ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Στραγγαλίζουν τον Περιφερειακό Τύπο - Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των τεσσάρων Ενώσεων του Περιφερειακού Τύπου (Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Νομού Αττικής), συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη με κύριο θέμα την επικείμενη αλλαγή στην τιμολόγηση των διακηρύξεων και προκηρύξεων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης φρόντισε να αλλάξει με μιας την ατζέντα της συζήτησης καθώς μας ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στη Βουλή νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις σε αντικατάσταση του Ν.4281/2014 στον οποίο, ως γνωστόν, με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 152 διασφαλίζαμε την διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στις περιφερειακές εφημερίδες βάσει του Ν.3548/07.

Με βάση τα παραπάνω, όπως μάλιστα μας επισήμανε ο κ. Σταθάκης, οι δημοσιεύσεις διακηρύξεων και προκηρύξεων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο θα παραμείνουν ως έχουν μόνο για το 2016, χωρίς όμως να μας γνωστοποιήσει αν θα αλλάξει η τιμή κατά χιλιοστόμετρο.

Η... είδηση όμως βγήκε στη συνέχεια καθώς ο κ. υπουργός κατέστησε σαφές ότι από 1-1-2017 οι δημοσιεύσεις θα περιοριστούν όσον αφορά τις διαστάσεις (ουσιαστικά κάθε δημοσίευση θα πληρώνεται με ψίχουλα!), ενώ από 1-1-2019 οι δημοσιεύσεις στις εφημερίδες καταργούνται οριστικά!

Βέβαια, η οποιαδήποτε μείωση της τιμής πόντου για το 2016 και ο "περιορισμός" που θέλουν να εφαρμόσουν για τα επόμενα δύο έτη, ερμηνεύονται από εμάς ως ουσιαστική κατάργηση των δημοσιεύσεων από την επόμενη μέρα ψήφισης του νέου νόμου.

Εδώ βέβαια γεννούνται τα εξής ερωτήματα:

1) Τι άλλαξε μέσα σε μόλις τρεις μήνες, καθώς στις 15 Οκτωβρίου 2015 ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωνε το Δ.Σ. της Ένωσης μας που τον επισκέφθηκε, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης των δημοσιεύσεων;

2) Τι άλλαξε από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα, καθώς ο κ. Σταθάκης, ως εισηγητής της μειοψηφίας τότε -κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου- στάθηκε στο πλευρό του Περιφερειακού Τύπου;

Θυμίζουμε μερικά από τα λόγια του στη Βουλή: "Αν καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των διακηρύξεων - προκηρύξεων στις εφημερίδες ο επαρχιακός Τύπος θα χάσει τη βασική πηγή εσόδων του, που είναι και η τελευταία πηγή χρημάτων που παίρνει από το ευρύτερο Δημόσιο -δεν είναι καν από το Δημόσιο, γιατί τα πληρώνουν ιδιώτες εργολάβοι".

Ενώ, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επισήμαινε ότι «μειώνουμε το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων για τα δημόσια έργα.Τι συμπαρασύρουμε μαζί; Όλον τον τύπο της επαρχίας»!

Υπάρχει βέβαια και το μονίμως επαναλαμβανόμενο κυβερνητικό επιχείρημα υπέρ όλων των μνημονιακών ρυθμίσεων ότι «έτσι μας επιβάλλεται από το μνημόνιο…». Αντί άλλης απαντήσεως παραθέτουμε επί λέξει τα λόγια του κ. Σταθάκη στην Ολομέλεια της Βουλής τον Αύγουστο του 2014: «Δεύτερον, υπάρχει στη νομοθεσία, στον Κανονισμό του 2011, το θέμα του Τύπου που προέκυψε και το οποίο είναι μείζον. Αυτό, όμως, στον Κανονισμό, στο άρθρο 152, δεν αποτελεί δεσμευτική νομοθεσία. Εσείς το εισάγετε με έναν τρόπο που λέει ότι ουσιαστικά ο επαρχιακός Τύπος θα χάσει τη βασική πηγή εσόδων του….».

Αυτά έλεγε απευθυνόμενος στην τότε κυβέρνηση ο κ. Σταθάκης, όμως σήμερα -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης πλέον- μας δηλώνει ότι οι δημοσιεύσεις πρέπει να καταργηθούν, χωρίς ωστόσο να μας δώσει καμία εξήγηση!

Κι όμως γνωρίζει ότι η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους τις εξοφλούν σήμερα οι ανάδοχοι εργολάβοι. Οι οποίοι βέβαια, εδώ και χρόνια, καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάργηση των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο. Άραγε, μόνο για να αποφύγουν τα σχεδόν μηδαμινά -σε σχέση με το κόστος των έργων που εκτελούν- έξοδα δημοσίευσης; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που σχετίζεται με την διαφάνεια; 

Επίσης, η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση (καθώς -επαναλαμβάνουμε- δεν θα αποφέρει κανένα οικονομικό όφελος στο κράτος), αλλά ούτε αποτελεί ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οδηγία κάτι το οποίο επικαλούνται συχνά πυκνά οι κυβερνώντες.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δημοσιεύσεις των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος δημοσίευσης για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Κι αυτό ίσως σε κάποιους δεν αρέσει.

Οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις πρέπει να διατηρηθούν όχι ως κρατικό αντίδωρο προς τον Περιφερειακό Τύπο αλλά ως εκπλήρωση στοιχειωδών και αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό μάλιστα με ευρύτερες δημόσιες πολιτικές στήριξης του τύπου της περιφέρειας που εδώ απουσιάζουν παντελώς.

Επισυνάπτουμε δε γι αυτό, την έκθεση του επίκουρου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Σκαμνάκη για το ισχύον καθεστώς των κρατικών δημοσιεύσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ως Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου θα βρεθούμε απέναντι σε όποιον σκάβει το λάκκο των εφημερίδων μας, τις οποίες μόνο εμείς ξέρουμε πως τις κρατήσαμε ανοιχτές μετά τα τόσα πλήγματα που δεχθήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για μια ακόμη φορά αυτούς που σχεδιάζουν το τέλος των επιχειρήσεων μας, χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος, χωρίς λόγο και αιτία. Αν υπάρχει έστω και ένας λόγος, θα θέλαμε -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!- να τον ακούσουμε...

Είναι πασιφανές ότι αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός θα σημάνει την οριστική εξόντωση του κλάδου μας, το κλείσιμο επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, αλλά θα σημάνει και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ελληνική Περιφέρεια.

Διατελούμε μετά τιμής

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                         ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ