ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Δολιοφθορές και… καθυστερήσεις

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ, ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει συντελεστεί τελευταία στα έργα  του Δήμου Βέροιας» και αυτό αποτελεί μια απάντηση στα ερωτήματα που δεχόμαστε από πολίτες της πόλης σχετικά με τα όσα είδαν το φως της επικαιρότητας.

Κι όταν πρόκειται για μια παρατεταμένη περίοδο «ισχνών αγελάδων», γενικότερα στην πατρίδα μας, και τα μικρότερα σε «εμβέλεια» έργα, θεωρούνται υπολογίσιμα. Έτσι υπάρχουν έργα στη Βέροια τα οποία είναι σε στασιμότητα, αλλά και κάποια που διακρίνονται από αναβλητικότητα. 

Σε όλα τα επίπεδα, τα μεγάλα έργα που, μόνο στα χαρτιά μέχρι στιγμής, σηματοδοτούν την ανάπτυξη της Βέροιας, έμειναν στάσιμα ή πήγαν και πίσω! Για παράδειγμα η γέφυρα των Αφων Κούσιου η οποία δεν έχει να κάνει με την σημερινή δημοτική αρχή ή όχι μόνο με την σημερινή δημοτική αρχή.

Έτσι, λοιπόν, αναζητήσαμε κάποιες απαντήσεις σε κάποια από τα έργα αυτά, μιλώντας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών του Δήμου Βέροιας. Ο Θανάσης Σιδηρόπουλος διακρίνεται για την ευθύτητα του λόγου του, του ήθους του και την ακεραιότητάς του. Οπότε ελπίζουμε πως αυτήν τη φορά, όχι προσωπικά για τον ίδιο, οι προβλέψεις του θα επιβεβαιωθούν. Κι όπως λέει μια αρχαία παροιμία μας «κάλιο αργά, παρά ποτέ».

Σε αδιέξοδο με τις ζημιές στο ασανσέρ

Ένα από τα βασικά ερωτήματα των πολιτών είναι η λειτουργία ή, αν θέλετε, η μη λειτουργία του ασανσέρ στο πάρκο της Εληάς. Μια, κυριολεκτικά, ευρωπαϊκή λύση (υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις),  η οποία εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ. Δηλαδή κατασκευάστηκε, αλλά ακόμα δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Σήμερα το ασανσέρ είναι ανενεργό καθώς παρουσιάζονται προβλήματα από δολιοφθορές (εδώ κλέβουν και λουλούδια από τα κεντρικά παρτέρια της πόλης) τις οποίες προκαλούν συμπολίτες μας, και κατ΄ υποψία νεαρών, όχι  γιατί θέλουν να βάλουν εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης, αλλά γιατί έτσι έμαθαν να συμπεριφέρονται, αντιγράφοντας κακές συνήθειες που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

«Από τον Ιούλιο και μέχρι πριν λίγες μέρες έχουμε πολλά προβλήματα με βλάβες (φθορές) στο ασανσέρ. Στις 26/6,  24/7, 17/8 και 2/10. Μιλάμε για βανδαλισμούς με σπάσιμο τζαμιών στο φρεάτιο, καταστροφή της πόρτας του πίνακα. Υπάρχει μια καταγραφή ζημιών από τον συντηρητή του ασανσέρ που κάθε φορά μας προσκομίζει» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Θανάσης Σιδηρόπουλος.

Όμως μεταφέραμε και διάφορες προτάσεις για μεθόδους προστασίας του ασανσέρ και του υπόλοιπου χώρου όπως είναι και οι κυλιόμενες σκάλες οι οποίες κι αυτές είναι ανενεργές λόγω βλαβών.

«Απλά σας λέω ότι μέχρι στιγμής η ζημίες ανέρχονται στο ποσό των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση αποκατάστασης του ανάδοχου συντηρητή.  Εμείς εκείνο που κάνουμε, είναι να ενημερώνουμε εγγράφως την Αστυνομική Διεύθυνση.  Σίγουρα χρειάζεται ένα σύστημα παρακολούθησης. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στον χώρο. Γιατί ζημιές σημειώνονται και στις κυλιόμενες σκάλες. Είναι κάτι όμως κάτι που στοιχίζει και δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καταστραφεί και το σύστημα παρακολούθησης. Γιατί κάτι αντίστοιχο έχουμε και στο Δημαρχείο. Υπάρχουν κάμερες τις οποίες καταστρέφουν» μας είπε ο Θανάσης Σιδηρόπουλος και συμπληρώνει:

«Ήμαστε σε μεγάλο προβληματισμό για την καλύτερη λύση. Αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην ιδανικότερη λύση. Είναι πανάκριβη η λύση του συστήματος παρακολούθησης, αλλά κανένας δεν εγγυάται τίποτα. Τώρα αν υπάρξει συχνότερη αστυνόμευση με περιπολίες, εμείς δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε, παρά μόνο να αναφέρουμε τα περιστατικά και την σπουδαιότητα του προβλήματος».

Το πάρκινγκ που έγινε …τσαϊρι

Όταν εξαγγέλθηκε η δημιουργία πάρκινγκ κάτω από την Εληά και της οδού Στρατού, όλα φάνταζαν πως θα ήταν μια έμμεση λύση μέρους του προβλήματος στάθμευσης των αυτοκινήτων. Άλλωστε αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσε και η κατασκευή κυλιόμενων σκαλών και του ασανσέρ. 

Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο έργο δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Στην αρχή προέκυψαν προβλήματα με την αρχαιολογία τα οποία ξεπεράστηκαν, στην συνέχεια η διαχείριση του πάρκινγκ για να είναι φυλασσόμενο και ενδιάμεσα κάποιο πρόβλημα, ως συνήθως, με την αρχαιολογία.

«Υπολείπονται κάποιες εργασίες για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο έργο. Έχουμε δημοπρατήσει ένα έργο για την ασφαλή διέλευση και χρήση του χώρου. Η σκάλα πεζών δεν έχει κιγκλιδώματα από την οδό Στρατού. Αυτό δημοπρατήθηκε και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, αλλά περιμένουμε κάποια δικαιολογητικά του για την οριστική αναδοχή του συγκεκριμένου έργου. Ουσιαστικά απομένει ένα τμήμα διαμορφώσεων, περίφραξης και τα κιγκλιδώματα» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τον χώρο ασφαλή. Το έχουμε αναθέσει με απόφαση Δημοτικό Συμβουλίου στο Κοι.σπε Βέροιας να το λειτουργήσει. Αν έχει άτομα, είναι άλλο θέμα. Προέχουν όμως οι όροι ασφαλείας για να το λειτουργήσει το Κοι.σπε.» κατέληξε ο Θανάσης Σιδηρόπουλος και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες όπως ακούγεται. Σε μένα δεν ήρθε κάτι τέτοιο» επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών.

 

Πάει παραπίσω η ανάπλαση στο εμπορικό κέντρο

Ένα άλλο ζήτημα, κυρίαρχο για το αστικό ιστό της Βέροιας, είναι η ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης. Θα ανακατασκευαστούν οι πεζόδρομοι και θα αλλάξει η «μορφή» με τον φωτισμό. Μια ιστορία που πάει από καλοκαίρι σε φθινόπωρο και από φθινόπωρο σε καλοκαίρι.

«Τα ηλεκτρομηχανολογκά ήταν ένα θέμα και μας καθυστέρησε. Τι φωτιστικά θα μπουν, αν θα μπουν μπάρες κι αν είναι βυθιζόμενες και πως θα ελεγχθεί η είσοδος και η έξοδος. Ήταν ένα θέμα που στο σύνολο της διαχείρισης μας απασχόλησε πολύ. Έχει οριστικοποιηθεί η μελέτη και για το ηλεκτρομηχανολογικό και για το οικοδομικό κομμάτι του έργου» μας είπε ο Θανάσης Σιδηρόπουλος και διευκρίνισε πως «μελετήθηκε από το αρμόδιο τμήμα κάποιες σύγχρονες μπάρες, βαρέως τύπου, που θα ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να αντιγράφονται «κλειδιά» για να μπαινοβγαίνει ο οποιοσδήποτε μέσα στους πεζοδρομημένους χώρους. Είναι μια εμπειρία την οποία ζήσαμε».

Όλα καλά και επιβάλλεται να υπάρχει πρόβλεψη στην προκειμένη περίπτωση. Όμως είναι και το θέμα πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Οι καταστηματάρχες θέλουν να μάθουν πότε και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει ορθολογικά το εμπορικό κέντρο, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν από δύο περίπου δεκαετίες. 

«Είναι μία έτοιμη μελέτη η οποία άμεσα θα υπογραφεί από τον Διευθυντή για να πάει στην συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση και δημοπράτηση. Τα λεφτά του έργου υπάρχουν, είναι 250.000 ευρώ. Μέχρι τέλος του χρόνου να δημοπρατηθεί, αν δεν έχουμε κάποια έκπληξη με διάφορους νόμους, γιατί έχουμε και τέτοια» κατέληξε επί του θέματος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Δήμου Βέροιας Θανάσης Σιδηρόπουλος. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, το συγκεκριμένο έργο της ανάπλασης του ιστορικού εμπορικού κέντρου Βέροιας μετατίθεται προς κατασκευή για την επόμενη άνοιξη και «κατόπιν συνεννόησης με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους καταστηματάρχες για την καλύτερη εποχή των έργων», όπως είπε ο Θανάσης Σιδηρόπουλος.