- ΒΟΛΕΪ
- Posted
- Διαβάστηκε 846 φορές
Φίλιππος Βέροιας: Ένα όνομα, ξεχωριστά ΑΦΜ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ. ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΥΚΑΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΗΛΙΑΣ ΛΑΖΟΣ.
Το πρόβλημα που προέκυψε με την μη διεκπεραίωση οικονομικής ενίσχυσης τμημάτων του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου (ΑΠΣ) «Φίλιππος» Βέροιας, που φαίνεται ότι επηρέασε την λειτουργία του τμήματος βόλεϊ του βεροιώτικου συλλόγου, αν και στην ουσία θα εισέπραττε μόνο το ποσό των 2.000 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να επιφέρει τόσο σοβαρούς τριγμούς σε μια ομάδα αυτού του επιπέδου, ανοίγει νέες συζητήσεις σε ότι αφορά τον τρόπο διαχείρισης των τμημάτων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν τρία χρόνια μια παρέα φίλων ανέλαβε την πρωτοβουλία να «ζωντανέψει» το βεροιώτικο βόλεϊ και μάλιστα με υψηλούς στόχους, όπως είναι η άμεση άνοδος στην μεγάλη κατηγορία, την Volleyleague.
Για να κερδηθεί χρόνος η διοικούσα επιτροπή που απαρτίστηκε από τους ενδιαφερόμενους παράγοντες-φίλους, επέλεξε να πάρει το ΑΦΜ της ομάδας «Νέστορας» Θεσσαλονίκης, που αγωνίζονταν στην Α2 κατηγορία, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην συμμετοχή του στο πρωτάθλημα. Έτσι με την απόκτηση του ΑΦΜ του «Νέστορα», αποκτήθηκαν τα αγωνιστικά δικαιώματα συμμετοχής του Φιλίππου Βέροιας στην Α2, που με τις επενδύσεις που έγιναν σε έμψυχο υλικό, η βεροιώτικη ομάδα εδώ και δύο χρόνια αγωνίζεται στα «σαλόνια» του ελληνικού βόλεϊ, την Volleyleague. Μάλιστα η διοικούσα επιτροπή υπό την προεδρεία του Δημήτρη Πιτούλια κατήργησε το ΑΦΜ του «Νέστορα» Θεσσαλονίκης και απορροφήθηκε από αυτό του Φιλίππου Βέροιας.
Μετά από δύο πετυχημένες χρονιές, η πρώτη με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α2 κατηγορίας και της ανόδου στην Volleylegu, την δεύτερη με την αξιοπρόσεκτη πορεία στο πρωτάθλημα απέναντι σε ισχυρές, παραδοσιακά, ομάδες, την παραμονή στην μεγάλη κατηγορία και την συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, ήρθε η φετινή χρονιά όπου φάνηκαν τα πρώτα προβλήματα με την αποδυνάμωση, κατά την άποψη των ειδικών, του έμψυχου δυναμικού. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο…
Μετά την αποχώρηση του πρώην Γενικού Αρχηγού Λεωνίδα Ξανθόπουλου και προσφάτως του Αντιπροέδρου του Τμήματος Δημήτρη Μπιτέρνα, και οι δύο για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, ο Πρόεδρος και βασικός χρηματοδότης της ομάδας Δημήτρης Πιτούλιας, έμεινε …μόνος!!! Έτσι το βάρος της όλης προσπάθειας στην συνέχεια θα το αναλάμβανε μόνος τους και φυσικά αυτό θα είχε και μεγαλύτερο οικονομικό βάρος.
Μετά την αναμέτρηση για το πρωτάθλημα μεταξύ του Μίλωνα, δημιουργήθηκε θέμα αν θα υπάρξει από την επόμενη μέρα ομάδα βόλεϊ του Φιλίππου Βέροιας, με κραυγές αγωνίας και από τον αρχηγό της ομάδας τον πολύπειρο Κώστα Προύσαλη. Αιτία; Η αδυναμία ή αν θέλετε το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης από τον Δημήτρη Πιτούλια.
Αμαρτίες του χάντμπολ, «πληρώνει» το βόλεϊ
Μετά από αυτά, οι φίλοι του αθλήματος είδαν με πηχυαίους τίτλους ότι για το πρόβλημα φταίει η ομάδα …χάντμπολ. Μετά από έρευνα που κάναμε μπορούμε να πούμε ότι φταίει η ομάδα χάντμπολ, αλλά στην ουσία δεν είναι το πρόβλημα αυτό. Και θα το εξηγήσουμε…
Το 2015-16 ο Δήμος Βέροιας ενίσχυσε οικονομικά με το ποσό των 6.000 ευρώ, το ανδρικό τμήμα χάντμπολ για το ταξίδι του στην Λισσαβόνα της Πορτογαλίας όπου θα αγωνίζονταν με την Μπενφίκα για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τσάλεντζ Καπ. Μετά την επιστροφή και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε οι τότε διαχειριστές του τμήματος χάντμπολ να αναρτήσουν σε μια πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τα σχετικά τιμολόγια, για να αιτιολογήσουν τα χρήματα που έδωσε ο Δήμος Βέροιας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι ο φάκελος παραμένει ανοιχτός…
Στέλιος Ασλάνογλου: Ανοιχτός παραμένει ο φάκελος παλιάς χρηματοδότησης
«Εμείς ως Δήμος ενημερώσαμε ότι θα έπρεπε να ανεβάσουν εντός ενός χρονικού περιθωρίου στην ειδική πλατφόρμα της ΓΓΑ τα παραστατικά που να δικαιολογούν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, από αυτά που τους έδωσε ο Δήμος» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου και πρόσθεσε ότι «μέσα στα χρονικά περιθώρια δεν έγινε καμιά κίνηση. Στην συνέχεια τους ενημερώσαμε ότι δόθηκε μια παράταση για να τα αναρτήσουν, αλλά και πάλι δεν έγινε κάτι. Έτσι ο φάκελος της συγκεκριμένης χρηματοδότησης παραμένει ανοιχτός και αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί ο Δήμος να δώσει νέα οικονομική ενίσχυση στο συγκεκριμένο ΑΦΜ, αυτό του ΑΠΣ «Φίλιππος» Βέροιας. Δεν μας το εγκρίνει ή αν θέλετε μας το απαγορεύει το Ελεγκτικό Συμβούλιο»
Αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημα το οποίο δημιούργησε το τμήμα του ανδρικού χάντμπολ και μετά από έξι χρόνια παραμένει ως έχει. Έτσι από την στιγμή που παραμένει ανοιχτός ο φάκελος εκείνης της χρηματοδότησης, ο Δήμος Βέροιας δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά ούτε το τμήμα χάντμπολ, αλλά ούτε και κάποιο άλλο τμήμα του Φιλίππου, καθώς έχουν το ίδιο ΑΦΜ.
Μπλοκαρισμένο μόνο από τον Δήμο Βέροιας
Εδώ να διευκρινίσουμε ότι τοΑΦΜ του Φιλίππου Βέροιας είναι μπλοκαρισμένο μόνο για τις εισροές χρημάτων από τον Δήμο Βέροιας, λόγω του προαναφερόμενου γραφειοκρατικού, αλλά ουσιαστικού, ζητήματος.
«Όπως ενημερώθηκα κινείται η διαδικασία από τους τότε διαχειριστές του τμήματος χάντμπολ, με νομική καθοδήγηση, ώστε να βρεθεί τρόπος και να αναρτηθούν τα δικαιολογητικά και να κλείσει ο φάκελος που είναι σε εκκρεμότητα στον Δήμο Βέροιας» μας είπε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΣ «Φίλιππος» Βέροιας κ. Γιώργος Φύκατας και διευκρίνισε ότι «το ΑΦΜ του Συλλόγου δεν είναι μπλοκαρισμένο από άλλες εκκρεμότητες και τα τμήματα έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτούνται από άλλε πηγές, όπως από χρηματοδοτήσεις από Ομοσπονδίες και χορηγίες. Για παράδειγμα το τμήμα βόλεϊ πήρε κανονικά την χρηματοδότηση από την Ελληνική Ομοσπονδία και μάλιστα ήταν ένα σεβαστό ποσό».
Είναι δεδομένο ότι Δήμος Βέροιας έχει όλες τις καλές προσθέσεις να στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού, του τοπικούς συλλόγους. Άλλωστε με μια σχετικά πρόσφατη αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον Φίλιππο με ένα ποσό της τάξεως των 6.000 ευρώ.
Δυστυχώς όμως τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να εκταμιευτούν λόγω του προαναφερόμενου προβλήματος. «Σαν Δήμος και μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες, κατά καιρούς ενισχύουμε τα σωματεία που ανήκουν στα διοικητικά όρια και ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχουν από τις συμμετοχές τους στα πρωταθλήματα. Ήδη υπάρχει μια απόφαση για χρηματοδότηση του Φιλίππου, αλλά δεν μπορούν να κατατεθούν τα χρήματα στον λογαριασμό λόγω του προβλήματος που προέκυψε από το 2016. Εύχομαι να ξεπεραστεί και δοθούν απρόσκοπτα τα χρήματα» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου, ενώ το επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Φιλίππου Γιώργος Φύκατας ο οποίος είπε ότι «το ποσό αυτό δεν αφορά εξ ολοκλήρου το τμήμα βόλεϊ, αλλά ισομερώς και για τα τμήματα χάντμπολ και μπάσκετ».
Με αυτά τα δεδομένα, το πρόβλημα στην λειτουργία της ομάδας βόλεϊ δεν είναι τα 2.000 ευρώ από τα 6.000 της ενίσχυσης του Δήμου, που δεν μπορεί να πάρει λόγω του παλαιού προβλήματος του τμήματος χάντμπολ. Προφανώς τα έξοδα για την εύρυθμη λειτουργία του είναι δυσανάλογα με αυτά των άλλων τμημάτων και γι αυτό, προφανώς, οι αξιώσεις οικονομικής ενίσχυσης είναι μεγαλύτερες. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η έλλειψη 2.000 ευρώ είναι το πρόβλημα στην συνέχιση της μέχρι τώρα σωστής λειτουργίας του τμήματος βόλεϊ.
Ηλίας Λαζός: Ένα όνομα, με ξεχωριστά ΑΦΜ
Και μετά απ΄ όλες αυτές τις αναφορές, φτάνουμε στην ταμπακιέρα του θέματος. Ο Φίλιππος Βέροιας είναι ένας σύλλογος που κάτω από το ίδιο ΑΦΜ, λειτουργούσαν και λειτουργούν κοντά στα δέκα αγωνιστικά τμήματα. Χάντμπολ με όλα τα τμήματα, βόλεϊ με ακαδημία, μπάσκετ με ακαδημία, στίβος κ.λ.π. Υπάρχει μια κεντρική διοίκηση συνολικά του Συλλόγου ΑΠΣ «Φίλιππος» υπό τη προεδρεία του Γιώργου Φύκατα και τα τμήματα λειτουργούν με Διοικούσες Επιτροπές που έχουν αυτοδιαχείριση στα οικονομικά τους δεδομένα. Αναζητούν πόρους και σχεδιάζουν ανάλογα τις ομάδες τους.
Ωστόσο όποιο έσοδο προκύπτει από επιχορηγήσεις, χορηγίες, διαφημίσεις και λοιπά τιμολόγια, γίνονται μέσα από το ενιαίο ΑΦΜ του ΑΠΣ «Φίλιππος». Η ιστορία απέδειξε ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα. Αν ένα τμήμα δεν κάνει σωστή διαχείριση των οικονομικών του δεδομένων και αφήσει απλήρωτους αθλητές, προπονητές κ.λ.π. ή δεν λειτουργεί τυπικά απέναντι σε οικονομικές ενισχύσεις από την Πολιτεία και τους ΟΤΑ (όπως αυτό που προαναφέραμε με τον Δήμο Βέροιας), τότε δημιουργείται πρόβλημα σε όλα τα τμήματα που λειτουργούσαν όπως επιβάλλεται. Τέτοια προβλήματα υπήρξαν από καταγγελίες αθλητών που δεν πληρώθηκαν και μπλόκαραν τον κεντρικό λογαριασμό του Φιλίππου. Άρα αν υπάρχει κάποια δέσμευση του λογαριασμού (ΑΦΜ) από αθλητή του χάντμπολ, δεν μπορεί να εισπράξει χρήματα ούτε το τμήμα βόλεϊ, ούτε του μπάσκετ, ούτε ο στίβος.
«Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αυτό που βάζετε και καλώς το βάζετε. Και στο τμήμα μπάσκετ που έχω την τιμή να ηγούμαι, αντιμετωπίσαμε παλαιότερα πρόβλημα ανάληψης χρημάτων από τον λογαριασμό που αφορούσαν το δικό μας τμήμα, γιατί υπήρξε δέσμευση του λογαριασμού από αξιώσεις συνεργάτη άλλου τμήματος» μας είπε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Μπάσκετ Ηλίας Λαζός και εξέφραζε την άποψη ότι «θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ανήκουμε όλοι στο ιστορικό σωματείο που λέγεται «Φίλιππος», αλλά να έχουμε ξεχωριστά ΑΦΜ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ενημερώνουμε την κεντρική διοίκηση του ΑΠΣ «Φίλιππος». Επιβάλλεται να ενημερώνουμε. Ούτε και πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία αλλαγής ονόματος. Να λεγόμαστε «Φίλιππος», που είναι το brandname, αλλά με άλλο ΑΦΜ. Να το εξετάσουν νομικοί και οικονομολόγοι για να δούμε αν είναι εφικτό. Πάντως αν μπορεί να υλοποιηθεί, τότε θα λυθούν πολλά προβλήματα».
Γιώργος Φύκατας: Ο Φίλιππος κοινός και αδιαίρετος
Αντίθετη άποψη γι αυτήν την σκέψη έχει ο Πρόεδρος του ΑΠΣ «Φίλιππος» Βέροιας Γιώργος Φύκατας. «Ο Φίλιππος είναι κοινός και αδιαίρετος. Μπορεί να υπήρξαν κατά καιρούς κάποια προβλήματα, αλλά αυτά ξεπεράστηκαν και αυτήν την στιγμή το ΑΦΜ του Συλλόγου είναι «καθαρό» και τα τμήματα λαμβάνουν κανονικά τις όποιες επιχορηγήσεις τους. Η μόνο εκκρεμότητα είναι αυτή με τον Δήμο Βέροιας η οποία ελπίζω σύντομα και με τη βοήθεια όλων να λυθεί».
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δύο, τρία χρόνια λόγω αυτών των προβλημάτων, ένα μεγάλο τμήμα του στίβου αποσχίστηκε και δημιουργήθηκε ο «Βικέλας» Βέροιας που λειτουργεί ανεξάρτητα από τον Φίλιππο.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (22/11/21)