ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εύκολα η Χιλή, νίκη για Μεξικό, κρατάει η Ολλανδία

Με τον καλύτερο δυνατό στοιχηματικά τρόπο άρχισε το Μουντιάλ 2014 καθώς χθες η Βραζιλία με τη νίκη 3-1 επιβεβαίωσε 2/3 στοιχήματά μας. Αρχικά το -1.5 πλήρωσε απόδοση 1.05, καθώς η Βραζιλία επικράτησε με δύο γκολ διαφορά, ενώ και το στοίχημα «Να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή ο Νεϊμάρ» επιβεβαιώθηκε χαρίζοντάς μας απόδοση 2.20.

Τα δύο γκολ του σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα ενίσχυσαν σημαντικά και το μακροχρόνιο bet που έχει δοθεί για «Πρώτος σκόρερ διοργάνωσης». Στα σημερινά παιχνίδια η αυλαία ανοίγει με τον αγώνα για τον πρώτο όμιλο μεταξύ Μεξικού και Καμερούν, ενώ πιο αργά έχουμε πρεμιέρα στον Β’ όμιλο με τις αναμετρήσεις Χιλή – Αυστραλία και Ισπανία – Ολλανδία.

Το κάνει όπως η… Βραζιλία η Χιλή – Σκοράρει ο Βάργκας

Αρχίζουμε τα σημερινά μας Προγνωστικά Μουντιάλ με το δυνατό σημείο μας που είναι το -1 της Χιλής σε απόδοση 1.88. Το στοίχημά μας επιβεβαιώνεται σε περίπτωση νίκης της Χιλής με δύο γκολ διαφορά. Αν η Χιλή επικρατήσει με ένα γκολ διαφορά τότε μας επιστρέφεται το ποντάρισμά μας.

Στο παιχνίδι που κλείνει την αυλαία του δευτέρου ομίλου αντιπαρατίθενται δύο ομάδες με ξεκάθαρη διαφορά δυναμικότητας, αγωνιστικής φιλοσοφίας, φιλοδοξιών και ατομικού ταλέντου. Σε ένα παιχνίδι με σαφές φαβορί (λόγω και του παράγοντα της…έδρας), το συγκρότημα του Σαμπάολι αναμένεται επιδείξει υπερβάλλουσα μαχητικότητα για να ξεκινήσει με το δεξί. Στην αντίπερα όχθη, απομένει να διαπιστώσουμε τη δυνατότητα της Αυστραλίας να ανακόψει τον καταιγιστικό ρυθμό ανάπτυξης των Λατινοαμερικάνων.

Ο Σαμπάολι χρησιμοποιεί, συνήθως, επιθετικογενές 3-4-3 με έμφαση στο γρήγορο transition game και την εκμετάλλευση των κενών χώρων. Το αγωνιστικό προφίλ βασίζεται στην καλή φυσική κατάσταση, την ταχυδύναμη της μεσοεπιθετικής γραμμής και την ατομική ικανότητα στο 1 vs 1. Απέναντι στην Αυστραλία, οι προαναφερθείσες αρετές αναμένεται να μετουσιωθούν σε εύκολο σκοράρισμα που θα προσφέρει ψυχολογικό boost μετριάζοντας το άγχος της πρεμιέρας.

Εκτός της ταχύτητας, το επιθετικό πλάνο εστιάζει συχνή εναλλαγή θέσεων μεταξύ των τριών επιθετικών της Χιλής. Ειδικότερα οι Σάντσεζ – Βάργκας διανύουν περίοδο εξαιρετικής φόρμας και εκτελεστικής δεινότητας, αναγκάζοντας τους αντιπάλους να οπισθοχωρούν ανοργάνωτα. Ταυτόχρονα, το συχνό ανέβασμα των ακραίων μπακ και η συμμετοχικότητα στην επιθετική λειτουργία δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας σε βραδυκίνητες άμυνες (όπως της Αυστραλίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χιλή (i) κερδίζει πάντα, στις αναμετρήσεις που σκοράρουν και ο Σάντσεζ και ο Βάργκας (ii) έχει σημειώσει 8 over 2,5 στα τελευταία 10 παιχνίδια Mundial, (iii) έχει σκοράρει τουλάχιστον 2 γκολ στα τελευταία 6 παιχνίδια Mundial και (iv) έχει ΄πληρώσει’ στο 1-1 (HT-FT) στους 5 από τους 6 τελευταίους αγώνες Mundial. Από όποια πλευρά κι αν το προσεγγίσεις (τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη), πρόκειται για μία αμιγώς επιθετική ομάδα. Τα βασικότερο μειονέκτημα της Χιλής είναι η λειτουργία της αμυντικής γραμμής. Τα επιθετικογενή χαρακτηριστικά των μπακ προσφέρουν αριθμητική υπεροπλία στην αντίπαλη περιοχή, αλλά αφήνουν ακάλυπτα τα μετόπισθεν. Επιπρόσθετα, οι κεντρικοί αμυντικοί δε διαθέτουν ηγετικές ικανότητες ώστε να καλύψουν αποτελεσματικά τη δημιουργία «ρηγμάτων» εξαιτίας της πλημμελούς ανασταλτικής επάρκειας των μπακ.

Κλείνοντας έχουμε επιλέξει ένα ειδικό στοίχημα σε σκόρερ. Πρόκειται για το «Να σκοράρει ο Βάργκας σε οποιοδήποτε λεπτό» γεγονός που προσφέρεται σε απόδοση 2.90.

Νίκη για το Μεξικό κόντρα στο Καμερούν

Από τον πρώτο όμιλο επιλέγουμε τη νίκη του Μεξικού κόντρα στο Καμερούν σε απόδοση 2.25 στην Bet8. Μεξικό και Καμερούν συμπληρώνουν την 1η αγωνιστική του πρώτου ομίλου σε ένα παιχνίδι που αμφότερες οι ομάδες θα επιδιώξουν την νίκη αν θέλουν να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης σε έναν όμιλο που η Βραζιλία δείχνει να έχει καπαρωμένη την πρόκριση με τους Κροάτες να παρουσιάζονται ποιοτικότεροι και πιο κοντά στην πρόκριση για τους 16 της διοργάνωσης. Η αναμέτρηση δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί αν και η εμπειρία (14 παρουσίες σε Μουντιάλ), οι κλιματολογικές συνθήκες και η εν γένει ποιότητα του ρόστερ είναι στοιχεία ικανά να δίνουν στους Ατζέκους τον πρώτο λόγο – γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις.

Η ομάδα του Μιγκέλ Ερέρα έχει ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο με παίκτες που στηρίζονται στην αγωνιστική πειθαρχία, στην διατήρηση των θέσεων στο γήπεδο, τα μειωμένα ρίσκα στην άμυνα και την ελευθερία κινήσεων στην επίθεση – εκεί που η δεσπόζει η παρουσία των Περάλτα, Τσικαρίτο και Σάντος. Ο τεχνικός του Μεξικό δύσκολα θα αποκλίνει από τα παραπάνω σε μία ομολογουμένως δύσκολη πρεμιέρα όπου το αποτέλεσμα μετρά πάνω από όλα.

Οι Ατζέκοι αρέσκονται στο κοντρόλ παιχνίδι και δεν βγάζουν πολλούς παίκτες στην επίθεση σε ένα ισορροπημένο 3-5-2 με τους Λαγιούν και Αγκιλάρ να παίζουν όλη την γράμμη σε έναν αρκετά απαιτητικό τακτικό ρόλο. Είναι δεδομένο ότι η απόδοση τους θα καθορίσει εν πολλοίς την επιθετική αποτελεσματικότητα μίας ομάδας που θέλει να… ταΐσει με κάθε τρόπο, κυρίως, τον Περάλτα και τον Τσικαρίτο. Αυτό αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό του επιθετικού πλάνου του Ερέρα: άμεση τροφοδότηση της επιθετική δυάδας είτε με σέντρες από τα μπακ χαφ, είτε με κάθετες μπαλιές από τον άξονα με τους Πένα και Γκουαρδάδο να αναλαμβάνουν να μοιράσουν παιχνίδι. Ερωτηματικό αποτελεί αν μπορεί ο… γερόλυκος Μάρκεζ να παίζει αποτελεσματικά τον ρόλο του λίμπερο σε ένα απαιτητικό 3-5-2, ειδικότερα όταν ο αντίπαλος θα παίξει με 3 επιθετικούς που αρέσκονται στην εκμετάλλευση κενών χώρων διαθέτοντας ταχύτητα και σωματική δύναμη. Η σύνθεση χαφ και άμυνας θα πέσει στα πόδια του εμβληματικού Μεξικάνου. Στην άμυνα τα τρία στόπερ εγγυώνται ηρεμία και ασφάλεια στην μεγάλη περιοχή αλλά αφήνει κενά στα πλάγια με τα επιθετικογενή μπακ-χαφ να επωμίζονται παραπάνω ευθύνες σε τακτικό επίπεδο απέναντι σε έναν αντίπαλο που λόγω ταχύτητα και τεχνικών χαρακτηριστικών θα επιτεθεί κυρίως από τα πλάγια.

Πρώτη έκπληξη με Ολλανδία – Κρατά κόντρα στην Ισπανία

Στο παιχνίδι που ανοίγει την αυλαία του Β’ ομίλου η Ισπανία παίζει με την Ολλανδία και εμείς θα πάμε με το Χ2 σε απόδοση 2.10. Τέσσερα χρόνια μετά από τον αλησμόνητο δραματικό τελικό, αναμετρώνται και πάλι δύο ποδοσφαιρικές σχολές που πρεσβεύουν παρόμοια αγωνιστική φιλοσοφία αλλά προτίθενται να παρουσιάσουν αρκετές αλλαγές στο παιχνίδι τους. Επομένως, όσοι έχουν μείνει ακόμα στην εικόνα του προηγούμενου παγκόσμιου κυπέλλου θα… εκπλαγούν από τακτικής άποψης!

Όταν έχεις τόσους πολλούς και ποιοτικούς επιτελικούς μέσους, είσαι υποχρεωμένος να...χωρέσεις στην 11άδα όσους περισσότερους μπορείς. Όταν μάλιστα χρησιμοποιείς σύστημα 4-3-3, τότε είναι προτιμότερο να τοποθετήσεις τους επιτελικούς στα άκρα ώστε με τις συγκλίσεις τους να δίνουν χώρο στα πλάγια μπακ για overlap. Η συγκεκριμένη τακτική διευκολύνει τους μέσους στην κυκλοφορία και, ταυτόχρονα, συντελεί στη μείωση της απόστασής τους από τον προωθημένο center for.

Ο πολύπειρος Ντελ Μπόσκε είναι μέτρ των «ισορροπιών» και γνωρίζει τον τρόπο που θα αξιοποιήσει το ατομικό ταλέντο προς όφελος του συνόλου. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να επιλέξει τους Καθόρλα - Σίλβα «τύποις» στα άκρα της επίθεσης, ώστε να αποτυπωθεί η ποδοσφαιρική θεωρία που προαναφέρθηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Πρωταρχικός στόχος των Ισπανών είναι να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα και να αντιπαρατάξουν τη φιλοσοφία possession στην τακτική position του αντιπάλου. Ζητούμενο είναι να υπάρξει η απαιτούμενη υπομονή στη διαχείριση των ‘κλειστών χώρων’, να παρουσιαστεί συνεχής κίνηση χωρίς τη μπάλα (off the ball superiority) και να διενεργηθεί η σωστή κάθετη πάσα την κατάλληλη στιγμή ώστε να δημιουργηθούν ρήγματα στη συμπαγή αμυντική παράταξη του Φαν Χάαλ. Με πιο απλά λόγια, η προδιαγεγραμμένη υπεροχή σε επίπεδο κατοχής θα πρέπει να μετουσιωθεί σε αξιοποίηση των ευκαιριών. Αυτό καλείται με πράξει ο Ντιέγκο Κόστα...

Η βασική διαφορά της φετινής Ισπανίας από τις προηγούμενες είναι ότι διαθέτει κλασικό φορ περιοχής, με δυνατότητα σκοραρίσματος είτε με ορθόδοξο τρόπο (οργανωμένη επίθεση) είτε με ανορθόδοξο (δηλαδή βαθιά μπαλιά και επικράτηση έναντι των αντιπάλων μπακ λόγω σωματοδομής). Η ύπαρξη ενός σημείου αναφοράς στην κορυφή θα προσφέρει ‘extra λύσεις’ στο επιθετικό πλάνο του Ντελ Μπόσκε, που δε θα ταυτίζεται πλέον με το…προβλέψιμο «barcelona style» του παρελθόντος.

Στην Ολλανδία, στη χώρα του 4-3-3, ένας ιδιοφυής μα και ιδιότροπος συνάμα προπονητής (Λουίς Φαν Χάαλ) προσπαθεί να καινοτομήσει χρησιμοποιώντας 5-3-2. Στόχος του είναι να μετατρέψει σε πλεονέκτημα το μεγαλύτερο μειονέκτημα των οράνιε: την αμυντική αστάθεια και την έλλειψη ενός κεντρικού αμυντικού με ηγετικές ικανότητες. Παράλληλα, ευελπιστεί να απελευθερώσει το ταλέντο των Σνάιντερ, Ρόμπεν και Φαν Πέρσι προστατεύοντάς τους από την άσκοπη σωματική καταπόνηση σε ‘φάση άμυνας’. Πιο συγκεκριμένα, το 5-3-2 απελευθερώνει τους τρεις first class επιτελικούς από τα ανασταλτικά καθήκοντα με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται περισσότερες δυνάμεις για διενέργεια αντεπιθέσεων.

Η ύπαρξη πληθώρας αμυντικογενών παικτών στα μετόπισθεν της επιθετικής τριάδας, περιορίζει τους διαθέσιμους χώρους για το passing game της Ισπανίας: δηλαδή απενεργοποιεί το δυνατότερο στοιχείο της. «Κλειδώνοντας» τον άξονα με συνδυασμένα μαρκαρίσματα, θα αυξηθεί η συχνότητα των κλεψιμάτων στο νευραγλικό χώρο του κέντρου, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ‘κόντρα’.

Η στόχευση της πρώτης μεταβίβασης μετά την ανάκτηση κατοχής θα κατευθύνεται (συνήθως) προς τον Σνάιντερ ο οποίος θα εκμεταλλευτεί τις ατομικές του δεξιότητές, τον κενό χώρο και την εκρηκτικότητα των συμπαικτών του. Η διεισδυτική ικανότητα του Ρόμπεν, το έμφυτο ταλέντο στο 1 vs 1 (ειδικά σε διαγώνιες κινήσεις με ανάποδο πόδι) και η εκτελεστική δεινότητα του Φαν Πέρσι θα αποτελέσουν το κερασάκι στην τούρτα της επιθετικής τακτικής του Φαν Χάαλ.

Επισκεφτείτε το Betarades.gr, διαβάστε αναλυτικά από νωρίς το πρωί όλα τα Previews των αγώνων που βρίσκονται στο Κουπόνι Στοιχήματος και διαβάστε τα μοναδικά αφιερώματα για την Εθνική Ισπανίας και την Εθνική Χιλής.