ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Παραδίδεται μέσα στις γιορτές

Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ - ΣΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ο Κάθετος άξονας της Εγνατίας Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα φαίνεται πως το ένα τμήμα της μετά από τα … «χίλια κύματα» που περασε, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών υπεύθυνων του έργου Πατρίδα-Μονόσπιτα, ο δρόμος θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, μέσα στις γιορτές.

«Αν και δεν έχουμε την ευθύνη εκτέλεσης του έργου ως υπηρεσία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που παίρνουμε, το συγκεκριμένο τμήμα θα δοθεί σε κυκλοφορία μέχρι τέλος της χρονιάς, δηλαδή σε ένα με ενάμιση μήνα από τώρα. Αρκεί βέβαια να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, γιατί χειμώνα έχουμε. Όπως και να ‘χει όμως πολύ σύντομα θα παραδοθεί» μας είπε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Αλέξανδρος Φωτόπουλος και συμπλήρωσε πως «μπορεί να μείνουν κάποιες λεπτομέρειες με φυτεύσεις και εγκαταστάσεις συστήματος ποτίσματος, αλλά αυτό δεν επηρεάζει στην κυκλοφορία των οχημάτων».

Το συγκεκριμένο  έργο από Εγνατία έως και την Σκύδρα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, αλλά άλλοτε οι ιδιοκτήτες των κτημάτων που απαλλοτριώθηκαν έκαναν ενστάσεις και άλλοτε η πολιτεία που πότε το χρηματοδοτούσε και πότε σταματούσε τη χρηματοδότηση, κατέληξε να περάσουν πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτα.

Έτσι με παρεμβάσεις των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, επιλέχθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2004 για ένα τμήμα και συγκεκριμένα Πατρίδα-Μονόσπιτα, το οποίο μετά από 12 χρόνια ολοκληρώνεται.

«Στην Ημαθία περιμένουμε να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός ολοκλήρωσης του άξονα Εγνατίας-Σ.Σ Νάουσας-Σκύδρας-Έδεσσας» μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης σε σχετική ερώτηση που του κάναμε.

Η ολοκλήρωση του τμήματος Πατρίδα-ΣΣ Νάουσας που θα παραδοθεί πολύ σύντομα αποτελεί εξαιρετικά θετικό γεγονός» μας είπε ο Κώστας Καλαϊτζίδης και συμπλήρωσε ότι «είναι γνωστό ότι ο χαρακτήρας του άξονα εξυπηρετεί το εσωτερικό μεταφορικό οδικό δίκτυο της Ε.Ε, αφού από Πέλλα και Ημαθία διακινείται ο μεγαλύτερος εμπορικός εξαγωγικός όγκος νωπών προϊόντων».

Ψάχνουν χρηματοδότηση

Το βασικό ερώτημα είναι το πότε θα ολοκληρωθεί ο Κάθετος άξονας σε ολόκληρη την απόστασή του. Όπως μας είπαν αυτό εκτιμάται πως θα γίνει σε άλλες δύο φάσεις. Η μία αφορά το τμήμα Πατρίδα-Εγνατία και η άλλη το τμήμα Μονόσπιτα (ΣΣ Νάουσας)-Σκύδρα.

Το έργο που δρομολογείται να εκτελεστεί(:) είναι αυτό της Πατρίδας με την Εγνατία. Ένα πολυσυζητημένο θέμα για την διαδρομή που θα ακολουθηθεί. Έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στην φάση της αξιολόγησης των υποψηφίων για την εκπόνηση μελέτης. Δηλαδή όλα στο «μηδέν». Και κανένας δεν ξέρει αν και πότε θα ξεκινήσει, αφού δεν υπάρχει μελέτη, ώστε να γίνουν απαλλοτριώσεις χωραφιών και οικοπέδων. Και το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει σαφή άποψη για το που θα «κουμπώσει» με την Εγνατία. Θα είναι στην Κουλούρα; Στη Μέση με νέο κόμβο; Στη Βέροια στον ήδη υπάρχοντα κόμβο; Όλα θα ληφθούν υπόψιν σε σχέση κόστος και λειτουργικότητα του δρόμου.

«Απομένει η εξεύρεση χρηματοδότησης του τμήματος Πατρίδα-Εγνατία, η μελέτη του οποίου βρίσκεται στην διαδικασία διαγωνιστικής ανάθεσης» μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.

Όσον αφορά το άλλο τμήμα που αφορά την διαδρομή ΣΣ Νάουσας-Σκύδρα, δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο προθέσεις και «σχεδιασμοί» από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Ούτε μελέτες, ούτε χρήματα σ΄ αυτήν την φάση.

«Προφανώς πρέπει να συνεχιστούν και οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του άξονα, από ΣΣΝ προς Σκύδρα-Ε.Ο Έδεσσας-Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του τοπικού επαρχιακού δικτύου από έναν τεράστιο όγκο φορτηγών που διακινούν μεταφορές νωπών προϊόντων  προς εξαγωγή, μέσω της Εγνατίας Οδού» μας είπε ο Κώστας Καλαϊτζίδης και τόνισε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα το έθεσε κατ΄ επανάληψη στην Περιφέρειά μας. Αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα, αλλά αναζητούνται πόροι».

    Προσπάθειες για Διοικητήριο

Είναι γνωστό ότι η Βέροια και δη η Ημαθία στερείται Διοικητηρίου. Αίτημα πολλών δεκαετιών, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει τίποτα για την κατασκευή του. Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη ο οποίος μας είπε ότι «το θέμα αυτό ήδη τέθηκε στην συζήτηση-προτάσεις που έγινε πρόσφατα για το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΚΜ για το 2017».

Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν αποκαλυπτικός, καθώς εξέφρασε ανοιχτά την πρότασή του το Διοικητήριο να γίνει στον χώρο που βρίσκεται δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο, στον κόμβο της Βέροιας.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας είναι η μόνη πανελλαδικά που δεν διαθέτει δικό της διοικητήριο. Ο υφιστάμενος χώρος των 52 στρεμμάτων, δίπλα στον κόμβο της Βέροιας με την Εγνατία και δίπλα στο νέο δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, ο οποίος έχει όλες τις σχετικές αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, αποτελεί σημαντικό εφόδιο στην έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του» μας είπε ο Κώστας Καλαϊτζίδης και ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό χρηματικό ποσό που καταβάλλουμε ως Π.Ε Ημαθίας κάθε χρόνο για ενοίκια διάσπαρτων κτιρίων, θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή της περάτωσης του.

Σε συνδυασμό δε με την  εφαρμογή μελέτης για εγκατάσταση σε αυτό δημόσιων υπηρεσιών, όπως η Δ.Ο.Υ Βέροιας ή η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, θα  μπορούσαμε να έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του και μέσα από την κεντρική διοίκηση».