ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Λαογραφική έκθεση στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Με αφορμή το μάθημα της γλώσσας (ενότητα 13, 'Μες το μουσείο'  και ενότητα 14 ‘Με προσκαλούν και προσκαλώ’), οι μαθητές της Β' Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, “Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης”, πραγματοποίησαν μια λαογραφική έκθεση με αντικείμενα παλιάς εποχής που έφερε ο καθένας από το σπίτι του.

Οι μαθητές ανέλαβαν όχι μόνο να δημιουργήσουν τη δική τους έκθεση αλλά και να ετοιμάσουν οι ίδιοι τις προσκλήσεις με τις οποίες κάλεσαν τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Με τον τρόπο αυτό ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι άνθρωποι και πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο συντάσσουμε μικρά κείμενα που να εξηγούν και να περιγράφουν ένα αντικείμενο, μιας και μέσα από την έκθεση οι μαθητές έπρεπε να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους τα εν λόγω αντικείμενα. Τέλος, με τη δημιουργία των δικών τους προσκλήσεων έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο καλούμε τους άλλους αλλά και τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει μια πρόσκληση ώστε να είναι ολοκληρωμένη.

Η έκθεση ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές που έβλεπαν τους συμμαθητές τους να ρωτούν με ενδιαφέρον πληροφορίες για όσα αντικείμενα τους φαίνονταν περίεργα.

Το σχολείο της φύσης – Διδασκαλία στο φυσικό περιβάλλον

Στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας έχουμε την τύχη να βρίσκονται γύρω μας, ατελείωτες εκτάσεις φυσικής ομορφιάς. Εκτός λοιπόν απ ΄ τις αθλητικές μας δραστηριότητες , εκμεταλλευόμαστε το μέρος και για τη διδασκαλία μας. Υπάρχει άραγε καταλληλότερος και πιο βιωματικός τρόπος προσέγγισης της Γεωγραφίας , της Φυσικής , της Μελέτης; Ένα βουνό, ένα αγρόκτημα, μερικά φυτά, όταν μπορείς να τ’ αγγίξεις να τα περιεργαστείς, γίνονται σίγουρα ευκολότερα γνώση και ανάμνηση.  Η χαρά της φύσης εξάλλου μέσα από διάφορες δραστηριότητες και ο σεβασμός προς το περιβάλλον, το αίσθημα της ατομικής ευθύνης,  είναι κύρια ζητούμενα που επιτυγχάνονται μέσα απ’ όλα αυτά.