ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εορταστικό κλίμα (Το κύριο θέμα της εφημερίδας ΒΕΡΟΙΑ)

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ

Ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες οι γιορταστικές εκδηλώσεις στη Βέροια και όσο πλησιάζουν οι μέρες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όλο και περισσότερο πολλαπλασιάζονται.

Τα τελευταία χρόνια η ΚΕΠΑ είναι αυτή που πασχίζει να δώσει στη Βέροια την εορταστική της ταυτότητα με ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνει, αλλά ταυτόχρονα να συμπαρασύρει και τους τοπικούς συλλόγους να αναλάβουν δικές τους γιορταστικές δράσεις.

Αν και περιορισμένες οι δυνατότητες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ωστόσο η διοίκησή της ανέλαβε εδώ και τρία χρόνια την διοργάνωση μιας γιορτής για μικρούς και μεγάλους, σε Βέροια και Νάουσα, της 3ης Γιορτής Σοκολάτας και Ζαχαροπλαστικής».

Σ΄ εκείνο που φαίνεται να υστερεί η Βέροια, είναι ο γιορτινός διάκοσμος σε επίκαιρα σημεία της πόλης. Μόνο ένα μέρος του ιστορικού εμπορικού κέντρου στολίστηκε από ιδιώτες. Από κει και πέρα τίποτα για την ώρα. Κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας οι οποίες όχι μόνο έβαλαν τα «γιορτινά» τους, αλλά προχώρησαν στην δημιουργία …παραμυθένιων πάρκων.  

Η  Γιορτή Σοκολάτας στη Βέροια

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά την «Γιορτή Σοκολάτας και Ζαχαροπλαστικής». Ένα τριήμερο γεμάτο γλυκές γεύσεις που ετοιμάζουν οι αρτοζαχαροπλάστες της Βέροιας, τρεις μέρες που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους.

Η Γιορτή Σοκολάτας θα γίνει στο πάρκο της Ελιάς και θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ (έως 9.30), ενώ το ωράριο για το Σάββατο είναι 11.00-14.00 και 19.00-21.30 και την Κυριακή 11.00-14.00.

Η «3η Γιορτή Σοκολάτας και Ζαχαροπλαστικής» θα έχει και guest star. Ο γνωστός δημοσιογράφος-παρουσιαστής του ΑΝΤ1 Στέφανος Κωνσταντινίδης. Οι πλούσιες και… γευστικές εκδηλώσεις, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, θα παρουσιαστούν και στην εκπομπή υψηλής τηλεθέασης του ΑΝΤ1, «Πρωινό», στην οποία συμμετέχει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Και τουριστικό τρενάκι

Τουριστικό τρενάκι θα δρομολογηθεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση που έγινε από τουριστική εταιρεία.0

Η δρομολόγηση τουριστικού τρένου θα ισχύσει από 16 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι και 7 Ιανουαρίου 2017 και θα έχει αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου και μέσω των οδών Βενιζέλου, Μαλακούση, Κεντρικής και πάλι Μητροπόλεως θα καταλήγει στην πλατεία Δημαρχείου, μια απόσταση 1690 μέτρων.

Θα είναι δωρεάν για τους επιβάτες οι οποίοι κατά την διαδρομή θα έχουν την δυνατότητα να δουν το κτίριο του Δημαρχείου, την αρχαία ρωμαϊκή οδό, την Εκκλησία του Χριστού και την πρόσφατα αποκατεστημένη Παλιά Μητρόπολη, δύο από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Βέροιας, το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, κ.ά. Επίσης οι επιβάτες θα «ταξιδεύουν» στο κέντρο της Βέροιας ακούγοντας χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ

Μέσα σε ατμόσφαιρα πλημμυρισμένη από χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία πραγματοποιούνται οι γιορταστικές εκδηλώσεις στη Βέροια και τις οποίες διοργανώνει η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Η πρεμιέρα έγινε με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας με τον γενικό τίτλο «VERIApuppet  ‘16». Ένα τετραήμερα με πολύ εντυπωσιακές παραστάσεις τις οποίες παρακολούθησαν πολλοί θεατές.

Η συνέχεια ήταν ακόμα εντυπωσιακότερη και μαγική. Την Κυριακή τα κρατικά μπαλέτα της Μόσχας τα οποία έδωσαν μια συγκινητική παράσταση με τον «Καρυοθραύστη». Είναι μια πασίγνωστη διεθνής παραγωγή και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στον Χώρο Τεχνών.

Από τη Δευτέρα ξεκίνησε «Το γλυκό σπίτι των Χριστουγέννων» στο Αρχοντικό Σαράφογλου για ενήλικες και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη. Όσοι επισκέφθηκαν το «Σπίτι των Χριστουγέννων» ταξίδεψαν στον κόσμο και γνώρισαν τις παραδόσεις των λαών με τον πιο γλυκό τρόπο: μέσα από γεύσεις αιώνων και παραδοσιακά γλυκά που δημιουργούν οι ίδιοι οι επισκέπτες, υπό την επίβλεψη του σεφ Γιάννη Σαμούκα.

Δράσεις αλληλεγγύης

Τις μέρες αυτές ξεκίνησαν και τα χριστουγεννιάτικα παζάρια από τους Συλλόγους της πόλης. Ήδη μέχρι σήμερα τέτοια bazaar λειτούργησαν στη Βέροια από τον Σύλλογο Μικρασιατών στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας, Οι πάγκοι περιείχαν διάφορα χειροποίητα στολίδια, παιχνίδια, σχολικά είδη και πολλά ακόμα αντικείμενα.

Ένα αυθόρμητο χαμόγελο γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα και μια ζεστή αγκαλιά δέχτηκαν πριν λίγες μέρες οι έμποροι- επιχειρηματίες της Βέροιας που άνοιξαν την πόρτα τους στα παιδιά του Κέντρου Μέριμνας, τα οποία τους προσκαλούσαν με χειροποίητα γλυκά και καλαίσθητες χριστουγεννιάτικες κάρτες να επισκεφτούν το χριστουγεννιάτικο παζάρι που λειτούργησε στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας.

Ανάλογο θα είναι και το Χριστουγεννιάτικο bazaar που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» από τη Δευτέρα 12 μέχρι την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στην οδό Βενιζέλου 31, πρώην κατάστημα Benetton.

Παράλληλα με τα bazaar, κάποιοι σύλλογοι αναλαμβάνουν δράσεις αλληλεγγύης για ανήμπορους συμπολίτες. Στέλνουν ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας, αναπτύσσοντας παράλληλα με την δράση τους και το αίσθημα της εθελοντικής προσφοράς. Μια τέτοια δράση ήταν αυτήν που διοργάνωσε ο Όμιλος Νέων Επαγγελματιών και Επιστημόνων Βέροιας το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιημένα παιχνίδια αλλά σε καλή κατάσταση και διατέθηκαν για τις ανάγκες του Ομίλου Προστασίας Άπορου Παιδιού και της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Βέροιας.

Παραδοσιακά έθιμα στα χωριά

Πέραν των εκδηλώσεων αυτών, τις μέρες των Χριστουγέννων αναβιώνουν και κάποια παλιά και …νέα έθιμα. Τα έθιμα αυτά ξεκινούν πρώτα με τα …νέα. Την παραμονή, συνήθως, των Χριστουγέννων σε πολλά καταστήματα της Βέροιας και των χωριών της, στήνονται φιλικές γιορτές με ψησταριές για παϊδάκια, μπριζολάκια και λουκάνικα, συνοδευόμενα πάντα με ντόπιο τσίπουρο. Η τσίκνα πάει …σύννεφο. Κι αν προκύψει και καμιά μικρή, περιφερόμενη, μπάντα με λαϊκά όργανα, τότε το γλέντι γίνεται τρικούβερτο.

Στα χωριά του Δήμου Βέροιας τηρούνται οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Όπως ενημερωθήκαμε, ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Μακροχωρίου και φέτος θα διοργανώσει την γουρουνοχαρά και τα ρουγκάτσια. Η γουρουνοχαρά θα γίνει την 2η μέρα των Χριστουγέννων στην περιοχή «Παλαιό  Ηρώο», πίσω από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

Τα ρουγκάτσια θα περιοδεύσουν σε Βέροια και χωριά του πρώην Δήμου Απ. Παύλου. Αφού πάρουν την ευχή από τον ιερέα, θα επισκεφθούν σπίτια και καταστήματα στη Βέροια (24/12), στο κάτω Μακροχώρι (25/12), στον Διαβατό και τη Μέση (27/12) και στο πάνω Μακροχώρι (31/12), τα οποία θα «σταυρώσουν» με τα σπαθιά τους για να πάει καλά η καινούργια χρονιά και θα χορέψουν υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν και στη Βεργίνα όπου την 2η μέρα των Χριστουγέννων θα γίνει η γουρουνοχαρά και την παραμονή των Θεοφανίων τα ρουγκάτσια θα επισκεφθούν όλα τα σπίτια του χωριού, επίσης για να τα «σταυρώσουν» για το καλό της νέας χρονιάς, επίσης συνοδευόμενα με ζουρνάδες και νταούλια και καλοδεχούμενα στα σπίτια με μεζεδάκια και τσιπουράκι στο …πόδι.

Αντίστοιχες γουρουνοχαρές αναμένονται να γίνουν σχεδόν σε όλα τα χωριά του Δήμου Βέροιας, οι οποίες προφανώς θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Τέλος η Συκιά με τον εκεί Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Βάντα» τηρούν την παράδοση της τσιγαρίδας. Την 2η μέρα των Χριστουγέννων θα διοργανωθεί και φέτος η «Γιορτή Τσιγαρίδας» με κρασί, τσίπουρο και Δημοτική ορχήστρα.