ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οver με γκολ Νεϊμαρ η Βραζιλία, κρατά η Ουρουγουάη (video)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει φθάσει στην πιο συναρπαστική του φάση, όπου οι 16 καλύτερες ομάδες θα παλέψουν σε νοκ-άουτ παιχνίδια για την πρόκριση στους προημιτελικούς!

H Eθνική μας ομάδα μετά την εκπληκτική νίκη-πρόκριση επί της Ακτής Ελεφαντοστού την τελευταία αγωνιστική των ομίλων συνεχίζει στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζοντας με φόντο τους «8» την Κόστα Ρίκα την Κυριακή στις 23:00. Σήμερα η αυλαία για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης ανοίγει με δύο σούπερ αναμετρήσεις. Στις 19:00 η διοργανώτρια Βραζιλία αντιμετωπίζει τη Χιλή, ενώ στις 23:00 έχουμε ακόμα ένα λατινοαμερικάνικο ντέρμπι αυτό μεταξύ της Κολομβίας και της Ουρουγουάης.

Over 2.5 με σκόρερ τον Νεϊμάρ στο Βραζιλία - Χιλή

Αρχίζουμε τα σημερινά μας Προγνωστικά Μουντιάλ 2014 με τον αγώνα της Βραζιλίας κόντρα στη Χιλή. Αρχικά θα πάμε με το Over 2.5 που πληρώνει 1.85, ενώ θα επιλέξουμε και τον Νεϊμάρ να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή στον αγώνα σε απόδοση 2.10. Μεγάλος προημιτελικός με μεγάλο φαβορί την οικοδέσποινα Βραζιλία απέναντι σε μία ομάδα που σαφέστατα αποτελεί μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης - όχι τόσο για την πρόκριση της, αλλά για την πρόκριση της από έναν όμιλο που όλοι θεωρούσαν τις Ισπανία και Ολλανδία "σίγουρες". Οι εμφανίσεις αλλά και τακτική προσέγγιση της Χιλής έρχονται να δικαιώσουν το επιθετικό ποδόσφαιρο που αν μη τι άλλο φαίνεται να επιβραβεύεται στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Το κυριότερο τακτικό ερώτημα της αναμέτρησης έχει να κάνει με την προσέγγιση της Χιλής στην αναμέτρηση - προσέγγιση που θα επηρεάσει σαφέστατα την αγωνιστική εικόνα του αγώνα. Αν κρίνουμε τις διαθέσεις του.... με παράδειγμα τον αγώνα με την Ισπανία, τότε θα πρέπει να αναμένουμε pressing και αυξημένο tempo η Βραζιλία όμως δεν είναι Ισπανία και αυτό είναι γνωστό στο προπονητικό team της Χιλής. Ο Σκολάρι φαίνεται να είναι ευχαριστημένος από την έως τώρα παρουσία της ομάδας στην διοργάνωση. ο τεχνικός της Σελεσάο έχει επιλέξει μία τακτική που «παντρεύει» τα τακτικά του θέλω που βρίσκουν εφαρμογή στην καλή αμυντική ισορροπία και συνοχή των γραμμών, και την ιδιοσυγκρασία πολλών από τους βασικούς παίκτες του που επιδιώκουν την επιθετικότητα και την ελευθερία κινήσεων στο γήπεδο (Άλβες, Μαρσέλο, Νεϊμάρ, Όσκαρ, Φρεντ). Εν τέλει η Βραζιλία έως τώρα έχει παρουσιάσει ένα κράμα των παραπάνω με τους σταρ να έχουν ελευθερία στο γήπεδο, αλλά πάντα μέσω ενός πολύ συγκεκριμένου τακτικού πλάνου - σχετικά συντηρητικού. Μεγαλύτερο παράδειγμα ο Όσκαρ που έχει μετατραπεί σε ένα "σύγχρονο 10" πιέζοντας πολύ τον αντίπαλο βάζοντας σκληράδα και τάκλιν στο παιχνίδι του. Σημαντικό ρόλο θα παίξει, σαφώς, η διαχείριση του Νεϊμάρ και οι οδηγίες που θα του δώσει ο Σκολάρι. Ο μεγάλος σταρ της Βραζιλίας έκανε εκπληκτική εμφάνιση απέναντι στο Καμερούν παίζοντας στα αριστερά και όλα δείχνουν ότι ο Σκολάρι θα μειώσει τις κινήσεις του στον άξονα σε ρόλο «10» δίνοντας έμφαση στην αριστερή πλευρά που δείχνει να είναι η δυνατή της Βραζιλίας λόγω Μαρσέλο και Νειμάρ. Ειδικά με την Χιλή θα έχει ακόμα έναν παραπάνω λόγο αφού ο Ισλά που παίξει δεξιά αφήνει πολύ συχνά την θέση του και ο Χάρα είναι αρκετά επιπόλαιος στις αμυντικές του κινήσεις. Ο Νειμάρ αναμένεται να βρει χώρους και το παιχνίδι με το Καμερούν είναι καλός οιωνός σε αυτό το κομμάτι.

Σημαντικός επίσης θα είναι ο ρόλος των αμυντικών μέσων της Βραζιλίας, απέναντι σε μία ομάδα που επιτίθεται κυρίως από τον άξονα αλλά και αρέσκεται στο να πιέζει στον νευραλγικό χώρο του κέντρου δημιουργώντας υπεραριθμία με την χρήση 5 χαφ που παίζουν αρκετά κοντά. Ο Φερναντίνιο αναμένεται να ξεκινήσει αφού ο Παουλίνιο (μαζί με τον Χουλκ) είναι μάλλον οι αδύναμοι κρίκοι της ομάδα της Βραζιλίας. Ειδικό ρόλο θα έχει κι ο Όσκαρ που θα πρέπει να τρέξει αρκετά και να επαναλάβει το παιχνίδι απέναντι στην Κροατία αν ο Σκολάρι θέλει να δώσει χώρους δράσης στα εξτρέμ του.

Ο Σαμπάολι επιβεβαίωσε την φήμη προπονητή που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο και στα ρίσκα. Με έντονο pressing στον χώρο του κέντρου, τρεξίματα από τους χαφ με την μπάλα στα πόδια και συχνές επελάσεις των μπακ-χαφ η Χιλή δεν φοβήθηκε τα… θηρία του ομίλου της και δικαιώθηκε με μία μεγάλη πρόκριση. Το παιχνίδι με την Ισπανία αποτελεί ορόσημο για την παρέα του Σάντσες που πολύ δύσκολα θα παίξει… κλεφτοπόλεμο, ακόμα και αν έστω όλοι γνωρίζουν ότι η Βραζιλία έχει πολύ περισσότερες δυνάμεις από την Ισπανία.

Η λογική λέει ότι ο Σαμπάολι θα πιέσει ψηλά και θα προσπαθήσει να κλέψει μπάλες από τους όχι και τόσο τεχνίτες κόφτες της Εθνικής Βραζιλίας που επωμίζονται πολύ από την ανάπτυξη και κυκλοφορίας της ομάδας. Η παρουσία 5 χαφ επιτρέπει την εν λόγω τακτική - έστω κι αν ο πασπαρτού στο κέντρο Βιδάλ δεν έχει δείξει ακόμα τα αναμενόμενα.

Είναι δεδομένο ότι η Εθνική Χιλής θα ρισκάρει αφήνοντας εκτεθειμένα τα άκρα της - όπως και με την Ισπανία ελπίζοντας ότι η πίεση θα δώσει ευκαιρίες ψηλά στην περιοχή της Βραζιλίας. Έτσι και αλλιώς στο παιχνίδι με την Ολλανδία η Χιλή έδειξε ότι δεν μπορεί να αποδώσει σωστά αμυντικές τακτικές αφού στερείται ικανών κεντρικών αμυντικών και δύναμης στα χαφ. Η πίεση και το τρέξιμο φαντάζουν μονόδρομος για μία ομάδα που στην μέρα της μπορεί να κερδίσει κάθε αντίπαλο.

Η Βραζιλία είναι φαβορί, έχει καλύτερη ομάδα, καλύτερους παίκτες, ισορροπία στις γραμμές και τον σταρ του Μουντιάλ. Η Χιλή όμως έχει τα στοιχεία που μπορούν να προβληματίσουν την Σελεσάο σε τακτικό επίπεδο: θράσος και ικανότητα να περιορίσει την κυκλοφορία της μπάλας της Βραζιλίας, μεσοεπιθετικούς που μπορούν να απειλήσουν την άμυνα των γηπεδούχων και γνώση του 3-5-2 – ενός σχηματισμού που ενδείκνυται για πίεση στα χαφ. Αν η ποιότητα των Βραζιλιάνων και η δυναμική των πλαγίων επιθετικών τους υπερισχύσει θα φανεί στο γήπεδο σε μία αναμέτρηση που οι αποδόσεις του άσσου αδικούν κατάφορα την Χιλή. Το over 2.5 αποτελεί την πιο ορθολογική επιλογή.

Κρατάει η Ουρουγουάη κόντρα στην Κολομβία

Το παιχνίδι που ολοκληρώνει την πρώτη μέρα της φάσης των «16» είναι αυτό ανάμεσα στην Κολομβία και την Ουρουγουάη. Εμείς θα πάμε με το Ασιατικό χάντικαπ +0.5 που ουσιαστικά είναι το Χ2 (Διπλή ευκαιρία) της Ουρουγουάης και προσφέρεται σε απόδοση 1.98. Τεράστιο λατινοαμερικάνικο ντέρμπι με δύο ομάδες που πήραν την πρόκριση βασιζόμενες σε διαφορετικά τακτικά/αγωνιστικά δεδομένα. Η μεν Κολομβία παρουσίασε ένα πολύ δεμένο σύνολο, συνοχή και πειθαρχία στο τακτικό πλάνο με τους παίκτες να υπηρετούν το πλάνο του προπονητή τους κατά γράμμα. Η δε Ουρουγουάη αντιμετώπισε τακτικούς προβληματισμούς με τον Ταμπάρες να πειραματίζεται τόσο σε επίπεδο τακτικής, όσο και σε επίπεδο προσώπων. Οι εξάρσεις του ατομικού ταλέντου και το πάθος ήταν τα στοιχεία που έδωσαν την πρόκριση. Ο Πέκερμαν έχει κερδίσει τα εύσημα όλων στην διοργάνωση παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό σύνολο στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η Κολομβία, μαζί με την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό είναι ίσως ομάδες στους «16» που πρεσβεύουν τη λέξη «ομάδα» σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Εθνική Κολομβίας έχει σταρ (Ροντρίγκες), αλλά βασίζεται κυρίως στην ομαδική προσπάθεια και την τακτική πειθαρχία – γεγονός που της επέτρεψε να ανταποκριθεί με εξαιρετικό τρόπο στην απουσία… μεγατόνων του Φαλκάο. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για τον τρόπο που προετοίμασε την ομάδα του ο Πέκερμαν. Οι «καφετέρος» παίζουν σχετικά αμυντικά, αλλά έχουν πολύ καλή επιθετική αποτελεσματικότητα κυρίως στο ταλέντο του Ροντρίγκες που στην θέση «10» κάνει την μεγάλη διαφορά. Ο Γκουτιέρες είναι πολύ πιο συμμετοχικός και ενεργητικός από τον Τζάκσον Μαρτίνες ενώ η τετράδα των πλάγιων παικτών συμμετέχουν ενεργά στην φάση της άμυνας αλλά και της επίθεσης. Ειδικά ο Ιμπάρμπο αποτελεί ευχάριστη έκπληξη παίζοντας στην ουσία την θέση του μπακ χαφ, όντας εξτρέμ σε τοποθετήσεις στο γήπεδο και ιδιοσυγκρασία. Οι αμυντικοί μέσοι, χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο, διασφαλίζουν την αμυντική ισορροπία μπροστά από δύο στόπερ που συνεργάζονται άψογα αφού διαθέτουν στοιχεία ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται.

Όλα τα παραπάνω μέσα από μία σχετικά συντηρητική τακτική προσέγγιση που στηρίζεται στον έλεγχο του ρυθμού, το μειωμένο πλάτος, το βάθος στην άμυνα και την τροφοδότηση του Ροντρίγκες στον άξονα που επιλέγει τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας. Όλα τα παραπάνω δίνουν ασφάλεια, ανασταλτική ισορροπία και καλές επιθετικές προοπτικές κυρίως λόγω της λειτουργίας της επιθετικής τετράδας του 4-2-3-1 που είναι πολύ κινητική.

Τα προβλήματα ξεκινούν αν ο αντίπαλος περιορίσει τον Ροντρίγκες και παίξει… ξύλο στον άξονα παρεμποδίζοντας τον έλεγχο του ρυθμού – στοιχεία που η Εθνική Ουρουγουάης διαθέτει και μπορεί να ενεργοποιήσει.

Είναι σαφές ότι η τιμωρία του Σουάρες έχει αλλάζει τα αγωνιστικά και ψυχολογικά δεδομένα στην Ουρουγουάη. Πολλοί είναι αυτοί που θεώρησαν την τιμωρία αυστηρή, άλλοι δίκαιη… και όλοι μαζί συμφώνησαν ότι ο Σουάρες είναι ένας «τρελός» με φονικό επιθετικό ένστικτο που θα λείψει αγωνιστικά στον Ταμπάρες που είδε το 4-4-2 να πηγαίνει σε άλλη… διάσταση με το δίδυμο Καβάνι - Σουάρες. Το πείραμα Φορλάν αποδείχθηκε αποτυχημένο στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα και όλοι ελπίζουν ότι ο Ντιεγκίτο θα θυμηθεί τα νιάτα του απέναντι στον μεγαλύτερο του Γιέπες.

Αν είναι κάτι που η Ουρουγουάη μπορεί να βασιστεί για να προκριθεί επί της Κολομβίας αυτό είναι οι… τακτικές αρχές του ποδοσφαίρου που θέλουν το ρόμβο να είναι το καλύτερο αντίδοτο απέναντι σε ομάδες που κυκλοφορούν την μπάλα, στηρίζονται στην θέση «10» και επιτίθενται πολύ από τον άξονα – πόσο μάλλον όταν το «διαμάντι» στο κέντρο το απαρτίζουν παίκτες που έχουν δύναμη, τρεξίματα και ικανότητα στο… ξύλο.

Ο Ταμπάρες φαίνεται να διαθέτει τα υλικά για να περιορίσει την δράση του Ροντρίγκες που εν πολλοίς καθορίζει την απόδοση της Κολομβίας. Μειωμένο πλάτος στον άξονα από τους χαφ και τον «μποξέρ» Ρίος να ελέγχει τις κινήσεις του σταρ της Μονακό με τον man to man να είναι πολύ πιθανό σενάριο. Η τετράδα των χαφ της Ουρουγουάης έχει την δυνατότητα να κερδίσει την μάχη του άξονα ή τουλάχιστον να καταστρέψει το παιχνίδι της Κολομβίας.

Η ολίγον ασταθής αμυντική γραμμή θα παίξει, ως συνηθίζει, με βάθος βάζοντας δύσκολα στον Γκουτιέρεζ που θέλει χώρους για να δράσει. Ίσως ο Τζάκσον Μαρτίνες είναι πιο κατάλληλος για τον Κολομβία με βάση τις τακτικές συνήθεις του Ταμπάρες. Το πρόβλημα για την Ουρουγουάη βρίσκεται στην επίθεση αφού η κυκλοφορία της μπάλας είναι προβληματική, οι μπακ δεν ανεβαίνουν, οι χαφ δεν δημιουργούν κι ο Σουάρες είναι απών. Ο Φορλάν θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του… κάτι σαν «10» και ο Καβάνι θα μείνει πιο μέσα στο «κουτί» με τους συμπαίκτες του να τον τροφοδοτούν από παντού. Η κλάση του Καβάνι είναι τεράστια και είναι σίγουρα ικανός να σκοράρει κάποιο τέρμα από το… πουθενά ή να κερδίσει επικίνδυνα φάουλ. Η Ουρουγουάη δεν έχει plan B αλλά έχει τρόπο να περιορίσει την Κολομβία.

Επισκεφτείτε το Betarades.gr, διαβάστε αναλυτικά από νωρίς το πρωί όλα τα Previews των αγώνων που βρίσκονται στο Κουπόνι Στοιχήματος και διαβάστε τα μοναδικά αφιερώματα για όλες τις Εθνικές ομάδες που βρίσκονται στο Mundial2014.