ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΟΛΕΪ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 449 φορές

Φίλιππος Βέροιας: Δε θα είναι πια έκπληξη

Ο Φίλιππος Βέροιας ήταν η ομάδα που έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις την περασμένη σεζόν φτάνοντας στον τελικό του League Cup αποκλείοντας τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του κόουτς Σωκράτη Τζιουμάκα βάζει στόχο τη σταθερότητα και την καθιέρωσή της στις παραδοσιακές δυνάμεις του βόλλεϊ και φυσικά δε θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν, όπως απέδειξε και πέρυσι.

Κάθε ομάδα που βάζει μακροχρόνιους στόχους πρέπει να έχει βάσεις και σταθερότητα. Γι’ αυτό ο Σωκράτης Τζιουμάκας παραμένει στον πάγκο και φέτος αφού η ομάδα έδειξε να αποκτά χαρακτήρα μαζί του και παράλληλα είχε έναν προπονητή που ενέπνευσε τους παίκτες ώστε να κάνει υπερβάσεις και να αποδώσει ίσως και περισσότερο από το αναμενόμενο. Στο πρωτάθλημα βρέθηκε στην 7η θέση αλλά αυτό εξηγείται τόσο με τις συνεχείς απουσίες λόγω κρουσμάτων covid και της έλλειψης ρυθμού αλλά και πιθανώς από την απειρία σε επίπεδο Volley League.

Ένας από τους διακριθέντες της ομάδας ήταν ο Γιώργος Τζιουμάκας, γιος του κόουτς του Φιλίππου. Ο διεθνής διαγώνιος με τα εκπληκτικά σωματικά προσόντα απέδειξε για άλλη μια χρονιά ότι είναι ένα «βαρύ χαρτί» για το ελληνικό βόλλεϊ και φυσικά οι εμπειρίες του από πρωταθλήματα όπως το ιταλικό και το ιρανικό φαίνονται στο τάραφλεξ. Ο Τζιουμάκας θα είναι και φέτος ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων ενώ επιπλέον είναι ένας καταπληκτικός σέρβερ. Στα αρνητικά του δεν μπορούμε να μην βάλουμε την αδυναμία στην άμυνα αλλά και το γεγονός ότι όταν το παιχνίδι δεν πηγαίνει καλά μπορεί να βγει από το ρυθμό του σχετικά εύκολα. Ο δεύτερος διαγώνιος της ομάδας θα είναι και φέτος ο Χρήστος Στεφανίδης ο οποίος θα είναι το backup του Τζιουμάκα. Ο 27χρονος διαγώνιος με πέρασμα και από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης είναι ένας σταθερός παίκτης, χωρίς βέβαια τα σωματικά προσόντα του Τζιουμάκα, αλλά με πειθαρχία στο παιχνίδι του και καθαρό μυαλό.

Μια μεγάλη προσωπικότητα θα βρίσκεται και φέτος στη θέση του πασαδόρου. Ο «αειθαλής» Κώστας Προύσαλης στα 41 του θα είναι και φέτος ο βασικός πασαδόρος του Φίλιππου. Μπορεί να μην έχει την ίδια φρεσκάδα που είχε λίγα χρόνια πριν αλλά η ποιότητά του στο κομμάτι της πάσας αλλά και οι εξαιρετικές τοποθετήσεις στο μπλοκ θα είναι και πάλι καθοριστικές ενώ θα έχει την ευθύνη του «προπονητή εντός αγωνιστικού χώρου». Η εναλλακτική επιλογή στη θέση του πασαδόρου θα είναι ο νεαρός Φοίβος Κουπατσιάρης. Μόλις 21 ετών και με μακροχρόνιο πέρασμα από τη Νίκη Αιγινίου, μεταξύ άλλων και στην πρώτη κατηγορία, θα είναι μια ενδιαφέρουσα παρουσία. Λόγω ηλικίας του Προύσαλη είναι πολύ πιθανό να δοθούν ευκαιρίες στον Κουπατσιάρη ο οποίος με 1,95 είναι ένας πασαδόρος με ικανότητες τόσο στο μπλοκ όσο και στο τελείωμα των φάσεων.

Στη θέση των ακραίων οι επιλογές ήταν πολύ προσεκτικές και φέτος. Αρχικά η ομάδα κράτησε τον Βραζιλιάνο Εντουάρντο Ροντρίγκες που ήταν από τους πιο ποιοτικούς παίκτης της περασμένης περιόδου. Είναι πολύ καλός στη μπροστά ζώνη αλλά και αρκετά αξιόλογος στην υποδοχή, όπως θυμόμαστε και από το πέρασμά του από τον Ηρακλή. Με ύψος 1,97 είναι «μπελάς» για τις αντίπαλες επιθέσεις πάνω στο φιλέ ενώ το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η ηρεμία και η σταθερότητά του.

Δύο σημαντικές προσθήκες έγιναν στην ίδια θέση. Ο πολύ έμπειρος Γιάννης Ρουμελιωτάκης είναι η πρώτη. Ο πρώην ηγέτης του ΟΦΗ, και όχι μόνο, θα είναι ένα πρόσωπο που θα δώσει μεγάλη δυναμική στα άκρα. Ιδιαίτερα αλτικός, παρότι 1,90, έχει μεγάλη ικανότητα στο να τελειώνει φάσεις επιθετικά. Το γεγονός ότι δεν είναι ο ψηλότερος όλων του δίνει ευελιξία και ευχέρεια στην άμυνα ενώ κατά συνθήκη μπορεί να πασάρει χωρίς πρόβλημα. Ο τρίτος ακραίος της ομάδας θα είναι ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Ρουίζ Αμπράο, γνωστός μας από το πέρασμά του από ΠΑΟΚ και Παμβοχαϊκό. Ο 26χρονος ακραίος είναι ένας τεχνίτης με πολύ καλά στοιχεία στο άλμα και την αθλητικότητα και πέρα από τη δεδομένη ικανότητά του να παίρνει πόντους θα είναι μια αξιόπιστη επιλογή στην υποδοχή. Σε σχέση με το προηγούμενο πέρασμά του από το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι πολύ καλύτερος και φυσικά γνωρίζει καλά τις συνθήκες και τα δεδομένα που θα αντιμετωπίσει.

Ανανέωση έγινε στους κεντρικούς καθώς και δύο από τους τρεις παίκτες σε αυτή τη θέση αποκτήθηκαν το καλοκαίρι. Ο Θανάσης Ντίνας είναι ο μόνος που παρέμεινε από τους κεντρικούς και στα 40 του πλέον θα είναι μια λύση που θα βασίζεται στην εμπειρία, η θέση άλλωστε μπορεί να έχει παίκτες με λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Μετά από μακροχρόνιο πέρασμα από ομάδες της Μακεδονίας όπως Ηρακλής, Άρης, ΠΑΟΚ, Μακεδονικός, θα βρεθεί στη Βέροια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Με ύψος 2,04 μπορεί να είναι ένα «τοίχος» στο φιλέ και παρά την έλλειψη ταχύτητας και έκρηξης είναι σε θέση να δώσει λύσεις στον πρώτο χρόνο.

Τρίτος ξένος και τρίτος Βραζιλιάνος για την ομάδα του κόουτς Τζιουμάκα θα είναι ο Γκλάντσον Τζούνιορ. Κυπελλούχος Γαλλίας με την Πουατίε, και πρώην συμπαίκτης του Γιώργου Πετρέα, είναι επίσης γνωστός μας ως πρώην παίκτης του Παμβοχαϊκού και μάλιστα για δύο χρόνια. Αντίθετα με τον Ντίνα είναι πιο αθλητικός και μπορεί να συμπληρώσει τον Έλληνα κεντρικό σε αυτό το κομμάτι. Έχει μεγάλο ύψος (2,07μ) και μεγάλα χέρια και έτσι το μπλοκ του Φίλιππου αναμένεται απροσπέλαστο. Ο Βραζιλιάνος έχει την ικανότητα να απειλεί αρκετά από το σερβίς και επιπλέον μπορεί να δώσει ενέργεια στην ομάδα. Ο Θανάσης Κεσίδης θα συμπληρώσει την τριάδα στη θέση αυτή επιστρέφοντας σε ομάδα Volley League μετά την τριετία στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης (2017-2020). Στα 20 του χρόνια μόλις θα είναι ο μικρότερος και πιο άπειρος κεντρικός του Φίλιππου και λογικά αυτό θα τον πάει πίσω στο ροτέισον. Ο Κεσίδης, που είναι παράλληλα και ο κοντύτερος κεντρικός με ύψος 1,92, μπορεί να καλύψει τις αδυναμίες του με τη συνέπεια του στον πρώτο χρόνο αλλά και την ικανότητά του στο άλμα.

Οι λίμπερο της ομάδας θα είναι δύο. Ο Αντώνης Μπουράκης θα συνεχίσει να «καθαρίζει» τα πάντα στην άμυνα. Παρότι νεαρός για λίμπερο έχει αφήσει θετικές εντυπώσει κατά βάση με την ταχύτητά του και τη συνέπειά του στα αμυντικά καθήκοντα. Παραμονή και για τον Γιώργο Μιχελάκη που κατά πάσα πιθανότητα θα μοιραστεί το χρόνο συμμετοχής με τον Μπουράκη αφού έχει παρόμοια στοιχεία και μεγάλη σταθερότητα στο παιχνίδι του.

Η διοίκηση του Φίλιππου Βέροιας είναι από τις πλέον δραστήριες στο χώρο και ως γνώστες του αθλήματος έχουν βοηθήσει την ομάδα να κάνει σταθερά και ανοδικά βήματα. Η ηρεμία του κόουτς Τζιουμάκα και η ευελιξία του στο θέμα του ροτέισον έφεραν τα θετικά αποτελέσματα την περασμένη σεζόν και γέμισαν αισιοδοξία για τη χρονιά που έρχεται. Το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες την ομάδας είναι σχεδόν ισάξιοι σημαίνει πως λίγο πολύ όλοι θα πάρουν ευκαιρίες και θα δοκιμαστούν στον αγωνιστικό χώρο. Η επιτυχία για την ομάδα της Βέροιας θα είναι όχι μόνο να παραμείνει στην κατηγορία αλλά να κάνει ένα βήμα παραπάνω στο πρωτάθλημα και γιατί όχι να ξανακάνει το θαύμα του τελικού στο League Cup.

Πηγή: sdna.gr