ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Παίρνει άδεια και λειτουργεί

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ.ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

Η απότομη αλλαγή του καιρού έφερε τα πρώτα χιόνια και στο Βέρμιο, και οι χειμερινοί ταξιδιώτες, άρχισαν ήδη να ονειρεύονται τις θαυμάσιες πίστες που διαθέτει το βουνό της Ημαθίας.

Η χθεσινή χιονόπτωση μέχρι το μεσημέρι έφτασε κοντά στους 10 εκατοστά, δημιουργώντας το πρώτο λευκό τοπίο για τον χειμώνα. Λευκό τοπίο είχαμε ακόμα και στις παρυφές της Βέροιας, στην περιοχή Πανοράματος.

Φέτος όλοι ευελπιστούν πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου θα μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αν και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα λειτουργίας του, είτε λόγω έλλειψης ικανού πάχους χιονιού, είτε λόγω σημαντικών παραλείψεων.

Και το σημειώνουμε αυτό καθώς μόνο χθες την ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 40.000 άτομα.

Παίρνει το σήμα του ΕΟΤ

Οι οιωνοί για την λειτουργία του κέντρου την περίοδο 2016-2017 είναι άριστοι, καθώς η χρηματοδότηση, στο μέτρο του δυνατού, έχει ήδη εξασφαλιστεί και το μόνο που απομένει είναι η άδεια λειτουργίας που αναμένεται να έχουν στα χέρια τους σε λίγες μέρες οι υπεύθυνοι της διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου.

«Σήμερα (χθες) περιμένουμε να παραλάβουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον Δήμο Βέροιας για να την προωθήσουμε στον ΕΟΤ, για να εκδοθεί το προσωρινό σήμα λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου» μας είπε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Κώστας Τζελέπης.

«Τις επόμενες μέρες θα την παραδώσουμε στον ΕΟΤ και αμέσως θα εκδοθεί το σήμα. Ελπίζω ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη να είμαστε έτοιμοι από πλευράς νόμιμης λειτουργίας» κατάληξε ο Κώστας Τζελέπης.  

Έχουν γίνει οι συντηρήσεις

Αυτό περιμένουν και οι λάτρεις του βουνού, του σκι και άλλων δραστηριοτήτων στο χιόνι, αλλά και όσοι απολαμβάνουν τις εκδρομές στα χωριά της περιοχής Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά, που έχουν να δώσουν πέραν των στοιχείων πολιτισμού, και γαστριμαργικές απολαύσεις.

«Οι συντηρήσεις των μηχανημάτων και τον αναβατήρων έχουν γίνει και είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από την στιγμή που θα πάρουμε το σήμα και θα έχουμε ικανό χιόνι για σκι» τονίζει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Χιονοδρομικού Κέντρου και διευκρινίζει ότι «για τις πρώτες ανάγκες υπάρχει ένας πυρήνας προσωπικού το οποίο θα αυξηθεί ανάλογα με το πότε θα έχουμε χιόνι για να δεχθούμε τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών».

Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός

Τα τελευταία χρόνια οι προτιμήσεις των Ελλήνων αναφορικά με τουριστικούς προορισμούς «ξεκόλλησαν» από την θάλασσα και η ηπειρωτική χώρα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθ όλη την διάρκεια του έτους ιδιαίτερα όμως τον χειμώνα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε το «κόσμημα» του χειμερινού αθλητισμού και διασκέδασης, αποτελεί πρώτη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς. Κι αυτό γιατί η πρόσβαση σ΄ αυτό είναι πιο σύντομη, άνετη και εύκολη σε σχέση με άλλα γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα.

«Έχουμε ένα πρόβλημα με την πολυδιάσπαση να μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, με τον καθαρισμό του δρόμου. Αλλού είναι αρμόδιος ο Δήμος Βέροιας, αλλού η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Γι αυτό χρειάζεται ένας καλός συντονισμός μεταξύ αυτών, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν ακίνδυνη πρόσβαση στο Χιονοδρομικό μας Κέντρο» μας επισήμανε ο Κώστας Τζελέπης

Πάντα φιλόξενο και ζεστό το καταφύγιο

Η προσωρινή άδεια λειτουργίας έρχεται. Τα μηχανήματα είναι έτοιμα. Το χιόνι περιμένουμε να είναι ικανό για να το χαρούν οι επισκέπτες. Όμως χρειάζονται και οι χώροι όπου οι εκδρομείς να μπορούν να ξαποστάσουν στην θαλπωρή του τζακιού.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου υπάρχουν οι χώροι αυτοί και όπως λέει μια λαϊκή παροιμία, «το αγώι κάνει τον αγωγιάτη». Μόλις όλα λειτουργήσουν κατ ευχήν, τότε υπάρχουν οι δυνατότητες να αυξηθούν και οι χώροι διαμονής και σίτισης.  

«Το εστιατόριο δεν λειτουργεί γιατί παλιότερα έχει λεηλατηθεί και για την ανακατασκευή του χρειάζονται πολλά χρήματα, 60-70.000 ευρώ τα οποία δεν διαθέτουμε. Υπάρχουν κάποιοι ενδιαφέρον από επαγγελματίες, αλλά όλοι βάζουν προϋπόθεση το σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ» μας είπε ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και συμπλήρωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να δημοπρατήσουμε κάποιους χώρους που μας δόθηκαν, αλλά αυτό απαιτεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Πάντως υπάρχουν χώροι σε λειτουργία, όπως το καταφύγιο του Συλλόγου Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας, αλλά και αυτό του Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Πλατίτσας. Όλα εξαρτώνται από την επισκεψιμότητα».