ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

H KYA κρίνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΣ) ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ, ΠΟΛΟ, ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σοκ και εκνευρισμό προκάλεσε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικά στις ομοσπονδίες των ομαδικών αθλημάτων που είχαν πάρει πρόσφατα άδεια διεξαγωγής αγώνων μετά από 4 μήνες, οι ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και στην συνέχεια η ενημέρωση από την ΓΓΑ.

Σύμφωνα με αυτές θα ανασταλεί η λειτουργία οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων στις περιοχές με ένδειξη βαθύ κόκκινο (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ), δηλαδή δεν θα επιτρέπονται προπονήσεις και αγώνες. Θα εξαιρεθούν μόνο Superleague 1 και 2, Basket League και Volley League, δηλαδή οι επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ κανονικά όπως φαίνεται θα συνεχιστούν οι προπονήσεις των ομάδων που έχουν ευρωπαϊκές διοργανώσεις (στο χάντμπολ πχ οι Εθνικές Ανδρών- Γυναικών και η ΑΕΚ).

Στις υπόλοιπες περιοχές (κόκκινες) θα μπορούν να γίνονται προπονήσεις και αγώνες των αθλημάτων που έχουν πάρει έγκριση.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού κάνει προσπάθειες, ώστε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί (πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο) να υπάρξουν τροποποιήσεις και να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τα αθλήματα που έχουν πάρει σχετική άδεια, εξάλλου και στο παρελθόν αρκετά από τα λεγόμενα του κ. Χαρδαλιά δεν αποτυπώθηκαν τελικώς στις ΚΥΑ που είναι κυρίαρχες για το τι θα ισχύσει.

Βέβαια αυτή την στιγμή οι περισσότερες πιθανότητες δεν είναι υπέρ της συνέχισης των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων, αλλά μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ, η ιστορία έχει δείξει πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και σίγουρο. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως όλες οι διοργανώτριες αρχές (με εξαίρεση την ΚΟΕ που είχε ορίσει για αύριο παιχνίδια και τα ανέβαλε) κρατούν στάση αναμονής ακριβώς γιατί περιμένουν την ΚΥΑ.

Πάντως η πραγματικότητα είναι ότι οι παλινωδίες σχετικά με τις αποφάσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και αν ισχύσει τελικά το νέο αυτό lockdown, πολλές κατηγορίες ομαδικών αθλημάτων (πχ βόλεϊ γυναικών) θα αναγκαστούν να ματαιώσουν την υπόλοιπη σεζόν, ενώ σχεδόν όλες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην συνέχισή τους , αφού ειδικά η διακοπή προπονήσεων θα είναι πισωγύρισμα.

Υπάρχουν απίστευτα αντιφατικές αποφάσεις που εγείρουν πολλά ερωτηματικά ακόμα και  ανάμεσα σε πρωταθλήματα ίδιου αθλήματος που έχουν δηλαδή τα ίδια χαρακτηριστικά και το ίδιο ακριβώς βαθμό μεταδοτικότητας.  Για παράδειγμα πως γίνεται να συνεχίζεται η Volleyleague Ανδρών και να να διακόπτεται η Volleyleague Γυναικών; Τα πρωτόκολλα των κατηγοριών είναι σχεδόν ίδια, ενώ επιδημιολογικά η κατηγορία των ανδρών βρίσκεται σε έξαρση με 7 από τα 9 τελευταία ματς να έχουν αναβληθεί, ενώ το ιικό φορτίο στην κατηγορία των γυναικών είναι σαφέστατα μικρότερο.

Είναι αδύνατον επιδημιολογικά να έχει παρθεί αυτή η απόφαση, άρα πιθανότατα άλλα ήταν τα κριτήρια για αυτόν τον διαχωρισμό…

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι πως συμβαίνουν απίστευτα πράγματα…