ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Σε κρίση ο αθλητισμός στη Βέροια

ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΕΪ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΙΚΑ

Κραυγή απόγνωσης για την ατελείωτη κατηφόρα του βεροιώτικου, και της Ημαθίας γενικότερα, ομαδικού αθλητισμού αποτελούν τα διαδραματιζόμενα γεγονότα του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Ομάδες που βρίσκονταν στις κορυφαίες κατηγορίες της χώρας μας, είτε διαλύθηκαν, είτε βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο διάλυσης. Ανεκτή θα είναι ακόμα και η υπολειτουργία τους, καθώς εδώ ισχύει η αρχαία ελληνική φράση «Το μη χείρον βέλτιστον».

Ιστορικές ομάδες όπως το χάντμπολ του Φιλίππου Βέροιας με διεθνείς συμμετοχές (και τελικό Τσάλεντζ Καπ), δεκάδες πρωταθλήματα που χαρακτήρισαν την πόλη «μητρόπολη του ελληνικού χάντμπολ», φέτος υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του από την Α1 κατηγορία και μ΄ ένα ζοφερό μέλλον.

Επίσης η ομάδα βόλεϊ του Φιλίππου Βέροιας μέσα σε τρία χρόνια έφερε το συγκεκριμένο άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο τόσο με την συμμετοχή του στην Volleyleagueόσο και με την διεκδίκηση του κυπέλλου Ελλάδας σε μια σπουδαία διοργάνωση που έγινε στο ΔΑΚ «Δημήτριος Βικέλας». Όμως και η ομάδα βόλεϊ του βεροιώτικου συλλόγου δεν άντεξε και αφού μετά από δύο χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, φέτος όχι μόνο υποβιβάστηκε, αλλά και διαλύθηκε!!!

Την ίδια κατάληξη είχε και η ολίγων χρόνων ομάδα χάντμπολ γυναικών «Βέροια 2017» η οποία έφτασε μια ανάσα από πανελλήνιους τίτλους, αλλά κι αυτή από φέτος είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να συγκροτηθεί και να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα.

Από τις μεγάλες προσδοκίες στην απογοήτευση

Αφορμή του σημερινού ρεπορτάζ ως βασικού θέματος της εφημερίδας μας, αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις με την ποδοσφαιρική ομάδα της Βέροιας, την επονομαζόμενη «βασίλισσα του βορρά». Πριν τέσσερα χρόνια η οικογένεια Μπίκα ανέλαβε να την επανασυστήσει, μετά την διάλυσή της επί εποχής Θόδωρου Καρυπίδη και να την οδηγήσει στην Superleague2, την δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Μάλιστα στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα, η Βέροια αναδείχθηκε με διαφορά πρωταθλήτρια του βορείου ομίλου και στην συνέχεια μέσω του άδικου συστήματος των αγώνων μπαράζ, αρχικά με τον Λεβαδειακό και μετά με την Λαμία, διεκδίκησε την άνοδο στην «μεγάλη» κατηγορία, την Superleague1.

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε και έτσι σκόρπισε την απογοήτευση τόσο στους φιλάθλους, όσο και στην οικογένεια Μπίκα που ήταν η βασική χρηματοδότρια της προσπάθειας. Όμως στο story της απογοήτευσης συνεχίστηκε με αυξητικούς ρυθμούς, γιατί μόλις την Πέμπτη γνωστοποιήθηκε ότι η οικογένεια Μπίκα αποσύρεται από την διοίκηση της ομάδας και κατ΄ επέκταση από την όποια προσπάθεια νέων υψηλών διεκδικήσεων.

Πολύ δε περισσότερο η απογοήτευση και η αγωνία έγινε εντονότατη μεταξύ της βεροιώτικης (αθλητικής) κοινωνίας, γιατί χωρίς την μεγάλη οικονομική στήριξη της οικογένειας Μπίκα, το μέλλον της θα είναι αβέβαιο. Βέβαια το διάστημα αυτό γίνονται κάποιες διεργασίες για την εξεύρεση διάδοχης κατάστασης, αλλά ο κόσμος είναι επιφυλακτικός γιατί τα χρόνια «Μπίκα» στην «βασίλισσα του βορρά» δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες.  

Ο αθλητισμός επηρεάζει την τοπική κοινωνία

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι ένα πολύ ευρύ φαινόμενο που δεν αφορά μόνο εκείνους που ασκούνται σε κάποιο άθλημα, ατομικό ή ομαδικό, αλλά και όλους εκείνους που ονομάζουμε άλλοτε «φιλάθλους» και άλλοτε «οπαδούς». Στη μεγάλη τους πλειονότητα, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι υποστηρικτές ποδοσφαιρικών ομάδων.

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, είτε επαγγελματικοί είτε ερασιτεχνικοί, συνδέονται άμεσα με την πόλη ή το χωριό, όπου βρίσκεται η έδρα τους. Πολύ συχνά γίνονται σύμβολα της τοπικής ταυτότητας και αποτελούν το επίκεντρο συγκεκριμένων μορφών κοινωνικότητας, από τους οργανωμένους συλλόγους φιλάθλων μέχρι τις συζητήσεις για τα ποδοσφαιρικά νέα μεταξύ φίλων και γνωστών. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των συλλόγων βιώνονται από τους οπαδούς τους ως περιπέτειες που δεν αφορούν μόνο το παρόν, αλλά ολόκληρη την ιστορία του συλλόγου, της κοινωνικής βάσης των οπαδών του και, συχνά, ολόκληρης της περιοχής που αντιπροσωπεύει. Εκτός από το ποδόσφαιρο, παρόμοια φαινόμενα παρουσιάζονται -σε μικρότερο βέβαια βαθμό- και σε αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ ή το χάντμπολ, σε ότι έχει σχέση με τη Βέροια και την Ημαθία.

Ο αθλητισμός είναι ζωογόνος παράμετρος

Ωστόσο, πέρα από τις συλλογικές συγκινήσεις που προσφέρουν οι λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί αθλητικοί σύλλογοι, υπάρχει και η ίδια η άθληση, είτε στα τμήματα μικρών ηλικιών των μικρότερων ή μεγαλύτερων συλλόγων, είτε στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού, αλλά και των δημοτικών προγραμμάτων. Ειδικά σε αυτές τις τελευταίες κατηγορίες, η συγκίνηση από την «ταύτιση» με μια ομάδα έρχεται σε ισορροπία με τη συμμετοχή στο παιχνίδι. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που σε τοπικό επίπεδο δημιουργούνται παραδόσεις και συνέχειες σε αυτόν τον «μικρού μεγέθους» αθλητισμό που, αν και περνάει «στα ψιλά» των εφημερίδων, έχει το δικό του ρόλο στη ζωή των τοπικών κοινωνιών.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο αθλητισμός είναι ζωογόνος παράμετρος σε μια τοπική κοινωνία. Αυτό έγινε σαφές περισσότερο από ποτέ την περίοδο του κορωνοϊού, όπου τα παιδιά μας μείνανε ανενεργά και εκτός γηπέδων για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Δεν θα σταθώ απλά στα τετριμμένα σχετικά με την αποφυγή κακών συνηθειών, ναρκωτικών, παχυσαρκίας κ.λ.π. Θα σταθώ στο γεγονός ότι πλάθει σωστούς, πειθαρχημένους και στοχοπροσηλωμένους ανθρώπους και χτίζει σχέσεις ζωής μεταξύ των αθλουμένων» μας είπε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) του Φιλίππου Βέροιας Ηλίας Λαζός και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερες, αν όχι όλες, σχέσεις ζωής που έχω αναπτύξει και παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, είναι από τα γήπεδα μπάσκετ στα οποία μεγάλωσα κι εγώ. Άρα, μέλημα όλων των εμπλεκόμενων θα πρέπει να είναι να έχουμε όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε στα γήπεδα, ανεξαρτήτως του αθλήματος που αυτά επιλέγουν». 

Επίσης ο αθλητισμός συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου, καθώς υπάρχει η μαζική μετακίνηση ανθρώπων από άλλες περιοχές, οι οποίοι αφήνουν κάποια χρηματικά ποσά στην αγορά της Βέροιας, όπως είναι οι χώροι εστίασης και αναψυχής.

Γενικά όσο ο αθλητισμός συμβάλει θετικά στην κοινωνία τόσο περισσότερο και θα αναπτύσσεται, διαφορετικά θα μαραζώνει.

Αχιλλέας Μπίκας: Φεύγουμε γιατί δεν μπορούμε σε τοξικό περιβάλλον

Όπως προαναφέραμε, από την ποδοσφαιρική ομάδα της Βέροιας αποχωρεί, κατά δήλωσή της, η οικογένεια Μπίκα. Απογοητευμένα τα μέλη της από την τοξικότητα που συνάντησαν αυτό το διάστημα που «μπλέχθηκαν» με την ομάδα.

«Το πρόβλημα στη Βέροια το δημιούργησε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τα 16 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, τα 11 ψήφισαν την εισήγηση να ανεβαίνει μια ομάδα από της Superleague2 στην Superleague1, παρά τις διαβεβαιώσεις που μας δίνονταν πως θα προβιβάζονταν οι πρωταθλητές των δύο ομίλων» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ Βέροια Αχιλλέας Μπίκας και συμπλήρωσε πως «όταν αποφασίσαμε να μπούμε στην ομάδα, ξέραμε ότι θα μπούμε σε ένα περιβάλλον που έχει ιδιαιτερότητες, έχει τους δικούς του κανόνες, με νόμους που νύχτα ανατρέπονται. Όμως καταλάβαμε ότι αυτό το περιβάλλον σαν ανθρώπους δεν μας ταιριάζει και γι αυτό αποφασίσαμε να θέσουμε τις μετοχές μας σε οποιονδήποτε επενδυτή θέλει να ασχοληθεί με την ομάδα της Βέροιας. Φεύγουμε γιατί δεν μπορούμε να είμαστε άλλο σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον το οποίο διοικείται από ανίκανους ανθρώπους» κατέληξε ο Αχιλλέας Μπίκας.  

Ηλίας Λαζός: Εντελώς άδικα δεν προήχθη η Βέροια

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στον αθλητισμό της Βέροιας και κυρίως στα αθλήματα όπως είναι το χάντμπολ και το βόλεϊ, ο τελευταίος των …Μοϊκανών παράγοντας που αντέχει ακόμα, είναι ο Ηλίας Λαζός, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) του Φιλίππου Βέροιας.

Με τον, εδώ και χρόνια, παράγοντα του βεροιώτικου μπάσκετ, είχαμε μια σύντομη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συζήτηση για το σημερινό statusτων αθλητικών πραγμάτων στην περιοχή μας.

«Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, η «άνθηση» του αθλητισμού στην πόλη μας που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια, μου έχει προξενήσει μια μικρή έκπληξη. Υπήρχαν πολλές ομάδες διαφόρων αθλημάτων σε άντρες και γυναίκες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (volley και handball στην A1, basketball στην A2, ποδόσφαιρο διεκδικητή ανόδου στην Super League, κ.λ.π.), κάτι που θεωρώ ότι η πόλη μας δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει, ούτε σε χορηγικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο φίλαθλο κόσμου» μας είπε ο Ηλίας Λαζός και τόνισε ότι «δυστυχώς και ως φυσική συνέπεια αυτού, οι ομάδες μας βίωσαν υποβιβασμούς φέτος, ενώ και η ομάδα της πόλης μας στο ποδόσφαιρο, εντελώς άδικα βάση συστήματος, δεν μπόρεσε να προαχθεί στην Super League, παρά την τιτάνια προσπάθεια της οικογένειας Μπίκα, κάτι που, όπως με λύπη μου διάβασα, οδήγησε και στην απόφασής τους για αποχώρηση από τα κοινά της ομάδας».

Σε ερώτησή μας για την βιωσιμότητα των ομάδων που υπάρχει σήμερα, ο Ηλίας Λαζός μας είπε ότι «δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση  είναι τέτοια που δεν ευνοεί μεγάλα και αλόγιστα ανοίγματα. Επαρχιακές ομάδες όπως οι δικές μας (μιλάω κυρίως για το άθλημα που υπηρετώ) δεν μπορούν για μακρύ χρονικό διάστημα να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο αν δεν υπάρχει ένας πολύ εύρωστος οικονομικός παράγοντας να στηρίξει το οικοδόμημα, ξοδεύοντας εν γνώσει του μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς αντίκρισμα. Πολλές φορές ακούω την λέξη «επενδυτής» στον αθλητισμό και με πιάνουν τα γέλια. Αυτή η λέξη στον ελληνικό αθλητισμό είναι εντελώς αδόκιμη και τόνισε:

« Οι μόνοι που στηρίζουν υγιείς προσπάθειες επαρχιακών ομάδων είναι οι κάτοχοι διαρκείας, οι χορηγοί, μικροί και μεγάλοι, και κάποιοι ρομαντικοί φίλαθλοι. Παρόλα αυτά η απουσία ενός δυνατού οικονομικού παράγοντα οδηγεί νομοτελειακά σε υποβιβασμούς ή μαρασμό στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Τα χρήματα του στοιχήματος ήταν ένα απρόσμενο δώρο για τις ομάδες των ανώτερων εθνικών κατηγοριών, αλλά αποδεικνύεται ακόμα κι εκεί ότι δεν αποτελούν πανάκεια ή σίγουρο διαβατήριο προς την επιτυχία. Στις μικρότερες κατηγορίες τα χρήματα του Μητρώου είναι φυσικά ευπρόσδεκτα, αλλά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των εξόδων που έχουν τα σωματεία. Δεν θεωρώ ρεαλιστικά ότι η πολιτεία, με βάση την περιρρέουσα οικονομική κατάσταση, θα μπορούσε να κάνει κάτι για όλες τις ομάδες, όλων των αθλημάτων, όλων των κατηγοριών που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή και αξιοσημείωτη βοήθεια».

Τέλος ρωτήσαμε τον Ηλία Λαζό που είναι επικεφαλής τμήματος ενός ερασιτεχνικού σωματείου και όχι μιας αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας, αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται κοντά στα σωματεία και αν επαρκεί η όποια βοήθεια προσφέρει και μας απάντησε:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καλή διάθεση, στέκεται αρωγός, βοηθάει με τα μέσα που διαθέτει και με τον τρόπο που μπορεί να τα διαχειριστεί και σίγουρα, όσον αφορά την περίπτωση της ομάδας μου, προσφέρει σημαντικές ανάσες. Δυστυχώς όμως και μα βάση πάντα τις ανάγκες των ομάδων, οι ανάσες αυτές είναι σημαντικές, αλλά λύνουν ελάχιστα από τα ανοίγματα που υπάρχουν.

Εν κατακλείδι, ο αθλητισμός τείνει να εξελιχθεί σε ακριβό «σπορ». Η στήριξη της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι στα μέσα στα οποία η ομάδα θα βασιστεί για να χτίσει τη χρονιά της. Χρειάζονται υποδομές, χορηγοί, συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τον αθλητισμό και σίγουρα επίγνωση εκ μέρους των διοικούντων της κατάστασής τους και των δυνατοτήτων τους για να μην προβούν σε επιζήμιες ενέργειες».

Ο αθλητισμός δεν τελειώνει ποτέ!!!

Η απογοήτευση με την εικόνα που υπάρχει σήμερα στον αθλητισμό της πόλης και με τον κίνδυνο, μικρό ή μεγάλο η ποδοσφαιρική Βέροια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, θεωρούμε επιβεβλημένο όσοι μπορούν να σταθούν κοντά στις ομάδες ώστε, αρχικά, να σταματήσει η κατωφερής πορεία τους και …λιθαράκι, λιθαράκι να ξαναχτιστούν σε πιο ανταγωνιστικές βάσεις για να διεκδικήσουν τίτλους.

«Ο αθλητισμός δεν τελειώνει ποτέ. Οι ομάδες έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, αλλά αν ο στόχος είναι η παραγωγή παιδείας, ποιότητας, σωστών ανθρώπων και αθλητών, τότε το αποτέλεσμα θα έχει στο διηνεκές ένα θετικό πρόσημο. Αν και όταν δίπλα σε αυτά που προανέφερα προστεθεί κι ένας εύρωστος οικονομικός παράγοντας, τότε και μόνο τότε μπορεί ο αθλητισμός να εξελιχθεί σε πρωταθλητισμό. Αρκεί βέβαια και αυτός να γνωρίζει ότι, οικονομικά τουλάχιστον και σε βάθος χρόνου, θα βγει σίγουρα ζημιωμένος από το εγχείρημά του» ήταν ο επίλογος της συζήτησής μας με τον Ηλία Λαζό.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (4/7/22)