο, με την ονομασία Αιγές;  Έχετε να κάνετε μια διαφορετική πρόταση;

Στο ερώτημα αυτό, απάντησαν μόνο τέσσερις και συγκεκριμένα η βουλευτής Ημαθίας της Ν,.Δ. Γεωργία Μπατσαρά, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιάννης Παπαγιάννης και Γιώργος Μελιόπουλος.

Από αυτούς που τοποθετήθηκαν, ο κ. Παπαγιάννης ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι δεν τίθεται «θέμα συζήτησης μετονομασίας του Δήμου Βέροιας» και η βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά που θεωρεί το θέμα «άκαιρο». Οι άλλες δύο απαντήσεις κινήθηκαν σε γενικόλογες τοποθετήσεις.

Πάντως οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχαμε, έκριναν πως σε μια προεκλογική περίοδο είναι …εκτός εποχής να τίθεται τέτοιο σοβαρό θέμα, αλλά όταν ξανατεθεί θα πάρουν άμεση και σαφή θέση. Όπως τονίζουν, προτάσεις που γίνονται για εντυπωσιασμό ή έχουν άλλο σκοπό, δεν πρέπει να εξετάζονται σε μια εποχή που ο λαός της Βέροιας πρέπει να κάνει την σωστότερη επιλογή για την διοίκηση του Δήμου.

Η πρόταση του κ. Λαζαρίδη, αυτήν την στιγμή έχει μοναδικό «σύμμαχο» την προϊσταμένη της ΙΖ ΕΠΚΑ, αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία σε ανάρτηση που έκανε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, τονίζει πως «επιτέλους να γίνει το προφανές! Οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τις Αιγές σε damnatio memoriae (δηλ. κατάργηση μνήμης) ακριβώς επειδή ήταν η καθέδρα και το λίκνο των Μακεδόνων βασιλέων, των οποίων τη μνήμη ήθελαν να εξαλείψουν... Εμείς γιατί το συνεχίζουμε; Γιατί πρέπει οι Αιγές να ονομάζονται με ένα λατινογενές όνομα του εικοστού αιώνα, όταν όλοι οι άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι -Δελφοί, Ολυμπία, Μεσσήνη, Δήλος, Δίον, Πέλλα κ.λ.π.- εδώ και καιρό έχουν ξαναμπεί στο χάρτη με την αρχαία ονομασία τους;»

Τι απάντησαν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες

Αποφεύχθηκαν οι απαντήσεις από τους περισσότερους πολιτικούς παράγοντες, προφανώς για λόγους …πολιτικού κόστους, μιας και ο προεκλογικός αγώνας φτάνει στο αποκορύφωμά του.

Ο μοναδικός εμπλεκόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, είναι ο Γιάννης Παπαγιάννης ο οποίος στην δήλωσή του ξεκαθάρισε πως για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα μετονομασίας, ενώ ορθότατη είναι και η άποψη της κας. Μπατσαρά η οποία ναι μεν θεωρεί πως σωστά ξεκινά η συζήτηση, αλλά δεν είναι η κατάλληλη εποχή. «Υπάρχει χρόνος για να εξαχθεί η καταλληλότερη απόφαση μέσα από διάλογο» είπε η βουλευτής Ημαθίας.   

Γ. ΜΠΑΤΣΑΡΑ (Βουλευτής):

«Βέροια και Αιγές είναι δύο ονόματα με μεγάλη ιστορική και πολιτισμική βαρύτητα. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με τις επιλογές μας την αξία και την παρουσία και των δύο ιστορικών τοπωνυμίων, που έχουν πολλαπλώς συνδεθεί με τη διαδρομή της χώρας μας στο διάβα των αιώνων. Καλώς ξεκινά η συζήτηση, ωστόσο καμία απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί βιαστικά και άκαιρα. Υπάρχει χρόνος για να εξαχθεί η καταλληλότερη απόφαση, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, που θα εξαλείψει αντιθέσεις και δεν θα πληγώσει καμία πλευρά».

Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ (Δήμαρχος Βέροιας):

«Σε μια εποχή κατά την οποία η αυτοδιοίκηση πλήττεται από τα μέτρα των μνημονίων, η συζήτηση για δημιουργία ενός ακόμα Δήμου δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα για όσους ασχολούνται με τα κοινά. Ο Δήμος μπορεί να παραμείνει ως έχει. Επείγει να προταχθεί η συζήτηση για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες. Να ξαναβρούμε τον θεσμό του ισχυρού Κοινοτάρχη, που θα είναι σημαντικός κρίκος στη λειτουργία ενός ισχυρού Δήμου. Αναφορικά με τη συζήτηση για μετονομασία του Δήμου μας, πρέπει να γνωστοποιήσω, ότι για να ανοίξει αυτό το θέμα, η διαδικασία είναι μεγάλη και απαιτεί κατά αρχάς ευρύτατη διαβούλευση και τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι αυτό που θα εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για μια απλή μετονομασία μιας έστω και μικρής οδού, χρειάζεται εισήγηση του τοπικού συμβουλίου, δημόσια διαβούλευση, αίτηση στην Επιτροπής του άρθρου 8 του Ν3463/2006, έκφραση σύμφωνης γνώμης της ίδιας Επιτροπής και κατόπιν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαδικασίες που κρατούν πολύ χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο θέμα μπορεί να το εξετάσει η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μάη εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σας υπενθυμίζω ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο βάση του νόμου, μπορεί πλέον να συνεδριάζει μόνο για επείγοντα θέματα, μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή».Ι.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (υποψήφιος Δήμαρχος):

«Να μην τεθεί, ούτε προς θεωρητική συζήτηση, θέμα μετονομασίας του Δήμου Βέροιας. Να κλείσει τώρα η όποια κουβέντα, διότι βλάπτει ιστορικά, εθνικά και πολιτικά τον τόπο. Αναρωτιέμαι ποιόν εξυπηρετούν όσοι ανέδειξαν, εκ του μη όντος, τέτοιο θέμα. Η Βεργίνα πρέπει να αναπτυχθεί όπως της αξίζει μέσα από έναν κοινό, σύγχρονο και δυναμικό σχεδιασμό ανάδειξης και προβολής αρχαιολογικών μνημείων και τουριστικών αναφορών, μαζί  με τη Βέροια και τους λοιπούς οικισμούς του Δήμου Βέροιας. Η συζήτηση περί άλλων «συνενώσεων» δεν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον αλλά τείνει στην κάκιστη συνήθεια ορισμένων διοικούντων του «σε δουλειά να βρισκόμαστε».

Γ. ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (υποψήφιος Δήμαρχος): ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

«Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την μετονομασία του δήμου Βέροιας και την αλλαγή των ορίων των δήμων, δεν είναι τυχαία. Έχει ως βασικό στόχο και σκοπό να αποπροσανατολίσει το λαό, ενόψει των εκλογών, από τα προβλήματα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια και από τις αιτίες που τα προκαλούν.

Άλλωστε η ίδια συζήτηση είχε ανοίξει, ως κύριο ζήτημα αντιπαράθεσης πριν την ψήφιση του αντιλαϊκού «Καλλικράτη» μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, τα οποία στήριξαν και στηρίζουν τον «Καλλικράτη», τις συνέπειες του οποίου βιώνει σήμερα το σύνολο των λαϊκών οικογενειών.

Σήμερα ο λαός έχει πλούσια εμπειρία από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ως μηχανισμού στήριξης και υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υποκλίνονται στην ΕΕ.

Καλούμε τον λαό με βάση την εμπειρία από την ζωή του:

- να μην πέσει στην παγίδα της κούφια αντιπαράθεσης,

- να καταδικάσει την πολιτική της ανεργίας, των περικοπών , των απανωτών φόρων, των χαρατσιών, της εμπορευματοποίησης της παιδείας, υγείας πρόνοιας των ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών παροχών,

- να στηριχτεί στην δύναμή του, να δυναμώσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η μόνη χρήσιμη ψήφος που την άλλη μέρα θα βρίσκεται στο πλάι του, στους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή είναι ψήφος στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε δήμο και Περιφέρεια και στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».